Smuggelhundar - ett problem??

N

Nossan

Hur vanligt kan det vara? Känner ni till någon? När jag vacc min hund senast diskuterade vet med sej själv och sin kollega och med mej? Han var allvarligt oroad för rabies och tänkte vacc sej själv. Brun fästing och någon svårbehandlad masksjukdom var han mycket oroad över också att det skulle få fäste i Sverige. 500:- för en valp som kanske kostar 5000 i Sverige. Mest från öststaterna och där är det inte rabiesfritt. Blev litet obehaglig till mods när jag hörde detta. :crazy:
 
Sv: Smuggelhundar - ett problem??

Tyvärr börjar det bli mer och mer vanligt, även om de försöker att ha koll vid gränstationerna så är det svårt att vara med överallt. Och så länge folk köper valpar utan några papper och friskintyg ja då kan det fortgå.
 
Sv: Smuggelhundar - ett problem??

Det är nog tyvärr vanligare än vi tror. :crazy:
 
Sv: Smuggelhundar - ett problem??

små kullar + accesoarhund åt kändis = Taskiga villkor för både hund och de som köper dem.
Fast man undrar ju, i dagens upplysta samhälle, vilket spån som köper en hund från ett baksäte av en okänd människa???
 
Sv: Smuggelhundar - ett problem??

Den svårbehandlade masksjukdomen han nämnde är med all säkerhet "Rävens dvärgbandmask". Och det skulle vara KATASTROF om vi får in den i Sverige, anser jag. Tyärr är den allmänna kunskapen bland folk dålig, och mycket få personer vet vilka konsekvenserna skulle bli om vi får in den i landet.

Saxat från SVA's hemsida:
Echinococcus multilocularis är en bandmask, också kallad rävens dvärgbandmask, som kan smitta till hund och katt. Denna parasit finns inte i Sverige men förekommer lokalt i olika delar av Västeuropa även om den är vanligast i och kring Alperna där upp till hälften av rävarna är infekterade. Smittan förekommer inte enbart ute i skogen utan även i storstadsområden, t.ex. i centrala Zürich.

Hunden eller katten blir infekterad genom att äta smittade sorkar eller andra smågnagare. Den vuxna bandmasken utvecklas, från den uppätna blåsmasken, och kan utsöndra nya ägg via hundens eller kattens avföring tidigast 26 dagar efter infektion. Hunden, katten eller räven får inga sjukdomssymtom av den här parasiten.

Det riktigt farliga med Echinococcus multilocularis är att människor också kan smittas. Detta sker genom att man får i sig maskägg via bär, svamp eller grönsaker som blivit nedsmutsade av smittad rävträck.

Parasiten kan utvecklas som en svulst i levern hos människa och kan också sprida sig i kroppen till andra organ med därtill hörande allvarliga symtom. I områden med många smittade rävar (främst Alpregionen) påvisas årligen omkring 10 fall hos människa per miljon invånare. Problemet är alltså inte att många människor drabbas, utan att sjukdomen är mycket allvarlig och kräver ständig behandling av personer som smittas och i vissa fall levertransplantation. Ett annat problem är att infektionen vanligen inte upptäcks förrän efter många år.

I områden i Mellaneuropa där parasiten är vanlig hos räv avråds människor från att plocka och äta bär och svamp i naturen. Det rekommenderas att fallfrukt, bär och svamp värmebehandlas, d.v.s. kokas eller steks, eller åtminstone sköljs noga, för att minska smittrisken. Det är också viktigt med god handhygien, alltså att man tvättar händerna när man varit ute i skog och mark.

Om rävens dvärgbandmask fick tillfälle att spridas till Sverige och etablera sig i den svenska rävstammen skulle det kunna leda till allvarliga inskränkningar i friluftslivet och negativt påverka vår vana att plocka och äta bär, svamp och att äta färska grönsaker som odlats på friland.

Hela artikeln kan läsas på: http://www.sva.se/dokument/stdmall.html?id=274
 
Sv: Smuggelhundar - ett problem??

vacasso skrev:
små kullar + accesoarhund åt kändis = Taskiga villkor för både hund och de som köper dem.
Fast man undrar ju, i dagens upplysta samhälle, vilket spån som köper en hund från ett baksäte av en okänd människa???
Det finns många "spån", eftersom det tydligen är en lukrativ verksamhet som enligt tullarna bara ökar...
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vikten av unghästbete
Tillbaka
Upp