Vill du ha en banner på Bukefalos?

Hästnyheter Förbud mot spiltor närmar sig

Inlagd i 'Nyheter' startad av Gunnar, 11 Jan 2018.

 1. Gunnar
  1 Jul 2001
  Administrator
  102 624

  Gunnar Moderator


  Regeringen anser att alla djur ska hållas lösgående, men något omedelbart förbud mot spiltor föreslås inte i den nya djurskyddslagen.
  Förslaget innehåller också ökade möjligheter att kontrollera premieringar och bruksprov. ...

  Källa / Läs mer:
  https://www.tidningenridsport.se/forbud-mot-spiltor-narmar-sig/
   
 2. Sirap
  8 Dec 2012
  Måndansare
  1 076

  Sirap


  Jag tycker rent krasst att spiltor borde ha förbjudits för längesedan. Har man inte råd att hålla hästar på ett schysst sätt så ska man inte ha hästar, kort och gott.
   
  stjarnhimmel gillar detta.
 3. Lukin
  27 Sept 2015
  Springare
  20

  Lukin


  Jag trodde att spiltor redan var förbjudna, där ser man.
   
 4. Grazing
  15 Jun 2012
  Planetspringare
  6 068

  Grazing


  Egentligen galet att det fortfarande finns spiltor. Ridskolor om något borde föregå med gott exempel och visa hur god djurhållning ska se ut. inte tvärtom.
   
  Unafraid och Messy gillar detta.
 5. Problematisk
  21 Apr 2017
  Måndansare
  1 194

  Problematisk


  Hur blir det då för de ridskolor som har hästarna på lösdrift och uppstallade i skötselspiltor under de timmar på dagen då det är lektioner?
  Det är, tycker jag, mycket bättre djurhållning att hästarna är ute på en bra lösdrift 18 timmar och inne i spilta 6, och av de 6 timmarna rids de minst en, än att vara ute 6 timmar och inne i en box 18 (och ridas minst en, de flesta dagarna).
   
  Stereo, Mearas, Buck och 4 andra gillar detta.
 6. ako
  27 Maj 2003
  Planetspringare
  5 135

  ako


  Det är en annan femma, går in under andra regler :)
   
  Stereo, Lutten, Unafraid och 2 andra gillar detta.
 7. doleron
  26 Okt 2005
  Måndansare
  4 438

  doleron


  Om hästarna går på lösdrift hålls dom inte i spiltor. Det är stor skillnad på att tillfälligt ha hästen i en skötselspilta mot att hålla den i spilta.  I övrigt så får du inte när du bygger om eller bygger nytt stall uppföra spiltor, men befintliga spiltor får fortfarande användas. Spiltor för hållande alltså, inte skötselspiltor
   
  stjarnhimmel och Korven gillar detta.
 8. Lingon
  16 Sept 2016
  Måndansare
  1 439

  Lingon


  Jag tror att alla ridskolor vill bygga bort spiltorna men att det kostar för mycket pengar. Ekonomin finns helt enkelt inte. Bygger man om befintliga stallbyggnader från spiltor till boxar så måste man göra sig av med hästar/ponnys för alla får inte längre plats, vilket innebär att man kan hålla färre lektioner, vilket innebär mindre pengar in. Man har helt enkelt inte råd att investera i något som kommer göra att man får in mindre pengar. Men jag är helt övertygad om att de allra flesta vill bli av med spiltorna. Många ridskolor har nog redan byggt om en del av spiltorna till boxar. Men att ta hela steget kräver rätt mycket pengar för att man ska kunna behålla alla hästarna.
   
  Wingates, ako och Lutten gillar detta.
 9. nullo-modo
  18 Jun 2007
  Planetspringare
  4 464

  nullo-modo


  Jag ser det som bättre för hästarna att stå i spilla mellan 15 och 22 när det är verksamhet och ute i hage övrig tid på dygnet än box mellan 15 och 8 (verksamhet och natt) och ute 8-15.

  Nä är mer för en max tid i box och spilta än förbud mot spilta, såklart med undantag för skador, farlig att vara ute, tävling och nyår.
   
  stjarnhimmel och ptr gillar detta.
 10. Seabaz
  30 Jan 2004
  Galaxhoppare
  18 925

  Seabaz


  Man kanske ska börja med burhöns då
   
 11. nullo-modo
  18 Jun 2007
  Planetspringare
  4 464

  nullo-modo


  I "bur" är ju hästen oavsett om den är i box eller spilta, enda skillnaden är ju att box är lite lite större än spilta och oavsett vilket har hästen bra tillgång till två naturliga beteenden i både box och spilta (äta och sova).
   
  Gimlan, Seabaz, Buck och 1 annan gillar detta.
 12. ako
  27 Maj 2003
  Planetspringare
  5 135

  ako


  Det hade ju å andra sidan varit bra om det kom ett fast slutdatum (även om det så ligger 10 år bort) så att ridskolorna vet om det ens är lönt att renovera befintliga spiltor eller om man ska bearbeta kommunen, söka fondpengar etc stenhårt för att få bygga om. Nu hänger det fortfarande i luften.
   
  Wingates, Gimlan, Problematisk och 1 annan gillar detta.
 13. Grazing
  15 Jun 2012
  Planetspringare
  6 068

  Grazing


  Antagligen. Hästarna ska dock ändå inte drabbas för att det inte finns pengar att driva ridskolan med om alla spiltor byggs om till boxar, det måste helt enkelt lösas på nåt sätt som inte drabbar hästarna.
   
  Tennessee gillar detta.
 14. ako
  27 Maj 2003
  Planetspringare
  5 135

  ako


  Fast om hästen står i box eller spilta är knappast den enda faktorn som avgör om den har ett bra liv eller ej. Spiltor har fungerat fint under lång tid. Självklar är det vettigt att fasa ut dem efterhand, men det är inte värt att lägga ner massor av ridskolor för att göra det från en dag tlll en annan. Dessutom skulle det troligen inte gynna alla de hästar som helt plötsligt skulle behöva säljas heller. Hästar som trivs fint med livet och nog gärna vill ha sitt hem kvar. Dessutom går ju de allra flesta ridskolehästar ute i flock ordentligt, det borde väl kompensera lite.
  Men absolut, på sikt! Jag skulle gärna se ett datum.
   
  Wingates och Stereo gillar detta.
 15. RedHyuuga
  20 Jun 2013
  Galaxhoppare
  13 936

  RedHyuuga


  Vad jag förstått var det förbjudet att bygga nya, men gamla skulle fasas ut typ. Kanske har ändrats igen?
   
  Lukin gillar detta.
Rekommenderas av Google: