Bukefalos 28 år!

Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Amning är väl den enda invändningen, ja. Dessutom har vi ju i alla fall periodvis rena amningsterrorn från propagandister både på MVC och BVC att försöka hantera.

Själv tycker jag ändå att det är liiite konstigt att låta (hel)amning vara så viktigt att man är beredd att starta sitt föräldraskap utifrån den könsrollskonservativa livsstil som amning + mamman är hemma 84% av föräldraledigheten innebär.

Förutsatt att barnet inte lider av någon sjukdom som gör att det blir sjukt av att inte ammas, skulle jag prioritera pappans föräldraroll framför förlängd helamning. Och jag anser att även samhällets råd borde gå i den riktningen (istället för amningsterror).

Man jobbar ju vanligtvis inte 24 timmar per dygn, så delamma kan man ju göra ändå.

Det där är intressant. Tydligen så är det som så att amningen kom på tapeten inom WHO därför att man ville öka antalet ammande kvinnor i tredje världen där ju rent vatten är en bristvara, och tydligen har det tagits som intäkt för att skapa någon slags amningsterrorism i Sverige - också. En del av backlashen förmodligen. Det som jag själv upplevt går däremot i en annan riktning, jag har inte kunnat amma något av mina tre barn, men BVC OCH BB har snarare varit tvärtom, de har hela tiden påpekat att de inte är amningsfascister, utan verkligen stött mig i mitt beslut att inte amma. Mycket märkligt eftersom jag har hört precis tvärtom från andra föräldrar!
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Jo, jag skriver det med. Men samtidigt hade det inte fungerat alls för oss att dela exakt där och där.

Dela exakt, låter som sagt stelbent. Men att dela, betydligt mer än nu. Att grundtanken är individuell.

Sen är det faktiskt så att all tillgänglig kunskap visar att folk anpassar sin familjeplanering efter föräldraförsäkringens utformning och liknande faktorer i samhället. Vilket helt krasst betyder att det är troligt att familjer som din hade lagt upp det hela annorlunda, om regelverket hade varit annorlunda, och då hade man sett andra möjligheter och andra omöjligheter. Det är inte särskilt troligt att en massa föräldrar hade gjort allt annat exakt likadant, om regelverket hade sett annorlunda ut. Människor formar sig efter samhället och dess regler och förmåner och plikter, det gäller i alla möjliga sammanhang.

Dessutom är det jag är ute efter inte att tex du ska bli nöjd, egentligen - ja, missförstå mig rätt, jag tycker det är bra om du är nöjd :D - utan det jag är ute efter är att föräldraskap behandlas som alla föräldrars individuella ansvar. Vilket betyder att man bör planera sin familjebildning med det i åtanke. Och att det säkert blir jobbigare för somliga, men då får man väl skaffa barn vid något annat tillfälle eller så.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Helamning i 6 månader bör ju inte rimligtvis vara ett stort problem om man delar FL lika. 8 månader borde räcka rätt bra för de allra flesta att börja vänja över barnet på ersättning och mat. Har man dessutom kunnat pumpa ut mjölk innan och vant barnet vid mjölk i flaska borde det vara ett ännu mindre problem.

Min son drack bara mjölk i 6-7 månader och jag började jobba deltid när han var 5 månader.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

*hugger sista knappen*

Jag är helt emot att man ska bestämma hur man ska dela upp föräldraledigheten. WHO är ändå de man "ska" lyssna på och de rekommenderar helamning i 6 månader. Så om man delade upp det så skulle mamman vara hemma och vara mjölkkossa de första 6 månaderna av barnets liv. Sen skulle man helt abrupt sluta helamma och vara hemifrån i minst 8 timmar/dag.

Mamman skulle då också fortsätta delamma i minst 2 år (visst är det väl det som WHO rekommenderar?) under tiden som hon jobbade 8 timmar/dag. Amning suger kraften ur en (min egen erfarenhet, andra kan säkert ha en annan erfarenhet).

Vi delade upp det så att jag var hemma själv de första 6 månaderna med sonen. Sen delade vi på resten av föräldraledigheten rakt av (varvade att jobba 2 och 3 dagar i veckan var). Detta är dock inget som syns i föräldraförsäkringen, för sambon har tagit ut betydligt fler föräldradagar än jag.

Hur vi kommer dela upp nästa föräldraledighet vet jag inte riktigt, men klart är att jag kommer vara hemma längre på heltid än 6 månader. Det blev ett väldigt stressande med att få sonen att äta något annat än att ammas (eftersom han inte tog flaskan).
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Vaddå abrupt? Även om man tar ut FP varje dag så har man 8 månader. Med lite planering kan man vara spara på dagarna (vilket många gör) och så kan man vara hemma längre och trappa ner ännu långsammare om man vill. Man kan kombinera med semester också om det skulle behövas. Pappor kan ta med barnen till mammornas jobb för amning. Sedan är väl delamning i 2 år inte ett problem även om mamman jobbar heltid? Jag delammade tills E var 1,5-2 år gammal "trots" jobb och studier som drog upp till heltidssysselsättning. Det var inte ett problem.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Såklart, om föräldraförsäkringen såg ut mer 50/50 så skulle inte min son ha levt utan jag hade fått göra abort om vi nu inte på något magiskt sätt hade kunnat leva utan inkomst ett halvt år innan han hade fått börja på dagis. Så jag är väldigt glad över friheten:D
Kan tillägga att sonen var så oplanerad man kunde bli, men det betyder inte att man är mindre älskad:) Det var därför jag var inne på att man skulle skilja på arbetande och studerande föräldrar.

Men när jag tänker efter på de föräldrar jag träffar, alla mammor som är hemma är det bara två som har haft datum för att komma ut i arbetslivet igen när barnen är under 1 år. Däremot så är enas man sjukskriven nu, vilket är tråkigt för hon längtade så (högutbildad...) Kan förstå en till som är hemma heltid, hennes sambo ligger ute och hon har inget jobb/studier att gå tillbaka till.
Men resten av dem skulle jag säkert ha sett mycket mindre av om det var bättre uppdelat.

Jag förstår vad du menar, men för dem som inte "kunde" planera? Är ju ovanligt att man inte får chans att göra abort men det händer. (Kan inte låta bli att skratta åt tanken att du skulle utgå från att jag skulle bli nöjd i alla dina åsikter:D)
Samtidigt funderar jag på om inte det kommer öka med pappalediga? För mig som är 90-talist och hade en pappa som var hemma med mina småsyskon känns det inte så konstigt att pappan också ska vara hemma med barnet (jag tycker det är jättebra att man får ha mer gemensamma dagar nu!). Samma med sambon, hans pappa jobbade hemma så för honom känns det inte konstigt att vara pappaledig (även om den blir sen). Han skulle helst vilja vara hemma ett år. Om vi nu skulle skaffa barn igen så är det antagligen så det kommer bli, jag tar den första tiden (hur länge beror på amning) och sedan kommer han vara hemma resten.

Att barnen ser hur föräldrarna gör och vad som är normalt för dem är ändå det som man lutar sig tillbaka mest på sen ändå.


Ot men, vem skulle inte vilja vara hemma med sitt barn? Förstår mig inte på pappor som inte tar någon föräldraledighet. Visst kan det vara jobbigt om barnet är sjukt men för det mesta är det underbart (när det har gått de där tre första jobbiga månaderna:p)
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Rätt riktning i den meningen att om det påverkar, så lär det vara i riktning mot ökad snarare än minskad jämställdhet.

Sen kan jag hålla med om att det kanske inte är den mest verkningsfulla åtgärden, om inte annat så för att pengarna kommer så långt efteråt.

Fast så långt efter kommer ju inte pengarna. Jag var föräldraledig september-februari och sambon mars-september. Jag tror vi fick första jämställdhetsbonusen i april eller maj, men är inte helt säker.

Just nu är jag mest heligt förbannad på att jag behövde först ha intyg från barnmorskan, sen intyg från arbetsgivaren och sen gå in och anmäla på försäkringskassans hemsida. Sambon har behövt fylla i ETT papper och därefter gå in på försäkringskassans hemsida. Inga intyg någonstans ifrån. Han har tagit ut mer dagar än mig.
Vad säger det om inställningen till män/kvinnor?
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Jag utgick från att 6 månader var just 6 månader när man skrev det så. Hade inte en tanke på att man skulle kunna dra på det faktiskt. Men visst, det kan man ju (själv tog jag knappt 2 dagar i veckan det första halvåret).

