Precis, jag skrev väldigt otydligt ser jag nuMen inte är det 5-15 % krav-foder de utfodras med, utan max 5 % konventionellt foder per år är tillåtet för fjäderfä inom Krav?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Precis, jag skrev väldigt otydligt ser jag nuMen inte är det 5-15 % krav-foder de utfodras med, utan max 5 % konventionellt foder per år är tillåtet för fjäderfä inom Krav?
Jag tycker egentligen inte om ägg, kanske är det därför jag känner så stor skillnad. Eller så är det för att jag aldrig ätit köpeägg i nån större utsträckning (alltid haft egna höns).jag antar att det är olika? jag har som sagt egna höns och visst ser jag skillnad på mina ägg och köpeägg men speciellt stor skillnad i smak känner jag inte, har dock hört av folk som köper ägg av mig att dom tycker dom är mycket godare. Likadant har jag vaktlar och många säger att dom är sååå mycket godare, själv tycker jag dom smakar som hönsägg bara.
Fast varje höst saknar höns fjädrar och ser skabbiga ut pga ruggning. Vissa ser värre ut under längre tid än andraDet är inte alltid hemmahöns är väl omskötta. Jag har sett höns med benkvalster, utan fjädrar och allmänt skabbiga där folk såååå nöjt köpte ägg från höns som fick gå ute som "förr". Kolla om hönsen verkligen mår bra innan ni väljer producent och betala vad ett ägg från en välmående höna verkligen kostar.
Det är inte en "port". Det är hela långsidorna på hönshuset som öppnas med ett slags "rullgardin".Det finns inga industrihöns hos storproducenter som har det bra, varken de som föds upp för ägg eller de som föds upp för kött. Även om det står på äggpaketet att hönsen har möjlighet att gå ut så är de så många i antal att de flesta inte kan ta sig till porten som leder ut.
Kolla upp om det finns någon reko-ring i närheten av där du bor så kan du komma i kontakt med folk med mindre gårdar och köpa ägg från - på riktigt - frigående höns.
Ja, du har fel.Men inte nödvändigtvis bättre än eko eller omärkta, om ens egen tanke är att hönsen ska ha det bra.
Om jag missminner mig rätt så måste KRAV-ägg vara garanterade 100% kravgodkänd mat in i hönan, vilket gör att hönan inte kan gå ute och råka plocka ett kryp på marken.
(Korrigera mig gärna, om jag har fel.)
Utan att veta tänker jag att många äggproducenter är drabbade av att verka i områden där fågelinfluensa funnits bland vilda fåglar, och då är det inte lämpligt (och inte tillåtet tror jag) att låta dem gå utomhus. Men för vissa äggproducenter är fågelinfluensa säkert också en ursäkt för att inte låta hönsen vara ute. Jag önskar att jag kunde ha egna höns...
Nja. Det stämmer att värphöns inte lever länge men det beror inte på att ”deras kroppar tar stryk”. Det beror enbart på ekonomi då det är för dyrt att ha kvar besättningen när de går in i ”viloperiod”. Industrihöns värper mer än andra höns och deras aktiva värpperiod är också längre. Men alla höns värper i perioder och industrihönsen slaktas när de går in i viloperiod. Man sätter in en ny besättning för att ha en kortare period med låg äggproduktion.ännu en sak som är viktig (för mig iaf) är att de som har höns för äggindustri (oavsett krav/eko) generellt håller sig till 2 raser, dessa raserna är bara avlade för att lägga många ägg och det betyder att de oavsett foder kommer få en betydligt kortare livslängd. Oftast bara runt 2 år, det är helt enkelt inte fysiskt möjligt för en höna att lägga en sådan mängd ägg utan att kroppen tar stryk. Vi som har höns hemma väljer lantraser som lägger betydligt mindre ägg, ofta får vila flera månader per år och kan leva åtminstone 10 år.
Lite OT men...
Det är lite otäckt hur mycket känsloargument och osanningar som luftas så fort det diskuteras djurvälfärd.
Hörde Ring P1 där en kvinna med emfas hävdade att slaktdjur "har det fruktansvärt". I min närhet finns en gård som attackeras av djurrättsaktivister med lögner, hot, filmer med lögner. (titta ett självdött får = fällar som ligger och väntar på beredning)
Jag känner äggproducenter och de har utformat sin produktion med höga krav på djurvälfärd. De producerar lejonparten av fodret på gården. Jag väljer deras ägg för att jag med egna ögon sett att hönsen verkar ha det bra.
Att svepande döma ut olika typer av produktion baserat på känsloargument får klick. Men speglar inte sanningen.
Det är inte helt ovanligt heller, men skyddsnivån är sänkt igen enligt SVA.Det här resonemanget låter konstigt.
Fågelinfluensa är inte en vanlig sjukdom bland fjäderfä i Sverige.
Jag tycker inte att benämningen port är fel här, dels ser väl inte alla hönsstallar likadana ut (när jag läser på KRAVs hemsida benämner någon hönsuppfödare utgångarna som luckor t.ex.) och dels är definitionen av port enligt SAOL "större ibl. tillslutbar öppning för genomgång".Det är inte en "port". Det är hela långsidorna på hönshuset som öppnas med ett slags "rullgardin".
Ute finns det stora rasthagar.
Har du någonsin besökt en anläggning för KRAV-märkt äggproduktion?