Vill du ha en banner på Bukefalos?

Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

Inlagd i 'Hästmänniska' startad av loka75, 26 Maj 2006.


 1. Kan man rida efter att man fått diagnosen diskbråck? Nån med erfarenhet? Mitt liv håller på att gå i kras i vetskap om att jag kanske inte kan rida pga min rygg. Snälla, skriv vad ni vet? Hur lång konvalecens måste man räkna med?
  /Desperat :( :( :cry: :cry:
   
 2. Lavinia
  3 Jul 2002
  Galaxhoppare
  10 856

  Lavinia


  Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  heJ!

  Har en kompis med diskbråck (2 st) ena opererat, andra gick tillbaka av sej själv, hon rider, men har blivit lite "räddare" och rider inte så fort.

  / Lavinia
   

 3. Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Har legat nu i fyra dagar i stillhet och känner knappt någon förbättring. Usch va surt!
  Skönt att höra att någon har kunnat fortsätta rida!
   
 4. Lavinia
  3 Jul 2002
  Galaxhoppare
  10 856

  Lavinia


  Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Hej!

  Jo, hon red ju inte så mycket i akuta stadiet, men nu rider hon, så det är nog bara att vänta och se.. Fast jag gissar att det inte är så koj just nu..

  / Lavinia, som aldrig skulle klara sej utan ridning
   

 5. Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Hej, fick diskbråck för ca 1 1/2 år sedan. De första 6 mån hade jag SKITONT:cry: , proppade i mig värktabletter, (diklofenak, alvedon). Det hjälpte väldigt bra. Då sysslade jag ej med ridning. I höstas började jag låna en häst en dag i veckan, och till en början gick det bra , (lite ont när jag travade) men det var bara att anpassa ridningen efter hur ont det gjorde. Började få lite känningar av diskbråcket nu i våras och rådfrågade min läkare på vårdcentralen och hon sa att sa att jag hade ett stort diskbråck (7 mm) och att jag får nog lägga ner ridningen ett tag.
  Så länge man håller på och frestar på det onda får det inte en chans att läka i lugn och ro. Det gäller inte bara ridning, även t ex löpning och att hoppa studsmatta. Tyckte givetvis att det var jätteledsamt att behöva sluta rida,:crazy: men samtidigt vill jag inte få lika ont som jag hade de första 6 mån. Eller få några bestående men.(En ambulansförare jag känner sa till mig att jag inte var klok som red. Han påstod att man kan bli förlamad.) Det var då jag började fundera och inse att det är absolut inte värt det. Jag tror att om jag bara tar det lugnt något år kommer jag att kunna börja rida igen. Det kan ta allt från 1-6 år att bli besvärsfri.
  Jag ska skaffa en foderhäst som jag ska ta föl på, så jag kommer att hålla på med hästar ändå. Och när fölisen är tillräckligt gammal för att rida på är jag förhoppningsvis av med det onda. :idea:
  Lycka till och ha det gott!!
   

 6. Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  En av mina drressyrtränare har haft diskbråck och jobbar heltid med hästar och ridning nu.
   
 7. Lazy Lady
  14 Mar 2006
  Planetspringare
  6 676

  Lazy Lady


  Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Jag fick diskbrock i ländryggen för 5,5år sedan. (ej op) Jag sålde min ögonsten då jag hade så ont att jag varken kunde rida eller mocka själv, kunde knappt gå... Jag red inte på lite mer än ett år. Efter massor av sjukgymnastik fick jag lov att börja rida lite försiktigt. tror dock att det kunde gått att börja tidigare:devil: köpte en egen häst igen när jag märkte att det fungerade hyffsat. Tack vare min sambo har jag nu två egna hästar, rier dock bara den ena, en av dem är bara till körning + att hon är b ponny. jag kan inte rida i vanlig sadel längre då det blir vingligt pga känselbortfall i benen, men i westernsadel går det kanon. Ska börja tävla i år!!:banana:
   

 8. Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Ta det lugnt! Se till att du blir opererad, jag blev det för ett diskbråck i ländryggen i början av mars, rider nu för fullt i igen (hoppryttare) och kommer starta första tävlingen i helgen efter op. Innan operationen så gick jag och käkade piller i ett år (diklofenak, tradolan och panodil), hade vant mig vid att ha ont och att inte kunna sitta. men till slut så brakade det rejält och jag kunde varken gå, stå eller ligga - låg bara och skrek på golvet av smärta. Fick åka in till sjukan och fick morfin sedan en akutröntgen och därefter ambulans till ett annat sjukhus för akutoperation men nu är jag nästan 100% ok! Kan få lite ont igen när jag har tagit i för mycket eller inte tänkt mig för men det är jättestor skillnad från innan op. Har du gjort röntgen?
   

 9. Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Ta det lugnt i det akuta skedet som kan vara 8-10 veckor, ibland mer, ibland mindre. När det akuta skedet lagt sig så är det av yttersta vikt att du får hjälp av sjukgymnast el liknande med styrketräning för din rygg. När man har svagheter i strukturer liknande ditt diskbråck är det viktigt att all omkringliggande muskulatur är desto starkare för att agera skydd till det svaga.
  Ridning är i regel ett bra sätt att hjälpa ryggen att bli stark på, (i kombination med gymmet!!) men såklart är du mer sårbar än andra om du trillar av eftersom du redan börjat gå sönder lite. Att man kan bli förlamad stämmer, men då vill det till att ditt diskbråck helt kolapsar och buktar ut och klämmer av ryggmärgen, skillnad på en buktande disk och en befäst prolaps. Låna en bra anatomibok som beskriver anatomin kring diskbråck så får du en bättre känsla för vad som pågår i din rygg. Kan ju vara lite förhastat med operation, ta först reda på omfattningen av ditt diskbråck. Du kanske mår prima efter 14 dagar med alvedon och ett ryggymnastikprogram att stötta ridningen med:) Måla inte F*N på väggen!!
  Lycka till!
   

 10. Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Hejsan!
  Jag har haft två diskbråck och segmentell smärta i ryggen. Jag låg på en dos på 15 citodon/dag. Jag vägrade att ge upp hästen fast hoppningen fick jag sluta med eftersom jag inte kom upp i sängen dagen efter. Jag sökte mig till Ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs efter att ha blivit omkring skickad hos flera specialister i den vanliga sjukvården. Där fick jag en läkare som sa att ridning är bra för ryggen. Han tyckte att jag skulle hålla igång så att inte musklerna stelnade. Jag red så mycket som ryggen klarade av och ibland även när det gjorde djävulskt ont. Mina diskbråck lekte av sig själv! Jag fick däremot steloperera mig för att slippa den segmentella smärtan. 3 månader senare satt jag på hästryggen igen endast skritt i början men det var underbart. I dag rider jag för fullt, jag tävlar både hopp och dressyr igen. Några smärtstillande tabletter äter jag inte längre även om jag har ont ibland. Jag kan varmt rekommendera Strängnäs som har gett mig livet tillbaka! Lycka till!:bump:
   
 11. orcide
  18 Apr 2005
  Ny medlem
  1 246

  orcide


  Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  min gubbe rider med tre ínåtbuktande diskbråck ....du känner ju själv när du behöver vila ..
   
 12. CillaW
  29 Nov 2001
  Galaxhoppare
  17 935

  CillaW


  Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Den dosen kan du inte ha blivit ordinerad av läkare, eftersom det är en väldigt farlig överdosering.
  Jag påpekar detta så att ingen tror att det är ok att ta dubbelt så mycket som maxdosen.
   

 13. Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  *kl*
  Jag har ett utläkt diskbråck. När jag var som sämst kunde jag inte gå, benen vek sig om jag försökte. Efter ca 4 månader så började jag rida så smått. Jag kunde inte komma mig upp på hästen själv eftersom jag inte kunde använda benen så sambon fick lyfta upp mig. Kunde inte heller rida som vanligt, de 3 (eller var det 2..minns inte riktigt) fick sambon leda mig. Under denna tid travade jag kanske totalt 20 steg eller något sånt, annars skrittade jag bara. Jag kunde inte sadla själv och sambon och hans pappa mockade, fodrade, bar vatten m m :love: Efter ett tag började jag kunna gå men fick fortfarande ta det lugnt eftersom benen "försvann" ibland. Minns så väl när jag hade börjat rida utan ledare och blev sugen på att trava. Visst, det kändes ganska bra men när jag skulle sitta av så höll jag inte på att ta mig av. Efter tio minuter så hade jag lyckats hitta ett sätt att kravla mig av men benen bar ju inte vid det här laget så jag ramlade ihop i en hög bredvid hästen. Lyckades med sambons och hästens hjälp ta mig upp. Sambon fick hålla mig bakom ryggen och hästen fick vara mitt stöd framåt.

  En läkare sa till mig att jag skulle ta det väldigtförsiktigt då risken var att jag skulle bli förlamad om hästen brallade till eller så.. (Gick på maxdos Dexofen i några månader och fick sen trappa ned och ta Dexofen 2 ggr/dag. Dexofenen togs tillsammans med 2 st Panodil). Fick ta Dexofen i tre år..men tog dem mer sporadiskt efter första året, till min läkares stora förtvivlan. Jag var dock livrädd för att bli beroende av dem..

  Jag gick med kryckor inomhus i ca 1 år och därefter då och då i 2½ år..

  Nu är det sällan jag känner av ryggen *peppar peppar* eller jo, känner av den gör jag men inte alls på samma vis :) Det händer att jag tappar styrkan i benen när jag rider och jag rider därför ofta med ett dressyrspö för att kunna peta med och förstärka mina hjälper. Min ridning har väl gått till nybörjarnivå igen :( Jag får fortfarande trava korta sträckor då jag fort blir trött i ryggen. Nu är jag så pass bra att jag skulle vilja åka på kurs i akademisk ridning eller liknande.

  Lycka till och ge inte upp! Som min läkare sa till mig: "Utrusta dig med två hinkar tålamod"

  Mvh Anna
   
  Senast ändrad av en moderator: 10 Jun 2006

 14. Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Hej!
  Tack för alla svar! Skönt att höra! Det har nu gått en månad sen detta hände och jag promenerar varje dag, gör ryggövningar hemma, går hos sjukgymnast men jag vågar inte rida än. De har sagt att jag ska helst vara smärtfri helt innan jag sätter mig upp.
  Jag får bara äta Alvedon i och med att jag samtidigt fick veta att jag var gravid, så jag fick sluta med Diklofenak och tradolan efter bara 2 dagars användning. Jag hoppas bara jag klarar min graviditet.
  Därför kan jag inte magnetröntgas och ta starka smärtstillande tabletter.
  (Förresten, jag har bott i Strängnäs)

  Tack för alla svar! ;)
   

 15. Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Min väninna har diskbråck och rider 7 dagar i veckan, Hon tränar/utbildar hästar på olika nivåerl. Hon har som ovanstående skrev blivit lite räddare utav sig och vill inte gärna ta emot "bråkiga" hästar.
  Hon red inte när det var som mest akut dock.
   
 16. Shudde
  1 Jul 2001
  Planetspringare
  5 025

  Shudde


  Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Jag har/har haft 2 diskbråck i ländryggen. Hade ont till och från i ett halvår, sen smällde det och jag blev liggande i några veckor. Detta var i oktober förra året. I Januari var jag såpass bra att jag kunde åka snowboard fram till april, och sen sätta igång med ridning och fotboll som vanligt. Skillnaden är att jag gå kontinuerligt hos sjukgymnast och har regelbunden kontakt med en riktigt dukitg ryggläkare. Dessutom ; Styrketräning, styrketräning,styrketräning. :bow: :bow:

  Enligt min läkare (som bla varit landslagsläkare för alpina landslaget) så är ridning bra för mig, det stabiliserar upp bålmuskulaturen vilken avlastar ryggen.

  De flesta diskbråck går tillbaka av sig själva, känner många som haft diskbråck och nu lever helt normala liv..
   

 17. Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  Boxgrannen i stallet har haft fyra diskbråck, stelopererat två kotor och debuterade i 1,20 hopp idag :) :)
   
 18. volvo740tjej
  15 Jan 2006
  Måndansare
  3 044

  volvo740tjej


  Sv: Diskbråck? Kan man fortsätta rida???

  vet ej om de har me min mor å göre hon rider inte, men hon har haft diskbråk, hon var förlamad från midjan å ner, efter ett halvår kunde hon gå igen, nu känner hon av de om de ä halt ute å hon spänner sig, ibland har hon så ont så man får hjälpa henne å klä på sig m,m men hon har ej vart förlamad igen, ca 12 år sen,,
   
Rekommenderas av Google: