Trädgårdsmat

majola

Trådstartare
Här är tråden där vi tipsar om hemodlad/egenskördad mat. Även det man skördar i naturen eller hos grannen gills (åtminstone om grannen har gett sin tillåtelse...).

Jag vill ha inspiration, alltså är jag interesserad av allt! Vi äter någon form av trädgårdsmat i princip varje dag, även om det ibland bara är marmeladen på frukostmackan. Ibland är det dock svårt att äta upp allt trädgården ger och man kan behöva lite ny inspiration.

Recept är uttryckligen tillåtet!

Igår:
Frukost: Kvittengelé (världens godaste på mackan)
Lunch: Kvargsufflé med äppelmos
Kvällsmat: Pannbiff med gröna bönor och ramslökspesto (ramslöken plockad på väg hem från sonens fotbollsträning, så den var verkligen pinfärsk. Hackade ihop ramslök, solrosfrön, olivolja, parmesan, salt och peppar.)

Idag:
Frukost: Körsbärsmarmelad
Lunch: Potatis- och purjolökssoppa
Middag: Vi ska grilla, jag tror jag gräver fram de sista rödlökarna och grillar dem med kryddsmör
 
Jag blev lite sugen på nässelsoppa - det blir jag en gång om året sådär :-D Kanske inte trädgårdsmat (förhoppningsvis) men väl hästhage-mat. Jag toppar den med en rejäl bit St Agur och skippar ägget.
 
Jag blev lite sugen på nässelsoppa - det blir jag en gång om året sådär :-D Kanske inte trädgårdsmat (förhoppningsvis) men väl hästhage-mat. Jag toppar den med en rejäl bit St Agur och skippar ägget.

Det hände mig också idag när jag smög i väg för att plocka lite mer ramslök. Trots att jag egentligen inte tycker om. :D
 
Har också sneglat på nässlorna idag! Det hör till första halvan av april att göra nässelsoppa och ogräspaj/-omelett med kirskål.

Men i år ska jag testa en indisk touch för att förbruka lite av all späd kirskål: daal palak med röda linser, kokosmjölk och annat smått och gott. Recept från "dags att plocka" som för övrigt har många trevliga recepttips fördelade på säsongens råvaror.
 
Idag gjorde vi en gräddig fisksoppa med rotfrukter och jag passade på att tömma frysen lite. Använde frysta morotsslantar. Det gick jättebra!

Något jag dock inte kan rekommendera är att spara skrufset efter att man har gjort björnbärssaft. Mest bara hårda prickar. Men smaken är bra, jag gjorde havregryns-björnbärsgröt på det.
 
Halloumiplättar, jättegott!
200 g squash, grovt riven
100 g halloumi, grovt riven
1 msk riven lök
1 msk vetemjöl
1 ägg

(Recept för 2 pers)

Pressa vattnet ur squashen, jag brukar låta det stå i en sil ett tag med tyngd på. Blanda allt och stek som biffar/plättar. Serveras med matyoghurt som man blandat i hackad mynta, salt och peppar i och toppa med svart algrom (tångkaviar) samt tomater till :up:
 
Gräslökspaj idag, tror jag. (Om någon orkar göra själva pajdegen.)

Jag har som plan att laga mat av vad trädgården (och dikena) har att erbjuda nu under påsken. Det blir ju huvudsakligen nässlor, gräslök, kirskål och lite ramslök. Jag behöver absolut inte bege mig ut ur trädgården för att hitta kirskål och nässlor.

Om maskrosbladen har kommit igång kanske jag försöker använda några av dem också.
 
wp-1465295420863-e1465296106546.jpg

Pasta med kyckling, kirskål, vitlök och St Agur, valnötter och grädde
wp-1465295413345-e1465296123570.jpg
 
wp-1465295420863-e1465296106546.jpg

Pasta med kyckling, kirskål, vitlök och St Agur, valnötter och grädde

Det där såg väldigt gott ut...

Igår kväll åt vi "Spätzle" (ett slags sydtysk, hemmagjord pasta) med örter i (ramslök, gräslök, mejram, timjan och persilja).

Ikväll blir det morotssoppa.

Har planerat att göra ramslöksravioli imorgon. Velar mellan getfärskost eller ricotta i. Evtl tomatsås till.
 
Jag gjorde ravioli till kvällsmat. Jättegott, men egentligen orimligt mycket jobb, trots att jag hade köpt färdig pastadeg. Det blev en del med ramslök, getfärskost, valnötter och honung, och en del med ramslök, ricotta, parmesan och valnötter. Getosten blev klart godast, hade kunnat ha lite mer honung bara.

Blir man snabbare på ravioli om man övar? NU tog det säkert 2,5 timmar (inkl liten promenad för att samla ramslök visserligen).
 
Kirskålschips: dutta olivolja eller annan olja över kirskålsbladen. Salta. Bred ut på en plåt och ställ in i 175 grader varm ugn i några minuter. Håll lite koll och vänd runt bladen nån gång så alla blir rostade men helst inga bränns. Förvånansvärt gott!
 
Idag (eller snarare igår, fredag), så åt helstekt fläskfilé med rostad potatis, rostade pumpaklyftor, grön sparris (fryst köpt), och ramslökssmör.

Det finns fortfarande en stor pumpa (blue hubbard) kvar av förra årets jätteskörd. Värmen var kanon för pumporna.
Och så bra de är att förvara. De pryder sin plats på köksbänken.
 
Nyskördad mâchesallat (resten blev rensad/omplanterad) med kallrökt lax och fetaost. En omgång nässlor är nerklippta för att bli soppa med gräslök och ägg. :d

Överväger jordärtskockschips av resterna från omplantering också där, så jag kanske gör ett försök med kirskålschipsen också. Men jag är skeptisk, har försökt se kirsens storhet som mat men tycker mest det smakar gräs. Daal-varianten är dock ännu inte prövad, tänker mig att den kunde dränka eländet i andra (godare) smaker.
 
Här är tråden där vi tipsar om hemodlad/egenskördad mat. Även det man skördar i naturen eller hos grannen gills (åtminstone om grannen har gett sin tillåtelse...).

Jag vill ha inspiration, alltså är jag interesserad av allt! Vi äter någon form av trädgårdsmat i princip varje dag, även om det ibland bara är marmeladen på frukostmackan. Ibland är det dock svårt att äta upp allt trädgården ger och man kan behöva lite ny inspiration.

Recept är uttryckligen tillåtet!

Igår:
Frukost: Kvittengelé (världens godaste på mackan)
Lunch: Kvargsufflé med äppelmos
Kvällsmat: Pannbiff med gröna bönor och ramslökspesto (ramslöken plockad på väg hem från sonens fotbollsträning, så den var verkligen pinfärsk. Hackade ihop ramslök, solrosfrön, olivolja, parmesan, salt och peppar.)

Idag:
Frukost: Körsbärsmarmelad
Lunch: Potatis- och purjolökssoppa
Middag: Vi ska grilla, jag tror jag gräver fram de sista rödlökarna och grillar dem med kryddsmör


Pesto på Kitskål muums!
Har inte exakta måtten (googla) kirskål salt solrosfrön o olja mixas i hop o blir jätte gott!
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp