Bukefalos 28 år!

Hantering av dominanta hästar

Sv: Hantering av dominanta hästar

Vad gjorde du efter karatesparken? Och de två första fattningarna gick så bra varför blev han pissed vid tredje fattningen?

Sen om han ska bli duktig på att lyssna på dig så ska du bli duktig på att lyssna på honom för att det ska funka :).
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

när vi sedan skulle öva galopp så gjorde han 2 fina fattningar men sedan vid den 3de så drog han och gjode en karate spark mot min mage.

Klassiskt misstag. När han gjorde den första fattningen skulle det ha varit GODIS, beröm och sedan en enkel och rolig övning som han gillar. Sedan kan man återkomma till fattningen efter några minuter, prova igen, GODIS och beröm när det går bra, vila och annan aktivitet. Sedan kanske det är nog första gången man provar något sådant.
Nästa gång kan man be om fler fattningar osv. Men det är JÄTTEviktigt att hästen blir säker på vad du bad om, samt att han ser att det finns något för honom i det hela också. När jag började öva galoppfattningar med godis så ville tillslut hästen inte göra annat än galoppfattningar :p då blir det väldigt trevlig stämning på träningen.
Jag skulle tippa på att hästen antog att han inte gjorde rätt, eftersom du envisades med att göra om igen, och är han dominant så väljer han kanske en karatespark i frustration över att inte veta vad som önskas av honom.
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Det förekommer inte av texten hur galoppfattningarna gjordes. Men antagligen kan det vara så som du säger att hästen blev pressad eftersom han reagerade så på sista fattningen. Men inte behövs det godis hela tiden. Bättre att visa och säga till hästen att han var duktig.
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Kl
Jag tror den största fällan folk går i när de får hanteringsproblem med skarpa hästar är att de gör för stor grej av att det är en ranghög/skarp häst .
Behandla den inte som ngt specialfall utan med samma självklarhet i fråga om att det är du som är chef och att det är självklart . Jag har aldrig varit med om att situationer spårar ur om man har det förhållningssättet .

Däremot så det farligaste man kan göra är att börja domdera och styra med en sån häst om man inte är säker i sin roll . Och ÄR man säker i sin roll så styr och domderar man inte heller - det finns ingen anledning att göra det , man bara "är" . Sånt känner hästarna direkt .
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Mackan, sån är jag också, jag bara ÄR och har aldrig haft några som helst problemmed djur öht. Jag försöker inte bestämma och domdera, samarbete och ett öppet sinne och sen behövs det inte så mycket mera. Djur "busar ofta till det" i umgänget med mig, dom vet att jag tillåter sånt och ger tillbaks med samma mynt. :p Det ska va kul att ha med djur att göra, och djuren ska tycka att jag är en kul figur som dom gärna vill vara med, det är min filosofi.
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Nej, såklart, det är ju upp till var och en, både människa och häst. Vad jag menade var "mycket tydligt beröm" så att man kan vara säker på att hästen känner att det var rätt, och även värt ansträngningen.
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Däremot så det farligaste man kan göra är att börja domdera och styra med en sån häst om man inte är säker i sin roll . Och ÄR man säker i sin roll så styr och domderar man inte heller - det finns ingen anledning att göra det , man bara "är" . Sånt känner hästarna direkt .

Precis, det är just de verkligt dominanta hästarna som man inte "kan" bossa med, där måste man vara listig istället, använda omvänd psykologi osv för att få pållen att tro att den vill göra det man ber om.
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Beror på situation och vad som avses med "dominanta hästar".

Men jag tycker att tar man sig bara tid att lyssna på hästen och fånga dess uppmärksamhet för att sedan visa vad man vill att den ska göra, så löser sig de flesta hanteringsproblem ganska lätt. Oftast är det så enkelt som att ignorera oönskat beteende och belöna önskat beteende, hästen förstår snart själv vilket som lönar sig. (Är det faktiskt lönt att springa och bocka runt, runt på en volt för att man vill in i stallet NU när människan ändå inte går in med en förrän man har lugnat ner sig och låter sig ledas snällt, till exempel)

Enbart i farliga/ohållbara situationer bryter jag själv beteendet genom att tydligt markera att nu räcker det. (Ej genom våld eller hot)

Sedan så finns det ju undantagsfall, de individer som inte reagerar bra på press/tillsägelse öht utan "slår tillbaka". Jag vet en sådan häst, som har varit med om en hel del och också fungerar därefter.. Lite som hingsten som sandrafors skrev om (hästen jag syftade på anfaller/jagar en inte på det viset dock), i grund och botten handlar det nog om väldigt osäkra/stressade hästar som försvarar sig på det sätt de kan.

Allt annat är nog en hanteringsfråga som för det mesta går att lösa. Enligt min uppfattning iaf :)
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Jag busar iof inte med dem ;)

Det gör jag så ofta jag kommer åt, oftast är det dom som utmanar mig och sen är det igång. "Bus" behöver inte vara "vända upponer på varann" (även om det är skitkul att försöka välta varann när man är på samma våglängd) :angel: utan bus kan lika gärna vara att tjuta lite tillsammans, sura om nåt äpple tillsammans eller helt enkelt retas lite bara-för-att. :devil: Själv lärde jag Madam morra, skitkul när nån kom som inget visste och hon klev fram med strukna öron och morrade dom rätt upp i ansiktet. :eek:

Djur är enkla varelser, det är vi människor som går in för att komplicera precis allting in absurdum.
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Jag skulle faktiskt gissa att den absoluta majoriteten av så kallat dominanta hästar i själva verket är rätt normala hästar, som dock hanteras av en osäker människa. Jag tror att det oftast är så att den som säger att en häst är dominant, i själva verket säger något om sin egen bristande erfarenhet.

Främst av det skälet, skulle jag aldrig skriva något annat än "jag tar det lugnt" som svar på frågan ovan.

Mycket bra svar! ...och jag har träffat på rätt många s.k. "dominanta" hästar som egentligen varit attan så osäkra och gått in i försvar...den jag tog hand om själv visade sig vara en mycket rädd individ som fått förb*skat mycket stryk...han fick ett lugnt liv hos mig och blev trygg och säker.
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Precis, det är just de verkligt dominanta hästarna som man inte "kan" bossa med, där måste man vara listig istället, använda omvänd psykologi osv för att få pållen att tro att den vill göra det man ber om.

Nja, så menade jag inte riktigt . Jag bara "är" ranghögst . Skiter i att analysera hästens rang , det är en självklarhet att den ska lyssna på mig utan mankemang . Jag har aldrig haft problem med det förhållningssättet , hästar accepterar det .
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Det Mackan kan jag helt hålla med om, man bara "är" och det bara funkar oavsett om det är hästar, nöt eller hundar. När jag är bland hästar, hundar eller "nötter" så låter jag dom överta ansvaret över att jag kommer därifrån i samma skick som när jag kom, och får dom välja (och det får dom) :o så har jag snart halva gänget i knät. :p Jag motar inte med djur, jag BER dom flytta sig lite om dom är ivägen och inte uppmärksammar att jag ska fram. Jag vet inte varför det alltid funkar så, och dessutom höjer jag aldrig vare sig rösten eller tempot, allt får ha sin tid.



*Att bli invallad av stora avelstjuren i flocken bland kossor och kalvar är en mäktig känsla, lite som att komma "hem" faktiskt.* :love:
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Finns nog få riktigt dominanta hästar.. Tror mycket handlar om miljö påverkan, ex. hur de är fostrade, hur dem blivit hanterade osv.
De som upplevs som dominanta/"utmanade" är nog i själva verket hästar som lärt sig hur man kontrollerar sin människa.

När jag möter en "utmanande häst" så väljer jag mina strider. Har varit med om ett gammalt avelssto på strax över 20. Henne utmanar jag inte överhuvudtaget för jag VET att hon skulle skada mig. Som tur är så är hon ganska ok att göra det nödvändigaste med, ex. leda vid hagbyten, verka, dräktighets koll osv. Men mestadels så står hon bara i hagen och verkar som avelssto, så henne lägger jag inte ens energi på att försöka acceptera mig som ledare. -men det är nog den enda hästen hittills.

När jag hanterar en "utmanade" häst så är det väldigt viktigt att känna sig säker på det man gör. Jag gör det som jag tror är rätt och kör på det med övertygelse. Kanske extra viktigt att sträcka extra på sig, göra sig "stor" och bestämd. Jag har gärna lite extra avstånd till de hästar som kan upplevas som utmanade/buffliga/"farliga"/respektlösa. Viktigt är att det är hästen som ska flytta sig undan för mig och inte jag som flyttar undan för hästen. Jag använder de medel som krävs; ibland räcker det med att vifta lite med handen och "schasa" iväg hästen och ibland måste man göra en hel indian dans. Jag bestämmer mig innan hur nära hästen få vara mig och sen ska det bara vara så. När hästen gör rätt måste man låta den vara och bli "neutral" igen. Tydliga regler för hästen är a och o.
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Delvis kl.
Håller med Mackan. Folk gör för stor grej av det.
För ca 14-15 år sen följde jag en kvinna till hennes jobb på en ridskola. Hon sa inte varför jag skulle följa med (en bekant till mor).
När vi va där fick jag hjälpa till att påta på i stall och hästar mm.
Tillslut säger hon bara att jag ska hämta en häst i en hage. Hon pekar ut vilken häst och jag gör som hon säger. Ingen big deal.
När jag plaserat hästen i boxen säger hon till de yngre flickorna "Sådär ska det gå till".. Jag förstår inte alls och tänker inte mer på det.

Tydligen hade flickorna problem med hästen då den va dominant. Den hotade dem i hagarna och va styrig att leda. Jag va ett exempel i bemötande på häst.. Jag har ett sätt i mej själv som är dominant. Jag brukar sällan stöta på hästar jag tyker är problem. De flesta är fortfarande bara häst och lätta att samarbeta med.

Sen hur jag skulle agera med en seriöst dominant/farlig häst får framtiden utvisa.
 
Senast ändrad:
Sv: Hantering av dominanta hästar

Kanske extra viktigt att sträcka extra på sig, göra sig "stor" och bestämd.
Har jag aldrig gjort, jag är jag, that´s it!

Jag har gärna lite extra avstånd till de hästar som kan upplevas som utmanade/buffliga/"farliga"/respektlösa.
Och jag vill ha dom så nära som möjligt och det brukar sluta med att vi nästan sitter i knät på varann. Kompisar respekterar man och kompisar vill man vara tighta med. När jag möter en häst på vägen och ryttaren stannar och pratar lite så brukar hästarna placera huvudet i knät på mig för att få en kram och lite kel, hästar som annars hatar all närkontakt öht. Så har det alltid varit.


En häst jag hade på "socialisering" för många år sen började ju utmana mig genom att backa mot mig och veva med ett bakben så jag gjorde likadant. Det slutade med att vi stod ända mot ända och fotsula mot fotsula och försökte göra upp om rangen. ;) Folk som såg oss tyckte inte vi var riktigt kloka nån av oss, men kul hade vi, och det blev en av våra grejer. Hade jag kört den hårda metoden med pisk och skrik så hade det blivit en enda lång strid varje dag men nu blev det en busgrej istället. Som sagt, djur är enkla och dom vill ha kul. :bump:
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

En häst jag hade på "socialisering" för många år sen började ju utmana mig genom att backa mot mig och veva med ett bakben så jag gjorde likadant. Det slutade med att vi stod ända mot ända och fotsula mot fotsula och försökte göra upp om rangen. ;) Folk som såg oss tyckte inte vi var riktigt kloka nån av oss, men kul hade vi, och det blev en av våra grejer. Hade jag kört den hårda metoden med pisk och skrik så hade det blivit en enda lång strid varje dag men nu blev det en busgrej istället. Som sagt, djur är enkla och dom vill ha kul. :bump:

låter inte så jätte kul, utan snarare farligt att stå och sparkas med en häst. veva med bakbenen ser jag inte som om hästen vill ha kul
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Är nyfiken på hur alla ni där ute agerar, eller hanterar i vardagen, mot dominanta/"utmanande" hästar, vare sig det är eran egen häst eller någon annans som ni tar hand om.

Allt handlar om erfarenhet och kunskap. Att "välja sina strider".
Ibland kan man "vinna" med att ignorera och ibland säga ifrån.
 
Sv: Hantering av dominanta hästar

Du skriver att du vet att hon skulle komma att skada dig. Det tyder på att du inte litar på henne. Alltså är det redan kört innan det ens börjat.

Detta med avstånd. Jag ser det som viktigt att kunna verka på olika avstånd och faktiskt tvärtom mot det du skriver. Hästar som är "svåra" har jag hellre på kortare avstånd - lättare att påverka. De jag känner bra kan jag ha längre och ändå ha bra kommunikation.
 

Liknande trådar

Hästhantering Hej! Jag har sedan ett tag tillbaka varit medryttare på ett äldre sto som trots sin ålder är väldigt pigg och glad i ridningen. Hon går...
Svar
6
· Visningar
520
Senast: tessan.g
·
Hästhantering Precis som rubriken säger har jag en häst som är svår/jobbig att sko. Jag vet varför - en hovslagare har varit dum mot honom en gång -...
2
Svar
29
· Visningar
1 566
Senast: Askur2017
·
Träning Ni som har två eller fler hästar och ”vanligt” jobb/familj, hur lägger ni upp aktiveringen av hästarna? Har ni några smarta idéer/tips...
Svar
12
· Visningar
1 399
Senast: Miiikaela_
·
Hästhantering För 1 år sedan köpte jag en ny häst. Hon gick igenom besiktningen utan anmärkning och förra ägarna sålde henne pga att hon inte trivdes...
2 3
Svar
43
· Visningar
4 502
Senast: Badger
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp