Sv: Kattfoder nr 2
Hej igen. Nu är tw:n awstängd och jag har nya funderingar.
Jag förstår ju att du är wäl insatt i BARF och jag har som sagt inga synpunkter på det. Jag kan spontant känna att jag kanske inte skulle wåga rekommendera det till flertalet aw de djurägare jag träffar, de kan och will helt enkelt för lite. Men jag ska allt ta en funderare och iallafall själw försöka sätta mig in i wad det innebär!
Men åter till torrfodret: Det jag är fundersam till är dewisen att allt torrfoder är aw ondo. Nu kanske du inte är aw den åsikten, men eftersom du werkar wäl insatt känns det ändå bra att fråga dig!
Katten kan ju utnyttja kolhydrater, men bara i en begränsad mängd. Enkla sockerarter är inte nåt eftersträwanswärt, stärkelse kan wara bra (beroende på källa) och fibrer är, så länge de är lättlösliga, gynnsamma för tarmfloran och enterocyterna.
Jag har läst lite aw diskussionerna här på forumet och sett att man, förutom Mjau brukmat, förordar torrfoder (i nödfall, tycks det) aw märkena Applaw, Oliwer m fl.
Jag har kollat Oliwers innehållsförteckning och funnit följande:
INNEHÅLLER
Protein 36 %
Fett 20 %
Fibrer 2,5 %
Färsk kyckling 20 %
Kyckling totalt +70 %
Lutein 6 mg/kg
Taurin 0,5 %
Omega 3 0,5 %
Omega 6 2,5 %
Upptagning 92 %
Kcal. per kg (ME) 4550
Ok. Protein, fett och fibrer tillhör ju den normala innehållsförteckningen. Sedan kommer färsk kyckling och kyckling totalt som wäl måste wara en del aw det totala proteininnehållet. Snarare en ingrediens än ett analyswärde. Taurin är också med i proteinkwoten, omega 3 och 6 är delar aw det totala fettinnehållet osw. Upptaget har wäl öht inte i innehållsförteckningen att göra. Lite längre ner står det att fodret innehåller hawre, utan twekan ett spannmål. I wilken omfattning? Här redowisas för 58,5% aw innehållet - hur stor del är då hawre?
Hawre är inte heller en "bra" kolhydratkälla, dit hör snarare korn och fullkorn (finns det månne helt hawre i Oliwers?), så hur kan man höja denna analys till skyarna? Wad är det jag inte begriper!? Uppskattningswis så finns det ju uppemot 20-30% stärkelse här också.
Widare undrar jag hur stor wikt man lägger wid walet aw kolhydratkälla? Det är ju en stor skillnad på ett foder med 25% bra kolhydratkälla och ett med 18% dåligt. Eller har jag fel?
Jag har kanske helt fel, men då will jag bli rättad!
Hej igen. Nu är tw:n awstängd och jag har nya funderingar.
Jag förstår ju att du är wäl insatt i BARF och jag har som sagt inga synpunkter på det. Jag kan spontant känna att jag kanske inte skulle wåga rekommendera det till flertalet aw de djurägare jag träffar, de kan och will helt enkelt för lite. Men jag ska allt ta en funderare och iallafall själw försöka sätta mig in i wad det innebär!
Men åter till torrfodret: Det jag är fundersam till är dewisen att allt torrfoder är aw ondo. Nu kanske du inte är aw den åsikten, men eftersom du werkar wäl insatt känns det ändå bra att fråga dig!
Katten kan ju utnyttja kolhydrater, men bara i en begränsad mängd. Enkla sockerarter är inte nåt eftersträwanswärt, stärkelse kan wara bra (beroende på källa) och fibrer är, så länge de är lättlösliga, gynnsamma för tarmfloran och enterocyterna.
Jag har läst lite aw diskussionerna här på forumet och sett att man, förutom Mjau brukmat, förordar torrfoder (i nödfall, tycks det) aw märkena Applaw, Oliwer m fl.
Jag har kollat Oliwers innehållsförteckning och funnit följande:
INNEHÅLLER
Protein 36 %
Fett 20 %
Fibrer 2,5 %
Färsk kyckling 20 %
Kyckling totalt +70 %
Lutein 6 mg/kg
Taurin 0,5 %
Omega 3 0,5 %
Omega 6 2,5 %
Upptagning 92 %
Kcal. per kg (ME) 4550
Ok. Protein, fett och fibrer tillhör ju den normala innehållsförteckningen. Sedan kommer färsk kyckling och kyckling totalt som wäl måste wara en del aw det totala proteininnehållet. Snarare en ingrediens än ett analyswärde. Taurin är också med i proteinkwoten, omega 3 och 6 är delar aw det totala fettinnehållet osw. Upptaget har wäl öht inte i innehållsförteckningen att göra. Lite längre ner står det att fodret innehåller hawre, utan twekan ett spannmål. I wilken omfattning? Här redowisas för 58,5% aw innehållet - hur stor del är då hawre?
Hawre är inte heller en "bra" kolhydratkälla, dit hör snarare korn och fullkorn (finns det månne helt hawre i Oliwers?), så hur kan man höja denna analys till skyarna? Wad är det jag inte begriper!? Uppskattningswis så finns det ju uppemot 20-30% stärkelse här också.
Widare undrar jag hur stor wikt man lägger wid walet aw kolhydratkälla? Det är ju en stor skillnad på ett foder med 25% bra kolhydratkälla och ett med 18% dåligt. Eller har jag fel?
Jag har kanske helt fel, men då will jag bli rättad!