Vill du ha en banner på Bukefalos?

Vård Mugg som aldrig ger med sig *långt*

Inlagd i 'Vård' startad av j3nnif3r, 21 Aug 2007.


 1. Jag blir galen.

  För ungefär 4-5 veckor sedan hade travaren enormt mycket mugg på sina (vita) bakben, hela karlederna och ballarna. Under hela sommaren har jag varit nogrann med att tvätta rent med såpa och sedan svampat på såpavatten som jag inte sköljer bort utan jag torkar benen nogrannt. Detta fungerade utmärkt förra sommaren (då i ett annat stall, det kan vara förklaringen) och hon hade bara lindrig mugg.

  Samma metod den här sommaren, men helt plötsligt exploderade det och karlederna var täckta med svarta skorpor, sår och hon var väldigt öm, antagligen hörde hältan med där också. Samtidigt som vi var på kliniken för ett annat problem så passade vi på att ta blodprov för att se om det kunde vara något med levern. Vi ordinerades också att lägga bandage med torskleverolja + sulfapulver som skulle sitta 24-36 h och efter det bandagde med kortisonsalva (Salvyvase 2%) i 12 h. Och så skulle hon få två tuber Hippotrim om dagen i 10 dagar. Detta skulle vi upprepa tills muggen var helt borta.

  Blodprovet visade i alla fall att levervärdena var helt i sin ordning men att det antagligen kunde bero på alsikeklövern. Dem tyckte att hon skulle gå i klöverfri hage, men då varje hage vi har har olika mycket mängd klöver så är det bara att glömma. Så vi fortsatte behandlingen i en månad ungefär och benen såg mycket fina ut, finare än dem gjort på länge. Så nu smörjdes hon bara med kortisonsalvan för att inte ge muggen en chans att komma tillbaka.

  Men. Hon började få lite mugg för två veckor sedan så jag startade samma behandling igen (dock utan Hippotrim) och muggen läktes. Men idag så var halva karlederna täckta med flagor och skorpor igen. Tvättade då benen var lätt smutsiga och smörjde med Grolisal.

  Jag är klart tveksam till att köra samma behandling igen, då den inte verkar ha hjälpt på lång sikt. Vad jag har blivit rekommenderad nu är:
  - Virkon. Den är jag tveksam till, visst, den är bakteriedödande, men den verkar så stark?
  - Grolisalsalva
  - Lägga bandage med gordblad
  - Lägga omslag med silversalva, den behandlingen har jag själv sett fungera bra på andra hästar.

  Så, vad tror ni? Vad skulle ni ha gjort i samma situation? Hjälp mig ;)
   

 2. Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Honung....:)
   
 3. carmarnic
  31 Maj 2006
  Måndansare
  923

  carmarnic


  Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Min hästs ben svällde upp jättemycket och hon blev halt när jag hade på honung :crazy:

  Till TS: Min häst hade jättemycket mugg/rasp från augusti-april ungefär (vita ben). Provade en massa olika bl.a. 3 veckor med hippotrim. Det som tillsist hjälpte var Pirsue men det verkar inte som det säljs längre.

  Nu har hon fått rasp igen. Provade först med zinkpasta men det bara spreds. Nu använde jag Virkon faktiskt och jag har fått kontroll på det. Behandlar varannan dag. Smörjer först med salisylsyrevaselin, tvättar rent men hexocil och sprayar sen på virkon. Frågade veterinären om vad han tyckte när jag var dit i går och han sa att jag skulle fortsätta så.
   
 4. legally_insane
  8 Sept 2005
  Ny medlem
  703

  legally_insane


  Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  tillbaka till ruta ett skulle jag sägga, in med hästen i spolspilta, tvätta med grönsåpa, pilla skorpor, och handukstorka benen torra. smörj sedan med tjärsalva (den gör huden star och håller bakterier ute från karlederna) mugg är en typ av svamp, tänk på det.
  håll hästen borta från hagar med nån form av lera, och tvätta gärna 2 ggr om dagen.

  om det är extremt mycket så har jag hört att det är bra med fårullsomslag (har aldrig testat själv men min hovlsagare säger att det är toppen) då ska man först tvätta benen med grönsåpa, sen ska man lägga ren fårull (istället för padd) och linda bennen å låta det sitta gärna upp till 3 dygn, å sen göra om behandlingen.

  hoppas du får ordning på muggen.
   

 5. Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Behandla mugg alltid inne ifrån alltså genom magen. Det är en rubbning av tarmfloran som gör att det blir mugg.
  Använd Probimin, och ge hästen det i fodret, prata med din veterinär.
   

 6. Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Flytande Atamon Kan Jag Varmt Rekomendera.
   
 7. Cheran
  30 Mar 2005
  Måndansare
  511

  Cheran


  Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Mitt sto har fått mugg/rasp vid ett antal tillfällen (händer på vår/sommar). Vid dessa tillfällen behandlade jag med kortison salva, och jag tvättade etc.
  Andra gången slutade det med en veterinärräkning på ca 2000kr, pga benet svullnade upp (lymfangit) & hon fick hög feber,ordinerades då antibiotika via spruta & metacam.
  Pga en allergisk reaktion på antibiotikan (och 40 graders feber) gav jag istället antibiotika i pulver.

  Detta samt att jag helt SLUTADE tvätta & smörja var det som slutligen fick resultat.
  Min erfarenhet är alltså att helt enkelt låta bli raspen/muggen! Imitt fall blev det alltså mycket värre när jag smörjde och tvättade.

  Jag tror istället på att hålla torrt & rent med mjuk borste!
   

 8. Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Som du ser har du fått flera svar. Så om jag var du skulle jag kontakta veterinär. Jo, jag vet att det kanske är en simpel grej för att göra det. Men en veterinär kan avgöra varifrån muggen kan komma. Det finns flera orsaker varför de får mugg och för att få rätt behandling måste man veta varför.
   

 9. Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Här uppe (i norr...) använder de flesta Fucidinsalva eller Fucidinörondroppar (för hund!!) mot mugg. Innehåller Fucidinsyra som är ett staphylokockantibotikum som veterinärerna här skriver ut. Eftersom mugg oftast orsakas av Staphylokocker så har det fungerat alldeles utmärkt! Det gäller dock att följa ordination och inte missa att smörja en dag utan köra på hela. Min häst (fyra vita strumpor...:smirk:) fick mugg förra hösten och jag tvättade med Descutan och lät det luckra upp skorporna så de gick att pilla bort utan att skada huden för mycket och sedan skölja bort och smörja med Fucidinet. Rekommenderar!!
   

 10. Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Angående Virkon, sprayas det bara på eller ska det vara omslag?
   

 11. Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Det där med fårull skulle man kanske kunna prova, när fåren ska klippas = nästa vår, vi får väl bunkra :D
   

 12. Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Jag provade ett tag att bara låta muggen vara och tvätta så sällan som möjligt, men muggen blev bara torrare och började fnöska sig.
   
 13. lady_vip
  9 Jul 2001
  Universumkastare
  24 168

  lady_vip


  Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Nu kanske jag verkar skeptisk och nedvärderande på vår veterinärkår, men jag tycker nog faktiskt att de har rätt usel koll på mugg... Jag har själv nästanpå haft "privatkurs" för våra veterinärer här om just mugg, de hade ingen aning... Fick i stort sett tvinga dem att ta bakt.prov och sen att fråga om diverse behandlingar var som att prata med en vägg.

  Till TS. Du har redan fått tipset om vart muggen kan komma ifrån, och jag tror att du får gå på den linjen, dvs ta bort hästen från klövern. Om inte så för att utesluta det.
   

 14. Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Vi var ju hos en veterinär i somras som ordnade med kuren åt oss. Blodprovet togs ju i samband med muggen, vad hon trodde kunde orsaka den var som sagt klövern.
   
 15. lady_vip
  9 Jul 2001
  Universumkastare
  24 168

  lady_vip


  Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Det sprayas, men jag hade avrått dig, det är inte särskilt hälsosamt om hästen redan är lite nergången av muggen...
   

 16. Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Att ta bort hästen från klövern är i stort sett omöjligt, varje hage här har åtminstone lite klöver..
   
 17. lady_vip
  9 Jul 2001
  Universumkastare
  24 168

  lady_vip


  Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Grushage? Iaf en vecka så att du kan se hur de utvecklas.

  Jag vet att det är ett helvete, jag får linda min häst varje dag i muggperioder för att undvika väta, så det är ett slit...
   

 18. Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Hej har tampats med mugg på min häst i snart ett år, har gått så långt att han har tappat allt hår från hoven och upp på kotan. Det som återstår är bara KÖTTIGA sår som vägrar att läka. + lymfangit, balltramp/sår & hovröta Har haft ute 3 olika veterinärer och provat dessa prylar:
  RECEPT FRIA
  Lactacyd
  Grumme grönsåpa
  Yes
  Helosan
  Aloe Vera
  Zinkpasta
  Inotyol
  "bröstvårtekräm"
  Babyolja
  Torskleverolja
  SalyVase
  Virkon
  Koksaltlösning
  Citronkoncentrat
  Jodopax

  RECEPTBELAGDA
  Hippotrimm
  Fucidin comp
  Celestona comp
  Antibiotika på pulver röd och vit påse, kommer inte på namnet....

  Iallafall det som har funkat är det sista 10 gadar med hippotrimm och det andra pulvret, tvätta 2 ggr dagen med jodopax och vatten. på dagarna har jag ej smörjt med nått utan sprayat på plåsterspray så såren har fått torka och sen nattetid celestona och helosan. + Att jag bytt från torv/spån till halm för dett fastnar inte i såren och är renare.
  Sen har vi haft grävmaskin hemma och grävt en sjukhage som vi fyllt med grus så att ingen lera kan nå min prins...

  Och peppar peppar så verkar detta nu funka efter lång fruktan och förtvivlan...

  Lycka till....
   
 19. Mattsson
  13 Okt 2006
  Ny medlem
  293

  Mattsson


  Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Jag kör följande behandling på min så fort jag upptäcker mugg:

  - smörjer in muggen med fet olja tex vanlig matolja som får sitta på under ridpasset

  - efter ridpasset pillar jag bort skorporna och smörjer in med Fyra Ess hästsalva

  Jag har provat flera olika metoder, men detta funkar bäst för mig. Kan tyvärr inte säga att detta är en permanent lösning som håller borta muggen för evigt, men den blir borta i perioder och sprider sig inte i alla fall.
   
 20. peace
  21 Apr 2006
  Måndansare
  1 804

  peace


  Sv: Mugg som aldrig ger med sig *långt*

  Blir väldigt nyfiken!! Har aldrig hört om det förut. Hur gör man? Baddar på ___ska man lägga om ?
   
Rekommenderas av Google: