Vill du ha en banner på Bukefalos?

Köra med överlast

Inlagd i 'Utrustning' startad av tratten, 30 Sept 2004.


 1. Är det någon som på riktigt VET helt säkert hur det ligger till? Det som jag fått höra av alla är att om man kör ett ekipage som man inte har körkort för, och blir stoppad av polisen så blir man av med körkortet. Men om man har en nertypad transport som man sedan kör med överlast, så är det "bara" böter (symbolisk summa har jag hört). Stämmer detta? Är det någon som blivit stoppad? Vore ju bra att veta.
   
 2. Ragatan
  1 Jul 2001
  Planetspringare
  7 657

  Ragatan


  Sv: Köra med överlast

  Om du har enbart B och kör med överlast eller drar ett släp som har för hög totalvikt räknas det som olovlig körning vilket kan leda till indraget körkort.
  Det spelar ingen roll om transporten är nertypad eller inte.

  Tänk på att alla släp som har en totalvikt över 750 kg egentligen är tunga släp men att vi har en generell dispans i sverige som ger oss lov att dra tyngre utan E-behörighet.

  Om man däremot har BE så får man hänga på ett släp med i princip vilken totalvikt som helst bara inte släpet + last väger mer än bilen får dra. Har du mer last räknas det som överlast och ger böter eller vid grov överträdelse kan leda till indraget körkort.
   

 3. Sv: Köra med överlast

  Dom flesta som drar hästsläp kör ju för tungt. Mitt tips är att skaffa BE-behörighet med tanke på både din och hästens säkerhet! Lagen kan ju inte finnas helt utan anledning...Och då slipper du oroa dig också!
   

 4. Sv: Köra med överlast

  Är du verkligen helt säker på det, att det räknas som olovlig körning? Då skulle polisen kunna plocka in VÄLDIGT många körkort........
  Ska ta BE kort, men jag bara undrar hur det är.
   

 5. Sv: Köra med överlast

  Jo verkligen! Men jag har aldrig hört om någon som blivit tagen. Det kan ju vara lite krångligt det där vad man får dra på viklet körkort med vilken bil och med vilket släp så jag undrar om alla poliser känner till allt sånt...Dom prioriterar väl annat!
   

 6. Sv: Köra med överlast

  Det är inte krångligt att ta reda på vilken bil som får dra vilket släp och vilken typ av körkort som behövs. I bilens registreringsbevis står vad bilen får dra samt hur mycket man får dra med "bara" ett B kort. I släpets registreringsbevis står vad det väger. Lätt som en plätt :banana:
   

 7. Sv: Köra med överlast

  Totalvikten på släpet får inte överskrida bilens tjänstevikt...då måsste man ha e-kort....
   

 8. Sv: Köra med överlast

  Jo, det är klart att det är lätt och kolla om man kör ett felaktigt ekipage, men om ekipaget är rätt, men man har lastat med övervikt, blir det ju genast lite krångligare. Då måste ju polisen väga hästarna för att kolla om det är övervikt eller ej...... Och alla som jag pratat med säjer att lasta släpet för tungt INTE innebär indraget körkort, utan böter.
   

 9. Sv: Köra med överlast

  det beror på hur mkt överlast du har.har man 25% övervikt ryker körkortet plus böter.viktigt att själv väga släpet för att se om siffrorna stämmer.du åker dit om det inte stämmer o du kanske lastat för mkt.det blir billigare med e-kort.
   

 10. Sv: Köra med överlast

  Nu har jag kollat med polisen. Vid överlast får man böter, hur mycket är olika från fall till fall. Alltså inget indraget körkort.
  Vid felaktigt ekipage däremot så är det olovlig körning, och kortet ryker.
   
 11. Lottch
  23 Aug 2004
  Planetspringare
  7 474

  Lottch


  Sv: Köra med överlast

  Vad är felaktigt ekipage då da? :confused:
   

 12. Sv: Köra med överlast

  Felaktigt ekipage är när släpets totalvikt (totalvikt = den totalvikten som står på reg beviset) är högre än vad man får dra med just den bilen med vanligt B-körkort.
   
 13. Lottch
  23 Aug 2004
  Planetspringare
  7 474

  Lottch


  Sv: Köra med överlast

  thnx! :bow:
   
 14. gylle
  1 Jul 2001
  Galaxhoppare
  12 023

  gylle


  Sv: Köra med överlast

  Sa de något om hur mkt överlast det gällde ? Har tidigare fått veta att oavsett hur mkt överlast man har så blir det böter vid stor överlast så blir det dessutom prick på körkortet, tredje gången man åker dit med prick så ryker körkortet. Har nu hört många varianter dels här dels på andra ställen och man blir ju minst sagt förvirrad på vad som gäller. Vissa säger över 100% överlast åker körkortet direkt medans andra påstår 25%(vilket jag inte alls tror på i ofs, kan nog tänka mig att man måste upp i 25% för att få böter. Så sa polisen något om några som hellst gränser ?
   

 15. Sv: Köra med överlast

  Jag har inte heller fåt riktigt "kläm" på dom exakta reglerna/överskridandegränserna. Tycker det verkar skilja från polis till polis, hur hårt de ser på det hela med just överlast. Till skillnad från viktgränserna mellan tillåtet för B-kort kontra BE.

  Själv fick jag köra vidare och slapp böter när jag hämtat hösilagebalar där jag hade kvitto på betalad vikt och när polisen vägde med sina små behändiga vågar visade det sig att balarna vägde mycket mer. (Jag hade alltså gjort en god affär och fick mycket mer foder än jag betalt för ;))
  Innan poliserna släppte mig fick jag en "åthutning" typ "låt gå för denna gång" och att jag skulle kolla vikten bättre i fortsättningen.

  En av mina f.d. inackorderingar körde två hästar i släpet och hon fick inte ens köra vidare pg av övervikten, utan måste lasta ur ena hästen i så fall. Fick böter dessutom.
  Hon fick helt enkelt ringa till en kompis som kom med ett släp till så de kunde lasta i ena hästen där.

  Både jag och f.d. inackorderingen har vanligt B-kort.
   
 16. break_a_leg
  11 Maj 2003
  Universumkastare
  20 607

  break_a_leg


  Sv: Köra med överlast

  En bekant till mig körde två hästar med b-kort och fick inte heller köra vidare. Däremot körde en av poliserna hem ekipaget...
   

 17. Sv: Köra med överlast

  Det var en snäll polis! Det är nästan oftast förbjudet att köra två stora hästar med B-körkort. Det är därför man håller sig till shettisar=) hehe...Nämen bäst är ju ändå att skaffa sig BE-behörighet så slipper man oroa sig!
   
 18. yew98fq
  19 Mar 2003
  Planetspringare
  6 014

  yew98fq


  Sv: Köra med överlast

  Aah, kan ju vara bra att veta... :)
   

 19. Sv: Köra med överlast

  Dom sa inget om hur mycket överlast man kunde ha. Dom sa bara att överlast ger böter, hur mycket är olika från gång till gång, beroende på omständigheterna.
   
 20. Seabaz
  30 Jan 2004
  Galaxhoppare
  18 603

  Seabaz


  Sv: Köra med överlast

  Kör du tyngre än du har behörighet till så räknas det som OLOVLIG KÖRNING = ja du kan bli av med körkortet. Oavsett hur transporten är reggad.
   
Rekommenderas av Google: