Egen hund? Lämplighet, ekonomi, etc.

Modest

Trådstartare
Hej Hund, här har jag aldrig postat en tråd förut.

Jag är sugen på att skaffa hund och har varit under längre tid. Men då jag inte haft hund förut så skulle jag önska lite tips och råd angående detta. Jag förstår att jag kommer att låta väldigt okunnig (vilket jag också är just nu) men jag har inte tänkt att skaffa hund imorgon, utan vill snarare spåna lite grann och kommer att tänka igenom många gånger om jag har den tid och ekonomi som krävs samt vad jag har att erbjuda en hund.

Anledningen till att jag vill ha hund är mestadels egoistisk, jag bor själv och känner att det skulle vara trevligt med en kamrat. Jag har min/vår katt hemma hos mor som jag naturligtvis gosar med när jag är där men det räcker liksom inte. Jag har även en medryttarhäst som jag är hos ganska ofta men det är liksom tomt hemma.

Jag har i så fall tänkt att adoptera en vuxen hund (omplaceringshund kanske det heter?) dels för att jag adopterat katt från katthem och känner att det är en bra grej, dels för att jag inte känner att jag har erfarenheten att fostra en valp på ett bra sätt. När jag har läst runt lite här på forumet har jag förstått att blandraser inte är bra att stödja ur avelssynpunkt (vilket jag förstår och håller med om), men när det gäller vuxna hundar - är det fortfarande "sämre" med en blandras? För mig spelar det ingen större roll så länge hunden är trevlig och vi passar bra ihop, men jag är ju som sagt väldigt okunnig, så upplys gärna.

Sedan undrar jag såklart om jag är lämplig att ha hund. Jag är student strax över 20-strecket, boendes i lägenhet i ett lugnt område med nära tillgång till parker, hundgård och motionsspår kring vatten. Det är sällan jag är i skolan mer än 4-5 timmar men hunden måste alltså kunna vara ensam så pass länge - det kanske spricker redan där? Dock sitter jag mycket hemma och pluggar. Jag ser mig själv med en mellanstor hund, ganska lugn i temperamentet men som hänger med på längre promenader, joggingturer och ute i stallet. Några raser som kan passa/ska undvikas?

Det sista är ju ekonomin. Jag skulle aldrig skaffa hund om jag visste att det skulle bli knapert MEN jag vet inte ens vad det kostar månadsvis med försäkring, mat, etc. för en mellanstor hund. Någon som kan berätta ungefär vad er mellanstora hund kostar i månaden? Vad är det för vaccinationer som gäller och hur ofta?

Som sagt, inser att jag låter jätteokunnig men hoppas få lite hjälp på traven :)
 
Blandras eller inte, kör på med en hund som känns bra för dig. Det är du som ska ha den och inte de andra som har massa åsikter. :)

Ekonomin, räkna grovt på 1000 kr i månaden för allt. Försäkring kan skilja lite beroende på raser, ofta är blandraser lite billigare. Vissa renrasiga hundar är väldigt dyra då de har många sjukdomar i rasen.
Men försäkring landar nog på runt 200-300 i månaden för de flesta raser, då är det det "största" paketet. Det blir snabbt dyrt om man ska till veterinären. Ska hunden ligga kvar över natten så drar det iväg med tusenlappar direkt.

Mat finns ju i alla nivåer, utan att ge mig in i någon diskussion så finns bra foder i de flesta prisklasser. Så säg 500 kr per månad, en mellanstor hund bör klara sig på en säck i månaden.

Då är du uppe i 800 kr, något hundgodis och sen koppel och liknande lär ju inhandlas lite då och då. Slår man ut det på månaderna på ett år blir det kanske en hundralapp eller två.

Vaccinering gör man ofta 1 gång om året. Kostar kanske 300-400 kr.

Så ja, mer än 1000 kr i månaden behöver du nog inte räkna med.

Vi har två hundar som är mellanstora. Nu äter de ett foder en del nog skulle säga är dåligt, men de fungerar bra på det och då får de äta det. Utöver det så får de hundgodis/tugg ett par gånger i månaden och vi landar nog strax under 1000 kr totalt per månad.
 
Tack för ditt svar, det hjälpte mer än du tror :)

Äter hundar bara torrfoder eller får de blötmat också? Förstår att det varierar men försöker få ett hum.
 
Ras spelar ingen roll när du ska ha en vuxen sällskapshund :). Utan det är individen som är viktigast. Köp ingen problemhund även om ditt hjärta börjar blöda. De kostar massor med tid, pengar och engagemang och det finns inga garantier för att de går att "reparera". Av samma anledning ska du undvika gatuhundsimporter! Utan försök hitta en normalt funtad hund, gärna av sällskapsras eller blandning med detta. Vissa raser har mycket problem med allergier och diverse hudproblem (vanligt bland "kamphundraser" och schäfer, och säkert fler raser). Köp inte en hund med sådana problem! De är dyyyyra i drift och har du otur måste hunden avlivas i ung ålder. Det är ett + om hunden är höftleds- och armbågsröntgad men det är väldigt ovanligt att det görs på blandraser och mindre hundar av sällskapsras.

Att vara hemma 5 timmar är nog ingen fara (lagen sätter gränsen vid 6 timmar), men vissa hundar kan inte vara ensamma alls så ha hunden på prov först så du ser att detta funkar. Det är nog också bra att hitta någon hundvakt som kan ställa upp OM det skiter sig och du måste vara kvar längre i skolan. Jag tycker också att om hunden redan har varit ensam hemma halva dagen så ska den inte behöva vara ensam flera timmar till senare på kvällen för att matte/husse ska socialisera på annat håll. Även till dessa tillfällen kan det vara bra med hundvakt.

Kostnaden varierar beroende på hund, jag lägger ca 3-400 kr på försäkring och kanske 300 kr på mat per hund och månad (mina väger strax under 20 kg). Vaccinera mot "allt" var 4:e år och om din hund umgås mycket med andra hundar så bör den vaccineras mot kennehosta varje år. Det brukar kosta runt 500 kr att vaccinera men skiljer sig från klinik till klinik. Det som är dyrt är om hunden blir sjuk, då springer det lätt iväg. Så det är bra att ha en buffert eller t ex släkting som snabbt kan ställa upp med ett gäng tusenlappar. Det finns dock försäkringar som har en ganska hög månadspremie men där du å andra sidan bara betalar en fast självrisk och inte en rörlig och då blir det aldrig dyrare än det beloppet.
 
Ska kanske tillägga att mina hundar äter färskfoder (fryst rå mat) och BARF (egenkomponerad rå mat). Mina hundar är också försäkrade upp över öronen med flera tillägg som avelsförsäkring och användbarhetsförsäkring. Detta är ju onödigt till en blandras. Jag tycker inte heller det är någon vits att livförsäkra en hund som knappt kostat något i inköp. Däremot så ska man se till att försäkringen täcker allt veterinärmedicinskt inkl tänder, rehab och gärna mediciner.

Blandraser brukar ligga i en "mellanklass" hos försäkringsbolagen. Det finns flera renraser som är billigare att försäkra, och flera som är dyrare.
 
Jag hade inte helhjärtat rekommenderat en förstagångsägare att ta en omplaceringshund från ett hundhem eftersom man oftast inte har en aning om vad den har med sig "i bagaget". Den har kanske varit med om grejer som får konsekvenser som kräver mycket erfarenhet för att hantera, saker som man kanske inte heller ser när man är och hälsar på utan som dyker upp vid speciella tillfällen. Jag hade i så fall bett att få träffa hunden flera gånger, i så många olika situationer som möjligt, för att undvika obehagliga överraskningar längre fram.

En blandras är enligt mig inte automatiskt "sämre" än en renrasig hund, däremot vet man inte riktigt vad man får. Med en renrasig, SKK-reggad hund kan man i alla fall kolla upp föräldrar, syskon, tidigare kullar etc och se lite vad de går för (vilket inte heller är en garanti, men ger åtminstone en fingervisning) samt att vissa raser har krav på t ex höftröntgen, ögonlysning etc. En blandras kan bli "vad som helst", och det är enligt mina erfarenheter sällan det blir tikens och hanens bästa egenskaper som nedärvs, här finns ju heller inga avelsprogram som kräver att vissa undersökningar görs på föräldrarna innan parning. Däremot inte sagt att det inte kan bli bra, hittar du en trevlig blandrashund som du känner att det klickar med - go ahead!

Angående ensamheten: Vissa hundar har inga problem med att vara ensamma några timmar och andra går inte att lämna ens fem minuter. Väljer du en vuxen hund, kolla upp detta noggrant först så du vet vad du har att vänta dig. Du kommer förmodligen inte att vara student för all framtid, och då kommer du förmodligen också att vara borta från hemmet längre än 4-5 timmar i taget. Kolla upp hur du har det med hundvakter/hunddagis/dagmatte etc i god tid.

Om du bara vill ha en hund som kompis, promenadsällskap etc så hade jag inte rekommenderat en krävande bruksras i stil med schäfer, malinois, border collie eller blandraser med dessa inslag eftersom dessa raser (med flera) i regel kräver mycket aktivering utöver motion. SKK har en sajt som heter "Köpa hund", där kan man gå in och läsa om olika raser, vad de har för ursprung och syfte etc, så kan du lite mer bilda dig en uppfattning om vilka raser som kan vara lämpliga/mindre lämpliga för dig.

Lycka till!
 
Jättekul att du vill ha en hund, och jättebra(!) att du försöker ta reda på så mycket som möjligt innan ditt eventuella hundköp, det ökar verkligen chansen för ett långt och lyckligt liv med hund :)

Vad gäller vilken hund du ska köpa så är en vuxen omplacering en bra idé. Värt att notera där är dock att många hundar omplaceras när de är ca 1 år gamla och även om de bör vara mer vuxna då än vad valpar är, så omplaceras de ofta i den åldern för att de visat sig vara mer krävande än vad ägarna tänkt sig att de skulle vara. Sådana hundar kan ofta sakna bra grundlydnad och ha en mängd problem som kan vara svåra att jobba med, för att ägarna i sådana fall många gånger tänkt sig att hunden ska "uppfostra sig själv" ungefär. Det är nästan fascinerande att se hur många som råkar bli allergiska mot sina 1åriga hanhundar ;)

Hur mycket en hund kostar varierar väldigt mycket. Mindre hundar är såklart billigare i foderkostnader, men i övrigt är kostnaderna ungefär desamma oavsett hund.

Många hundar äter torrfoder, många äter aldrig torrfoder. Jag själv barfar, vilket innebär att jag blandar ihop maten av råa ingredienser. Ibland har jag då tur och får gratis från jägare m.m. Ibland måste jag köpa i djuraffärer eller sådant med "kort datum" i affärer och då kostar det lite mer. När jag inte får något från jägare eller så, då kostar maten ca 200-300kr per månad för en ca 20kg hund. Det är betydligt billigare än vad många torrfoder blir att kosta. Värt att notera är även att det med rå mat finns måånga hälsofördelar, så det kommer gå åt mindre mängd bajspåsar och hunden behöver mest troligt inte till veterinär för att ta bort tandsten, få bort öronproblem osv.

Försäkring varierar beroende på ras, ju mer sjukdomsbenägen en ras är, desto mer kostar den såklart. Där är det också värt att påpeka att du bör kolla upp vilka sjukdomar som finns i raserna som finns i en blandras du kan vara intresserad av. Om en blandrashunds föräldrar båda är av raser där det är vanligt med höftfel tex, då är risken stor att även blandrashunden får höftfel. På så sätt blir det ju tryggare att köpa en renrasig hund. De är oftare hälsoundersökta och du kan lättare välja att köpa hund av frisk ras. Tyvärr är många blandraser korsningar mellan sjuka raser, självklart inte alla dock. Gäller att läsa på där.

Vad du sedan ska undvika: jakthundar och brukshundar framförallt. Spetsar och terriers kan vara svårmotiverade vid träning och därför vara lite knepiga att få tex bra inkallning på. Gå in på SKKs hemsida och kolla in rasgrupp 9 och se om du hittar något lockande där. Där samlas hundarna som ofta är positiva, lättlärda och utan allt för stark jaktlust.
 
Tack för att ni skriver så utförliga svar och jättebra att ni tar upp sådant som för er säkert är självklart.

Jag vill förtydliga att jag naturligtvis inte tänkt att ta mig an någon problemhund, det vore varken schysst mot mig eller hunden. Utan jag har tänkt mig en vuxen, trygg hund på minst ett par år från antingen djurhem eller via privat annons.

Det där med att kolla upp de olika rasernas sjukdomar vid blandras var ett jättebra tips, tack! Har kikat lite på SKK:s hemsida och där fanns mycket matnyttigt.

Angående maten så hade jag tänkt köpa veterinärfoder i så fall, men det här med fryst rå mat låter ju mer hälsosamt, ska läsa på om det. Dock känner jag ingen jägare eller liknande, köper man köttprodukter i mataffären då?
 
Veterinärfoder ska du inte köpa i första hand. Färskfoder brukar finnas i frysta korvar i de flesta djurbutiker som har hundfoder. Går även beställer på vissa ställen beroende på var du bor.
 
BARF, alltså att ge rått kött, kan vara lite svårt om man inte vill sätta sig in i det till 100%. Det ska vara si och så många procent av olika arter och delar på djuret. Jag orkar inte riktigt sätta mig in i det o ställa mig o räkna o omvandla allt till procent varje gång min hund ska ha mat så jag ger färskfoder. Färskfoder är ett bra alternativ, kolla efter dom som är fullfoder, då är det bara o ge utan att själv behöva tänka :D finns i olika prisklasser och sorter. De flesta säljs i korvar, mellan 500g-5kg typ. Jag betalar 199 kr för 12,5 kg som räcker ca 1 månad till min 15 kg hund. Hur mycket hundar äter är olika, men man brukar räkna på ca 2% av deras egna vikt, sen får man höja eller sänka givande utifrån hundens hull.

Torrfoder är naturligtvis också ett alternativ men som oftast blir dyrare. Fördelen är väl att det inte behövs någon frys och att det är lättare att ta med sig vid resor o sånt. Torrfoder innehåller mycket onödiga saker som hunden inte tar upp utan som bajsas ut. En hund som äter torrfoder bajsar mycket mer än en som äter färskfoder/BARF. Därför behöver hunden äta en större mängd torrfoder än färskfoder, pga av all denna utfyllnad som hunden ändå inte är i behov av. Därmed inte sagt att torrfoder är katastrof som många vill peka på. Har man inte möjlighet att ge färskfoder så är man ingen dålig hundägare. Många hundar funkar bra på torrfoder, även om färskfoder faktiskt är snäppet bättre. Man får prova sig fram för att hitta det dom passa just ens egen hund.

Ang raser o sånt har du fått bra tips tycker jag. Försäkringar lika så. Är inget svårt egentligen. Bara att läsa på olika försäkringar hemsidor o ringa runt. Sen tar man det man tycker har bäst villkor!
 
@isafore
Ok, så man kan alltså välja att ge bara färskfoder som man tinar upp i portioner från frysen?

Angående raser så kikade jag runt på blocket lite för att se vad jag fastnar för och vad som låter passande. Har hittills gillat golden retrivers, kan det vara något eller är den för livlig?
Det fanns även en blandras som kallades american wolfdog, beskrivningen lät bra men när jag googlar på den blir jag lite tveksam. Någon som vet mer?
 
Precis! Jag tar fram kvällen innan och lägger i kylen till dagen därpå, då hinner det tina. Det står sig även i kylen ett par-3 dagar också.

Golden är ju i grund och botten en jakthund, men den är numer uppdelad i jakt. och utställningsvariant. Jaktvarianten är generellt mer GO i, och oftast är den friskare och sundare. Den kräver dock lite mer än du kan erbjuda. Däremot utställningsvarianten kanske skulle vara något. Den klarar sig med en långpromenad och lite mentalträning. Dom brukar även funka bra i stall. När man köper en golden, speciellt utställningsvarianten, är det viktigt att kolla upp HD/ED. Annars är dom ganska friska. Många gånger är en vuxen golden röntgad, vilket är jättebra då du kan undvika hundar med dysplasi.

American wolfdog, nej. Är oftast korsningar med mycket husky, malamute, schäfer. Sägs ju även att det ska vara varg i dom, men den sanningshalten kan ju diskuteras.. Ingen nybörjarhund iallafall!
 
#2
"Fakta om blandraser
En trevlig och glad blandrasvalp kan vara billigare i inköp, men du kan inte vara säker på hur den kommer att se ut eller vilka egenskaper den får som vuxen hund.

Ingen känd hälsostatus
Blandraser hälsotestas inte i samma utsträckning som våra renrasiga hundar. Finns ingen känd hälsostatus kan vi bara döma hunden efter vad vi ser, och det finns ingen insikt om nedärvda sjukdomar och defekter. Blandraser är inte friskare än den renrasiga hunden."
http://www.folksam.se/forsakringar/djurforsakring/hundforsakring/skaffahund/1.88406/

Du har däremot rätt i att man skall undvika veterinärfoder, anledningen är att de är proppfulla med kolhydrater, som hundar inte behöver, o dessa kolhydrater kommer mestadels från cerealier, dvs spannmål. Både ris o majs är spannmål vilket TS kanske inte har koll på.

Jag rekommenderar varmt ett bra färskfoder som är köttbaserat o som är helfoder vilket alla färskfoder inte är. Vill man ha torrfoder så skall man köpa sådana vars huvudsakliga innehåll är animaliska. Olika foders innehåll kan man läsa sig till på http://animail.se/hund/hundfoder

mvh
 
Min golden har följande kostnader:
Mat - ca 600 kr
Försäkring 270 (finns billigare bolag som täcker precis samma saker)
Godis/ben/bajspåsar: 200 kr
Hundvakt: 1500 kr

Sen tillkommer kurser och utrustning utöver det.
 
Anledningen till att jag vill ha hund är mestadels egoistisk, jag bor själv och känner att det skulle vara trevligt med en kamrat.
Bra, du är ärlig mot dig själv och det är en bra utgångspunkt.

Jag har i så fall tänkt att adoptera en vuxen hund (omplaceringshund kanske det heter?) dels för att ... inte känner att jag har erfarenheten att fostra en valp på ett bra sätt.

Jättebra tanke, med en vuxen hund får du flera fördelar. Du vet lite mer om hunden och vad du kan förvänta dig av den, och du slipper en del grundfostran som förra ägaren förhoppningsvis bidragit med. Du kan få en del problem som förra ägaren bidragit med också... kolla upp, och även om hunden är jättetrevlig rekommenderar jag att du och hunden går en vardagslydnadskurs tillsammans. Det är ett bra sätt att komma till en bra vardag med sin hund.

när det gäller vuxna hundar - är det fortfarande "sämre" med en blandras?

Med en vuxen blandras vet du, till skillnad från valpen, hur stor den blir och vilken kroppsbyggnad den får från vilken förälder. Det är bra, för de flesta vill ju ha ett hum om ungefär hur stor hund och vilken typ av päls och temperament den får. Om det är väldigt olika raser i hunden, alltså olika temperament, får du komma ihåg att kombinationerna kan bli olyckliga. En väldigt livlig och arbetsvillig (=krävande) ras i kombination med en ras med stor jaktlust, eller ett ettrigt temperament i kombination med stor storlek, eller stark vaktinstinkt i kombination med "enmanshundstemperament", ja du fattar. läs också det @vallhund skrev om hälsoprogram.

Det är sällan jag är i skolan mer än 4-5 timmar men hunden måste alltså kunna vara ensam så pass länge - det kanske spricker redan där?

Nej, men hur länge ska du plugga och vad händer sen i ditt liv? Hundar lever 12-13 år eller mer. Det är inte fel att köpa en lite äldre hund typ 8 år om du inte vill planera alltför många år framåt. Äldre hundar är ofta lite lugnare också och det kanske passar dig.

Jag ser mig själv med en mellanstor hund, ganska lugn i temperamentet men som hänger med på längre promenader, joggingturer och ute i stallet. Några raser som kan passa/ska undvikas?

Många vill ha en mellanstor hund och menar c:a 50 cm i mankhöjd men i den storleken finns inte så många raser att välja på, och flera av dem är utpräglade arbetande raser. Tänk mer på temperamentet än på storlek och utseende och leta framför allt i raserna i grupp 9 alltså sällskapshundar. Alla hundar klarar av promenader och joggingturer några timmar om dagen, men det som är mest väsentligt är hur du tänker att hundens liv ser ut de andra 22 timmarna om dygnet. Låter då för mig som att hunden är i samma rum som du och vilar och låter dig plugga. Ingen bra idé då att köpa en hund som behöver jättemycket aktivitet varje dag. Bichonraserna är underbart trevliga och bra förstahundar. Man kan klippa ned dem om man inte vill ha lång päls.

Någon som kan berätta ungefär vad er mellanstora hund kostar i månaden? Vad är det för vaccinationer som gäller och hur ofta?

Matkontot kan du påverka genom att köpa en frisk mindre hund som äter ett helfoder av god kvalitet. Det finns ett ganska informativt fodertest här. http://www.testfakta.se/tester/hem-och-hushåll/spara-tusenlappar-årligen-på-rätt-hundfoder om moderatorn tar bort länken kan du googla hundfoder testfakta.
Liten hund, kastrerad hund = lägre foderkostnad.
När jag hade liten hund räckte en 3 kg fodersäck en månad, nu har jag två stora hundar och det går åt betydligt mer...

Vaccinationer måste du ge vart tredje år mot de allvarligaste sjukdomarna, man kan ge oftare om man också vill ha skydd för kennelhosta. Kostar c:a 400 kr per gång.

Försäkring: kan du påverka beroende på vilket skydd du vill ha - låg självrisk, högt maxbelopp = dyr premie. OBS att en äldre hund kan vara svår att försäkra, de flesta hundar blir ju precis som vi människor krassliga med åren. Många försäkringsbolag sänker ersättningstaket med hundens stigande ålder. Man kan ha hunden oförsäkrad och lägga undan en slant i månaden till veterinärkostnader istället (man vet att detta kommer förr eller senare) men då får man också vara inställd på att man får avliva hunden om något allvarligt = kostsamt inträffar. Ett benbrott t ex är ju bra prognos men kostar multum med operation mm.

Jag tycker (nästan) alla människor ska ha hund så kör på :-)
 
@Lejonelle
Tusen tack för ditt väldigt utförliga svar!
Ja, det kanske är så att jag ska söka efter en hund av mindre typ än ex. Golden :)

Nej, men hur länge ska du plugga och vad händer sen i ditt liv? Hundar lever 12-13 år eller mer. Det är inte fel att köpa en lite äldre hund typ 8 år om du inte vill planera alltför många år framåt. Äldre hundar är ofta lite lugnare också och det kanske passar dig.

Det är ju det här som oroar mig mest. I dagsläget tror jag att det skulle fungera bra, men jag vet att min utbildning längre fram kräver mycket tid ev. på annan ort och även som färdig läkare kommer jag att jobba mycket. Men det måste ju finnas massor med hundägare som jobbar heltid - hur löser man det?
 
@Lejonelle
Tusen tack för ditt väldigt utförliga svar!
Ja, det kanske är så att jag ska söka efter en hund av mindre typ än ex. Golden :)



Det är ju det här som oroar mig mest. I dagsläget tror jag att det skulle fungera bra, men jag vet att min utbildning längre fram kräver mycket tid ev. på annan ort och även som färdig läkare kommer jag att jobba mycket. Men det måste ju finnas massor med hundägare som jobbar heltid - hur löser man det?
Dag/nattmatte/husse, hunddagis, hundrastare osv finns många olika lösningar.
 

Liknande trådar

Övr. Hund Lite bakgrund: Jag och min sambo har beslutat oss efter 2års funderande och diskuterande, att nu är perfekt tid för oss att adoptera en...
2 3 4
Svar
63
· Visningar
7 680
Senast: Elektron
·
Övr. Hund (Långt!)Jag skulle behöva lite input. Vi har en mellanstor hanhund på snart 1,5 år. Han är en trevlig hund, men! Han är ett helvete för...
2 3
Svar
59
· Visningar
6 868
Senast: AnneB
·
Övr. Hund Hej! Den här frågan har säkert varit uppe på tapeten många gånger men eftersom jag inte hittade en tråd som riktigt relaterar till min...
Svar
11
· Visningar
3 770
Senast: Dopy
·
Övr. Hund Varning för långt inlägg! När jag skaffade min dvärgschnauzer Sigge såg förutsättningarna helt annorlunda ut. En god vän och jag var...
Svar
12
· Visningar
3 592
Senast: Hyacinth
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Black & tan?
  • Papegojor och liknande
  • Vi med Chinese crested

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp