Bukefalos 28 år!

Janssons frestelse - Sveriges godaste?

@makaronitanten, inte tanten, hade ett suveränt bra recept på jansons här som jag tror hon postat några gånger. Jag sökte efter det häromdagen men hittade det inte...
 
Här är det! Fast jag använder inte hel ansjovis
Recept på Jansson (Makaronitantens)
1,2 kg god potatis i fina strimlor (mjölig sort tex king Edward)
3 små gula lökar , hackade
50 gr smör
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk strösocker
1-2 små konservburkar av Grebbestads hel ansjovis, rensad från ben .
Salt
vitpeppar
Ansjovisspad
Ströbröd

1. Fräs löken mjuk i smör,i en stor kastrull. Slå på mjölk och grädde, koka upp.
2. Tillsätt den strimlade potatisen, strösockret och ansjovisen. Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad.
3. Slå upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö ströbrödet över och grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn.
 
Åt en vegetarisk variant förra julen men glömde fråga efter receptet.
Den var jättegod. Nån?
 
Här är det! Fast jag använder inte hel ansjovis
Recept på Jansson (Makaronitantens)
1,2 kg god potatis i fina strimlor (mjölig sort tex king Edward)
3 små gula lökar , hackade
50 gr smör
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk strösocker
1-2 små konservburkar av Grebbestads hel ansjovis, rensad från ben .
Salt
vitpeppar
Ansjovisspad
Ströbröd

1. Fräs löken mjuk i smör,i en stor kastrull. Slå på mjölk och grädde, koka upp.
2. Tillsätt den strimlade potatisen, strösockret och ansjovisen. Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad.
3. Slå upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö ströbrödet över och grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn.

Den ska jag testa :) :heart
Tackar
 
Följer, har ett minne av att @tanten sitter på ett bra recept? Något om att koka potatisen i mjölk. Hoppas hon dyker in.
Recept är verkligen inte min starka sida. Allt jag har på spis och i ugn görs på känn och stundens ingivelse.

Men just Jansson är väl enkel? Det är ju så få ingredienser. Fint skuren potatis varvas med rejält med finskuren lök och med ansjovis. (ansjoviskryddade sillfileér?)
Grädde över, och in i ugn på inte alltför hög värme och låt den stå inne länge.
 
Finskuren potatis (stavar) varvas med lätt fräst lök + dito purjolök och totalt söndermosad ansjovis i en smörad ugnsfast form, fyll upp med grädde, häll i ansjovisspadet, toppa med ströbröd och tillaga långsamt i ugnen. Typ 160-170 grader i 1½-2 timmar.
 

Liknande trådar

Mat Tar gärna emot era bästa tips på enkel och god bjudmat för ett sällskap på 4-6 personer. Det behöver antingen vara vegetariskt eller...
2
Svar
23
· Visningar
990
Senast: Milosari
·
Tjatter på StarFM. Är det någon som brukar lyssna på detta? Jag var sjuk förra veckan och lyssnade då på radio andra tider än jag brukar och...
Svar
0
· Visningar
355
Kultur Önskar er alla en god och fröjdelig jul och tack för det gångna året. God jul till dig ochså Gunnar 😀
Svar
4
· Visningar
363
Senast: dobbis
·
Mat Ska potatisen vara skivad eller Juliened? och hur mycket ansjovis och/eller ansjovis spad anvander ni till en stor form? (Jag vet inte...
2
Svar
35
· Visningar
2 263

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hotellrum eller stuga
Tillbaka
Upp