Vill du ha en banner på Bukefalos?

Vård Biverkningar av cortison?

Inlagd i 'Vård' startad av prusiluskan, 18 Okt 2007.

 1. prusiluskan
  15 Sept 2006
  Flygare
  499

  prusiluskan


  Har en häst med diagnosen copd som behandlats med cortisonspray (dock utan effekt, ska nu föröka med cortison i tablettform enl vet).

  Är alldeles för dåligt insatt i vad cortisonet gör med kroppen. Tycker att hästen efter ca 2 veckor har matt hårrem, ser nästan insjunken ut i huden (svårt att förklara) samt har fått mindre, mjuka "bulor" på halsen.
  Cortisonkuren via inhalator är avslutad sedan drygt en vecka tillbaka, och jag väntar på att de nya tabletterna ska komma, så just nu är han "cortisonfri" men ser fortfarande väldigt raggig ut.

  Vad har jag att vänta mig? Vad är "normalt" och vad bör jag se upp med? (Ska tillägga att jag självklart tar kontakt med vet om jag märker några tydliga symptom, men det känns alltid bra att vara informerad om riskerna).
   
 2. poetin
  6 Jun 2007
  Flygare
  196

  poetin


  Sv: Biverkningar av cortison?

  Min häst fick fång av opticorten tabletter, men fick en hög dos och ingen nedtrappning. Det är som tur vad ganska ovanligt, men be din vet vara tydlig med dosering och ge samtidigt något för magen( probimin, Magtarm,m,m)
   
 3. Fredag
  3 Aug 2001
  Måndansare
  4 826

  Fredag


  Sv: Biverkningar av cortison?

  Jag hade en häst som fick Opticorten-tabletter under en hel månad för länge sedan, inga biverkningar.
   
 4. prusiluskan
  15 Sept 2006
  Flygare
  499

  prusiluskan


  Sv: Biverkningar av cortison?

  Ja, just fång har jag hört om. Förra gången hästen gick på cortisonkur fick han lågdos just på grund av fångrisken (han har tidigare haft fångpuls vid ett tillfälle). Dessutom fick han då mugg, vilket tyvärr har kommit tillbaka även denna gången. Antar att det har med cortisonet att göra, eftersom han aldrig haft det förut, men nu fått det vid de två tillfällen i livet som han fått cortison.

  Ingen som haft problem med hårremmen, eller hullet? Tycker som sagt att han ser matt och att han magrat av (trots att han med god aptit äter lika mycket som förut).
   
 5. Solsidan
  30 Apr 2006
  Ny medlem
  126

  Solsidan


  Sv: Biverkningar av cortison?

  Nyfiken..Har ni provat nåt annat före?Vad heter tabletterna?
   
 6. Centaur
  2 Aug 2001
  Universumkastare
  44 536

  Centaur


  Sv: Biverkningar av cortison?

  på min asthmaspray som också innehåler kortison så står det att en av biverkningarna är cushings... :crazy:

  (därför har jag inte börjat ta den än, har hört om så många olustiga biverkingar från cortison.... men tror risken för biverkningar är extremt mkt större om man intar det oralt istället för rakt ner i lungarna!)
   

 7. prusiluskan
  15 Sept 2006
  Flygare
  499

  prusiluskan


  Sv: Biverkningar av cortison?

  Hm, jag och läkemedelsnamn....
  Första kuren utan kortison bestod av Farbrol, Trimediacin samt Ventipulmin. Han blev då bättre en kortare tid, men behandlades sedan med ventipulmin kort därpå. Blev bättre kortare tid, men efter ett tag satte vi in cortison i sprutform (minns ej namnet) - en lågdos pga fångrisken. Detta hjälpte också endast kortvarigt, och har nu provat andningsmask med, eh, ja vad hette det nu igen - ( aeroflot :rofl: ?).
  Då inte heller detta hjälpte ska han nu få en 30-dagarskur med två olika orala preparat. Då mitt recept ligger hos apoteket kommer jag inte ihåg namnet. Vet att den ena medicinen skulle beställas för tillverkning, och kostar 1400 kr för 100 tabletter. Kanske någon som har en gissning? Vore intressant att läsa ev biverkningar.

  Kan tycka att det är knepigt att läsa fass eftersom det är många grejer som jag inte greppar där :confused:

  Enligt vet är detta sista chansen för hästen - då hon anser att vi annars har provat allt. Tyvärr kan jag inte annat än instämma :cry:
   
 8. prusiluskan
  15 Sept 2006
  Flygare
  499

  prusiluskan


  Sv: Biverkningar av cortison?

  Jo, det är en klok fundering. Det som talar emot det är att hästen varit sjuk under en längre tid (i olika omgångar) men då har han aldrig någonsin sett raggig eller matt ut i hårremmen. Och hull har han alltid haft alldeles för gott om :smirk:. Och det blev en så snabb förändring när jag la till cortisonet nu för några veckor sedan.

  Fast - sen är det ju fällning fortfarande, och han är ju såklart ur kondition.
   
Rekommenderas av Google: