Bukefalos 28 år!

ont av svanskappa vid backträning?

J

jonte

Har haft flera hästar som jag tränat i min backe(rundslinga med backe) och de har blivit irriterade efter ett tag på svanskappan. Visar tydligt vad de tycker om svanskappa när jag ska sela på och jag har funderat på varför.

Men har tänkt efter lite och tror inte det har samband med utselningen utan det är under träningen, när jag går nerför en backe så drar det ju faktiskt en del i svansen.
Har funderat på att skaffa ett sånt där bakstycke som körhästar har för att det ska bli bekvämare under träningen...

Har ni upplevt samma sak?

jonte
 
Baksele? Jag har också funderar på en sådan men efter att ha justerat selen och bytt brösta så funkar det bra för oss nu.
Kör du i trav i uppför?
Kolla ifall du finner stelhet/ömhet i hästens bakre del av ryggen, musklerna som sitter på ömse sida ryggraden och går bak mot svansen fortsätt sedan att kolla ifall du finner spänningar ut med bakbenen, alltså fortsätt stryka med bägge händerna eller fingrarna, på vardera sida svansen ner mot hasen. Du kanske finner förklaringen där... :)
 
Hur justerade du selen för att få det att funka? Vill ju inte att den ska glida fram och trycka på manken?
Jag har en bred långbrösta när jag kör hemma.
Varierar farterna beroende på hästen. Nu har jag en tvååring och undviker backarna men ibland får han springa där för att få lite variation. Då är det sakta trav i ett tempo som han bestämmer, bara han travar rakt och säkert.

Annars kan det vara skritt i backe, tycker det bygger mycket volym på musklerna, man ser tydligt hur de musklerna som de beskriver vid sidan om svansen sväller) eller så är det snabba intervaller för att få upp puls.

Har faktiskt inte tänkt på att det kan vara spänningar som gör att hästen tycker det känns otrevligt "där bak" :)

Får kolla upp det när jag börjar köra backe lite mer seriöst till hösten, ifall problemet skulle uppstå på den här hästen också.

jonte
 
Varför vänta till hösten, kan du inte känna igenom musklerna redan nu och se ifall din häst är överansträngd och därför inte vill lyfta svansen? :confused:

Jag har bara lagt selen lite längre bak och sänkt selögglorna lite . Ibland kör jag med en tjock förbygel istället för bred brösta, och den håller ju liksom selen kvar, men jag har sällan upplevt direkta selproblem utan snarare träningsvärk, stela och ömma muskler ibland "knip med svans"...
 
Du har nog rätt, får känna igenom han ordentligt redan nu. Kör just nu varannan dag 5-6km i joggnings takt 15-20 km/h på slät mark, men det kan ju faktiskt bli spänningar redan nu.
Han är lite rädd om svansen "kniper", man får klappa och lyfta försiktigt för att han ska gå med på svanskappa men har mer tänkt att han är ovan, men han har ju iof gjort detta över hundra ggr nu så han borde ju vara van?

Kanske är spänningar? :confused:

Jag körde igår och då viftade han till med svansen när jag vände så han fick med sig tömmen under svansen, då knep han allt vad han kunde och skulle till och börja rusa iväg för att han blev rädd men jag släppte efter på tömmen och då stannade han nästan men tömmen släppte han inte med svansen utan jag fick dra till bestämmt så att den gled undan. Hela tiden knep han hårt med svansen, men det var nog mera att han blev rädd för något ovanligt.

Kör med quickhitch så jag måste använda långbrösta för att avlasta spännena.

Jag tror han tycker träningen är roligt för när han ser mig i hagen kommer han på en gång och han vet ju vad som gäller, men han kan ju vara öm ändå.

Får kolla upp! :)

jonte
 
:idea:jag tror travet har något att lära av de den "vanliga" körningen när det gäller selningen.
de kör ganska tufft men sätter inte fast grejorna lika hårt så hästen har mer rörelseutrymme.
:confused: vad tror du?

mvh rymdentusiasten
 
Knip med svansen har jag aldrig upplevt som en positiv vink från hästen, utan ett negativt tecken t ex. slitsamt/tuff/ont. Men jag har även varit med om detta vid vändningar och då har jag gjort vändningarna större, och skonsammare. Sedan så har jag introducerat träning på stor volt och serpentin körning i skrit för att gradvis minska volkten och köra lite åttor vid varje vändning. Det syns då tydligt ifall hästen drar svansen snett åt nått håll och ifall den har något problem.
Upplever att hästarna gillar att gymnastiserar ryggen och om man tar det försiktigt til len början så gillar dom detta skarpt efter en stund. Detta ger en chans att böja ryggen åt båda hållen före jag kör hemåt. Fördelen blir att hästarna blir oerhört lätta att reglera, svänga och duktiga på att volta!
Nu läser jag inte hästen på ett normalt travspråk, och det är enbart positivt i förhållande till hästens hälsa, tycker jag.

Mitt råd, som till dom flesta andra (ifall du känner dig osäker): Skritta! tills du känner att hästen känns som en rund miljon igen... :) Kanske räcker det med ett pass, två pass en vecka eller fjorton dagar men det är det värt.
Att "backa" lite i träningen kan nämligen vara räddningen i vissa fall, speciellt när man märker att hästen ger konstiga signaler/tecken.
Muskelproblem hämmar framdriften i träningen och kan på sikt ge ledproblem...
Lagom är bäst, endast hästen kan tala om när det är bra/dårligt. Det gäller att "lyssna", annars går det åt skogen och det är inte hästens fel.
 
Jag tror att alla saker som bidrar till förbättring, förståelse -insikt, är nyttiga, oavsett vilken kategori det tillhör. :)
 
nu blir jag säkert stenad, men kan man inte köra utan svanskappa?
kört både trav och dressyrkörning (med travare oxå) och förstår inte varför ni spänner svanskappan så grymt hårt alltid? som en fiolsträng, det minskar ju säkert ryggverksamheten och viljan att länga sig , svänga mm.
Blir hästen rädd för den om den slår lite är det ju det man ska träna, inte spänna hårdare.
i de travstall jag varit hos har man spänt den extra ifall det är lopp, nån som har en förklaring till det?

Inom körkretsar har man svanskappan som en rakriktning för selen, ifall den skulle glida lite, minsta lilla backträning har man baksele eller fotbroms på vagnen.

kan man ha tryckvagn, kunde man haft bromsvagn :) finns kanske??
 
Jag "tror" den har ont/träningsvärk i ryggen... då brukar dom "knipa" lite med svansen.
 
Man kan köra utan svanskappa, men jag skulle inte rekomendera det. Jag vet en gubbe som gjort det. Hästen gick med vanlig rockard och blev så förbannat sel öm, precis där selen och gjorden legat eftersom selen bromsade vagnen och allt tryck hamnade just där, då selen inte kunde glida fram mer på grund av manken och frambenen....

i de travstall jag varit hos har man spänt den extra ifall det är lopp, nån som har en förklaring till det?

I lopp springer hästen med käk, och du kanske kan räkna ut själv vad som händer med selen ifall hästen ligger tungt i käken, drar selen framåt och samtidigt har ett slackt ryggstycke?


Jag brukar ha minst 4 fingrar eller en knytnäve imellan ryggen och ryggstycket, alltså så att stycket går att lyfta upp och släppa ner utan att vara allt för löst eller strama för hårt :).
 
:bow:

mycket bra skrivet. träning av travhäst sker ju huvudsakligen utan checkrem, så varför spänna den så hårt?

:) inom trad körning har de ju selkontrollanter som inspekterar utrustningen före start.
kanske nåt att utveckla inom travet?
:angel: jag vet att detta är känsligt men iallafall.



mvh rymdentusiasten
 
Man kanske spänner den så hårt för att någon sagt att remmarna inte ska slänga och fladdra... :confused: eller för att man är rädd att selen ska flytta på sig?

Jag vet att i det stall jag började i för många, många år sedan så selade man efter principen att allt skulle sitta stenhårt. Bukgjord, ryggstycke, bett uppdragna hårt i mungiporna osv. Ingen vacker syn, men det är sånt som händer när man inte tänker på att det är levande varelser, hästarna.
Det finns en utrustningskontrollant på tävlignsdagarna, eller det ska finnas, och en veterinär som dessutom ska kolla att tex betten är av godkänd modell...
 
kontroll vid travtäving? haha...
vid alla lopp med andras hästar jag varit med på har jag inte sett någon kolla deras hästar.. för bett kan man väl inte kolla inne i munnen på hästen under lopp?
hörde senast i förrgår en ägare som jag frågade hur det gick i loppet senst.. Jodå, han gick ju inte rent men han sprang ju till en tredjeplats. så vi provar! Helt öppet säger de att hästen är halt, men att de provar! hästen är över 10 år nu, och jag har själv kört honom för ett tag sen. Hästen bör skickas men man vill krama det sista ur honom. var är veterinären där? Och varför sa ingen annan nåt? Börjar misstänka att veterinären är där för hästägarna, kusken o inte för hästarna...tyvärr.
igår var det ponnylopp på umåker, jag kikade från stallet och såg då flera vuxna kuskar som med piskan slog varannat travsteg på de stackars ponnyerna.Och det var precis efter start oxå, altså inget upplopp. Vuxna människor...som sen barnen i klungan tar efter givetvis.
Jag var nära gråt hela dagen. jag söker efter glada upplevelser på travbanorna men ser bara olyckliga hästar.. vet inte hur länge man ska behöva jobba för att börja blunda som alla andra där..
på ridhästtävlingar har man alltid vet. besiktning innan, det borde införas.
 
gubben har alltså kört utan baksele oxå, vilet givetvis är fel, men hade han gjort det hade hästen fått en mycket bättre rumpa, det är nämligen rumpan hästen arbetar med i nerförsbacken. Det är inte fel att lära av de som kör maraton.

att köra utan nått skydd för manken, armbåge är fel, undrar vad "gubben" kunde om hästar o vagnar?
 
Ja. Kontrollen sker i uppsamlingsvolten, har jag för mig. Visst finns det banveterinär på plats under tävling och jag tycker att dom är lite strängare här än vad man ser i Norge, men jag håller med dig, det tas för lite hänsyn till hästarna.
Men en häst som inte går rent behöver inte vara halt. Det är skillnad, och ofta mycket svårare för veterinärerna att upptäcka var felet sitter på en häst som har en oren gång. Dom kan visa sig sjysst på böjprov och då står många veterinärer där utan förmåga att hjälpa hästen.

Men vi kan alltid välja att inte hålla på med trav, så slipper vi se eländet. Eller sprida kunskap och komma med gåda råd till dom som är intresserade, för man kan aldrig ändra på andra, bara på sig själv... :)
Du skulle istället sett på Sleipners unghäst körning dagen innan, det var skoj. :smirk:
 
kontroll vid travtäving? haha...
vid alla lopp med andras hästar jag varit med på har jag inte sett någon kolla deras hästar.. för bett kan man väl inte kolla inne i munnen på hästen under lopp?
Kontrollen sker vid defileringsvolten av banveterinären.. och att tro att banveterinären finns där för ägaren, spelaren osv verkar ju korkat eftersom du då dömmer ut rätt många veterinärer...

Ang att man använder svansrem när man kör är ju inte bara för käken skull utan för att vagnen i sig är ganska tung och i nedförsbackar gör trycket fran vagnen att selen gärna glider fram... du kan ju själv kankse räkna ut hör skönt det trycket blir för en häst...

Om det nu är så himla hemskt på travbanorna? Varför fortsätter du att besöka dem? och varför i hel jösse frid sitter du här och beklagar dig? GÖR NÅGOT! Säg till DEM du tycker behandlar sina djur ILLA.... Just nu ser man dig bara som en passiv liten gnällspik!
 
Det står i medelmsbladet. Kanske finner info. på sekis eller i Sleipnerstugan.
Babyrace för 2-åriga kallblod och äldre.
Tiden sänks vid varje träff och sista träffen så vinner den som kommer närmast ideltiden ett täcke.
 
.
älskar trav men man kunde tänka lite mer på hästarna ibland.
:idea: på travskola, tränarkurs, licenskurs mm
kanske man kunde lära ut lite mer om selning inte bara ur den aspekten att grejerna kan trilla av!
:( ang vet. kontroll så finns den ju vid varje tävlingstillfälle. selkontrollant likaså, men de ser bara hästarna på håll.
inom andra grenar har man skyldighet att visa naken häst för vet.
han känner då igenom dem och kollar hur den rör sig.

det borde vara ännu viktigare inom travet eftersom det är kommersiellt även på låg nivå.



mvh rymdentusiasten :banana:
 

Liknande trådar

Hästhantering Hej! Vill varna för lång och rörig text... Gör ett sista desperat försök att få någon hjälp. Vill börja med att säga att hästen i...
3 4 5
Svar
81
· Visningar
11 577
Övr. Katt Det här inlägget, lade jag på en annan sida och tänkte att det kunde passa här med, med tanke på att "katter är katter och 'ska ha sin...
Svar
5
· Visningar
2 232
Hästhantering Hej! Ny här så vet inte riktigt hur detta går till men hoppas på svar från någon. Har skaffat ny medryttarhäst för ett tag sen, en...
2
Svar
31
· Visningar
2 458
Hundhälsa V är en kastrerad risenschanuzerhane. Jag har haft honom sen han var 6 månader. Han har alltid varit en energisk hund och ganska "hård i...
Svar
19
· Visningar
4 322

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp