Bukefalos 28 år!

En till tråd om mat!

MiniLi

Trådstartare
Jag vet att det finns massvis med trådar om mat men jag hittar inget som riktigt passar så jag gör en ny iallafall.

Jag har svårt att få till det här med ordentliga matrutiner. Grundproblemet är väl att jag är extremt ointresserad av matlagning, jag tycker det är tråkigt och tar alldeles för mycket tid. Jag tycker även att det är tråkigt att handla mat så innehållet i skafferi/kyl/frys är rätt så trist och ibland ganska tomt.

Just nu resulterar detta i att jag antingen lever på mat som typ pasta, pesto och fetaost kombinerat med någon slags frukost och en del chips/godis-liknande substitut. Alternativt så köper jag färdigmat när helst det finns tillfälle, då oftast pastasallader eller liknande.

Så - hur sjutton får man i sig all näring man behöver utan att ruinera sig genom att köpa all mat färdig?
Behöver tips på smarta rutiner och framförallt enkla maträtter som går supersnabbt att göra och som inte kräver specialingredienser som inte finns i mitt kylskåp.

Tips?
 
Sv: En till tråd om mat!

Det låter som att problemet är att du inte handlar några grönsaker? Köper du lite grönsaker en gång i veckan eller så - alltså inte gurka och sallad, utan såna grönsaker som funkar att tillaga, typ champinjoner, burktomater, potatis, lök, paprika, squash, aubergine, fänkål, morötter, purjo, broccoli, blomkål, spetskål, savoykål, rödbetor, etc. Och sen toppar du med lite smaksättare: fetaost, bacon, stark korv, tonfisk. Och lite kryddor. Inte allt varje vecka, givetvis, men ett gäng grönsaker och ett gäng smaksättare varje gång.

Sen blir ju middagen väldigt enkel: antingen pastapanna (hacka grönsaker, fräs i stekpanna, servera med pasta. Eller pasta med tomatsås, som du kan variera med bacon, tonfisk, fetaost, champinjoner, paprika...) eller grönsaker i ugn (klyfta och ugnsbaka, funkar med alla rotfrukter, gott också med paprika, squash, aubergine, fänkål), eller soppa (hacka, koka, klart).

En bra kokbok är ekolådans kokbok, de har massor av enkla goda recept. Den är dessutom ordnad efter råvaror, så om man har en påse rödbetor så slår man upp avsnittet om rödbetor, och får tips från både enkla och mer avancerade sätt att få till en middag av dem.
 
Sv: En till tråd om mat!

När jag väl handlar brukar jag köpa grönsaker. Men eftersom att jag inte handlar så ofta så tar de ju slut/hinner bli dåliga innan jag kommer iväg till affären igen. Och även om jag har grönsaker hemma så är det inte alltid jag gör av med dem, även om jag tycker det är jättegott.
Jag vet inte varför, men matlagningen känns genast mer tidskrävande om jag ska stå och skära upp saker O_o

Jag hade en period då jag ofta gjorde pastasåser.. Men man tröttnar ju efter ett tag. Nu är det pesto och ost som har varit grejen i en period. Det är ju ännu enklare och snabbare..

Tack för tips om kokbok!

Edit. Jag kan ju laga mat. Och jag kan väl en massa rätter. Men det mesta tar för lång tid och då prioriterar jag annat. Jag är ruggigt slö när det kommer till matlagning :o
 
Sv: En till tråd om mat!

Linas matkasse har hjälpt mig jättemycket. Jag ska snart göra ett uppehåll med kassen men planerar att strikt hålla mig till en veckomeny och handla det vid ett tillfälle! Men de tar ganska lång tid att göra, särskilt första gången.
Det finns säkert veckomenyer som är inriktade på snabb tillagningstid.
 
Sv: En till tråd om mat!

Ja, vill du inte laga mat, så är det ju väldigt svårt att äta mat, annat än färdigmat då (pasta med ost räknar jag i princip som färdigmat). Köp färdigt eller laga själv, det är väl i princip det som står till buds om man vill äta varm mat.
 
Sv: En till tråd om mat!

Testa att göra en veckomeny och handla det mesta till den i förväg. Då slipper du fundera ut vad du ska äta när du är som hungrigast. Bara att läsa på listan och gå till kylen där ingridienserna ligger.
 
Sv: En till tråd om mat!

Ja, vill du inte laga mat, så är det ju väldigt svårt att äta mat, annat än färdigmat då (pasta med ost räknar jag i princip som färdigmat). Köp färdigt eller laga själv, det är väl i princip det som står till buds om man vill äta varm mat.

Meningen med tråden är ju såklart att få tips om maträtter som jag kan laga även om det är astråkigt. Dvs supersnabba och enkla.
Jag tackar för dina tips och hoppas det kommer fler.
 
Sv: En till tråd om mat!

Linas matkasse har hjälpt mig jättemycket. Jag ska snart göra ett uppehåll med kassen men planerar att strikt hålla mig till en veckomeny och handla det vid ett tillfälle! Men de tar ganska lång tid att göra, särskilt första gången.
Det finns säkert veckomenyer som är inriktade på snabb tillagningstid.

Jag har funderat på matkasse, men är också lite kräsen och får för mig att det kommer bli dyrt om jag inte äter alla rätter. Möjligen att det skulle funka med den vegetariska.
Lång tillagningtid är ju ingen höjdare i det här hushållet, då är risken att jag inte skulle komma till skott och råvarorna blir dåliga istället..

Men ska fortsätta fundera på det spåret!

Testa att göra en veckomeny och handla det mesta till den i förväg. Då slipper du fundera ut vad du ska äta när du är som hungrigast. Bara att läsa på listan och gå till kylen där ingridienserna ligger.

Ibland försöker jag vara duktig och planera meny men det brukar sluta med att råvarorna blir gamla i kylskåpet för att jag inte kommer till skott. Har du tips på maträtter man kan ha i veckomenyn som inte innehåller allt för mycket som riskerar att få slängas om jag vissa dagar inte lagar mat som planerat?
 
Sv: En till tråd om mat!

Jag vet inte varför, men matlagningen känns genast mer tidskrävande om jag ska stå och skära upp saker O_o

Skaffa en sån här, då går skära/hacka på nolltid :up:!

nicer_dicer_plus.jpg


Mina föräldrar har köpt en sån och är asnöjda! Och den går att använda till att hacka korv till hundträningen med... ;)!
 
Sv: En till tråd om mat!

När jag väl handlar brukar jag köpa grönsaker. Men eftersom att jag inte handlar så ofta så tar de ju slut/hinner bli dåliga innan jag kommer iväg till affären igen. Och även om jag har grönsaker hemma så är det inte alltid jag gör av med dem, även om jag tycker det är jättegott.
Jag vet inte varför, men matlagningen känns genast mer tidskrävande om jag ska stå och skära upp saker O_o

Jag köper mest frysta grönsaker under vintern (på sommaren odlar jag dem själv). Det är enkelt att ha en påse broccoli, en påse spenat, en påse bönor, en påse brysselkål etc etc i frysen och hälla ur lite när det är dags att laga mat. Undersökningar har dessutom visat att frysta grönsaker ofta har bättre näringsvärde än de man förvarat hemma. De fryses i exakt rätt mognad och har sin näring kvar. Den har inte "lagrats bort".

Morötter finns alltid hemma, liksom lök. Men de finns också frysta om man inte vill ha dem i kylskåp pch skåp.
 
Sv: En till tråd om mat!

Du kan ju göra egna pastasallader och potatissallader som håller ett par dar i kylen tex. Min favorit är potatissallad med fetaost och rödlök (med mangold, tomat, gurka osv, med en enkel vinägrette).

Sedan "enkla och snabba saker" - det är tyvärr beroende på vad man tycker är lätt och enkelt. Men här kommer lite tips (iofs från ngn som trivs bra i köket)

Grytor och ugnsmat: tex rostade rotfrukter (ta vad som finns typ, morötter, palsternacka, lök, rödlök, rödbetor, potatis, kålrot), skär dem i lämpliga bitar, lägg på en plåt, salta, in i ugnen på 150 grader i ca 1h, ät med fetaostcreme (50 g fetaost + 1 dl turkisk yoghurt). Lägg ev. till valfri köttbit.

Pasta bolognese (finns många recept på nätet, kan ta allt mellan 30 och 2h, beroende på hur länge man vill att den ska koka). Dock inte mkt "aktiv tid".

Lax med philadelphia och kokt potatis: koka potatis, skär upp en bit laxfilé, skåra den - lägg i valfri mängd philadelphia vitlök och örter - in i ugnen på 175-200 grader i 20 min. Ha kokta ärtor till alt. spenat.

Tacos är mkt hackande, men gott och enkelt. Tar 20 min i snitt här hemma.

Dragonkyckling: Skär kyckling och lök, stek i stekpanna. Lägg till 1 dl vatten, 2,5 dl matlagningsgrädde, 1 tsk dragon, salt och peppar, 3 tsk dijonsenap. Servera med kokt ris till. (25 min-ish)
 
Sv: En till tråd om mat!

När jag inte orkar laga mat och är för snål för att beställa hem pizza så steker jag färdig potatis på burk (som jag alltid har hemma), en köttbit och värmer en färdigsås. Jensens böfhus favorit är riktigt god.
 
Sv: En till tråd om mat!

Ibland försöker jag vara duktig och planera meny men det brukar sluta med att råvarorna blir gamla i kylskåpet för att jag inte kommer till skott. Har du tips på maträtter man kan ha i veckomenyn som inte innehåller allt för mycket som riskerar att få slängas om jag vissa dagar inte lagar mat som planerat?

Jag brukar ha prylar till en thaigryta hemma. Mestadels konserver. Kokosmjölk, bambuskott. Och så skär jag ner morot och lök (som håller länge i kylen) i det. I kylen har jag en burk med thaicurry som håller hur länge som helst. Krydda lite extra med fisksås och lime (eller hoppa lime om den hunnit torka in).
 
Sv: En till tråd om mat!

Skaffa en sån här, då går skära/hacka på nolltid :up:!

nicer_dicer_plus.jpg


Mina föräldrar har köpt en sån och är asnöjda! Och den går att använda till att hacka korv till hundträningen med... ;)!

Amen grymt! Ska googla och se vart jag kan köpa :D
 
Sv: En till tråd om mat!

Jag köper mest frysta grönsaker under vintern (på sommaren odlar jag dem själv). Det är enkelt att ha en påse broccoli, en påse spenat, en påse bönor, en påse brysselkål etc etc i frysen och hälla ur lite när det är dags att laga mat. Undersökningar har dessutom visat att frysta grönsaker ofta har bättre näringsvärde än de man förvarat hemma. De fryses i exakt rätt mognad och har sin näring kvar. Den har inte "lagrats bort".

Morötter finns alltid hemma, liksom lök. Men de finns också frysta om man inte vill ha dem i kylskåp pch skåp.

Det är något jag kan bli bättre på att ha hemma! Fyller dock inte hela mitt grönsaksbehov för de grönsaker jag gillar bäst brukar inte finnas frysta men kan ju underlätta till viss del iaf!

Ja morötter och lök brukar finnas här också. Är ju inte heller så dyrt så känns inte så jobbigt om man får slänga..

Du kan ju göra egna pastasallader och potatissallader som håller ett par dar i kylen tex. Min favorit är potatissallad med fetaost och rödlök (med mangold, tomat, gurka osv, med en enkel vinägrette).

Sedan "enkla och snabba saker" - det är tyvärr beroende på vad man tycker är lätt och enkelt. Men här kommer lite tips (iofs från ngn som trivs bra i köket)

Grytor och ugnsmat: tex rostade rotfrukter (ta vad som finns typ, morötter, palsternacka, lök, rödlök, rödbetor, potatis, kålrot), skär dem i lämpliga bitar, lägg på en plåt, salta, in i ugnen på 150 grader i ca 1h, ät med fetaostcreme (50 g fetaost + 1 dl turkisk yoghurt). Lägg ev. till valfri köttbit.

Pasta bolognese (finns många recept på nätet, kan ta allt mellan 30 och 2h, beroende på hur länge man vill att den ska koka). Dock inte mkt "aktiv tid".

Lax med philadelphia och kokt potatis: koka potatis, skär upp en bit laxfilé, skåra den - lägg i valfri mängd philadelphia vitlök och örter - in i ugnen på 175-200 grader i 20 min. Ha kokta ärtor till alt. spenat.

Tacos är mkt hackande, men gott och enkelt. Tar 20 min i snitt här hemma.

Dragonkyckling: Skär kyckling och lök, stek i stekpanna. Lägg till 1 dl vatten, 2,5 dl matlagningsgrädde, 1 tsk dragon, salt och peppar, 3 tsk dijonsenap. Servera med kokt ris till. (25 min-ish)

Pastasallad tycker jag är jättegott att göra själv men är väl en sån sak som tar liiite för lång tid för att vara optimalt. Plus att jag sällan har allt hemma jag vill ha i. Men med Miaos tips om hackgrejen så blir det ju enklare :D

Grytor och sånt man gör ju ugnen är ju oftast smidigt eftersom det sköter sig självt men kräver lite mer planering än jag har till vardags. Jag brukar ofta komma på "jag är hungrig NU" och då ska helst maten vara klar 2 minuter senare :p

Men tack för tips! Tar med mig de jag tror kommer passa mig bäst :)

När jag inte orkar laga mat och är för snål för att beställa hem pizza så steker jag färdig potatis på burk (som jag alltid har hemma), en köttbit och värmer en färdigsås. Jensens böfhus favorit är riktigt god.

Potatis på burk? Är det gott?
Kött har jag väldigt sällan hemma i kylen. Kan finnas i frysen men då måste jag planera lite bättre. Funkar inte så bra som vardagsmat här. Men tack!

Jag brukar ha prylar till en thaigryta hemma. Mestadels konserver. Kokosmjölk, bambuskott. Och så skär jag ner morot och lök (som håller länge i kylen) i det. I kylen har jag en burk med thaicurry som håller hur länge som helst. Krydda lite extra med fisksås och lime (eller hoppa lime om den hunnit torka in).

Thai är bra! Det lagade jag mycket när jag var yngre, ska återuppta den traditionen!

Tack!
 
Sv: En till tråd om mat!

Skulle du inte kunna försöka avsätta t.ex. en söndag var tredje vecka eller något liknande då du tvingar dig själv att laga mat, lagar 3-4 maträtter på samma dag (t.ex. köttfärssås, grönsakssås, någon matpaj och någon enkel gratäng av något slag), fryser in i matlådor och tar fram allt eftersom? På så vis har du alltid hemlagad, bra mat hemma men slipper att lägga ner tid på att stå i köket varje dag samtidigt som du inte behöver handla hem en massa mat som riskerar att bli dålig. Det löser ju fortfarande inte problemet med att få i dig färska grönsaker och andra nyttigheter, men det kanske blir lite lättare att motivera dig att ställa dig och skära upp en tomat eller två om själva huvudrätten bara är att värma upp micron/ugnen? Det blir lite som att du gör dina egna färdigrätter, liksom.
 
Sv: En till tråd om mat!

Kolla efter icas nästan färdiga rätter som heter "rätt enkelt". Till exempel har de färdigskurna grönsaker som bara är att hälla upp på ugnsfat/långpanna, häll olja över, salta och låt stå i ugnen i ca 20-25 minuter. Stek en korv eller en köttbit eller en halloumi till. De har färdiga jättegoda soppor, som bara är att värma. Matiga, nyttiga och goda. De har tex svensk pulled pork, klipp upp vacuumförpckningen, häll kletet över köttbiten, låt stå i ugn i 20-10 minuter, server till sallad och pitabröd eller hamburgerbröd eller vad du gillar. Skitenkelt. Förvisso inte lika gott som det man gör själv, men helt okej som snabbmat.
Potatis är världens bästa livsmedel! Riv tillsammans med en skalad gul lök, krama ur och stek rårakor och ät med lingonsylt och ev bacon eller stekt fläsk till. Eller skär i klyftor, olja och salta och kör i ugnen, till någon köttbit. Skiva, och råstek i stekpanna tillsammans med rosmarin och salt, nom nom!
Koka och mosa med smör, då blir det stomp, blanda i lite mjölk när du mosar så blir det mos, stek uppp någon korv till, eller färdiga köttbullar om du gillar sånt. Annars köper du typ två kilo färs, blandar med hackad lök, ett ägg, en blandning av ströbröd och mjölk, saltar och pepprar och gör antingen köttbullar på långpanna och fryser in i lämpliga portionspåsar, eller så gör du en stor köttfärslimpa, som du äter med kokt potatis. Vätskan som blir bredvid limpan gör du enkelt en gräddsås av.

Det ÄR lätt att laga mat.
 
Sv: En till tråd om mat!

Skulle du inte kunna försöka avsätta t.ex. en söndag var tredje vecka eller något liknande då du tvingar dig själv att laga mat, lagar 3-4 maträtter på samma dag (t.ex. köttfärssås, grönsakssås, någon matpaj och någon enkel gratäng av något slag), fryser in i matlådor och tar fram allt eftersom? På så vis har du alltid hemlagad, bra mat hemma men slipper att lägga ner tid på att stå i köket varje dag samtidigt som du inte behöver handla hem en massa mat som riskerar att bli dålig. Det löser ju fortfarande inte problemet med att få i dig färska grönsaker och andra nyttigheter, men det kanske blir lite lättare att motivera dig att ställa dig och skära upp en tomat eller två om själva huvudrätten bara är att värma upp micron/ugnen? Det blir lite som att du gör dina egna färdigrätter, liksom.

Det känns nog nästan värre än att laga mat flera gånger i veckan :p
Men tack för ett bra förslag! Hade ju kunnat funka :)

Kolla efter icas nästan färdiga rätter som heter "rätt enkelt". Till exempel har de färdigskurna grönsaker som bara är att hälla upp på ugnsfat/långpanna, häll olja över, salta och låt stå i ugnen i ca 20-25 minuter. Stek en korv eller en köttbit eller en halloumi till. De har färdiga jättegoda soppor, som bara är att värma. Matiga, nyttiga och goda. De har tex svensk pulled pork, klipp upp vacuumförpckningen, häll kletet över köttbiten, låt stå i ugn i 20-10 minuter, server till sallad och pitabröd eller hamburgerbröd eller vad du gillar. Skitenkelt. Förvisso inte lika gott som det man gör själv, men helt okej som snabbmat.
Potatis är världens bästa livsmedel! Riv tillsammans med en skalad gul lök, krama ur och stek rårakor och ät med lingonsylt och ev bacon eller stekt fläsk till. Eller skär i klyftor, olja och salta och kör i ugnen, till någon köttbit. Skiva, och råstek i stekpanna tillsammans med rosmarin och salt, nom nom!
Koka och mosa med smör, då blir det stomp, blanda i lite mjölk när du mosar så blir det mos, stek uppp någon korv till, eller färdiga köttbullar om du gillar sånt. Annars köper du typ två kilo färs, blandar med hackad lök, ett ägg, en blandning av ströbröd och mjölk, saltar och pepprar och gör antingen köttbullar på långpanna och fryser in i lämpliga portionspåsar, eller så gör du en stor köttfärslimpa, som du äter med kokt potatis. Vätskan som blir bredvid limpan gör du enkelt en gräddsås av.

Det ÄR lätt att laga mat.

Är de dyra de där nästan färdiga rätterna?

Potatis äter jag väldigt sällan. Det är gott men inte särskilt smidig mat i min värld. Plus att det inte går att äta som rester..

Haha köttbullar och köttfärslimpa som förslag på snabb och enkel mat? :D
Vi har nog väldigt olika uppfattning om vad man menar med enkel mat.
Jag tycker egentligen inte att det är svårt. Jag kan laga god mat. Men det är sjukt tråkigt, därför vill jag att det ska ta minsta möjliga tid. Köttfärslimpa och ännu värre köttbullar är supergott men tar alldeles för mycket tid för att det ska funka till vardags.
 
Sv: En till tråd om mat!

I min värld tar det max ett par minuter att röra ihop en smet av köttfärs, det som är jobbigt är att hacka löken! :D Sen kuttar man ner limpan i en form, sen sköter den sig själv ju! Vill du ha köttbullar behöver du inte ens trilla dem tilll runda bollar, det är bara att slafsa ut dem i någotsånär storlek man vill ha pilla ihop något sånär och göra dem i ugnen, medan man kokar makaroner eler vad du nu vill ha till då.

De där "rätt enkelt" ligger på ganska sjyssta priser tycker jag då. Jag handlar ofta sopporna, de kostar ca 25 för en burk, det är samma pris som felix färdiga soppor men dessa är så mycket godare och innehållsrikare.
Grönsakerna billiga, ja, mot vad det kostar att köpa alla sorter som är i och själv stå och hacka ner. Prisvärt skulle jag säga.

Ps! Potatis äter man visst som rester! Blir det kokt potatis över, så mosar man det tillsammans med valfri kokt grönsak, tex kålrot eller morot, blandar ner ett ägg, lite kryddor och panerar i ett slaget ägg och lite ströbröd, och steker upp till jättegoda grönsaksbiffar.
 
Senast ändrad:
Sv: En till tråd om mat!

Nä men först ska man ju göra dem där geggan som ska blandas med färsen. Geggan ska väl dessutom stå ett tag. Och skära lök. Sen ska man blanda ihop allt, forma till valfri form och sen ska den spendera tid i ugnen. Man ska också skala potatis, koka potatis och så ska man fixa sås.
Det blir ändå ganska mycket tid i köket jämfört med att jag normalt sett kokar upp pasta (och känner mig otålig för att det tar lång tid innan det är klart), öppnar ett paket fetaost och avslutar med en klick pesto ;)

Ska kolla på de där halvfärdiga rätterna!
 

Liknande trådar

Mat Jag vill börja med att den här tråden har inte med mina kollegor att göra och deras gränslösa kommentarer. Jag undanber mig därför alla...
2 3
Svar
44
· Visningar
6 066
Kropp & Själ Jag inser att jag behöver en radikal kostomläggning, men framför allt behöver jag råd och tips. Jag är relativt intresserad av...
2
Svar
38
· Visningar
3 923
Senast: Blueberry
·
Gravid - 1år Jag har lite problem med att äta. Är i vecka 16 och de senaste veckorna har det varit riktigt dåligt med maten när jag jobbat. Jobbar...
Svar
3
· Visningar
1 161
Senast: lilltrolle
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp