Rå kyckling?

Mina tycker inte om det, men får ju mald i VoH i perioder.

Föder ju upp själv i liten hemmabesättning och är inte orolig över det köttet. Överväger att sluta fodra med kycklingbaserat färskfoder också... :(
 
Mina tycker inte om det, men får ju mald i VoH i perioder.

Föder ju upp själv i liten hemmabesättning och är inte orolig över det köttet. Överväger att sluta fodra med kycklingbaserat färskfoder också... :(
Kan man inte värma på VoH? Jag ger ju med tillsats av ris, bovete och hirs samt vitamintillskott också. Det måste ju funka att värma? Visserligen förstörs vissa vitaminer men eftersom jag tillsätter egna vitaminer borde inte det påverka?
 
Kan man inte värma på VoH? Jag ger ju med tillsats av ris, bovete och hirs samt vitamintillskott också. Det måste ju funka att värma? Visserligen förstörs vissa vitaminer men eftersom jag tillsätter egna vitaminer borde inte det påverka?

För mig är det inte ett alternativ. Då går jag hellre över till ren BARF.
 
Utan kyckling? Vad jag förstår finns även ESBL hittat hos svin och nöt likaså...

Jag har egna källor till kött. Egen uppfödning av lamm och fågel samt fläsk/spädgrisar från KRAV-besättning som föder upp ett par mil härifrån. Extremt liten risk för smittat kött alltså.

Är hundmaten nu smittad så är det ju själva hanteringen av råvaran som är riskfylld, inte konsumtionen.
 
"11 stycken så kallade elitdjur i avelspyramidens topp för Ross-kycklingen, som är den vanligaste i Sverige, kan genom endast fem generationer ge hela 48 miljoner slaktkycklingar i slutänden."

"Resistensen importeras
Går man bara två generationer bakåt på den svenska slaktkycklingen så visar det sig att den inte alls är svensk. Avelsdjuren importeras i flera omgångar om året och med sig har en del av dem antibiotikaresistens ESBL som de fått på de utländska kläckerierna. Även om avelsbolagen uppger att de inte längre ger antibiotika till avelsdjuren så visar den svenska branschens senaste prover att 19 procent av de importerade avelsdjuren bär på den antibiotikaresistenta bakterien."

Hur kan ca 20% översättas till var tredje kyckling? Matte verkar inte så begripligt för journalister. Ingenstans i texten hittar jag fakta som kan användas för att dra den slutsatsen som görs. Fö undrar jag kring hygienen eftersom embryona knappast smittas av avelsdjuren.

Äggproducenterna får se till att ha flera kycklinghallar o sanera efter avflyttning innan nästa kull släpps in i hallen.
 
"11 stycken så kallade elitdjur i avelspyramidens topp för Ross-kycklingen, som är den vanligaste i Sverige, kan genom endast fem generationer ge hela 48 miljoner slaktkycklingar i slutänden."

"Resistensen importeras
Går man bara två generationer bakåt på den svenska slaktkycklingen så visar det sig att den inte alls är svensk. Avelsdjuren importeras i flera omgångar om året och med sig har en del av dem antibiotikaresistens ESBL som de fått på de utländska kläckerierna. Även om avelsbolagen uppger att de inte längre ger antibiotika till avelsdjuren så visar den svenska branschens senaste prover att 19 procent av de importerade avelsdjuren bär på den antibiotikaresistenta bakterien."

Hur kan ca 20% översättas till var tredje kyckling? Matte verkar inte så begripligt för journalister. Ingenstans i texten hittar jag fakta som kan användas för att dra den slutsatsen som görs. Fö undrar jag kring hygienen eftersom embryona knappast smittas av avelsdjuren.

Äggproducenterna får se till att ha flera kycklinghallar o sanera efter avflyttning innan nästa kull släpps in i hallen.
Det går an att ha åsikter om avel och avelsmatadorer och andra omständigheter. Faktum kvarstår att ESBL finns i svensk kyckling. Jag finner det hela mycket oroande. Och jag skulle på inget vis ge mina hudnar rå kyckling. Det är också tveksamt om jag skulle ge nöt eller fläsk rått numer.
 
"11 stycken så kallade elitdjur i avelspyramidens topp för Ross-kycklingen, som är den vanligaste i Sverige, kan genom endast fem generationer ge hela 48 miljoner slaktkycklingar i slutänden."

"Resistensen importeras
Går man bara två generationer bakåt på den svenska slaktkycklingen så visar det sig att den inte alls är svensk. Avelsdjuren importeras i flera omgångar om året och med sig har en del av dem antibiotikaresistens ESBL som de fått på de utländska kläckerierna. Även om avelsbolagen uppger att de inte längre ger antibiotika till avelsdjuren så visar den svenska branschens senaste prover att 19 procent av de importerade avelsdjuren bär på den antibiotikaresistenta bakterien."

Hur kan ca 20% översättas till var tredje kyckling? Matte verkar inte så begripligt för journalister. Ingenstans i texten hittar jag fakta som kan användas för att dra den slutsatsen som görs. Fö undrar jag kring hygienen eftersom embryona knappast smittas av avelsdjuren.

Äggproducenterna får se till att ha flera kycklinghallar o sanera efter avflyttning innan nästa kull släpps in i hallen.
Skäll inte på journalister om du läser för dåligt. ;) Såvitt jag kan se gäller "var tredje" svensk kyckling, medan "19 procent" gäller importerade avelsdjur.
 
"11 stycken så kallade elitdjur i avelspyramidens topp för Ross-kycklingen, som är den vanligaste i Sverige, kan genom endast fem generationer ge hela 48 miljoner slaktkycklingar i slutänden."

"Resistensen importeras
Går man bara två generationer bakåt på den svenska slaktkycklingen så visar det sig att den inte alls är svensk. Avelsdjuren importeras i flera omgångar om året och med sig har en del av dem antibiotikaresistens ESBL som de fått på de utländska kläckerierna. Även om avelsbolagen uppger att de inte längre ger antibiotika till avelsdjuren så visar den svenska branschens senaste prover att 19 procent av de importerade avelsdjuren bär på den antibiotikaresistenta bakterien."

Hur kan ca 20% översättas till var tredje kyckling? Matte verkar inte så begripligt för journalister. Ingenstans i texten hittar jag fakta som kan användas för att dra den slutsatsen som görs. Fö undrar jag kring hygienen eftersom embryona knappast smittas av avelsdjuren.

Äggproducenterna får se till att ha flera kycklinghallar o sanera efter avflyttning innan nästa kull släpps in i hallen.

Har du sett programmet? Där förklaras både siffror och smittvägar.
 
Det går an att ha åsikter om avel och avelsmatadorer och andra omständigheter. Faktum kvarstår att ESBL finns i svensk kyckling. Jag finner det hela mycket oroande. Och jag skulle på inget vis ge mina hudnar rå kyckling. Det är också tveksamt om jag skulle ge nöt eller fläsk rått numer.

Det är som sagt inte konsumtionen som är farlig, utan hanteringen av råvaran.
 
Svar till flera.
Nej jag har inte sett programmet o den hafsiga artikeln ger mig ingen större motivation heller. Så svårt borde det inte vara att skriva, eller länka till fakta så att man själv kan utvärdera dessa. Siffrorna som presenteras är självklart oroande.

"Var tredje svensk kyckling beräknas bära på antibiotikaresistenta bakterier som kan spridas till människor." Varför gör man då inte stickprovskontroller innan man går ut med skrämselpropaganda?
@Migo konsumtionen av rå kyckling lär överföra ev bakterier till våra hundar o de kan i sin tur föra över bakterierna till oss. I Sverige har vi varit förskonade från salmonella i kyckling o i ägg, andelen campylobakter i svensk kyckling är mycket låg, men kan vara farlig o ibland dödlig för våra hundar.
 
Kan man inte värma på VoH? Jag ger ju med tillsats av ris, bovete och hirs samt vitamintillskott också. Det måste ju funka att värma? Visserligen förstörs vissa vitaminer men eftersom jag tillsätter egna vitaminer borde inte det påverka?

Jag skulle aldrig värma VoH med kyckling då det är malda ben i (men inte lika fint malda som benmjöl). Risken finns att dom benbitar som finns i kan skada tarmväggen om dom blir tillagade och hårda, för det är väldigt mycket ben i VoH med kyckling.
 
Jag ger kyckling, men bara till viss del. Lite kycklinghals mest. Mina är inte heller så förtjusta i kyckling och VoH med kyckling är det mest valpen som fått nu då det är lite väl fett för mina vuxna. Men då jag nu kommer sluta ge VoH, så kommer det enbart bli lite kycklinghals ibland till mina - mestadels är det lamm och nöt som ges. Men speciellt orolig är jag inte för kyckling, men det säger jag nu - det kan ju komma en dag då jag blir. Kyckling är oavsett inte favoritfödan här hemma, så det kan komma att minskas ännu mer vartefter.
 
Jag ger kyckling, men bara till viss del. Lite kycklinghals mest. Mina är inte heller så förtjusta i kyckling och VoH med kyckling är det mest valpen som fått nu då det är lite väl fett för mina vuxna. Men då jag nu kommer sluta ge VoH, så kommer det enbart bli lite kycklinghals ibland till mina - mestadels är det lamm och nöt som ges. Men speciellt orolig är jag inte för kyckling, men det säger jag nu - det kan ju komma en dag då jag blir. Kyckling är oavsett inte favoritfödan här hemma, så det kan komma att minskas ännu mer vartefter.

Finns det färskfoder som är helt köttbaserat men ej innehåller lax, kyckling eller fläsk?
 
Finns det färskfoder som är helt köttbaserat men ej innehåller lax, kyckling eller fläsk?

Jag blandar det mesta själv nu för tiden ;) Köper nöt, lamm, vom osv från Emmzos sortiment (har en i en grannstad som kör hit 1-2 gånger per månad) och tillsätter vitaminer och benmjöl själv :) Blir oerhört mycket billigare för mig.
Annars är det enbart VoH nöt och lamm som är utan kyckling och lax - men då jag blev sur på kvalitén på senaste omgången lamm, så har jag blivit anti att betala 50 kr kilot för deras mat.
 
Jag blandar det mesta själv nu för tiden ;) Köper nöt, lamm, vom osv från Emmzos sortiment (har en i en grannstad som kör hit 1-2 gånger per månad) och tillsätter vitaminer och benmjöl själv :) Blir oerhört mycket billigare för mig.
Annars är det enbart VoH nöt och lamm som är utan kyckling och lax - men då jag blev sur på kvalitén på senaste omgången lamm, så har jag blivit anti att betala 50 kr kilot för deras mat.

Vad köper du för vitaminer? Kött har jag ju massor, ger VoH just för vitaminbalansen...
 
Vad köper du för vitaminer? Kött har jag ju massor, ger VoH just för vitaminbalansen...
Standardt StartMix och deras benmjöl :) En av hundarna får Immun istället för StartMix, men snart går alla över på StartMixen. Man kan använda Standardts Laga Mat som är komplett, men jag har hellre benmjöl och vitaminer för sig då jag skippat benmjölet om dom t ex får revben efter maten som det är väldigt lite kött på :)
 
Standardt StartMix och deras benmjöl :) En av hundarna får Immun istället för StartMix, men snart går alla över på StartMixen. Man kan använda Standardts Laga Mat som är komplett, men jag har hellre benmjöl och vitaminer för sig då jag skippat benmjölet om dom t ex får revben efter maten som det är väldigt lite kött på :)

Benmjöl behöver inte jag heller. Det är många ätbara ben på fåren :p

Ska kolla upp standardts vitaminmixer
 
Finns det färskfoder som är helt köttbaserat men ej innehåller lax, kyckling eller fläsk?
Sunds hundmat har heller ingen kyckling i någon av deras sorter. Vi gav det tidigare till vår hund och varierade då mellan nöt, lam och vildand. Det enda jag inte gillar med det fodret är att man inte vet varifrån råvarorna kommer...
 

Liknande trådar

Hundhälsa Hej! Finns det någon foderkunnig här? Sitter och kollar foder till min valp som kommer i veckan. Jag gillar egentligen att ge rå mat...
Svar
6
· Visningar
1 227
Senast: AraSlei
·
Hundhälsa Hur tänker ni kring kvalitén på foderråvaran? När det kommer till receptet tycker jag mush känns bäst, inga tillsatser och fullt...
Svar
19
· Visningar
1 045
Senast: AraSlei
·
Övr. Hund Efter några dagar på intensiven efter att tagit bort 20 cm tarm blev Torsten hastigt sämre inatt och jag beslöt att nu fick det vara nog...
3 4 5
Svar
89
· Visningar
9 608
Senast: Shpongle
·
Svar
248
· Visningar
9 164
Senast: Lingon
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Skadade hästar och konvalescenter
  • Löss
  • Betäckningar 2023 och föl 2024

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp