Vill du ha en banner på Bukefalos?

Vård Diagnosticera sträckning?

Inlagd i 'Vård' startad av Balahé, 12 Nov 2010.

 1. Balahé
  12 Feb 2008
  Måndansare
  1 892

  Balahé


  Hej!
  Har ju sett i en del gamla trådar att flera av er har erfarenhet av sträckningar. Hur diagnosticerades det? Hästen är halt högt upp (har svårt att föra fram höger bakben och reagerar ej på lågt böjprov, endast högt) och vet. hittar inget på varken röntgen eller ultraljud. Det finns ingen värme eller svullnad någonstans i benet och ET, jag och vet. tror alla att det är muskulärt, troligtvis djupt liggande muskler då inget kan kännas på utsidan. Kan man konstatera detta på något sätt? Eller är det trial and error som gäller?
  Kan tillägga att vi även tog blodprov för borrelia med negativt resultat.
  Förhållningsorder om skrittmotion, antiinflammatoriskt och behandling av ET då hästen sätter spänningar pga hältan. Ger detta inte effekt om ca 1 vecka (dvs 3 v skritt/vila) skall vi på återbesök och börja "släcka" leder. Detta tror dock ingen av oss kommer att ge resultat. Några andra idéer?
   
 2. Balahé
  12 Feb 2008
  Måndansare
  1 892

  Balahé


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  *puttar upp*
   
 3. Speedway
  21 Maj 2006
  Galaxhoppare
  5 279

  Speedway


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Låter väldigt likt symptomen som min häst visade. Vad är röntgat och ultraljudat och vart sätter den spänningar?
   
 4. Balahé
  12 Feb 2008
  Måndansare
  1 892

  Balahé


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Knät är både röntgat och ultraljudat utan några fynd "av klinisk betydelse". Spänningarna kommer framförallt i andra sidans bakbensmuskler pga avlastning, hon har tappat muskler "uppepå" rumpan på motsatta sidan. Sedan tidigare finns problem i ländryggen som även de såklart påverkas.
  Vad fick din för diagnos? Min vet. är erkänt duktig på hältutredningar men just nu har han slut på idéer om hur vi skall gå vidare, förutom att ev. "släcka" leder.
   
 5. Highcat
  4 Okt 2010
  Flygare
  829

  Highcat


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Eftersom ni misstänker en muskulär skada, har inte blodprov med analys på ASAT och CK tagits? Förhöjda värden på ASAT och CK tyder på muskelskada någonstans i kroppen.
   
  Senast ändrad: 13 Nov 2010
 6. Speedway
  21 Maj 2006
  Galaxhoppare
  5 279

  Speedway


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Min fick diagnosen artros i SI-leden.

  Det började med att han kändes spänd i ländrygg och rumpa och att han inte ville arbeta ordentligt med höger bak. Tog kortare steg med det benet och musklade sig ojämnt.

  Röntgades först i haserna för vet tyckte att häst reagerade på böjprov men plåtarna var rena. Fick remiss till ryggspecialist för att röntga och ultraljuda och då hittades artrosen + täta tornutskott i sadelläget (bedömdes ej vara av någon betydelse) och en sekundär inflammation i höger bakknä (slog över i korsgalopp när vi linade men gick rent vid bedövning av leden. Även röntgenplåtar på knäet var rena).

  Hästen blev behandlad med kortison på alla dessa ställen och sedan vila för att läka knäet. Var på återbesök för att kolla knäet och när det var ok fick jag i uppgift att bara jobba hästen från marken, korta pass, i minst två månader för att se om hästen musklade sig mer jämnt osv.
  Har under tiden vid igångsättning blivit behandlad med Cartrophen och han får även nypon för artrosen.

  Han har musklat sig bättre och är inte längre ojämn i steget bak. Tyvärr känns han lite kort i båda bak i trav och vid galopparbete, vilket bara sker under mycket korta stunder, har han en tendens att slå över i korsgalopp. Ska på återbesök på måndag och just nu känns det sisådär. :crazy:
   
 7. Balahé
  12 Feb 2008
  Måndansare
  1 892

  Balahé


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Vet inte. Har aldrig hört talas om det faktiskt. Hur länge efter kan man se det? Hästen hade varit halt någon vecka innan jag fick tid till kliniken och det kanske är för lång tid?
  Vet. tog 2 rör blod men jag frågade bara om resultatet på borreliatestet eftersom det var det jag bad honom ta.
   
 8. Balahé
  12 Feb 2008
  Måndansare
  1 892

  Balahé


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Usch, låter inte kul. Håller tummarna för att den blir friskförklarad, i den mån det nu går att friskförklara artros:crazy:
  Jag har faktiskt också funderat på artros men det bukar väl värma ur? Så fungerar det på människor i alla fall. Min häst kan gå rent när jag börjar ett pass men när hon måste samla sig eller länga sig kommer hältan. Böjda spår, högre form och högre tempo förvärrar, raka spår, lång och låg samt lugnt tempo fungerar bättre.
   
 9. Speedway
  21 Maj 2006
  Galaxhoppare
  5 279

  Speedway


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Näe, du har rätt, det är verkligen inte kul. Blir ju inte bättre av att jag har världens PMS så här dagen före återbesöket. Mascaran fick stanna kvar i sminkväskan idag för den hade ändå inte suttit kvar speciellt länge. :p

  Jag har inte upplevt att artrosen värmer ur. Tvärtom så är det nog lättare att hästen börjar avlasta och istället överbelastar någon annanstans om man inte slutar i tid. Lätt och regelbunden motion är att föredra för trots allt behövs muskler som hjälper till att stärka och stötta upp den drabbade leden.

  Detta innebär ju att jag aldrig kan ställa av min häst så att han tappar muskler. Mer än 2-3 dagars vila på raken kommer han aldrig få så länge han lever. Får heller inte jobba några långa pass så att han blir trött. I nuläget tömkör jag varannan dag max 40 min och då är det mest skritt. Promenerar de andra dagarna ca 30-50 min. Kortare tid om jag t ex klättrar och lite längre tid om vi bara går rakt fram på grusvägarna.

  Vad är det för ländryggsproblem din häst haft tidigare?
   
 10. Highcat
  4 Okt 2010
  Flygare
  829

  Highcat


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Min ena häst fick en muskelbristning för ett par år sedan, då togs ett blodprov i det akuta skedet för att kunna bedömma muskelskadans omfattning. En vecka kanske är för lång tid. Om jag inte minns helt fel så stiger CK-värdet direkt medan ASAT når sin topp efter ett par dagar, men jag är inte säker..
   
 11. Balahé
  12 Feb 2008
  Måndansare
  1 892

  Balahé


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Ok, då är det nog bara att glömma. Det är drygt 5 veckor sedan hon blev halt nu. Skall försöka komma ihåg det tills nästa gång (hoppas att den gången aldrig kommer:crazy:).
  Hur var din hästs symptom?
   
 12. Highcat
  4 Okt 2010
  Flygare
  829

  Highcat


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Min häst såg lite stel ut vid intag från hagen en dag. Jag promenerade bara en sväng på kvällen, trodde att det kanske berodde på lite träningsvärk eller nåt bara.. Morgonen efter så var han dock halt i skritt och öm och svullen i gluteus på vänster sida, ringde ut distriktar´n som kom och tog blodprov. Det visade sig att värdena var skyhöga med följden 3 månaders konvalescens, han blev dock helt återställd och fick inga men från bristningen. Det var ganska tydliga symptom på min häst eftersom muskeln var synligt påverkad (varm,svullen och öm).
  Jag hoppas att ni finner ut vad som är felet hos din häst.
   

 13. Sv: Diagnosticera sträckning?

  Jag är inte så värst bra på sånt här, men om en häst har varit halt i 5 veckor känns det som något mer än en sträckning faktiskt.. :d
   
 14. Balahé
  12 Feb 2008
  Måndansare
  1 892

  Balahé


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Jo, det kan man ju tycka. De första 2 veckorna hade jag dock order om att hålla igång henne så att hältan skulle synas vid undersökning på klinik (inte kul alls:cry:) Detta eftersom hon varit lite knackig vid ridning till och från under en tid utan det synts något från marken. I början syntes nämligen inget alls utan jag bara hade en känsla av att något var fel men ingen kunde se något. Vid klinikbesök var det dock ingen tvekan om att hon var halt när vi ökade tempot lite.
   

 15. Sv: Diagnosticera sträckning?

  Usch usch :( hoppas verkligen att ni hittar felet snart, att gå runt och inte veta något förutom att hästen inte mår bra är hemskt :(
   
 16. Balahé
  12 Feb 2008
  Måndansare
  1 892

  Balahé


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Lät henne trava några steg rakt fram i båda varven idag (på töm) och det såg faktiskt helt rent ut, även i skritten efteråt:banana:. Nu är bara frågan varför? Är det pga smärtstillande eller pga att problemet är på väg att försvinna? Håller tummarna för det sistnämnda och tar det nog lugnt tills buttabehandlingen är över. Hon har ju varit halt trots butta i 2 v så kanske det är på rätt väg. Dags att ringa vet. och rådgöra igen.
   
 17. Highcat
  4 Okt 2010
  Flygare
  829

  Highcat


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  En stilla undran bara.. har ni uteslutit spatt? Hade en häst för en herrans massa år sedan med diffusa symptom som lite stel och knackig vid ridning, ingen direkt hälta vid böjprov. Gårdsveterinären hittade inget fel, första kliniken vi besökte sa bara att han såg stel ut, troligtvis på grund av överträning= ett par veckors vila. Under vilan så blev han dock stelare, så jag bokade en tid på en annan klinik och där konstaterades spatt i glidleden.
   
 18. Balahé
  12 Feb 2008
  Måndansare
  1 892

  Balahé


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Uteslutit och uteslutit. Vet. och ET tycker båda att det verkar komma från knäregionen alt. högre uppifrån trots att inget syns på rtg och ul, det var för att få lite input som jag startade tråden. Skall försöka få tag på vet. om någon dag och höra hur han vill gå vidare. Kom överens om att vi skulle höras efter 3-4 v och det har snart gått 3 v. Nu har jag ju flera diagnoser att föreslå som jag hoppas att han kan avfärda alternativt gå vidare och undersöka.

  Fast halt var hon ju vid högt böjprov, men inte lågt. Dessutom var hon ganska ordentligt halt i högre tempo i trav och även oren i galopp när vi var hos vet. så hältan finns/fanns ju där helt klart.
   
  Senast ändrad: 16 Nov 2010
 19. Highcat
  4 Okt 2010
  Flygare
  829

  Highcat


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Mitt inlägg var inte menat som kritik utan jag bara undrade...
   
 20. Balahé
  12 Feb 2008
  Måndansare
  1 892

  Balahé


  Sv: Diagnosticera sträckning?

  Nej, det förstod jag. Sorry om jag lät kort, svarade i förbifarten på väg till matbordet. Men du, glidleden, är det leden i hasen du menar eller finns det på fler ställen?
  Spatt är ju absolut något att tänka på om det här ofräscha hon haft tidigare visar sig vara en separat grej och inte har med hältan att göra.
   
  Senast ändrad: 16 Nov 2010
Rekommenderas av Google: