Vill du ha en banner på Bukefalos?

Foder Gammal häst som struntar i höet

Inlagd i 'Vård' startad av Maria_81, 19 Maj 2017.

 1. Maria_81
  9 Okt 2015
  Springare
  236

  Maria_81


  Jag vet inte hur jag ska göra med min gamling, han är 25 år och vi har honom som sällskapshäst och nån tur i skogen då o då. Han struntar totalt i höet i hagen för han vill bara käka gräset som jag inte tror har tillräckligt med protein för att tillfredsställa hans behov, eller dom andra hästarna heller för den delen. Jag stödjer fortfarande med hö och dom 2 andra hästarna går upp o käkar höet då o då under dagarna men inte han, det är bara gräs som gäller o han håller på o tunna ur som tusan nu man ser tydligt hans revben på sidorna! :nailbiting: Finns det nåt bra att ge honom i mindre mängd då dom kommer att stå ute dygnet runt nu så fort det är fint väder ute? Då kommer dom bara få kraftfoder 1 ggr per dag o det är inte lätt att tuta i honom några jättemängder. :meh:
  Har ni några bra tips? :bow:
  Ps. Han har inte mask.Ds
   
 2. ameo
  1 Jul 2001
  Moderator
  32 092

  ameo Moderator


  Båda mina gammelgubbar gör likadant (shetland 29 år och fullblod 22)
  Det går inte att tvinga i dem höet, så jag kompenserar med kraftfoder. Det är ungefär enda tiden på året det går åt kraftfoder här...
   
  Efwa, Scata, nightcrawler och 1 annan gillar detta.
 3. Elisha
  28 Aug 2004
  Galaxhoppare
  10 746

  Elisha


  Min gamling vill också äta gräs hellre. Soja är ju väldigt proteinrikt och ges ju inte i stora mängder, så de i kombo med olja kan du ju ge? Blir ju ingen stor mängd men mycket innehåll!
   
  Efwa och Maria_81 gillar detta.
 4. Maria_81
  9 Okt 2015
  Springare
  236

  Maria_81


  Nej jag säger samma sak, ända gången det faktiskt går åt. O_o
   
 5. France
  8 Nov 2016
  Flygare
  325

  France


  Vanligt problem på våren, när det finns mumsigt gräs. Det enda man kan göra är att i tid ge mer kraftfoder.
   
 6. Maria_81
  9 Okt 2015
  Springare
  236

  Maria_81


  Mycket sant men nu var jag inte ute i tid tyvärr så jag måste hitta en lösning snabb :nailbiting:
   
 7. Cherarriduracell
  1 Feb 2010
  Planetspringare
  2 852

  Cherarriduracell


  jag hade inte vågat ge soja, gräset sticker iväg snabbt i protein såhär års och jag är lite rädd att råka överutfodra proteinkoncentrat. Complett lucernpellets har smrp på 160g/kg jmf med de andra lucernsorterna jag kommit över som sällan kommer över 120g/kg. proteinöverskott från lucern/grönmjöl kan hästens kropp ta hand om bättre än ev proteinöverskott från koncentrat.
   
  Korven gillar detta.
 8. Badger
  19 Dec 2005
  Galaxhoppare
  10 421

  Badger


  Antar att du har kollat tänderna, kindtänderna. Min 27 åriga tidigare medis gjorde så (men gick fint upp i vikt av det nya gräset iofs) åt hö tills gräs fanns, vägrade till och med uppblött lusern, åt det långsamt och surmulet och gav upp för gräs istället. Framtänderna såg fina ut och hon såg hygglig ut för 27 (benig rumpa, stor mage). Vi gjorde en veterinärkoll på hösten (hon var hagpensionär helt), och på kindtänderna, och hon hade faktiskt knappt några kvar, bara kullar (så hon togs bort när gräset slutade växa) hon kunde svälja gräset och må bra på det men inte tugga hö eller uppblött lusern.
   
  skuggi och Maria_81 gillar detta.
 9. kol
  30 Sept 2006
  Måndansare
  899

  kol


  Jag måste bara fråga, varför skulle inte proteinet i gräset räcka? det är ju som proteinrikast just nu, det är ju där proteinmängden i ditt hö kommer ifrån? Kanske du istället ska koncentrera dig på att få i Mj i hästen och skippa proteintillägg som kan få han att gå ner i vikt om det blir för mycket. Utforska dom olika kraftfoder som finns för att hitta de med mest Mj. I dom flesta fall brukar det vara enegin som saknas och speciellt om han tappar så fort och runt revbenen.
  Detta är bara en tanke, men det är viktigt du tar reda på vad som saknas i foderstaten för att få han att gå upp i vikt.
   
  Korven och Maria_81 gillar detta.
 10. Maria_81
  9 Okt 2015
  Springare
  236

  Maria_81


  Ja men självklart men jag har faktiskt inte den blekaste om hur man räknar ut en foderstat på gräs. :meh: Men du menar då att det är energi jag ska tuta i honom istället för protein? :up:
   
 11. kol
  30 Sept 2006
  Måndansare
  899

  kol


  jag menar inte att du ska räkna ut foderstat på gräs:angel: jag menar att du har nån aning av hur mycket Mj han får i sig innan när du hade han på foderstat och justera efter det
  Japp energi
   
  Maria_81 gillar detta.
 12. Lovisaleonora
  1 Jul 2001
  Modest
  56 880

  Lovisaleonora Moderator


  Det kan ju vara så att gräs är lättare att tugga, glattbett kommer ju som ett brev på det som förr var Posten, med ålder.

  Jag hade nog valt att stödutfodras luserngröt med olja, men det kräver ju att du har tid att vara där medan han maler ner det. Annars kan du kanske sätta ut honom för sig själv, rida/pyssla/whatever och låta honom äta under tiden du gör annat med andra hästar? Beroende på hur rutiner ser ut.

  För svårfödda kräsna kusar brukar vi köra Hippo Alfa, hög andel grönmjöl och smakligt för majoriteten.
   
  Efwa, Maria_81, tuaphua och 1 annan gillar detta.
 13. Maria_81
  9 Okt 2015
  Springare
  236

  Maria_81


  Tänderna är kollade, är mkt noga med att han ska regelbunden tandkoll pga hans ålder. Dom är jättefina för hans ålder enligt tandis. :up: Och han åt ju innan vi öppnade ut till betet :D När det inte fanns gräs att välja på så att säga. :banghead: Och vi vill ju gärna som sagt att dom står ute dygnet runt nu när det är fint väder så givan kommer att ges 1 ggr per dag nu.
  Nej om dom inte kan äta så har dom det bättre på dom gröna ängarna. :cry: Men han väljer inte för att han måste utan för att han vill så det är ju ett jäkla dilemma. Dessutom är hästarna bara 3 st så jag kan ju inte separera honom från dom andra o försöka tvinga i honom hö heller för att va ensam är det värsta han vet :meh:
   
  Badger gillar detta.
 14. Badger
  19 Dec 2005
  Galaxhoppare
  10 421

  Badger


  Tråkigt, och jobbigt att han magrar på det (när min medis tjockade på sig) men om regnet kommer växer gräset till sig snabbt? Hoppas! Finns inget riktigt mumsigt som han kan få (typ om han inte får nyttig energi som grovfoder kanske betfor (säger jag som är usel på foder men tänker att betfor är fullt med socker att lägga på revben) trots att man inte ska ersätta grovoder med kraftfoder, vilket betfor väl är.).

  (Kanske själv borde testat det istället för lusern såhär i efterhand, men de som var bra på hästar föreslog lusern.)
   
  Maria_81 gillar detta.
 15. Sirap
  8 Dec 2012
  Måndansare
  1 076

  Sirap


  Lucern kanske kan funka?
   
  Maria_81 gillar detta.
 16. Maria_81
  9 Okt 2015
  Springare
  236

  Maria_81


  Ja han äter lucern men inga mängder. :down:
   
 17. Lovisaleonora
  1 Jul 2001
  Modest
  56 880

  Lovisaleonora Moderator


  Prova Alfa.
   
  Maria_81 gillar detta.
 18. Maria_81
  9 Okt 2015
  Springare
  236

  Maria_81


  Saken hör ju till den att när/om han blir ensam så blir han otroligt stressad så då skulle han iaf inte äta det han blir erbjuden. :(
  Jag tror jag får göra som så att alla 3 hästarna får gå in under EM och äta både hö o kraftfoder o stå inne nån timme eller så, då tror jag att han äter iaf. :up:
   
  skuggi och tuaphua gillar detta.
 19. Sirap
  8 Dec 2012
  Måndansare
  1 076

  Sirap


  Har du testat både hack och uppblötta pellets?
   
  Maria_81 gillar detta.
 20. Maria_81
  9 Okt 2015
  Springare
  236

  Maria_81


  Ja jag har funderingar på det, men det var nån annan här i tråden som sa energi o då vet jag inte riktigt om alfa är det bästa? :angel:
   
Rekommenderas av Google: