Vill du ha en banner på Bukefalos?

Vård Bästa behandling för mugg?

Inlagd i 'Vård' startad av Joyride, 21 Nov 2012.

 1. Joyride
  1 Jul 2001
  Måndansare
  1 422

  Joyride


  En av hästarna har fått mugg och har på gång på ett annat ben. Förslag på bra behandling?
   
 2. Vogue
  27 Okt 2011
  Måndansare
  3 835

  Vogue


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Tvätta benet med grumme och ljummet vatten, försök gnugga bort krustorna (ej pilla bort torra utan lös upp dom så att allt åker med, "sliter" du blöder det bara och gör ont) och sen torka riktigt torrt och så smörja generöst med helosan!

  Min fick bort sitt på en vecka och det var ändå mycket runt hela kotan!
   
 3. Ponnymorsa
  14 Dec 2011
  Ny medlem
  247

  Ponnymorsa


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Precis som tidigare inlägg håller jag med om att man ska lösa upp krustorna.
  Jag tycker salisylvaselin är effektivt.
  Sedan tvätta rent med bakteriedödande och efter det på med zinksalva, så det inte kommer in nya bakterier.
   
 4. skogstokiga
  1 Jan 2011
  Flygare
  696

  skogstokiga


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Läste i en annan tråd att det kan komma inifrån. För henne hjälpte det med MagochTarm i maten. :)

  Observera att det är något jag läst - jag har inte testat då jag blandat helosan och honung den gång ponnyn hade mugg. jag vet inte om det funkar med att ge MagochTarm.
   
 5. Gimlan
  22 Jun 2009
  Galaxhoppare
  11 520

  Gimlan


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Jag har läst att det mest effektiva ska vara att inte spola benen utan att låta leran torka och sen smörja med fet salva. Om det är möjligt annars tycker jag du fått bra förslag. Finns många idéer och kurer för hur man bäst fixar mugg.
   
 6. twiga
  6 Mar 2012
  Springare
  191

  twiga


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Tvätta med klorhexidin (descutan/hibiscrub) och låt det sitta en stund innan du sköljer. Torka sen torrt och smörj in med salicylsyrevaselin.
   
 7. eerijka
  26 Apr 2011
  Ny medlem
  212

  eerijka


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Jag spolar rent med vatten, sedan använder jag mild tvål och tvättar. Diskmedel som en del tycks använda är inte bra då det har en uttorkande effekt och är väldigt starkt. Efter jag tvättat torkar jag och smörjer in med helosansalva. Man måste hålla extra koll just nu när det är väldigt blöt och lerig period. Upptäcker man det i tid och behandlar snabbt har man vunnit mycket.
   
 8. saraaandersson
  17 Jan 2010
  Måndansare
  3 228

  saraaandersson


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Jag har haft två hästar med väldigt mycket mugg, båda har varit svullna och den ena har varit ganska besvärad, även när jag ridit. Båda blev bra efter ca 2 veckor.

  Jag har med varmt vatten löst upp krustorna och pillat/skrubbat bort dem, sedan tvättat med mildtvål utan parfym, torkat med handduk och sen smörjt in med babyolja.
   
 9. Nooneyouknow
  1 Dec 2009
  Måndansare
  1 195

  Nooneyouknow


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Tvätta med ljummet vatten och grumme, Alt. Yeas diskmedel om det är en riktigt fuktig och jobbig historia, få bort alla skorpor och se till att pälsen runt är kort för att de inte ska samlas fukt och smuts runtomkring.

  Smörj med ViaTop gel, svindyr, receptfri och karensfri, funkar susen! Gelen är väldigt dryg så de räcker med att smörja på lite varje gång... Svullnaden går ner på några dagar...
   
 10. tabac
  24 Aug 2004
  Måndansare
  1 007

  tabac


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  tvätta rent med ljummet vatten, torka och linda benen med får ull låt ullen sitta några dagar,ta av och kolla hur det ser ut och gör om samma sak om det inte är bra...
   
 11. ellipsis
  22 Maj 2009
  Springare
  366

  ellipsis


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Salyvase + tvätta med Lactacyd om det är lindrigt, Hexocil om det är värre. Hexocilen är svampdödande och bra.

  Annars har jag fått tips om Aloe Vera med propolis som ett dundermedel. Har inte testat det själv än men ska göra det då jag har lite envisa krustor kvar...
   
 12. lady_vip
  9 Jul 2001
  Universumkastare
  24 168

  lady_vip


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Mitt liv består till stor del av mugg:cool::angel:

  Folk gör på tusen olika sätt, vissa med framgång och andra inte. Enligt mig finns det vissa viktiga punkter att tänka på.

  1. Varför får hästen mugg? Många mugghästar ha problem med magen och får helt enkelt en obalans, avhjälps enklast med bakjäst och en nogrannt uträknad foderstat där man bör prioritera bra grovfoder. I vissa fall kan hästen ha skabb, då hjälper det föga att tvätta och dona.

  2. Bort med pälsen. Jag klipper alltid där det krustar sig, det läker fortare och sprids inte lika lätt.

  3. Använd bakteriedödande tvål.

  4. Få bort krustorna.

  Sen kan man ju göra på 1000 olika sätt som du ser, men det viktigaste är att tänka efter.
   
 13. _Amazing_
  14 Jan 2010
  Ny medlem
  2 351

  _Amazing_


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Virkon är bra . Du köper det på lantmännen. Man har det annars till att göra rent stallarna. Pulver som du blandar ut med vatten. Efter detta tar du helosan för att mjukna upp skorporna.
   
 14. Fiorano
  24 Jun 2003
  Universumkastare
  22 252

  Fiorano


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Jag var på en föreläsning där det talades varmt om att zink i fodret ska göra underverk för hästear med mugg. Zinken går ut i huden och blir som ett skudd enligt forskning. Jag har själv aldrig haft problem med mugg utan de få gånger hästarna haft det har jag tvättat med lactcyd och smörjt med aloevera och så har det varit borta på två veckor.
   
 15. Seabaz
  30 Jan 2004
  Galaxhoppare
  18 602

  Seabaz


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  delvis KL :)

  Men vad ÄR mugg egentligen?

  Jag trodde det var en bakterie och då är den väl utifrån?

  Men att den drabbar bara vissa hästar beror väl på att hästen har sämre immunförsvar eller? Och det är ju inifrån sas. Så en noga uträknad foderstat förbättrar naturligtvis hästens immunförsvar.... Är jag inne på rätt spår då?

  Och att muggen oftast sätter sig på vita ben beror på att huden är känsligare där (?)... Av vilken orsak är den det? Är jag inne på rätt spår här med?


  Hehe. Jag är facinerad. Jag hade en fux med två vita bakben förut som fick hemsk mugg. Nu har jag en skimmel som aldrig haft mugg och en ponny med fyra vita ben som jag håller koll på dagligen....
   
 16. mooi
  7 Okt 2008
  Galaxhoppare
  5 706

  mooi


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Detta hörde jag med häromdagen. I stallet har flertalet hästar fått mugg nu (och ganska ordentligt) och en tjej sa precis det -att hon hört att zink var bra.
  En tanke som jag fick -och hade ganska roligt åt- är att zink används ju som rostskydd, och drar man lite långsökta paralleller då så kan man tänka sig att mugg är som rost på hästen ;)

  Min häst har inte fått mugg (än) och han äter MagTarm sedan flera månader tillbaka (pga krånglig mage som nu hålls riktigt bra), han har även svarta ben så jag undrar om han inte är lite tåligare än om han haft vita ben? Får hem häst nr 2 nästa vecka och hon har tre vita ben och hade mugg förra året så jag är lite nervös för hennes skull....
   
 17. Andorra
  28 Jul 2007
  Måndansare
  5 540

  Andorra


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Har hört att man kan linda vitkålsblad runt området och sen en linda utanpå det. Har inte testat det men vitkål är ju en billig vara nu på hösten så det kostar ju inte mycket att testa.
   
 18. lady_vip
  9 Jul 2001
  Universumkastare
  24 168

  lady_vip


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Mugg är i huvudsak 3 grejer, skabb, svamp eller bakterier. Det är ganska vanligt att det börjar som svamp, sedan får bakterier fäste och sen är det kört.

  Men självklart har du rätt i att faktorer som bra immunförsvar och mörka ben hjälper. Det vita pigmentet är känsligare, jag har en skäck och hon får aldrig sår på de bruna områdena. Sen det där med magen är väl en ganska ny upptäckt, jag kan ju säga nu att min häst antagligen fick sin värsta mugg pga blött ensilage som gav helt kaiko mage, men sånt hade inte en enda veterinär koll på då.

  Sen har man ju även fotosensiblitet/fotosensivitet som nu är ett känt fenomen, det var det inte 04/05 när jag försökte ta reda på vad som hände med min häst. Det är ju idag en känd orsak till "mugg".

  Överlag gillar jag inte att använda uttrycket mugg. Jag säger att min häst har hudproblem, att hon får sår mestadels på benen. Säger jag att hästen har mugg tänker de flesta på nån liten krusta i karleden, min är betydligt värre än så:D
   
 19. Joyride
  1 Jul 2001
  Måndansare
  1 422

  Joyride


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Min har haft liiite mugg men har gått bort, men har hållit koll. Men i veckan gick han så konstigt och kollade, då hade han fått mera OCH jag har haft gummi bots på sig :crazy: som antagligen hjälpt till att förvärra det
   
 20. lomuxx
  8 Feb 2012
  Flygare
  646

  lomuxx


  Sv: Bästa behandling för mugg?

  Här kommer ett ENKELT tips jag fick av min vet när förra pållen hade rejäl mugg.

  Använd INTE vatten på benen, om de är skitiga så borsta bara av dom. Gnugga in ordentligt med alcogel, gärna så hårt att skorporna smålossnar (obs, inte riva bort dom så hästen får ont). Gör detta varje dag tills det ser bra ut och underhåll med en gång i veckan när det är lerigt, blött eller liknande. :)

  Ger även bakjäst...
   
Rekommenderas av Google: