Islandsstång

Tigertofflan

Trådstartare
Hur funkar en islandsstång? Glodde på en bild på ett sånt idag, men fattar inte riktigt principen...

17696277_1.jpg


Sidostyckena fästs i de vanliga ringarna, tilsammans med kinnkedjan. Tyglarna fästs i de rörliga ringarna längst ner. Mundelen? Hur är den? Kan den röra sig längsmed hela skänkeln (=pessoa?) eller sitter den fast längst upp?
Jag utgår från att den sitter fast eftersom det ju kallas för ett stångbett, men eftersom bettet inte har någon egentlig överskänkel (vad nu det kallas..) så borde det väl bara resultera i en roterande mundel? Jag fattar inte riktigt.. Kan nån förklara? :)
 
Sv: Islandsstång

På bilden ser det ut som att själva mundelen kan röra sig upp och ned längs skänklarna på bettet, men någon erfarenhet av det har jag inte, har också alltid haft för mig att det skulle vara som en vanlig stång :confused:
 
Sv: Islandsstång

Fråga Ang, hon förklarade det där så bra för mig för ett par veckor dsen. MVH Asmodeus
 
Sv: Islandsstång

Vet inte exakt HUR det fungerar, men jag kan svara på en fråga iallafall.
Mundelen kan inte röra sig upp och ner längs med skänkeln.
Ser du "plattorna" bakom det, vid skänklarna alltså? De sitter fast i ringen ovanför och skänkeln.
 
Sv: Islandsstång

Som Real_Life redan förklarat sitter mundelen fast i de övre ringarna, så det är som en tränsbettsdel. Längst ner i skänklarna fästs tyglarna.

Den isländska stången är en kombination av ett tränsbett och stångbett och som jag fått förklarat för mig så funkar det också som ett "kombinationsbett" - ett vanligt tränsbett när hästen går "i form", men om huvudet höjs så träder stångfunktionen in. Detta innebär att man rider mera på tygelns och skänkelns vikt, och att kedjan inte skall vara lika spänd som på ett vanligt stångbett utan att hästen skall gå "fri" i ett komfortläge i t ex tölten. I och med att bettet är ledat så går det fortfarande också att ställa hästen, trots att det är en stång - det är dock inte att se som ett utbildningsbett, utan som alla stänger ett bett som främst kan förfina formen hos en välutbildad häst.

Liksom alla stångbett så är det dock ett skarpt bett som gör sig bäst på en välutbildad häst med ryttare som har känslig hand. (Detta är å andra sidan inte unikt - det gäller nog de flesta betten ...) I tävlingssammanhang är inte islandsstången godkänd för lätta klasser och det står för övrigt så här i reglementet: "Stång - Isländska stångbett får ha högst 17 cm långa skänklar, medan alla andra skänkelbett får ha högst 7 cm långa skänklar. Skänklarnas längd mäts från mitten av fästpunkten mot bettet till mitten av fästpunkten mot tygeln."

Numer finns även tredelade stänger som kommit de senaste åren, förut var tvådelade som denna vanligare. Fler varianter kan ses på: www.astund.is (under bits)

Islandstången påstås för övrigt vara unik för just Island enligt Bent Branderup. Det är kombinationen med ledat tränsbätt och stängerna som alltså inte hittats nån annanstans. Det är dock ett ganska "nytt" bett i de sammahangen, tror de hittills äldsta är från 1800-talet eller så.
 
Sv: Islandsstång

Kastar in en fråga...

Vad är det för skillnad på en islandsstång av billig modell (3-400 kr) och en dyr (3-4000 kr)?
 
Sv: Islandsstång

(Egentligen kan du ställa frågan mera generellt - det gäller nog många bett). Billigare bett har ofta en sämre finish, med risk för skarpare kanter osv. Dessutom är materialet, alltså kvalitén och typen av metall något som påverkar priset. Infästningen av ringar och för stångbetten bettdelens fäste i stängerna kan vara gjort med sämre passform = större risk för att hästen nyps i mungiporna.

Å andra sidan är inte allt med den dyrare prislappen per automatik bättre.

När det gäller stänger generellt så är de ofta handsmidda när du kommer i de över prisklasserna. Den dyraste du tänker på är väl Eyolfurs och i dag finns det bara den på marknaden som ser ut just så - vilket säkert påverkar priset av den orsaken ;) För de billigare stångbetten har jag tyckt mig märka att storleksutbudet är starkt begränsat, vilket torde leda till lägre produktionskostnader bara det.
 
Sv: Islandsstång

Men jag förstår inte hur det kan bli en stångeffekt? Det finns ingen överskänkel?
De som jag har sett rida på en islandsstång har ändå haft skänklarna i stort sett vågräta,och det "känns" bara som att det funkar som ett vanligt tränsbett fast med skänklar :crazy:

160-Dama_Steffi_Trab.jpg
 
Sv: Islandsstång

Lånar eran tråd för en fråga.
Min hemmaveterinär var vet på VM i Norrköping och 80% av hästarna hade sår in munnen. Alltså inte i mungipan utan inni munnen.
Hon fick tävlingledningen att ändra lite på bettreglerna, för hon kunde ju inte ge 80% av hästarna startförbud :crazy:
Islänsk TV gjorde visst även ett reportage om detta.

Hur kunde det bli såhär?
Det var ju VM??
 
Sv: Islandsstång

Men de flesta ridhästar oavsett ras har ju skador eller ärr efter skador i munnen orsakade av bett och nosgrimmor.
 
Sv: Islandsstång

Fästet för huvudlaget sitter ju ovanför mundelen, så det blir liksom som en kort överskänkel - men å andra sidan är inte pelhambettet särskilt mycket bättre. Sen måste ju kedjan spännas lagomt också, och den tycker jag mig se rätt många variationer på.

lundsbo, HUR ändrades bettreglerna litegranna?! Det finns ju ett FIPO (tävlingsreglemente) som rätt klart stipulerar villkoren, samt att det utförs hov- och beslagskontroller.
Tvivlar inte på att man återfann skador i munnarna på vissa hästar (en var ju till och med synlig från läktarplats!) men det är inte samma sak som att ändra på gällande regler ...

Dock tror jag att åverkan av bett och betsling på ALLA hästraser är vanligare än vad vi vill tro.
 
Sv: Islandsstång

Jamen om kedjan ändå spänns så löst så att stången kan ligga nästan vågdätt resulterar det väk bara i en roterande mundel?
 
Sv: Islandsstång

Mundelen på en islandsstång fäster inte i bettringen utan strax under vilket gör att ringen är som en slags "överskänkel" där även kedjan sitter.
 
Sv: Islandsstång

Men varken sidostycke eller kedja sitter ju i skåror? innebär att de fritt kan rotera i "överskänkeln".
 

Liknande trådar

Relationer Jag vet inte vart tråden hör hemma, den spretar mot flera ämnen. Moderator kan flytta den om det blivit helt galet. Jag måste...
2
Svar
28
· Visningar
7 806
Senast: lundsbo
·
Utrustning Jag har ju en annan tråd där jag bett om tips på bett att prova, och i samband med det har jag såklart tillbringat mycket tid på att...
Svar
1
· Visningar
986
Senast: Equilina
·
Utrustning Hej! Ny här på forumet! Har en islandshästvalack på 16 år, som jag haft i lite över 4 månader. Vi har problem med bett och att hitta...
Svar
11
· Visningar
5 017
Hästmänniskan Har en lååååång historia jag ska försöka göra kort. Vill höra utomståendes åsikter o höra om det här är rimligt och jag bara...
2 3
Svar
52
· Visningar
14 504
Senast: QueenLilith
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Semester.
Tillbaka
Upp