Med mitt jobb skulle det inte fungera. Dels får vi aldrig veta om vi får semester förrän i princip dagen innan vi vill vara lediga (sommarsemestern undantagen) och dessutom pendlar jag 5 mil t.o.r dagligen. Att min sambo, utan körkort, skulle komma med barnet för att jag skulle amma ett antal gånger per dag är inte rimligt.

Jag delammade till sonen var 1 år, under den tiden jobbade jag mellan tre och fem dagar i veckan. Jag orkade inte längre, det sög bokstavligen musten ur mig.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Jag var hemma med min son till han var 10 månad sen var min man hemma 6 månader innan lillen började på dagis.
Jag hel ammade ca8 månader och nattammade 2 månader. Jag hade aldrig orkat jobba och amma på nätterna samtidigt då
han vaknade ungefär varannan timma och ville äta.

När jag var F-ledig tog jag ut 6 dagar i veckan för att vi skulle få ekonomin att gå runt när sen min man var hemma tog han ut i genomsnitt ca 10 dagar i månaden eftersom han jobbade helger och lite annat. så trots att han var hemma 6 månader har jag tagit ut väldigt mycket fler dagar än honom.

Jag tycker defenetivt amning är ett argument till att mamman kan vara hemma längre om det inte är så att man har råd att vara hemma kanske två år. Att gå tillbaka och jobba efter sex månader hade aldrig gått för min del då min son fortfarande helammades.

Däremot blev jag väldigt förvånad när vi var på inskolning på dagis och alla mammor fortfarande var hemma och papporna bara vart hemma fyra veckor på semestern. Det var förutom oss bara en pappa till som vart F-ledig. När jag frågade mammorna om inte barnets pappa hade vart pappaledig så sa dom " jo sjääälvklart! han hade fyra veckors semester i somras och då var han hemma med oss" det tycker inte jag är att vara pappaledig.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Vaddå abrupt? Även om man tar ut FP varje dag så har man 8 månader. Med lite planering kan man vara spara på dagarna (vilket många gör) och så kan man vara hemma längre och trappa ner ännu långsammare om man vill. Man kan kombinera med semester också om det skulle behövas. Pappor kan ta med barnen till mammornas jobb för amning. Sedan är väl delamning i 2 år inte ett problem även om mamman jobbar heltid? Jag delammade tills E var 1,5-2 år gammal "trots" jobb och studier som drog upp till heltidssysselsättning. Det var inte ett problem.

Det där med att pappan skulle ta med bebisen till mammans jobb så hon kan fortsätta helamma tycker jag verkar bättre på papper än i verkligheten.

Ska jag ta mig själv som exempel så ville sonen amma varannan timme, dygnet runt, när han ammades. Förutom att det var rätt svårt att få ngt vettigt gjort på jobbet när jag inte hade sovit mer än två timmar i sträck på ett år, så hade detta med att sitta på jobbet för min del inneburit att mannen varit tvungen att tillbringa varje dag enbart promenerandes runt mitt jobb, skulle han åkt hem mellan amningarna hade de hunnit varit hemma i tjugo minuter på sin höjd innan det var dags att åka igen. Inte rimligt att låta en bebis tillbringa 9 timmar per dag i vagnen, och ingen rimlig tillvaro för hans del.

Självklart hade man kunnat offra amningen, men för min del så hade jag faktiskt inte ett smul lust med det. Amningen funkade jättebra, och bebisen älskade att ammas. Jag anpassade ändå extremt mycket efter mitt jobb, jobbade när jag var sjukskriven, jobbade från sjukhussängen, jobbade när jag var föräldraledig, jobbade på nätterna för att jag då kunde jobba ett par timmar i stöten innan han vaknade - kort sagt, det fanns gränser för hur mycket jag ville låta jobbet gå före mig själv och barnet.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Man ju fråga sig om vi anser att samhället ska subventionera amning "hur länge som helst". Det finns mammor som helammar i 1 år, är det argument nof för att mammor ska ha rätt att vara föräldralediga i 1 år? Svenska myndigheter rekommenderar 6 månaders helamning. Det är rimligt att mamman då kan vara föräldraledig de 6 månaderna plus lite till (8 månader totalt sett som vi får av en 50-50-delning bör räcka). Finns det medicinska skäl till att fortsätta amma barnet och mamman därför inte kan börja jobba måste ju det gå att lösa, tex. genom TFP. Om barnet fortsätts att helammas bara för att familjen anser att det är bäst är det rimligt att de själva får bekosta den ledighet det kommer kräva.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Jag skulle säga att det är extremt ovanligt att helamma ett år, de flesta bebisar äter mat också vid det laget. Däremot skulle jag säga att det är rätt vanligt att en helammad bebis inte är utan amning nio timmar frivilligt vid sex månader.

Självklart kan vi säga att amning är en lyxgrej som man kan hålla på med på egen bekostnad, det är ju inte i alla länder man öht har föräldrapenning att tala om, och de får barn där också.

Man gör det man måste, men för egen del tyckte jag att en fungerande amning var värd rätt mycket. Det finns ju faktiskt en hel del fördelar också - en bebis som i princip aldrig är ledsen, som inte blir sjuk, som inte behöver napp eller snuttedjur, osv. Jag började jobba halvtid när bebisen var fem månader, så det går ju att få ihop, men det var ärligt talat väldigt slitigt, och jag kommer inte göra om det med nästa barn. Jag tycker också någonstans att det finns en träns för hur mycket av mitt privat- och familjeliv jag är beredd att offra för jobbets skull.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Vad tycker/Tänker/anser ni om det här med jämställdhetsbonus?
Leder det till nån skillnad?
Behövs det nån skillnad?
Att den är bättre än ingenting.
Marginellt.
Självklart!

Jag ser inget annat alternativ än individualiserad föräldraförsäkring. Tidigare har jag tyckt att den bör delas 50/50, men precis som har påpekats tidigare i tråden så kan det nog bli alltför stelbent att dela på dagen exakt lika. En tredelning med två större delar som är knutna till vardera föräldern och en mindre del som kan delas upp som man vill är nog bättre.

Folk kommer att anpassa sig och finna lösningar, som vi alltid gör. Kvoterar/individualiserar vi inte föräldraförsäkringen kommer vi inte få ett jämställt uttag inom en rimlig framtid.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Kl

Jag är kluven i frågan. Jag är såklart för jämställdhet, och jag inser att man måste styra lite för att förändra den bild som är idag (dvs att papporna tar ut så lite föräldraledighet). Samtidigt så är jag otroligt glad att vi har kunnat styra lite som vi vill, annars hade vi inte kunnat ha det så lyxigt som vi har det. Våra barn är 3,5år och 2år och vi är fortfarande hemma med dom. Det hade aldrig gått om vi inte hade kunnat styra över dagarna så som vi ville.

Min man jobbar heltid som brandman och har ett schema som löper över fyra veckor. På en månad gör han ett dagpass och ett nattpass en gång alla veckans dagar, dvs nu när jag jobbar deltid så jobbar jag alla tisdagar, onsdagar och torsdagar. På en månad behöver han då enbart vara föräldraledig tre dagar, för han jobbar bara tisdag en gång, onsdag en gång och torsdag en gång. Så även om det är jag som har tagit ut den största delen av föräldraledighetsdagarna, så har vi varit hemma otroligt mycket båda två.

//Julia
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Men jag argumenterar inte för att mamman ska gå tillbaks och jobba heltid efter 6 månader utan efter 8 månader, vilket en 50-50-uppdelning skulle medge (även om jag initialt anser att en 3-delsuppdelning är att eftersträva). Vill man helamma längre än så kan man bekosta det själv.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

*kl*

Jag tycker att det är bra att man i princip får göra som man vill med sin föräldraledighet, att ingen tvingas till att jobba eller att vara ledig.

Bonusen är väl trevlig, men tror inte att det gör så stor skillnad i det stora hela. Vi har planerat utefter hur vi vill ha det och hur det har passat bäst i vårat arbetsliv, inte efter att det ska vara jämnställt och lika fördelat.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Det är väl mer en fråga om vad bebisen vill. Och om man ska låta bebisen bestämma när det är färdigammat, eller tvinga den att sluta själv. För mig var det viktigt att låta bebisen amma om han ville det, han fick själv bestämma när han inte ville längre. Extremt enkel avvänjning, och en bebis som efteråt varken behövt napp, nappflaska eller välling. Att det ändå gick att kombinera med att pappan tog mycket av föräldraledigheten berodde på att jag jobbade hemifrån, och jobbade heltid trots nattvak, men det var apslitigt, och inget jag gör om frivilligt. Nästa bebis vill jag vara hemma i lugn och ro, utan ständig jobbstress.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

kl

Får lesbiska och gaypar också jämställdhetsbonus om båda tar ut fl?
Bara en tanke som ploppade upp...
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

kl

Får lesbiska och gaypar också jämställdhetsbonus om båda tar ut fl?
Bara en tanke som ploppade upp...

Jämnställdhet är inte uppdelat man/kvinna, utan mellan två föräldrar. Mig veteligen så är man två föräldrar även i homosexuella förhållanden.
 
Sv: Jämställdhetsbonus - samhällets duktiglapp ...

Jag skulle säga att det är extremt ovanligt att helamma ett år, de flesta bebisar äter mat också vid det laget. Däremot skulle jag säga att det är rätt vanligt att en helammad bebis inte är utan amning nio timmar frivilligt vid sex månader.

Självklart kan vi säga att amning är en lyxgrej som man kan hålla på med på egen bekostnad, det är ju inte i alla länder man öht har föräldrapenning att tala om, och de får barn där också.

Hur tycker du då att föräldraförsäkringen borde se ut? Jag vågar ju anta att vi är överens om att dagens form tenderar att vara könsrollskonserverande, och att det vore önskvärt om det kunde luckras upp. Samtidigt vill vi inte slita sexmånadersbebisar från sin mors bröst med våld.

Om föräldrapenningen tex omfattar ett år, tänker du dig då 4 månader mammans, 4 månader pappans, 4 månader att laborera med mellan parterna?

Och att det väldigt troligt i praktiken skulle bli 8 månader mamman, fyra månader pappan? Alternativt att mamman drar ut på sina åtta månader, medan pappan använder sina fyra till att förlänga semestrarna under de närmaste åren (och till älgjakten i norra Sverige).

Eller ska vi helt bortse från hur många förlänger ledigheten genom att inte ta ut ersättning veckans alla dagar o dyl? (Just den punkten är också lite tveksam gentemot arbetsgivaren, men de flesta arbetsgivare ser nog helst genom fingrarna där för att slippa en massa konflikter och annat. Frågan har varit uppe på ett av mina jobb, då gällde det iofs en man.)

Själv tänker jag inte att amning just är en lyxgrej, däremot vill jag egentligen inte att skattemedel går till något så könsrollskonservativt som föräldraförsäkringen väldigt ofta visar sig vara. Sin familjekonservatism, tycker jag att folk gott kan finansiera själva. (Amning är ju lite könsrollskonservativt till sin natur, inte mycket vi kan göra åt den saken.)
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag väljer att skriva det här inlägget här, då jag trots allt är lite "halvanonym" här. I alla fall så till vida att jag inte är öppen...
2 3 4
Svar
69
· Visningar
5 268
Senast: Blyger
·
Samhälle Känns som att det är dags att starta tråden jag väntat på sedan diskussionerna innan valdagen...:) Jag lånar ett par inlägg från...
6 7 8
Svar
142
· Visningar
9 280
Senast: lbb
·
Äldre Snart 36 år gammal finner jag mig plötsligt stående utan varken jobb, häst eller man. Mitt liv är ett helt oskrivet blad och det är med...
2
Svar
36
· Visningar
2 999
Senast: Tranan
·
Övr. Hund Hejsan.. Har en närapå 6mån gammal valp där ensamhetsträningen inte funkat bra alls. Var nog lite dålig med att göra det till "vardag"...
2 3 4
Svar
64
· Visningar
8 477
Senast: Sezziyanen
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp