Bukefalos 28 år!

B

bita1

Vad tycker ni som sysslat ett tag med distans om vilken maxålder hästen skall ha för att börja med distans om han enbart är fritidsriden innan.

Det kan ju vara individuellt naturligtvis, men var skulle ni dra gränsen vid uppstart av ny häst?

Förresten, har någon här bra tips på distansböcker? Det finns bara en svensk vad jag vet, men ni kanske har tips på engelsk språkiga böcker?

:cool:
 
Sv: Ålder

Hej,

Det beror på vad du har för planer.

Om du har som mål att nå eliten så är det naturligtvis bäst att hästen (och du själv!) är inriktade på det redan från början.

Om du däremot menar hur gammal en häst kan vara för att starta överhuvudtaget i en distansritt så är svaret att det knappast finns någon gräns uppåt så länge hästen är vältränad och förberedd för uppgiften.

En 25-årig D-ponny gick sin första CR med utmärkt resultat för några år sedan.

Flera elithästar (Poem, Prince Aussie m fl) går/gick långa distanser (120 - 160 km) runt 20-årsåldern och senare.

Mvh
QP
 
Sv: Ålder

Om jag minns rätt så berättade Johanne Hvid (dansk landslagsryttarinna som också är veterinär) att hennes distanshäst gått som allroundhäst (hoppning, dressyr, fritidsridning) tills den var 9-10 år och att hon tyckte att det var en utmärkt grund för distanshästen.
Jag tror inte att man behöver träna specifikt för distans förrän hästen blivit lite äldre. Är den bra grundriden och allroundtränad så kan man börja träna för längre distanser i högre ålder.

Det jag inte skulle gilla med en blivande distanshäst är däremot att den är sk "sent tagen", alltså inriden sent eller väldig, väldigt sparsamt riden upp i åldrarna. Självklart ska den inte ha gått som ett jehu i höga hoppklasser från tidig ålder eller stressats fram till höga dressyrklasser heller, men en normalt, allroundutbildad och allroundriden häst är nog alldeles utmärkt som blivande distanshäst.
 
Sv: Ålder

Hej,

Ja, det är så sant att distanshästen behöver exakt samma grundskolning i markarbete etc. som vilken annan tävlingshäst som helst.

Nu är dock distansen så mycket "proffsigare", och ryttarna så otroligt mycket kunnigare än för 10-15 år sedan. Generellt sett alltså, många var kunniga även då, men det fanns också många "blåbär" som faktiskt klarade sej ganska bra trots att deras hästar nätt och jämnt kunde betraktas som inridna och de själva såg ut som om de satt till häst för första gången.

Idag letar de duktiga distansryttarna efter ämnen redan som föl. Det är inte så att eliten är fritidsryttare som råkar halka in på distans med en korsningsponny som lyckades vinna sin första 5-mil. Så var det ungefär för inte så väldigt många år sedan.

Det var en kul artikel i DR om distansåret 1996, om man går tillbaks ännu ett par år blir det ännu mer iögonfallande vilka hästar som var framgångsrika. Skulle dessa hästar haft en chans idag? Jag tror inte det. (Med några undantag, vill inte skriva namn här och det är ju inte heller det vi diskuterar egentligen).

Mvh QP
 
Sv: Ålder

Njae, jag menar nog inte att eliten idag består av fritidsryttare som halkat in på ett bananskal. Jag skrev lite luddigt om det kan missförstås så.

Men jag tror att hästen inte nödvändigtvis måste vara specifikt distanstränad från unga år för att bli en mycket bra distanshäst. Om jag ska vara riktigt ärlig så finns en viss risk att det blir för ensidig träning av den unga hästen om man enbart tänker distans redan från början.
Att ryttaren däremot måste veta vad den gör och ha förmåga att matcha fram hästen, det skriver jag utan tvekan under på. Och jag undrar just om inte Johanne har rätt i att en allroundriden häst som passerat unghäståren är en mycket bra utgångspunkt för att skapa en internationellt gångbar tävlingshäst inom just distans, med minst risk för bakslag under den specifika distansträningen.

Men det är bara mina funderingar utifrån det hon berättade och jag tror att jag hört vår A-tränare uttrycka tankar åt det hållet också (men jag kan minnas fel).
 
Sv: Ålder

Jag har precis samma uppfattning som "Liten vit". Allsidig uppbyggnad är av godo. Jag tycker inte att det är någon nackdel om hästen hunnit tränas o tävlats lätta klasser i andra discipliner under några år innan "specialiseringen" på distans inleds.
Hästen är inte mogen att gå längre klasser förrän vid ca tio års ålder hursomhelst. Speciellt inte om det är ett arabiskt fullblod. Konditionsmässigt är det förstås inga problem för en ung häst men strävar man efter hållbarhet är det det.
 

Liknande trådar

Relationer Jag såg att min gamla tråd från i våras hade låsts, men jag fick så himla mycket fina och kloka ord av er den gången, så jag gör ett...
7 8 9
Svar
164
· Visningar
19 552
Senast: jemeni
·
  • Låst
Relationer Gammal användare, men nytt konto, mest på grund av att jag... vet inte, men nästan skäms över mina egna tankar? Jag vet att det finns...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
21 093
Senast: Gunnar
·
Kropp & Själ Jag visste inte om jag skulle lägga den här tråden i dagbok eller här, men testar och ser om någon kan hjälpa mig. Jag har inget liv...
2 3
Svar
41
· Visningar
4 512
Senast: Araminta
·
Ridning Ska försöka att inte bli för långrandig nu. Har ridit mer eller mindre aktivt sedan jag var 11 år gammal och är idag i trettioårsåldern...
Svar
7
· Visningar
1 841
Senast: Nepenthe
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hotellrum eller stuga
Tillbaka
Upp