Bukefalos 28 år!

Är gult snor alltid lika med bakterier?

Alexandra_W

Trådstartare
Kryptisk rubrik kanske, men för en sisådär hundra år fick man ju lära sig tumregeln att vitt snor = ingen större fara, och oftast virus så inget att göra mer än vänta, medan gult och/eller grönt snor var bakterier och således behandlingsbart.

Hur mycket sanning ligger det i det egentligen?

Unghästskrället som ju fick de där otrevliga 'munsåren'
http://hem.passagen.se/xyplex/kelemun-1.jpg fick ju sedan svullna lymfkörtlar. Låggradig 'feber' (läs något förhöjd temp, ingen allmänpåverkan), samt att det senaste dagarna tillkommit hosta (djup slemhosta, inte speciellt tung och int speciellt frekvent, men har ökat i frekvens från nästan aldrig till inte så ofta typ *s*) och idag då gult snor (tidigare vitt). Inte *så* snorig, lite kletig i näsborrarna bara, och när hon hostar så kommer det oftast en slemsträng med gult snor.

Lämnat medd på hemmavets telesvar så får han ringa upp imorgon, är ju inget akut. Men om hemmavet inte kan komma, så är ju frågan om jag ska försöka jaga ut någon av distriktarna (har jag tur är puckoDV på semester och vi har de underbara sommarvikarierna, har jag otur är puckoDV i tjänst och kommer att skriva ut hippotrim på telefon - as usual... *sucka*)
 
Sv: Är gult snor alltid lika med bakterier?

Vitt snor brukar vara ett tecken på en allergisk reaktion.
Gult snor är som oftast virusrelaterad, men riktigt gult som lutar mot grönt är bakterier.

Det är inte ovanligt med mindre/lättare förkylningar när hästen drabbas av andra åkommor, immunförsvaret sjunker ner och sen får en förkylning lätt fäste.
 
Sv: Är gult snor alltid lika med bakterier?

Hörde en annan variant häromdagen. Dock gällde det barn då.
Vitt snor, början på en förkylning, och smittsam. Gult snor, förkylningen över, bakterier åkte ut med huvudet före, därav gulheten, ej smittsamt.

Har oxå hört att vitt snor kan bero på allergisk reaktion.

Obs allt detta är andrahandsinfo, och tilllämpat på barn. Har mkt mkt liten erfarenhet av snor på häst.
 
Sv: Är gult snor alltid lika med bakterier?

Enl vår veterinär behöver de inte alltid va bakterier (har också fått lära mig att färgat snor = bakterier). En av våra hästar snorade från o till, o enligt veterinären skulle hon ridas o hållas igång så snoret fick chans o rinna ut ordentligt(hade ingen feber eller nåt sånt). Ingen av de andra hästarna i stallet var/blev sjuka så de va ingen infektion, bara gammalt snor som inte kommit ut ordentligt (hästen hade vilat länge, de var när hon började sättas igång som de märktes att näsan rann)
 
Sv: Är gult snor alltid lika med bakterier?

Hallå...

Min häst har åxå gult snor i ena näsborren!:confused:

Hon hade en lättare släng av kvarka för ungefär en månad sen men hon har varit frisk i några veckor innan det gula snoret kom tillbaks, dock bara ur ena näsborren.

Hon har inte feber, men hon har sommareksem. Kan snoret vara en s k sekundärinfektion som det står i hästböckerna att de kan få när de har eksem?

Ska jag låta henne vila, eller ska jag rida?

Ska jag ta henne av betet å stalla in henne?
 
Sv: Är gult snor alltid lika med bakterier?

Hej!
Gult, tjockt snor kallas med ett finare ord för ett purulent näsflöde. Purulent betyder just varblandad (pus=var) och var består av döda bakterier, döda vita blodkroppar och andra celler. Vid en virusinfektion fås snarare ett genomskinligt, tunnflytande näsflöde (seröst näsflöde), medan man vid allergiska reaktioner ofta ser ett slemmigt (mucöst) näsflöde, ibland vitaktigt till färgen. Muköst flöde med gråvit färg talar för svampinfektion. Blodtillblandat kan snoret vara oavsett genes, det kan tyda på att ytliga blodkärl i näshålans slemhinna brustit eller att det rör sig om mer invasiva mikroorganismer.

En vanlig förkylning är en virusinfektion och startar med seröst (tunnt, genomskinligt, ev slemtillblandat) näsflöde som, vartefter infektionen fortgår, övergår i ett gultgrönt sekret. Man har då fått en sekundär bakteriell infektion, dvs bakterier som normalt sett lever på slemhinnan och är harmlösa har dragit nytta de små sår och allmäna försvagning som viruset orsakat och plötsligt blivit sjukdomsalstrande (patogena). Så gäller för de flesta stafylokocker och streptokocker som orsakar infektion i luftvägarna, med vissa undantag som t ex kvarka som är sjukdomsalstrande i sig.

Sedan finns det naturligtvis varianter och mellanting i snorsammansättningen!

Ett tjockt, gult flöde ur den ena näsborren indikerar en bakteriell, ensidig infektion. Orsaken bör vara en lokal process i den aktuella halvan av näshålan (t ex främmande kropp med bakt infektion eller, mer vanligt, bihåleinflammation på den aktuella sidan) eftersom varbildande processer längre ner i luftvägarna (luftsäckar, svalg, bronker, lungor) alltid är dubbelsidigt.

En häst som efter en genomgången kvarkinfektion åter uppvisar ett gult näsflöde bör undersökas av veterinär. Risken finns alltid att en varhärd kapslats in och att sjukdomen alltså inte är helt överstånden.

Vad gäller snoriga barn så stämmer det säkert - i det akuta skedet av en virusinfektion utsöndras massvis med virus som lätt kan smitta andra barn och vuxna. När snoret sedan blir gult är den akuta fasen över, bakterier har orsakat en sekundär infektion och den är sällan smittsam i sig (förutom vid riktig närkontakt). Virusarna är förhoppningsvis bekämpade!
 
Sv: Är gult snor alltid lika med bakterier?

Lånar din knapp Alex :)

För att göra en lång historia jättekort...

Jag har några unghingstar som går i en hage med ett par vuxna valacker. Halva sommaren har unghingstarna varit rinniga i näsan och hostat, det var allt från kletigt genomskinligt snor till vattnigt snor i hela nosborren, nån gång syntes även vit/grå aktigare snor och efter ett tag fick ett par av unghingstarna mer gulaktigt snor. De vuxna har inte visat något alls förutom kanske lite vatten i näsan någon gång. Pratade då med en veterinär som tittade på dem, såg det gula snoret och skrev ut ventipulmin och hippotrim. De blev tillfälligt bättre, slutade snora gult men fick tillbaka sitt vattniga, kletiga genomskinliga snor och hostan verkade upphöra förutom på minst en eller två som jag hörde hosta vid några tillfällen. (svårt att ha koll varje minut fast jag är ändå nere i hagen flera ggr dagligen)

Ungefär tre veckor senare var jag på klinik för att kolla upp en gammal skada på en av unghingstarna, berättade då om sommarens sjukdom och sa att jag även ville utreda detta då de fortfarande hade det där genomskinliga liiiite vitblandade kladdet i näsan.

Han ställdes i isoleringsbox, blodprov togs men de tyckte han såg så pigg ut då så de sa att "nej vi tror inte han har ngt så vi tar in honom till kliniken" Han kollades för sin gamla skada, och jag sa att jag vill verkligen veta vad de har/haft och berättade hela sommarhistorian. De lovade att ta alla prover som behövdes och skulle återkomma några dagar senare med provsvaren. Detta var en torsdag.

På lördagen står ovan nämnda häst med 40.3 graders feber och hänger, jag tar in honom på en gång och ringer veterinären som just då inte hade tid pga fler akutfall men sa att ring mig om han blir påtagligt sämre. Han åt br amed hö men drack sämre så på söndagen så hade tempen stigit till 41.5 och han blev hård i magen och började få koliksyptom också så jag släppte ut honom i gräshagen (visste att han druckit dåligt, tänkte gräset skulle hjälpa) och hans koliksyptom avtog men tempen var stillatående. Veterinären arbetade på högvarv så hon kunde komma på kvällen till oss, och misstänkte då direkt bakteriell luftvägsinfektion. Eftersom prover hade tagits på kliniken togs inga nya prover (vilket jag nu insett var dumt, men det var inte jag som inte tyckte vi skulle ta nya prover) men han visade inget snor etc. Penicillin sattes in och han stod tillsammans med en annan häst (han blev för orolig av att vara själv - normalt brukar han kunna det men inte nu) Febern höll i sig ca två dagar men redan dagen efter kom stora gula snorlobbor och två dar senare var de gulgröna. Efter det avtog det kraftiga snoret och febern sjönk stadigt. Nu är han helt feberfri och pigg som 17 men har det där slemmiga genomskinliga snoret kvar. Penicillinkuren avslutades igår.

Två shettisar (unghingstar båda två) i hans hage blev också drabbade två dagar efter och satta på isolering med penicillin. Veterinären hade ingen möjlighet att komma direkt så jag satte in pc direkt och fick efteråt veta att vi skulle ha tagit prov i näsan först, eftersom det visade sig att kliniken inte gjort som de skulle och struntat i att ta näs/baktprov eftersom min häst såg så frisk ut där! Blodprovet de tog visade på något förhöjda värden av vita blodkroppar. Den ena shettisen fick ingen feber, den andra fick 40, men båda med gult snor. Båda är på bättringsväg nu.

Nu är jag sjukt orolig att det ska komma tillbaka, jag har även fler hästar hemma som ser friska ut, har ingen temp. Kan dessa bära på det latent och smitta tillbaka dem sen? Två av de äldre hästarna är vattniga i näsan, det är inte kladdigt direkt men han rinner i näsan, det är så att säga alltid blött där. En av dem har ibland en strimma vatten i näsan men just nu är jag i så nervöst tillstånd att jag inbillar mig att en strimma vatten betyder att den kommer bli jättesjuk.

Jag har haft god kontakt med veterinärerna, men efter att den första tydligen skrev ut fel medicin (han borde - vad jag fått veta i efterhand tagit baktprov och satt in pc) så blir man nervös att det ska bli fel igen. Den andra verkar väldigt bra och seriös men har fruktansvärt mycket att göra och får flera akutfall. Jag har provrör hemma nu ifall någon fler skulle insjukna, så jag kan ta prov direkt. Tänk om jag missar nån? Tänk om de får gult snor i hagen utan att jag ser det och är pigga ändå? Vad ska jag göra med de som är vattniga i näsan, är det virus de bär på? Tänk om de bär nåt bakteriellt latent, hur länge kan de bära på det?

Min senaste veterinär trodde att det började med "dagisvirus" eftersom det har tillkommit några nya hästar med jämna mellanrum under sommaren, och även att nån ny kan ha haft med nåt äckligt latent. Unghingstarna som då inte är vana vid denna baskiluskattack fick först snuva och förkylning och blev friska, sen kom nästa häst och då kom det igen. Sen när det väl bröt ut i gult snor första gången så fick de en medicin som inte tog så bra (hippotrimmet), blev bättre och sen när ena unghingsten utsattes för stress i samband med klinikbesöket så bröt det ut - ännu värre än sista gången.

Förlåt om det blev långt, men jag är så orolig att nåt ska bli fel, är orolig att fler hästar ska bli sjuka, att det ska ligga latent, komma tillbaka etc... Usch, dyker upp tio nya frågor hela tiden i min skalle.

Vart ligger lymfkörtlarna bakom ganasherna? Nån som har en bild som kan visa? Veterinären sa till mig i tele efteråt att min unghingsts lymfkörtlar var svullna men nu tycker jag mig inbilla att alla hästar har svullna lymfkörtlar :crazy:

Nån som kan komma med tips, råd och ideer? :(
 
Sv: Är gult snor alltid lika med bakterier?

Det blev visst inte så kort, men det är ändå en bra förkortad version....
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp