Fiskrätter som smakar något

Wille

Trådstartare
Jag skulle gärna vilja äta mer fisk, men tycker fisk i regel är rätt smaklös och trist.

När jag gör lax i ugn kryddar jag med salt, svartpeppar, chili och citron. Det blir väl rätt okej ändå men den thailändska fiskgratängen jag gör tycker jag inte är någon stor succé. Den innehåller torsk, salt, svartpeppar, squash, morot, röd paprika, kokosmjölk, sambal oelek, citron. Såsen är det väl lite smak på men själva fisken smakar inget.

Så vad är era bästa tips för bra fiskmat? Ett plus om det är lättlagat också (så man orkar tillaga det också).
 
Jag skulle gärna vilja äta mer fisk, men tycker fisk i regel är rätt smaklös och trist.

När jag gör lax i ugn kryddar jag med salt, svartpeppar, chili och citron. Det blir väl rätt okej ändå men den thailändska fiskgratängen jag gör tycker jag inte är någon stor succé. Den innehåller torsk, salt, svartpeppar, squash, morot, röd paprika, kokosmjölk, sambal oelek, citron. Såsen är det väl lite smak på men själva fisken smakar inget.

Så vad är era bästa tips för bra fiskmat? Ett plus om det är lättlagat också (så man orkar tillaga det också).
De färdiga såserna till fisk (i kyldisken) från Abba är väldigt bra. Enklare än så kan det inte bli!
 
Fräs grön currypasta i olja. Häll på tomater och kokosmjölk. Häll i tärnad sej och massor av broccoli. (spara "vattnet" från när fisken tinar och skärs, det hälls också ner i såsen). Salt. ev. chili, peppar
 
Det avgörande är kvaliteten på fisken. Sen är de traditionella (och enkla) rätterna de bästa tycker jag och för torskfiskar är det antingen kokt eller panerad stekt som gör sig bäst samt som gratäng.
 
Jag skulle gärna vilja äta mer fisk, men tycker fisk i regel är rätt smaklös och trist.

När jag gör lax i ugn kryddar jag med salt, svartpeppar, chili och citron. Det blir väl rätt okej ändå men den thailändska fiskgratängen jag gör tycker jag inte är någon stor succé. Den innehåller torsk, salt, svartpeppar, squash, morot, röd paprika, kokosmjölk, sambal oelek, citron. Såsen är det väl lite smak på men själva fisken smakar inget.

Så vad är era bästa tips för bra fiskmat? Ett plus om det är lättlagat också (så man orkar tillaga det också).
Thailändsk fisk med smak: Istället för sambal oelek, köp en burk thailändsk röd curry. Pressa i lite lime i kokosmjölken. Gott och enkelt!

Sambal oelek är mest bara starkt, det ger inte så mycket smak. Så jag förstår att du inte tycker det smakar så mycket när du blandar sambal oelek och kokosmjölk. (Sambal oelek är för övrigt indonesiskt och inte thailändskt, så det är också en anledning till att fiskrätten inte smakar thai: receptet saknar thailändska smaksättare.)
 
Thailändsk fisk med smak: Istället för sambal oelek, köp en burk thailändsk röd curry. Pressa i lite lime i kokosmjölken. Gott och enkelt!

Sambal oelek är mest bara starkt, det ger inte så mycket smak. Så jag förstår att du inte tycker det smakar så mycket när du blandar sambal oelek och kokosmjölk. (Sambal oelek är för övrigt indonesiskt och inte thailändskt, så det är också en anledning till att fiskrätten inte smakar thai: receptet saknar thailändska smaksättare.)
Menar du sånt här?

20210323_185257.jpg
 
Man kör fisken i matberedare tillsammans med kryddor (korianderblad, fisksås och thailändsk röd currypasta är det mer traditionella alternativet) och ett ägg. Sen steker man biffar av smeten.
Hur vet man hur mycket fisk man ska ha till ett ägg? (Min matberedare är sjukt liten, typ lagom för att hacka lite gul lök i.)
 
Är det din egen matlagning som gör att du inte får fisken smakrik, eller tycker du inte om fisk generellt?

Om du inte tycker om fisk så hade jag skippat den råvaran. Ingen vits med att tvinga i sig något man inte gillar.

Är det matlagningen som ställer till det, så tänker jag att man behöver träna för att få fisk att smaka väl. Jag gillar att laga mat och anser mig hyffsat duktig på det, men har ofta problem med just fisk. Den är delikat och kräver känsla för temperaturer.

Att dränka fisken i kryddor/sås är givetvis också ett alternativ. Då maskerar vi en hel del av fisksmaken. Å andra sidan finns det billigare proteinkällor än fisk, om man nu ändå ska dränka det i sås.
 
Bra kvalitet på fisk, helst färsk.
Sen tycker jag hemligheten är att våga salta tillräckligt!

Nu tinar jag min fisk i en rim-lag och det blir lagom salt utan att man måste tillsätta mer. Överkurs kanske men fisken blir mycket trevligare och godare.

Men jag tycker överlag att fisk kräver ganska mycket sälta för att bli bra.
 
Är det din egen matlagning som gör att du inte får fisken smakrik, eller tycker du inte om fisk generellt?

Om du inte tycker om fisk så hade jag skippat den råvaran. Ingen vits med att tvinga i sig något man inte gillar.

Är det matlagningen som ställer till det, så tänker jag att man behöver träna för att få fisk att smaka väl. Jag gillar att laga mat och anser mig hyffsat duktig på det, men har ofta problem med just fisk. Den är delikat och kräver känsla för temperaturer.

Att dränka fisken i kryddor/sås är givetvis också ett alternativ. Då maskerar vi en hel del av fisksmaken. Å andra sidan finns det billigare proteinkällor än fisk, om man nu ändå ska dränka det i sås.
Jag tycker nog att det är fisken som i sig är rätt smaklös, precis som jag tycker att tofu inte smakar något. Så det krävs ju någon sorts krydda för att det ska smaka något.

Anledningen till att jag vill äta fisk är för att få mer variation. Jag äter annars väldigt mycket vegetariskt/veganskt.
 
Jag tycker nog att det är fisken som i sig är rätt smaklös, precis som jag tycker att tofu inte smakar något. Så det krävs ju någon sorts krydda för att det ska smaka något.

Anledningen till att jag vill äta fisk är för att få mer variation. Jag äter annars väldigt mycket vegetariskt/veganskt.
Jag tycker att du ska börja med att testa de färdiga såserna och se vad du tycker. Om du gillar dem så är det ju onödigt att krångla till det mer än så, tänker jag.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Lösa hundar
  • Bra familjehund? Rasvak😇
  • Hundhantering

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Semester.
Tillbaka
Upp