Bukefalos 28 år!

Saft - dela med dig av dina recept ;-)

katie

Trådstartare
Då har en av alla mina syrénhäckar fått dela med sig av en drös blommor.:laugh:

Årets första laddning med syrénsaft är startad. (hade inte socker till fler så det görs mer i morgon)

Saften är supergod.Frisk i smaken och en riktig törstsläckare. Förra året tog den slut nästan på en gång. Gänget som var här och arbetade med höskörden sörplade i sig all saft och mumsade gott på nybakta bullar.

I år gör jag mkt mer saft så jag kan få ha nån flaska att gotta mig med i vinter.

Så.. how to do it...;)

40-50 blomklasar (jag kör lite efter behag som farbror Melker;).. mer alltså)
1-1½ kg socker
50g vinsyra
1 citron
1½ l vatten

Skölj blommorna. Lägg dem i en bunke med lock (ej tätslutande)

Koka upp vattnet. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
I med vinsyran och rör om.
Häll lagen över blommorna.
Riv skalet ner i bunken och pressa sedan citronen över. Rör runt lite lätt så skalet fördelas lite.

Låt stå svalt i 5 dygn och rör om ca 2 ggr/dygn.
Sila och häll på i rena flaskor.
(skölj gärna flaskorna invändigt med attamon innan saften hälls på)
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Undrar om det är för sent? Har skjutit upp plockandet i en vecka nu:o

Annars är det rårörd jordgubbssaft som jag aldrig slipper undan, trots att barnen inte bor hemma längre;)

Har receptet hemma, så det kommer senare.
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Jag plockade mina igår. De börjar blomma över nu så jag kände att det var dags att ge sig ut innan det är försent.
Mina syrener fick sig en omgång av stormen som var i veckan så jag vågade inte vänta längre.
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Jag fick nog ihop till en omgång iaf! Sen är det snart dags för fläderblomssaften, jordgubbssaft, och om jag får tag på stora rabarber en omgång med det. Känner jag mig riktigt på gång så blir det kanske fläderbärssaft i höst också. Det var några år sen jag gjorde det.
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Kan inte du dela med dig av rabarbersaft receptet?
Jag har massor av rabarber och behöver alternativ till paj...
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Syrénsaft?? Det var nåt nytt som måste testas! Synd att mina syréner redan blommat över.
Rabarbersaft recept vill jag gärna ha också! Har precis flyttat till min första egna trädgård och saft ska det bli. :bump:
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Rabarbersaft!

2 kg rabarber
2 l vatten
7 dl socker/l avrunnen saft
½ krm natriumbensoat/l saft

Skölj rabarbern och dela i mindre bitar (skala inte) Koka med vattnet tills den börjar mosa sig. Stöt med potatisstöt eller träslev för att få ut så mycket saft som möjligt.
Låt saften självrinna i silduk. Mät och koka upp igen, tillsätt sockret. Koka 10-15 minuter. Skumma väl. Tillsätt bensoat och rör ut det väl i den varma saften. Häll saften på väl rengjorda flaskor.
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Älggrässaft låter spännande.:laugh:
Recept?
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Samma som fläder och syren verkar det som!

Tänk på att älggräs innehåller salisylsyra och är därför smärtstillande och att man kan vara överkänslig...

Jag tänkte testa granskott sirap också.... Verkar lagom svårt!
Receptet är inte mitt...Men jag delar med mig iallfall!
Plocka fina vårskott. Lägg i glasburk med lock. Lägg i lika mycket socker som skott på ett ungefär (jag använde råsocker, men funkar lika bra med vanligt vitt). Skaka/rör om så att det blandar sig. Skaka burken varje dag. Låt stå i soligt fönster tills granskotten saftat sig och löst sockret. Sen lite till. Sila med vanlig tesil/annan finmaskig sil rakt ner i lämpligt förvaringskärl med lock. Förvara i kylskåp.

Ibland är skotten så torra att sockret får svårt att lösa sig. Då kan man slå på LITE vatten (en tesked eller så) och skaka burken väl. Men ha is i magen! Inte roligt med för mycket vatten!!!
 
Senast ändrad:
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

knapplån(tror jag?)

Hur ser man att syrenerna är överblommade? Det lät spännande med syrénsaft:d
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Ohh, granskottsirap - det lät MUMS :d

Det ska provas! Tack för recept :bow:
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Lite tidigt, men hösten kommer väl snart....

Enbärssvagdricka
3 dl enbär
1 kaffekopp socker
1/2 matsked humle

Lägg i 7 liter kokande vatten.
Låt koka i 10 min.
När koket har svalnat till 40 grader, lägg till 1 matsked jäst (blandat i litet vatten).
Låt stå några dagar.
Sila, sätt i flaskor och ha i kylen.
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Nu kommer jag antagligen framstå som riktigt korkad, hehe.

Med blomklasar antar jag att du menar inklusive kvist/pinne. Men ska man
plocka bort blommorna och koka saft på dessa enbart eller ha i hela klasen? :o
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Jag tar hela blomklasen. Se bara till att inte ta med förvedad del (brun kvist, med bark). Det kan ge en lite träig smak.

Du kan också plocka loss alla små blommor om du vill. Jag är för lat;) så jag använder klasarna.
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

jag repade av blommorna, det var ganska enkelt, men man ska inte behöva det..

Jag tyckte att det var supergott! På midsommarafton ska vi bjuda på Asti cinzano och iskuber av saft... Kommer nog bli supergott!
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

jag repade av blommorna, det var ganska enkelt, men man ska inte behöva det..

Jag tyckte att det var supergott! På midsommarafton ska vi bjuda på Asti cinzano och iskuber av saft... Kommer nog bli supergott!

Det där lät inte dumt alls!!!:laugh:
Måste naturligtvis testas!!!!!!!!!!!:p
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Jag hoppas att det kommer smaka bra, vi har inte backup plan för välkomstdrink...
 
Sv: Saft - dela med dig av dina recept ;-)

Rabarbersaft!

Jag gjorde i går och det blev gott!!:d

2 skurna citroner
3 liter skurna rabarber
40 g vinsyra
2 liter vatten

Häll kokande vatten över citroner, rabarber o vinsyra. Låt dra i ett dygn. Sila av saften och lös upp socker 1,5 till 2,5 kg i saften. Jag tog 2 kg..

Frys saften då den inte har så bra hållbarhet!
 

Liknande trådar

  • Låst
  • Artikel
Dagbok Försöker att äta animaliska produkter av hälsomässiga och etiska orsaker. Så idag experimenterade jag fram detta recept på citronrutor...
Svar
0
· Visningar
809
Senast: hovtassfot
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 29
  • Barmarksdrag/canicross
  • Valp 2024

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp