Vill du ha en banner på Bukefalos?

Hästutrustning Hagskydd? Lymfangit

Inlagd i 'Utrustning' startad av Buck, 12 Jan 2018.

 1. Buck
  24 Feb 2009
  Galaxhoppare
  15 754

  Buck


  Gamla hästen har gått och fått lymfangit på ena bakbenet, det går dock på rätt håll och benet är nu nästan hälften så tjockt som dag 1 och hästen är både glad och travar frivilligt i hagen :).
  Hon har fått ha back on track paddar i hagen men nu när hon är mer rörlig så vågar jag inte ha lindor i hagen längre. Så tänker istället ha back on track i boxen och ngt annat i hagen :), men vad ska man skaffa för skydd som är någorlunda värmande och med bra passform? Tänkte först på snabbandage men tror inte att det kommer sitta så bra, sen finns det ju mudsocks av olika varianter men de är ofta lite väl sladdriga.

  Vad har ni haft på era hästar med lymfangit? Vad för skydd tror ni kan fungera?
   
 2. mackan
  10 Sept 2004
  Universumkastare
  35 938

  mackan


  Varför ska du ha skydd i hagen alls pga lymfangit om hästen är behandlad och frisk nog att få gå i vanlig hage /röra sig osv?
   
  Mabuse, Charlotte1975, Sirap och 3 andra gillar detta.
 3. Ace
  29 Dec 2010
  Måndansare
  853

  Ace


  Vilken effekt vill du åt? Värme? Isåfall har ju backontrack vanliga benskydd som jag skulle satsa på.

  Eller är det skydd mot smuts du vill ha? Då skulle jag inhandla mudsocks från något bra brittiskt märke med erfarenhet av lera :p
   
 4. Buck
  24 Feb 2009
  Galaxhoppare
  15 754

  Buck


  Hästen ska vara lindad då det hjälper svullnaden att gå ner, sen så ska hon röra sig så mycket som möjligt för det hjälper också svullnaden gå ner, så är bäst att hon går i vanliga hagen så hon uppmuntras att röra på sig.
  Vill inte ha back on track 24/7 (rekommendationerna är 8h åt gången), så ett hagskydd som kan sitta tajt och stabilt som en linda vore bäst.
   
  caballus gillar detta.
 5. caballus
  8 Jul 2002
  Planetspringare
  6 407

  caballus


  Tänker likadant som dig vad gäller skydd/lymfangit. Har dock inga bra tips på skydd Då jag inte använder skydd i hagen. Någon som använder mer heltäckande skydd i stil med professionals choice neoprenskydd o liknande varianter, som ju ger mer stöd, eller är de för varma? Tänker att helt vanliga damasker ju ofta inte innefattar hela kotan, och det vill man ju gärna för annars stagnerar lymfangitödemen mitt på kotan.
   
 6. Buck
  24 Feb 2009
  Galaxhoppare
  15 754

  Buck


  Pc ska man inte använda i hagen/ längre stunder enligt åf, så ngt sånt vågar jag inte.

  Hästen har sen mest svullnad på låret och benet, kotan och karleden är mer normalt faktiskt :).

  Dvs korta skydd så som pc är lite för korta, hade varit bra med tillräckligt höga för att kunna ha hasskyddet ute i hagen ngn dag när det är kallare t ex.
   
  Senast ändrad: 13 Jan 2018
 7. Sirap
  8 Dec 2012
  Måndansare
  1 076

  Sirap


  Har full respekt för att du vill ha skydd på din häst, MEN måste få säga att om hästen rör på sig självmant i hagen så tror jag att benen mår bäst av att inte ha några skydd faktiskt. Det räcker nog mer än väl att du har det inne. :)
   
  Mabuse och mackan gillar detta.
 8. mackan
  10 Sept 2004
  Universumkastare
  35 938

  mackan


  Fast om hästen rör sig ute naturligt i vanlig hage och akutstadiet ang lymfangit gått bort i kombo med medicinering, så räcker det gott att den isåfall bara är lindad nattetid på box om man vill åt extra cirkulation eftersom den står still då .
   
  caballus gillar detta.
 9. Buck
  24 Feb 2009
  Galaxhoppare
  15 754

  Buck


  Är veterinärens rekommendation att ha hästen lindad även i hagen, och då jag ser hur mycket benet minskar med lindor så vågar jag i alla fall inte testa att ha henne utan linda än. Är bara 6 dagar sedan hon blev dålig så planerar att ha henne lindad i hagen en vecka till, eller i alla fall tills man kan känna/se senan bättre (nu så är hon jämt oval runt hela benet och börjar bli lite mjuk vid senan, i söndags var hon helt rund och steenhård :()
   
 10. lady_vip
  9 Jul 2001
  Universumkastare
  24 261

  lady_vip


  Jag hade lindat, inga skydd.

  Jag har haft min ena lindad mycket i hagen pga mugg, hon rör iofs aldrig sina lindor, men en rejäl padd och sen fleecelinda har funkar väldigt bra på henne även i hagen. Du är säkert duktig på att linda, mina lindningar håller utan problem 24 h trots att hon rör sig, så det gör det säkert på din också.

  Jag har hagskydd också, från equilibrium, men jag tycker de sitter för hårt. Ibland sätter jag dem utanpå lindan om det regnar bara.
   
 11. Buck
  24 Feb 2009
  Galaxhoppare
  15 754

  Buck


  Lindorna brukar oftast sitta, bara det nu att benet är tjockt och inte har mycket till köra som "stoppkloss" och benet krymper tillräckligt mycket nu under dagarna för att bandaget ska glida ner.. Är lite därför jag vill ha ngt annat än lindor, vill inte riskera att en Linda går upp.
   
 12. Nevermind
  10 Maj 2014
  Flygare
  284

  Nevermind


  Du kan inte sätta ett lindlås på lindan tror du? Det håller ju kvar lindan lite bättre iallafall :)
   
 13. EmmaW
  9 Maj 2011
  Galaxhoppare
  8 869

  EmmaW


  Linda hela vägen ner så får du hoven som stoppkloss. Det kräver lite extra långa paddat men funkar alltid om man har ett svårlindat ben.
  Jag hade inte valt skydd i hagen utan lindat. Blir inte samma resultat med skydd som med lindor är min erfarenhet.
  Den har jag haft bot på dygnet runt på en som hade boxvila och det funkade jättebra. Det efter konsultation med dom på bot men har full förståelse om du vill hålla dig till rekommenderade 8 timmar.
   
 14. Lindsen
  3 Jan 2007
  Måndansare
  2 820

  Lindsen


  Jag hade lindat hästen med klisterbandage och bomull hela vägen från karpus, (alt has) till hov när hästen kommer in från hagen, då är benet inte svullet och haft det på så länge som det håller sig annars gjort om varje kväll. Skydd hjälper inte att hålla svullnad nere alls tyvärr så de för bara att smuts hamnar innanför och ligger mot såret. Inte heller Bot hjälper för att hålla svullnaden nere då det inte är ett jämt tryck.
   
  Buck gillar detta.
 15. tuaphua
  15 Sept 2003
  Universumkastare
  23 559

  tuaphua


  Min fick lymfangit förra året. Vi fick medicin mot det. Men vet sa att svullnaden kunde ev kvarstå ett tag efter medicineringen var över.
  Han fick gå med spritomslag med klibb-linda dygnet runt ett tag.
  Funkade fint att ha i hagen.

  Skydd får ju aldrig samma funktion som en linda om man vill hålla svullnad nere.

  Om vet ordinerar lindor kan man dra klibblinda över alt linda med den.
   
  Buck gillar detta.
 16. Buck
  24 Feb 2009
  Galaxhoppare
  15 754

  Buck


  Får fortsätta linda i hagen då, bara tejpa lite extra :/.
   
  caballus gillar detta.
Rekommenderas av Google: