Bukefalos 28 år!

Funderingar kring sockerhalt i foder....

Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Jag har hittat dessa riktlinjer från en finsk sida. Ser att gränsen för värdet hos IR hästar sklijer sig från svenska rek.

50-100g/kg ts: hästar med akut fång
100-120g/kg ts: hästar med IR
120-140g/kg ts: vanliga hästar eller till känsliga hästar blött i vatten
140-180g/kg ts: vanliga hästar i måttligt arbete
180 g/kg ts: "orsaka" (hittar inte svenska övers. för laukaisee) fång hos IR hästar
250g/kg ts: orsakar diarre åt de flesta hästar

Jag gav mina två hästar ett hö som hade 258g/kg foder innan analys. Detta gjorde att båda två fick fång (i kombination med höst gräs) :( Aldrig mer oanalyserat hö!!

Funderar själv hur högt man vågar gå i sockerhalt hos en "normal" häst. Tänker då man köper en.. fångtiden har satt sina spår så man är minst sagt nojjig.
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Håller oxå med om att det känns lite sådär att ge hästen enbart halm + ex. lucern eller potatisprotein, mineraler....

Att hästen skulle börja äta tillräckligt med halm efter en tid om den bara får det tycker jag låter lite ojysst, tror inte heller magen skulle må så bra om den bara pillar i sig något kilo om dagen.

men det är väl bara och sitta och pilla och beräkna och se om man kommer på någon bra foderstat.;)
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Vad sockerhalten blir i hö eller hösilage borde ju ha med när gräset är slaget.

Om man funderar över hur sockret (fruktan) i gräs varierar under ett dygn beroende på väder och temperatur, så borde väl detta vara orsaken till att sockerhalten i hö varierar. Eller?

Så om det nu är så, vilket jag tycketr verkar logiskt så skulle man ju gå efter samma tabeller som när men när man säger att gräset är säkert att äta för en fångis. ex på denna hemsida: http://www.lillhagna.com/_info/fakt_om_fruktan.htm
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

10 - 12 (olika på olika ställen) % är dock inte en svensk rek eg, utan i grunden en engelsk. Och för IR-hästar. Dock gäller siffran för BÅDE stärkelse och socker ihop. Men den stämmer ju ganska väl överens med den för IR-hästar i den finska tabellen, utom att de 'bara' räknar socker?

Jag har btw inte sett någon skillnad 'för ögat' på 8.8% och 10.X% (minns inte, under 11% iaf).
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Stod bara socker i den finska. Vet inte om det kanske menas stärkelse ihop också? nåja... är iaf en liten vägledning. Här omkring är det svårt för det första att få analyserat hö, analyserar man sj så är värdena ganska höga tyvärr. Men vi har ett företag som är ganska utspritt som är specialiserad på kvalitetshö. Nu i år hade de olika hö och hösilage med sockerhalt från 62-120g/kg ts. Det är ju endå bra!
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Min pojk äter visserligen halm helt utan bekymmer och har så gott som alltid gjort det (han var lite återhållsam efter att ha tuggat i sig en hel nyhalmad box på ungefär 8 timmar för ett par år sen :grin:), men det känns ändå inte helt okej..
Läser lite vetenskap om diet och träning. I en studie har de sänkt hästarnas behov enligt NRC med 60 % (eller var det 40 %? Lite osäker) samt tränat på 65% av maxpuls tre dagar i veckan. De hästarna tappade 0,5 kg/dag.
Funderar på att prova det samma ;)
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

SpaderÄss:

Skulle du (eller nån annan) vilja utveckla varför du inte rekommenderar ensilage till fånghäst, trots att sockerhalten är lägre än i hö?
 
Senast ändrad:
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Nu ger jag silage till fånghäst förvisso.. Men ett aber med det är att det kräver väldigt homogena balar, dvs att balarna har samma TS osv.

Annars så blir varje ny bal ett litet foderbyte. Det är tyvärr inte ovanligt att det ffa när det fodras med rundbalar kan vara så att bal 1 har 60% TS, bal två som öppnas efter en vecka har 75% TS och bal tre som öppnas veckan därpå har 50% TS. Dessa hästar, oavsett fångisar eller ej, kan man i princip räkna antal balar på hovarna på, en ny bal = en ny foderrand..

Det blir inte helt lyckat. Dessutom är det svårare garantera hygienisk kvalitet på öppnat silage, det gäller att dte verkligen förbrukas innan det blir dåligt, helst inom 2 - 3 dygn - något det slarvas ganska mycket med.

Hö är dessutom betydligt enklare för hästägaren att inspektera, silage vet du inget om förrän du öppnat balen/balarna. Dvs du kan köpa ett parti och sen stå där och inse att det är väldigt ojämn TS/ojämn kvalitet etc.

Det krävs enormt mkt mer för att fodra med silage helt enkelt. (Sen FINNS det fångisar som helt tydligt inte 'tål' silage - de ska naturligtvis aldrig ha det oavsett).

För mina är silage det som gör att jag kan hålla sockret tillräckligt lågt, ge tillräckligt många kilo att fördela på dygnet så de får nån vettig ättid, och dessutom kan få värden med så lågt MJ och HÖGT protein att jag kan dryga ut med halm utan att MJ sticker för högt. Hö skulle inte funka för mina hästar alls tyvärr. Jag har dock inget emot varken hö eller silage. Men hö är och förblir lättare att hantera, utfodra och kontrollera.
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Jag tror som AW.
Det finns inte något egentligen som säger att det skulle vara sämre annat än att det finns en viss misstänksamhet eller hur jag nu ska uttrycka det att det är vanligare med fånganfall bland de hästar som äter ensilage. Men det saknas vetenskapligt stöd för detta.

Jag tror att det ofta kan bero på att det är svårare helt enkelt.

Sedan är det också så att en vall till ensilage kan slås tidigare på säsongen när gräset innehåller mer socker och mindre fibrer. Då kan sockerinnehållet bli större ändå. Detta med att ensilage innehåller mindre socker än hö gäller ju bara om man jfr samma skörd.
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

OK - tack båda!

Det enda som egentligen gör mig lite tveksam till hö kontra ensilage är känslan av att det inte alltid överlever vintern med bibehållen hygienisk kvalitet- åtminstone inte här nere i söder. Vintrarna är ju så himla fuktiga och sunkiga, med undantag för förra vintern då...

Men det beror nog också en hel del på kvaliteten från början. Jag fick fatt i jättefint fjolårshö i somras, medan min granne hade hö från annan producent som ballade ur redan på vårvintern.
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Jag förstår precis vad du menar, bor i samma del av landet.
Ett dåligt hö är inte bra.
Jag ger hö till min fånghäst året om. Vi har ett loft som är ganska bra men man måste ändå förvara höet på ett speciellt sätt för att vara helt säker på att klara vintern. Jag lägger halm runt om, på alla sidor och ovanpå, saltar mellan varven på höbalarna och lägger dem med de avhuggna långsidorna inåt. Om det behövs täckas mer så tar jag fiberduk. Höet är skulltorkat och jag har en mkt bra höbonde som gör på liknande sätt och som kan förvara det hela vintern.

För några år sedan var det en mkt tuff vinter här i skåne. Det var många som fick sitt hö förstört. Vi fick slänga en hel del. Efter det har jag gjort som ovan och inte slängt en enda bal.

Men till de andra, hästar och får ger vi ensilage.
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Intressant! Nu står jag ju inackorderad men har ändå vissa möjligheter att rumstrera om som jag vill...

Hur mycket saltar du, gram eller kilovis? Vanligt salt (natriumklorid) ?

/S
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Jag köper salt från lantmännen i en ganska stor förpackning (jfr med den man har i köket) men som är just till detta. Jag tror att det är vanligt salt i den men av en annan kvalite än det man köper i affären, kan kolla i morgon om du vill. Det är dessutom grövre.Jag tror att det står på förp hur mkt man ska ta. Men jag strör över en del, den räcker ganska länge.

Man måste göra detta när man staplar det från början och inte när/om man misstänker att det börjar bli dåligt.

Jag vet egentligen inte hur mkt det hjälper men skadar inte i alla fall.
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Saltet gör två saker, dels drar det ut ev fukt ur höet. Sen binder det fukt med.

Haken är om man saltar torrt hö och har hög luftfuktighet runtikring, då drar saltet till sig fukt från luften och gör höet sämre.

Jag är uppvuxen med att salta hö btw, förr när man hade sämre möjligheter torka på skulle, inte lika stora/snabba maskiner för att få in det osv saltade de flesta. Sveeed gjorde det i 'hörivsåren' saltet. Finns att köpa som 'hösalt', annars går vanligt grovsalt bra, säljs då ofta i säck som 'havsalt'. Men ska vara grovkorningt salt, annars rinner det bara 'ner' i balarna mellan stråna.

Täcka med halm utanpå som F-A gör är nog än bättre än salt (och kombinerat utmärkt) då halmen då skyddar höet från omgivande luftfuktighet.
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Jag antar att det kan stämma med saltet.
Det är nog svårt att se ibland även om jag kanske tror att saltet i sig sedan stoppar ev förstörelse av höet. Men det är mkt möjligt att det är dumt.

Nu har jag nog aldrig saltat utan att täcka det med halm. Jag täcker alltid höbalar med halm även vid förvaring kortare tid mitt i sommaren, står inte ut med att det blir dåligt.
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Tills en viss gräns gör saltet det absolut även utan halm. Exakt var den går är ju svårt att säga. Men suger saltet åt sig för mycket vatten så det blir mättat så faller det ju sönder, och vattnet når höet. Men sålänge saltkornen är intakta borde det garanterat hjälpa?

Jag saltar allt hö av gammal vana jag med. Nu har jag ingen skulle så har inte hö, men förr så ett enda år blev dte dåligt på lagring. Och det var 2000/2001, det regnade som SATAN hela sommaren och hösten. Jag lät bli att ta in nytt hö, hade bara snustorrt fjolårshö, men luftfuktigheten var för grym. Så första gången på 30 år blev dte dåligt på skullen. Ägnade juldagen åt att bränna 1.5 ton hö, och mellandagarna åt att jaga silage (det enda som fanns att få tag på).

Men generellt tror jag stenhårt på salt, om man har hyfsad lagring. Att lagra olämpligt och försöka salta är nog däremot större risk än skippat saltet?
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Hur är det med sockerhalt i mineralfoder?
Har hört att vissa sorter använder melass som smakhöjare.:(
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Tror (och hoppas!) att ingen ger så mycket mineralfoder så sockerhalten blir ett problem. Om tex hästen äter 8kg hö och 80g mineraler om dagen, och vi förutsätter att höet är acceptabelt (10% socker) medan mineralerna är extremt sötade (50% socker), så blir resultatet 800g socker från höet och bara 40g från mineralerna, alltså är det fortfarande höet som är den stora sockerkällan.
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Men det är ju dumt att lägga på extra i onödan. Även om det är lite.
 
Sv: Funderingar kring sockerhalt i foder....

Kan nog säga både ja och nej....visst borde de vara så att de får i sig mer socker med höet under ett dygn, som du nämner 800 gr mot 40 gr.

Om man natar att det skulle va som ovan nämnt, så skulle de ju inte spela någon roll om man gav hästarna (fångisar) betfor som ej är urvattnad heller eller lucern med melass.

Nu vet jag jag ej sockerhalten i betfor eller lucern m. melass, tror att ex. betfor skulle innehålla 20% socker, om man då ger 1 kg om dagen blir detta endast 200 gr. Tror inte min fångis skulle fixa detta, utan att bli dålig.

Men det har väl oxå att göra med vad för slags socker de får i sig?:confused:
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! Igår var vi med vår nyinköpta valack på Strömsholm för en TMS. Jag som inför det här besöket letade information om denna...
Svar
8
· Visningar
4 438
Senast: Jamtland
·
Hästvård Från ingenstans har nu min andra häst också fått fång. Min gamla shettis hade en känning förra våren när hon släpptes i en obetad hage...
2
Svar
22
· Visningar
4 477
Foder & Strö Hade hästen till tandläkare härom veckan och hon kunde konstatera att hästen i fråga saknar två tänder på ena sidan samt att hans övriga...
Svar
9
· Visningar
3 719
Senast: Mustang
·
Gnägg http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/grovre-men-valproportionerliga-hastar-som-ror.htm Tyckte det var en intressant artikel...
Svar
11
· Visningar
2 491
Senast: tuaphua
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp