Bukefalos 28 år!

makarontanten

Trådstartare
Äntligen börjar det snart bli dags:).

Jag har fiskat kräftor varje år sedan barnsben, och känner mig ganska erfaren på hur det hela går till och så, men nu har några frågor dykt upp, som jag googlat och inte riktigt fått svar på.

Förr om åren (fram tills förra) har jag haft tillgång till släktens kräftfiske, och vi har hållt ganska bra på traditionen med att fiska först i augusti( osäker, är det första måndagen i augusti eller liknande som det var lovligt förr?).

Nu har har jag en god vän som flyttat ut på landet, med eget fiskevatten, och lagen är ju numera borta, och det är fritt fram för kräftfiske året om, om man nu vill. Snackade med honom för ett par dagar sedan, och han hade då provfiskat i en bur och berättade att skalen fortfarande var mjuka på de han fått.

Jag har försökt googla, jag vet ju att de ömsar skal nu under sommaren, jag vet att kräftyngel föds runt maj-juli, jag vet att när jag fiskat förr har kräftor både vart hårda och mjuka i skalet även i augusti- september.

Så, min fråga är: VARFÖR ska skalen prompt vara hårda när man plockar upp dem? Har det något med förökningen att göra ( yngeln är ju redda födda enligt det jag läst), kan man "förstöra" sjöns kräftor med att ta dem för tidigt? Vet ju att kräftor går undan och gömmer sig när de ömsar skalet, är det därför man inte fiskar, för att man inte får så många om de gömmer sig? Vill verkligen ha svar för att inte förstöra naturen med att fiska för tidigt, men samtidigt ser jag inget sammanhang med just skalbytet?

Nästa fråga gällde kokningen med krondill. Jag skojade med en äldre herre innan idag, på en kompis kolonilott. Jag sa att det var väldigt fin krondill han hade och att jag ska stjäla den i natt för att jag behöver till kräftfisket;). Detta hörde en äldre dam och erbjöd sig att ge mig ett helt fång av hennes ( underbara människa:)). Hon berättade iallafall att: Du vet väl att du måste frysa dillen innan du kokar kräftor? Den blir mycket sötare och godare då?

Ska man? Jag har alltid köpt dill i förebyggande syfte att den skulle tagit slut i affären när jag behövt, och då fryst in, men även använt färsk när det funnits. Brukar ni frysa den innan och känner skillnad på smak? Hade ingen aning om detta

Har ju fått dillen idag och undrar om jag ska frysa ner den direkt, trots att det KANSKE blir fiske redan imorgon..:)
 
Sv: Kräftor

Äntligen börjar det snart bli dags:).

Jag har fiskat kräftor varje år sedan barnsben, och känner mig ganska erfaren på hur det hela går till och så, men nu har några frågor dykt upp, som jag googlat och inte riktigt fått svar på.

Förr om åren (fram tills förra) har jag haft tillgång till släktens kräftfiske, och vi har hållt ganska bra på traditionen med att fiska först i augusti( osäker, är det första måndagen i augusti eller liknande som det var lovligt förr?).

Nu har har jag en god vän som flyttat ut på landet, med eget fiskevatten, och lagen är ju numera borta, och det är fritt fram för kräftfiske året om, om man nu vill. Snackade med honom för ett par dagar sedan, och han hade då provfiskat i en bur och berättade att skalen fortfarande var mjuka på de han fått.

Jag har försökt googla, jag vet ju att de ömsar skal nu under sommaren, jag vet att kräftyngel föds runt maj-juli, jag vet att när jag fiskat förr har kräftor både vart hårda och mjuka i skalet även i augusti- september.

Så, min fråga är: VARFÖR ska skalen prompt vara hårda när man plockar upp dem? Har det något med förökningen att göra ( yngeln är ju redda födda enligt det jag läst), kan man "förstöra" sjöns kräftor med att ta dem för tidigt? Vet ju att kräftor går undan och gömmer sig när de ömsar skalet, är det därför man inte fiskar, för att man inte får så många om de gömmer sig? Vill verkligen ha svar för att inte förstöra naturen med att fiska för tidigt, men samtidigt ser jag inget sammanhang med just skalbytet?



Nästa fråga gällde kokningen med krondill. Jag skojade med en äldre herre innan idag, på en kompis kolonilott. Jag sa att det var väldigt fin krondill han hade och att jag ska stjäla den i natt för att jag behöver till kräftfisket;). Detta hörde en äldre dam och erbjöd sig att ge mig ett helt fång av hennes ( underbara människa:)). Hon berättade iallafall att: Du vet väl att du måste frysa dillen innan du kokar kräftor? Den blir mycket sötare och godare då?

Ska man? Jag har alltid köpt dill i förebyggande syfte att den skulle tagit slut i affären när jag behövt, och då fryst in, men även använt färsk när det funnits. Brukar ni frysa den innan och känner skillnad på smak? Hade ingen aning om detta

Har ju fått dillen idag och undrar om jag ska frysa ner den direkt, trots att det KANSKE blir fiske redan imorgon..:)[/QUOTE


Kräftor ömsar skal när kosty,en blivit dem för trång. Den nya kostymen är en aning för stor så en kräfta/hummer/krabba som är nyömsad är inte fullmatad dvs den fyller inte ut skalet. Dessutom tycker i alla fal jag att det är trevligare med hårda skal

Frys in dill.
Jag fryser även in kokta kräftor och dessa kokar jak upp snabbt med ny okokt frusen dill, nästan samma smak som färska. Och dessutom hela åtta.
 
Sv: Kräftor

Som tidigare skrev, när de är mjuka i skalen så är de inte fullmatade, lite trist att äta då... ;)
Dillkronor kan man frysa innan men så stor skillnad tycker jag inte att det blir. Det som däremot ger en stor smakskillnad till det bättre är att först koka upp lagen, kyla den och ställ kallt. Där efter koka kräftorna i lätt saltat vatten, när de är färdig kokta så lägg ner dem i den kalla lagen. Det får en betydligt fräschare smak, och det är enklare att koka mycket, det är bara att lägga i några åt gången, koka och så ta nästa gäng. Kolla sedan det vatten du kokade dem i och inse vad du slipper i lagen....:wtf:
 
Sv: Kräftor

Som tidigare skrev, när de är mjuka i skalen så är de inte fullmatade, lite trist att äta då... ;)
Dillkronor kan man frysa innan men så stor skillnad tycker jag inte att det blir. Det som däremot ger en stor smakskillnad till det bättre är att först koka upp lagen, kyla den och ställ kallt. Där efter koka kräftorna i lätt saltat vatten, när de är färdig kokta så lägg ner dem i den kalla lagen. Det får en betydligt fräschare smak, och det är enklare att koka mycket, det är bara att lägga i några åt gången, koka och så ta nästa gäng. Kolla sedan det vatten du kokade dem i och inse vad du slipper i lagen....:wtf:

Har en gammal asfaltskokare (gasol) sedan har jag skurit av ett rostfritt rör (skroten)svetsat en botten och kan nu koka 5kg åt gången...
Jävlar vad gasol det går åt för att stormkoka vattnet.
Sedan får de bada, vattnet slutar knappast att koka.
 
Sv: Kräftor

Eh ja vad bra?
Men du får ju fortfarande all skit i vattnet som du sen låter kräftorna ligga i, det är ju det som gör skillnaden, att det sedan för normala människor dessutom gör det lättare att koka mycket är bara ytterligare en fördel.

Det låter ju även helt fantastiskt att du lyckas få upp 5 kg kräftor som är helt jämnstora... Vi delar upp dem efter storlek, de största behöver lite längre koktid än de mindre, precis som vid all annan matlagning.
Men visst vi har nog blivit kinkigare med åren, numera duger endast det bästa, jag har ännu inte lyckats hitta några köpta som smakar lika bra, men några som ändå är ätbara.
 
Sv: Kräftor

Eh ja vad bra?
Men du får ju fortfarande all skit i vattnet som du sen låter kräftorna ligga i, det är ju det som gör skillnaden, att det sedan för normala människor dessutom gör det lättare att koka mycket är bara ytterligare en fördel.

Det låter ju även helt fantastiskt att du lyckas få upp 5 kg kräftor som är helt jämnstora... Vi delar upp dem efter storlek, de största behöver lite längre koktid än de mindre, precis som vid all annan matlagning.
Men visst vi har nog blivit kinkigare med åren, numera duger endast det bästa, jag har ännu inte lyckats hitta några köpta som smakar lika bra, men några som ändå är ätbara.
Nej kräftorna ligger i ett , ja man kan likna det vid ett durkslag med ngt mindre diameter än kokröret.När jag lyfter detta blir dillen kvar. Sedan åker kräftorna direkt ner i förkokat kallt spad men en del okokta dillkronor i. Ser smakligare ut o kunderna gillar det skarp. I detta nya spad får de dra minst ett dygn. I det heta spadet kan jag direkt koka ytterligare en eller två satser.

Om du är så noga ska du koka den en och en. det gör jag med hummern bla, eftersom klorna behöver betydligt kortare koktid än resten av kroppen.

Till att börja med ska kräftorna komma från klart kallt ph stabilt hårt vatten. Flodvatten, skogssjövatten och lervällingen i diverse slätt-sjöar kommer ju då inte i fråga.;)

Vad det gäller storlek så är det enkelt att sortera, det måste jag göra eftersom vissa kunder vill ha stora kräftor, ca 15 per kilo, andra vill ha restaurangstorlek, ca 22 till 25 per kilo. Och kunder får det han önskar och betalar för.


kan bara hålla med om att man kan koka kräftorna i bara saltat vatten, speciellt de stora. de kan man sedan grilla eller gratinera som hummer, utan den extrema dillsmaken
 
Senast ändrad:
Sv: Kräftor

Fast du behöver inte dillen i kokvattnet, det gör varken från eller till om du låter dem svalna i en kall lag, jag och svägerskan har under åren roat oss med att göra olika kok och låta div lika kinkiga familjemedlemmar avgöra om det är smakskillnad vid blindtest. Japp vi tar det på allvar det här med kräftor... :o:D Och de kommer dels från en klar insjö och dels från våran sjö där det är ren sandbotten och grundvatten, det är sikt på flera meter. Där har vi byggt upp lämplig miljö med hjälp av sten och tegel och därefter satt i kräftor. Det var snart 25 år sedan och nu har vi en fin stam där.

Vi kokar enbart för husbehov och bjuder endast de som har vett att uppskatta, de som hävdar att "kräftor från kina är bäst i år" har inget med våra kräftor att göra.
 
Sv: Kräftor

Trevliga och goa svar, men inte svar på frågan.. Att kräftan inte är fullmatad i sitt skal gör ju inte så stor skillnad egentligen på smak och kokning, ej heller naturen. Bara det som är "problemet" vid tidig fiskning?
 
Sv: Kräftor

Fast du behöver inte dillen i kokvattnet, det gör varken från eller till om du låter dem svalna i en kall lag, jag och svägerskan har under åren roat oss med att göra olika kok och låta div lika kinkiga familjemedlemmar avgöra om det är smakskillnad vid blindtest. Japp vi tar det på allvar det här med kräftor... :o:D Och de kommer dels från en klar insjö och dels från våran sjö där det är ren sandbotten och grundvatten, det är sikt på flera meter. Där har vi byggt upp lämplig miljö med hjälp av sten och tegel och därefter satt i kräftor. Det var snart 25 år sedan och nu har vi en fin stam där.

Vi kokar enbart för husbehov och bjuder endast de som har vett att uppskatta, de som hävdar att "kräftor från kina är bäst i år" har inget med våra kräftor att göra.

För att få en bra kvalitet så är en snabb avkylning viktigt, annars efterkokar du kräftorna vilket ofta resulterar i att klorna överkokas.

problemet med dammar är att de ofta resulterar i att kräftorna blir svarta under och det kvarstår efter kokning.
så här ska en fin (flod)kräfta se ut
images


om kräftor är viktiga för mig?
ja, jag har sålt kräftor i en herrans massa år och stamkunderna är viktiga därför är hög o jämn kvalitet viktigt. både vad det gäller de svarta och de röda kräftorna.
 
Senast ändrad:

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hotellrum eller stuga
Tillbaka
Upp