Hemmagjord cider.

Mia_R

Trådstartare
Jäklar vad bra den blev! :d

Nästa år hoppas jag verkligen att jag kan göra dubbel sats, dvs minst 50 liter! :laugh:
Visst kunde den blivit bättre om jag hade haft bittrare äpplen om jag förstått det rätt, men på Åkerö, Oranie och Borgherre + lite Aroma så är det väldigt gott gottigott gott. :bow:

Mousserar fint, ingen spritsmak och god äpplig smak. Jag var klart oroad när jag tappade upp brygden på flaska och tillsatte lite socker för en andra jäsning. Skulle glasflaskorna hålla, skulle doft och smak förbättras eller hade det varit klokare att hälla ut skiten i vasken istället? Det var inte gott när jag tappade upp det ... :yuck:

Nu är jag glad att jag chansade, fruktsockret hade jäst ut så det var riktigt eländigt att smaka tidigare och det luktade lite aceton om det. :crazy: Två msk socker/liter var precis lagom för en efterjäsning och det blev väldigt mjukt och fint att dricka. Passar både som sällskapsdryck och till måltid. :up:

Nu när Plantagen reade ut sitt sortiment tidigare i höst köpte jag sju(!) äppelträd till de jag hade tidigare. Det blev Ingrid Marie, Aroma och Gravensteiner. Om jag bor kvar nästa år så kommer jag snart vara självförsörjande på äppelcider och då ska jag banne mig skaffa en egen press. :D

PET-flaskor funkar bra att fylla med cider, jag fyllde inte hela vägen upp och klämde ihop dem lite men de har fyllts ut och är runda och fina, annars rekommenderar jag flaskor med patentkork. Glasflaskor med skruvkork funkar inte lika bra, de jag smakat smakar iofs nästan lika bra, men kolsyran fattas.

Jag har bara testat med champagnejäst, men jag har annan jäst med som jag ska testa nästa gång så får vi se vilken som blir den smakmässige vinnaren. :d
 
Spännande och kul!

Blir nästan lite ånger att mina äppelträd fick stifta bekantskap med Herr Motorsåg i år... :meh:

(Fast nä, inte värt det att ralla skottkärra efter skottkärra med äpplen till tippen ändå, även om det låter fantastiskt med din cider. :D)
 
Åh vad roligt att du fått god cider! Här blir det mest mos och äppelpaj. Jag har varit sugen på att göra must i flera år, men det verkar lite omständigt.

Cider har jag inte tänkt, dricker inte alkohol, men den kanske inte blir så stark?
 
Åh vad roligt att du fått god cider! Här blir det mest mos och äppelpaj. Jag har varit sugen på att göra must i flera år, men det verkar lite omständigt.

Cider har jag inte tänkt, dricker inte alkohol, men den kanske inte blir så stark?
Jag blev inte klok på hur man kollar alkoholhalten när jag försökte innan jag tappade upp cidern, men visst blir det alkohol när det är jäst och socker. Det är ju det som gör kolsyran när jag hällde lite socker i varje flaska och ställde bort ett par månader.

Hur starkt det är kan jag som sagt inte svara på, testade flera gånger men fick inget vettigt resultat när jag provade, men det är ju inte vinstarkt då det är enbart fruktsockret + 2 msk socker/liter i flaskorna. Mitt fick jäsa klart men man kan avbryta jäsningen tidigare om man vill och blanda i mer äppeljuice för en svagare och sötare variant, men vill du inte ha alkohol så rekommenderar jag att du gör must istället. :d
 
Jäklar vad bra den blev! :d

Nästa år hoppas jag verkligen att jag kan göra dubbel sats, dvs minst 50 liter! :laugh:
Visst kunde den blivit bättre om jag hade haft bittrare äpplen om jag förstått det rätt, men på Åkerö, Oranie och Borgherre + lite Aroma så är det väldigt gott gottigott gott. :bow:

Mousserar fint, ingen spritsmak och god äpplig smak. Jag var klart oroad när jag tappade upp brygden på flaska och tillsatte lite socker för en andra jäsning. Skulle glasflaskorna hålla, skulle doft och smak förbättras eller hade det varit klokare att hälla ut skiten i vasken istället? Det var inte gott när jag tappade upp det ... :yuck:

Nu är jag glad att jag chansade, fruktsockret hade jäst ut så det var riktigt eländigt att smaka tidigare och det luktade lite aceton om det. :crazy: Två msk socker/liter var precis lagom för en efterjäsning och det blev väldigt mjukt och fint att dricka. Passar både som sällskapsdryck och till måltid. :up:

Nu när Plantagen reade ut sitt sortiment tidigare i höst köpte jag sju(!) äppelträd till de jag hade tidigare. Det blev Ingrid Marie, Aroma och Gravensteiner. Om jag bor kvar nästa år så kommer jag snart vara självförsörjande på äppelcider och då ska jag banne mig skaffa en egen press. :D

PET-flaskor funkar bra att fylla med cider, jag fyllde inte hela vägen upp och klämde ihop dem lite men de har fyllts ut och är runda och fina, annars rekommenderar jag flaskor med patentkork. Glasflaskor med skruvkork funkar inte lika bra, de jag smakat smakar iofs nästan lika bra, men kolsyran fattas.

Jag har bara testat med champagnejäst, men jag har annan jäst med som jag ska testa nästa gång så får vi se vilken som blir den smakmässige vinnaren. :d

Jag har aldrig hört talas om efterjäsning, hade du alltså i socker och jäst från början eller enbart jäst ( som fick jäsa med fruktsockret?).
Är det någon skillnad på champagnejäst och vinjäst?

Jag gjorde en gång en fantastisk god saft/ must ( vad är skillnaden, är det att musten är kallpressad?) på våra transparent Blanche, skulle vara roligt att få till en kolsyrad variant!
 
Jag har aldrig hört talas om efterjäsning, hade du alltså i socker och jäst från början eller enbart jäst ( som fick jäsa med fruktsockret?).
Är det någon skillnad på champagnejäst och vinjäst?

Jag gjorde en gång en fantastisk god saft/ must ( vad är skillnaden, är det att musten är kallpressad?) på våra transparent Blanche, skulle vara roligt att få till en kolsyrad variant!
Först jästes juicen några veckor tillsammans med champagnejästen. Resultatet blev en mycket torr och i princip odrickbar vätska som jag velade fram och tillbaka med om jag skulle hälla ut eller tappa upp och jag läste massor på nätet och såg att det var vad som händer när man låter det stå till fruktsockret är slut. Min största oro var att jästen hade dött, men på vinst och förlust bestämde jag mig för att testa att tappa upp det och låta det stå svalt några månader.

När jag tappade upp den jästa juicen på flaska tillsatte jag socker samtidigt för att få en andra jäsning i flaskan, det är här det kan bli glaskrossning om man har otur och flaskan exploderar av trycket! Eftersom min cider var överjävligt torr och då gillar jag ändå torr cider och viner, så tänkte jag att även om jästen kanske dött så kunde sockret runda av smaken om det fick ligga och mogna lite. Nu visade det sig istället att jästen inte alls dött utan jag fick en andra jäsning i flaskan och det ger en pärlande/kolsyrad dryck efter samma princip som champagne.

Jag har alltså enbart haft kallpressad juice och jäst från början. Hur resultatet blivit om jag avbrutit jäsningen tidigare vet jag inte, men det är den andra jäsningen på flaska som ger den mousserande effekten.

Jag köpte två olika sorters jäst men har bara provat den ena. Jag hade inte tillräckligt med äpplen för att sätta två jäsningar, men beroende på sort får man olika smak om jag förstått det rätt. Det luktade rätt gott under tiden det jäste, men hunden var väldigt skeptisk när det började bubbla från brygden. :laugh:

Det ser rätt läckert ut när jag öppnar flaskan och en mängd bubblor stiger i ett moln från botten till ytan. :up:
 
  • Gilla
Reactions: Sar
Hur stark den blir beror på sockerhalten (och utjäsningsgraden). Med en hydrometer och ett mätglas för en knapp hundring kan man mäta sockerhalt före och efter jäsning och räkna ut alkoholhalt (finns tabeller på nätet för den som inte gillar att räkna). Vår must ligger på 1.055 oeschle osötad, och jäser då med engelsk ciderjäst ut till ca 1.002, vilket ger ca 6,5%.

Olika jäst påverkar smaken väldigt mycket, men även olika jästid (så svalt som möjligt men ändå inte kallare än att jästen kan arbeta ger långsammare jäsning och mer smak).

@Mia_R var i landet finns du? Vi samarbetar gärna med andra som gör cider i hemma/liten skala, det är alltid roligt att prova varandras brygder eller byta äpplen med varandra :)
 
Hur stark den blir beror på sockerhalten (och utjäsningsgraden). Med en hydrometer och ett mätglas för en knapp hundring kan man mäta sockerhalt före och efter jäsning och räkna ut alkoholhalt (finns tabeller på nätet för den som inte gillar att räkna). Vår must ligger på 1.055 oeschle osötad, och jäser då med engelsk ciderjäst ut till ca 1.002, vilket ger ca 6,5%.

Olika jäst påverkar smaken väldigt mycket, men även olika jästid (så svalt som möjligt men ändå inte kallare än att jästen kan arbeta ger långsammare jäsning och mer smak).

@Mia_R var i landet finns du? Vi samarbetar gärna med andra som gör cider i hemma/liten skala, det är alltid roligt att prova varandras brygder eller byta äpplen med varandra :)
Aha, jag mätte aldrig sockerhalten innan, det här är mitt livs första jäsning, degar borträknade. ;)

Jag finns i södra Roslagen, Sthlms län och har Oranie, Säfstaholm, Åkerö, Borgherre och förhoppningsvis snart även Aroma, Ingrid Marie, Alice och Gravensteiner. Grannen har några sorter jag glömt bort namnet på, hade med mig dem på en äppeldag på Skansen för bestämning men glömde bort namnen igen. :o

Vad har ni och var finns ni? Nu har jag några nya, fina julmustflaskor med patentkork som jag offrat mig och tömt för bryggandets ädla konst. :angel:
 
Först jästes juicen några veckor tillsammans med champagnejästen. Resultatet blev en mycket torr och i princip odrickbar vätska som jag velade fram och tillbaka med om jag skulle hälla ut eller tappa upp och jag läste massor på nätet och såg att det var vad som händer när man låter det stå till fruktsockret är slut. Min största oro var att jästen hade dött, men på vinst och förlust bestämde jag mig för att testa att tappa upp det och låta det stå svalt några månader.

När jag tappade upp den jästa juicen på flaska tillsatte jag socker samtidigt för att få en andra jäsning i flaskan, det är här det kan bli glaskrossning om man har otur och flaskan exploderar av trycket! Eftersom min cider var överjävligt torr och då gillar jag ändå torr cider och viner, så tänkte jag att även om jästen kanske dött så kunde sockret runda av smaken om det fick ligga och mogna lite. Nu visade det sig istället att jästen inte alls dött utan jag fick en andra jäsning i flaskan och det ger en pärlande/kolsyrad dryck efter samma princip som champagne.

Jag har alltså enbart haft kallpressad juice och jäst från början. Hur resultatet blivit om jag avbrutit jäsningen tidigare vet jag inte, men det är den andra jäsningen på flaska som ger den mousserande effekten.

Jag köpte två olika sorters jäst men har bara provat den ena. Jag hade inte tillräckligt med äpplen för att sätta två jäsningar, men beroende på sort får man olika smak om jag förstått det rätt. Det luktade rätt gott under tiden det jäste, men hunden var väldigt skeptisk när det började bubbla från brygden. :laugh:

Det ser rätt läckert ut när jag öppnar flaskan och en mängd bubblor stiger i ett moln från botten till ytan. :up:

Coolt, låter väldigt spännande!
 
@Mia_R Vi finns på västkusten, vilket verkar vara fel del av landet när det kommer till äpplen. De flesta svenska småproducenter verkar finnas på östsidan?

Vi har Filippa, Gravensteiner, Ingrid Marie, Borgherre och några okända äpplen som ska träffa pomolog i höst tänkte vi. Marken här verkar inte jättebra för äpplen, så det kommer bli inköp i år. En batch med Belle de Boskoop, Cox Orange, Discovery och Gravensteiner puttrar nu som försök, hoppas mycket på den för musten var väldigt god. Provade även en annan lite gård i närheten som hade gjort cider på mestadels Bramley, den var väldigt trevlig. :d

Borgherre gör vi numera halloncider på (10% hallon i första jäsningen), eftersom den blev ganska smaklös som ren cider. Helst vill man ju ha med lite bittra äpplen för att få den där lilla beskan, men det verkar vara dåligt med det bland svenska sorter.

Jag var sugen på fina flaskor med patentkork, men snålheten tog över och det fick bli halvstora champagneflaskor (när jag hade tröttnat på att skura etiketter från gamla flaskor...).

Såhär såg förra omgången ut (kanelstång i några av äppelciderflaskorna):

10308881_10152115145605669_8636624952823329919_n.jpg
 
@Mia_R Vi finns på västkusten, vilket verkar vara fel del av landet när det kommer till äpplen. De flesta svenska småproducenter verkar finnas på östsidan?

Vi har Filippa, Gravensteiner, Ingrid Marie, Borgherre och några okända äpplen som ska träffa pomolog i höst tänkte vi. Marken här verkar inte jättebra för äpplen, så det kommer bli inköp i år. En batch med Belle de Boskoop, Cox Orange, Discovery och Gravensteiner puttrar nu som försök, hoppas mycket på den för musten var väldigt god. Provade även en annan lite gård i närheten som hade gjort cider på mestadels Bramley, den var väldigt trevlig. :d

Borgherre gör vi numera halloncider på (10% hallon i första jäsningen), eftersom den blev ganska smaklös som ren cider. Helst vill man ju ha med lite bittra äpplen för att få den där lilla beskan, men det verkar vara dåligt med det bland svenska sorter.

Jag var sugen på fina flaskor med patentkork, men snålheten tog över och det fick bli halvstora champagneflaskor (när jag hade tröttnat på att skura etiketter från gamla flaskor...).

Såhär såg förra omgången ut (kanelstång i några av äppelciderflaskorna):

10308881_10152115145605669_8636624952823329919_n.jpg

Nice. :d
Har bara ett misshandlat Borgherre som förre ägaren kapat med motorsåg, får se hur länge det överlever. :meh: Tyvärr var det inte det enda trädet han gick loss med motorsågen på, två Åkerö lär stryka på foten snart och det blir rätt stora "hål" när ett gammalt träd försvinner. :(

Hur förvarar du musten när du har jäsningar nu? Fryst in? Där jag har hästarna fanns ett litet träd med otroligt vackra men oätliga små, illröda äpplen. Tror de hade gett karaktär på brygden, men tyvärr gick även han lös på trädet med motorsågen. Vad är det med karlar och motorsågar? :mad:
 
Nu har jag hittat ett jättebra sätt att skala äpplen på, även om det inte behövs just vid cidertillverkning. ;)

Det är ändå så finurligt att jag vill dela med mig inför årets alla äppelaktiviteter och i synnerhet om man har mycket äpplen att skala! :up:
 
Äppelcider har vi inte provat men vi gjorde äppelvin till vårt bröllop för 1,5 år sedan. Det var inte helt fel det heller :)
Planen var att göra äppelglögg och äppelcider i höstas men våra träd fick ngn typ av sjukdom så de lyckades producera 2(!) äpplen som gick att äta :cry:

Ska inhandla åtminstone 2 nya träd i år då de två gamla så småningom måste sågas ner (står lite dumt till när vi ska bygga ut huset) och hoppas på stora skördar så småningom. :d Det blir en hel del andra fruktträd också som ska införskaffas så vi kommer nog experimentera en hel del på dryckesfronten. :p
 
Ska inhandla åtminstone 2 nya träd i år då de två gamla så småningom måste sågas ner (står lite dumt till när vi ska bygga ut huset) och hoppas på stora skördar så småningom. :d Det blir en hel del andra fruktträd också som ska införskaffas så vi kommer nog experimentera en hel del på dryckesfronten. :p

Ska ni ändå plantera nytt finns ju dessutom möjligheten att välja sorter som ger bra must. :)
 
Ska ni ändå plantera nytt finns ju dessutom möjligheten att välja sorter som ger bra must. :)
Har du några tips på sorter som är lämpliga? Det verkar mest säljas mat- och ätäpplen här i Sverige, inte så mycket beskare cidersorter. :confused:

Nu har jag nog mitt äppelbestånd säkrat, de sju(!) träd jag köpte på rean i höstas har varit instängslade med hönsnät och stolpar och varken harar eller rådjur verkar ha gett sig på något av dem. Sen den milda "vintern" har väl bidragit till att de inte varit inne på tomten lika mycket + varulven är ute sent på kvällarna och skäller på allt som smyger i mörkret. :up:
 
Har du några tips på sorter som är lämpliga? Det verkar mest säljas mat- och ätäpplen här i Sverige, inte så mycket beskare cidersorter. :confused:

Min bästa cider hittills är på en blandning av Belle de Boskoop, Gravenstein, Discovery och en skvätt Cox Orange, men den är ju ganska mild fortfarande. Filippa har gjort sig bra i också. Det finns folk som importerar och planterar engelska cideräpplen, vi ska kolla upp om det funkar för våra förutsättningar också. Vet att bla Markcider har engelska träd.
 
Min bästa cider hittills är på en blandning av Belle de Boskoop, Gravenstein, Discovery och en skvätt Cox Orange, men den är ju ganska mild fortfarande. Filippa har gjort sig bra i också. Det finns folk som importerar och planterar engelska cideräpplen, vi ska kolla upp om det funkar för våra förutsättningar också. Vet att bla Markcider har engelska träd.
Jag kommer tvingas byta ut mina gamla Åkerö förr eller senare, dels pga kräfta men även pga förre ägaren som kapat sönder dem med motorsåg. :crazy: De lever, två blommar och iaf ett ger mycket frukt, men det tredje är nog bara en tidsfråga innan det ger upp andan. :cry:

Så synd när ett gammalt träd dör, det blir så stort hål i trädgården efter dem! :arghh: Inte har jag råd att köpa trän som är 6 - 7 år gamla heller att ersätta med. :banghead:
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp