Bukefalos 28 år!

Har vi några apotekare eller biologer här?

marengo

Trådstartare
Eller någon som utbildar sig till apotekare eller biolog?

Jag har alltid velat bli veterinär, men måste ha ett alternativ eftersom det är så svårt att komma in på veterinär. Sökte i Sverige och Köpenhamn i höstas, men kom inte in på något av det. Däremot kom jag in på civilingenjör i bioteknik som jag började på men hoppade av efter 2 veckor då det inte passade mig.

Så jag funderar på apotekare eller biolog, och vill veta mer om dessa yrken. Var har ni gått utbildningen, och för biologer, inom vad? Är/var utbildningen bra och rolig? Hur trivdes ni på skolan? Vad arbetar ni med nu? Fördelar/nackdelar med yrket eller utbildningen? Har det varit svårt för er att hitta jobb efter utbildningen? Ungefär vad tjänar man som apotekare eller biolog? Har förstått att det ingår viss matematik på iaf apotekarprogrammet, är det svår matte? Jag har läst upp till matte E med VG i samtliga mattekurser, men matte är något av det värsta jag vet och undviker det gärna (vilket var en av anledningarna till att civ. ing. gick bort). Vad är det för tempo på utbildningarna? Gillar när det är högt tempo och mycket att göra så det är inget negativt om så är fallet. Jag vill veta ALLT ni har att berätta om yrkena! :)
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Jag är biolog. Eller rättare sagt etolog (kandidat i biologi med huvudinriktning etologi).

Arbetsmarknaden för etologer är stentuff. Finns nästan ingen marknad alls faktiskt. Arbetade på ett läkemedelsföretag ett tag, ett gravvik. Det var skoj!
När det tog slut började jag plugga igen. Läste lite strökurser i biologi/miljövetenskap.
Sen blev jag liksom fast i pluggandet :D Älskar att plugga!
Nu läser jag en magister i miljöriskanalys (fast på halvfart, så kommer ta två år) och fyller ut med en massa extrakurser i zoologi, ekologi och lite annat som kan vara bra att veta :p
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Tack för svaret!

Hur lång tid tog det för dig att få jobb efter utbildningen? Var gick du utbildningen?

Jag älskar också att plugga! :D Vilket gör mig lite tveksam till biolog eftersom det bara är tre år. Känns som att man bör ta vara på att man har lätt för att plugga och tycker det är roligt, och kanske gå en längre utbildning. Men är det många som pluggar vidare direkt efter kandidatutbildningen, alltså skaffar sig en masterexamen (för visst kallas det master när man läser ytterligare två år efter kandidat?)?
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Just kandidat i etologi finns bara på SLU i Skara. Härlig liten stad! Hoppas skolan får ligga kvar där.
Verkar vanligt att man tar något år till efter en kandidat i just biologi. Beror väl på hur pass specialiserad man är. Det finns många biolog-inriktningar!

Mitt vik fick jag typ direkt. Två månader efter examen ungefär. Jobbade 6 månader, sen plugg igen. Sen fick jag ett annat jobb som skadedjurstekniker (inte jätterelevant för utbildningen, men lite!) där jag fortfarande har lite vik då och då.
Jag hade gärna stannat i akademiska världen, kanske doktorera. Men man ska välja ämne med, det är inte så lätt :angel:
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Du kan bli kvar i den akademiska världen som biolog längre än tre år. ;) En kandidat är på tre år men du kan (bör?) läsa en magister eller master (ett resp. två år till). Sen kan du doktorera i fem år och sen kan du fortsätta som forskare/forskarassistent. ;) Jag har en kandidat i biologi och läser just nu på ett masterprogram.

Arbetsmarknaden är verkligen tuff. Mycket hänger på kontakter, bra exjobb och att se till att göra sitt exjobb mot framtida arbetsgivare. Det är iaf min uppfattning. Jag har genom skolan och praktik fått goda kontakter som jag hoppas kan leda till jobb men jag har också sett hur tufft det är för många. Man får vara beredd att flytta, vilket jag i dagsläget inte är så intresserad av. Dock finns flera stora (statliga och privata) arbetsgivare i min stad, så jag hoppas det kan gå vägen ändå tack vare erfarenhet och arbetsmoral.

Min utbildning var allmän men skolan (Karlstad) inriktar sig mot ekologi, främst då limnologi och fiskekologi. De flesta doktoranderna, eller rent av alla, jobbar med sötvatten. Masterprogrammet heter Biologi med inriktning rinnande vatten. Utbildningen var jätterolig men efter tre år inser man att man har extremt få färdigheter som är bra på jobbet! Då tycker jag nog att en yrkesutbildning inom fiskekologi (som bland annat finns i Forshaga) ger mycket mer praktiska färdigheter, om det är inom det området man vill arbeta. Man får där lära sig märkningstekniker, man får ta cert för motorsåg och dykarcert och jobba mycket mer praktiskt. På biologiprogrammet lär man sig om celler, ekologi, artkunskap, systematik, kemi och laborationer och skriva ordentliga rapporter. Angående matte så satsar KaU inte på kemi eller matte, istället läser man mer artkunskap och har, trots allt, många praktiska moment och exkursioner. Exakt hur det ser ut på andra uni vet jag dock inte.

Väldigt få biologiutbildningar erbjuder praktik som en kurs, så där tycker jag Karlstad ligger i framkant. Nästan alla jag känner till som gjort praktik fick sedan jobb på sin praktikplats. Själv har jag haft några projektanställningar via min skola. Vad man tjänar beror på var man jobbar. Statligt är lönen trygg men inte så spännande. Som konsult kan du tjäna riktigt bra inom några år, men det är ju en helt annan arbetssituation än statligt arbete också.
 
Senast ändrad:
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Tack så mycket för ditt svar!

Har förstått att det är svårt att få jobb efter en kandidatutbildning, är det fortfarande svårt med en masterutbildning?

Vet du (eller någon annan) om det är stor skillnad mellan biologutbildningarna på de olika universiteten? Finns det någon att föredra framför andra, någon som har bra rykte eller dåligt rykte? Jag bor i Malmö och skulle antagligen välja Lund först om det blir biologi just för att det är praktiskt. Men finns det någon bättre utbildning än den i Lund väljer jag hellre den.
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Lund har väl bra rykte och är en väldigt stor skola, är dock osäker på deras inriktning. Men de har ju många saker som Karlstad inte har, så som labrum i källaren där man kan göra allehanda slags akvarieförsök (jobbade där i somras). Dock tycker jag att en liten skola som Karlstad har varit en fördel eftersom vi har sådan direktkontakt med lärarna hela tiden. Lärarna är få till antalet och efter tre år så vet alla vem man är om man pratar lite och är intresserad. Samma sak med sekreteraren, inga problem att få hjälp när det kluddar med antagning, tentor och annat. Dock tror jag att kraven är högre på andra skolor där eleverna inte är lika oumbärliga, det är min uppfattning. Men hur andra skolor är får andra svara på, det finns fler biologer här på forumet som kanske hittar till tråden. :)

Det bör vara lättare att få jobb med en master eftersom man då hunnit fördjupa sig och få lite 'faktiska' kunskaper. De första tre åren är verkligen grundläggande, men man måste få den förståelsen tycker jag. Dessutom har man hunnit göra två exjobb vilket också leder till att man borde ha fått mer kontakt med lämpliga arbetsgivare eller ha gjort jobb som är så bra att den meriten väger tungt vid intervju. :)

Jag hör dock till skaran som vill jobba så om jag får chans till jobb skippar jag mastern direkt. Jag tycker man lär sig oerhört mycket mer när man jobbar, men så gäller det ju att få ett jobb också...
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Okej, tack så jättemycket för din hjälp!

Inga andra? Apotekare? :)
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Jag är apotekare, men pluggar just nu till läkare, jag vill ha mer patientkontakt och ansvar än man får på ett öppenvårdsapotek i Sverige.

Nu har jag läst min första kliniska termin och spenderat 90% av min tid framför en dator med olika varianter av administration, så jag funderar allvarligt på vem som egentligen pratar med sjuka människor i det här landet?

Jag tyckte om utbildningen, det var mycket att plugga in, men samtidigt mycket labbar och grupparbeten, så jag tyckte inte det blev torrt.

Mina klasskamrater jobbar med allt från forskning till tillsyn av apotek och läkemedelslagar. En del jobbar inom landsting mot vårdcentraler och sjukhus, går igenom läkemedelslistor och stöttar upp för att effektivisera förskrivningen. Flera jobbar inom öppenvårdsapotek, många med chefsposition eller andra ansvarsområden.

Apotekare är också ett yrke som finns överallt i världen, inom Europa kan du söka jobb var som helst. Jag har jobbat 2 år i England, hälften av mina klasskamrater har varit nån vända i Norge. Man tjänar ofta bättre utomlands, men just nu tror jag även de som jobbar med enklare uppgifter ligger runt 30 000 i lön efter ett par år.

Arbetsmarknaden just nu är riktigt bra, men 5 år är en lång utbildning och det finns inga garantier i livet. Men så länge du kan tänka dig att flytta en bit kommer du inte att gå arbetslös.

Hade jag inte bildat familj hade nappat på att flytta i Nya Zeeland och jobbat :)
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Det låter ju rätt bra!

Var gick du din apotekarutbildning? Vad tyckte du om skolan?

Kom på en sak som jag faktiskt inte har funderat så mycket över när det gäller apotekare - är det svårt att undvika djurförsök när man arbetar som apotekare? Om man inte bara vill arbeta på apotek, utan t ex på läkemedelsföretag. Det är kanske rent av korkat att läsa till apotekare om man inte vill arbeta med djurförsök? Jag är inte helt säker på hur jag känner inför djurförsök när det utförs i medicinskt syfte, men det kan ju vara bra att veta vad man ger sig in på.
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Jag läste i Göteborg, Universitetet är stort så de olika utbildningarna är uppdelade i stan. Så det finns inget gemensamt campus som det gör på många andra ställen. Medicinutbildningarna håller till på Medicinarberget, mittemot Sahlgrenska sjukhuset. Vi har en egen kår och eget kårhus, som är jättemysigt med bra fester! Tycker upplägget på utbildningen är bra och lärare och kurssekreterare är väldigt engagerade och är snabba på att svara på mail. Sedan använder de en portal kallad GUL där all information läggs upp och den kunde väl vara bättre. Varje kurs har en egen sida och lärarna på kursen har ibland lite egna ideér om vad de vill ha med och under vilken rubrik de lägger upp vad. Krävs ofta lite detektivarbete för att hitta relevant information.

Även om man jobbar inom läkemedelsförskning så behöver man inte jobba med djurförsök. Läkemedel tas fram i flera steg, först ren kemi; hitta en substans som man tror kan ha viss effekt (ex screenar man gamla medicinalväxter efter verksamma ämnen). Sen kommer ofta studier på cellkulturer; binder läkemedlet till en receptor? Påverkar det DNA-uttrycket? Är det toxiska för celler? Sen kommer djurförsök; har läkemedlet någon effekt på den sjukdom man vill behandla? Hur snabbt bryts det ner? Ackumuleras det i djuret? Risk för cancer vid långvarig behandling?

Ofta får man efter de första djurförsöken gå tillbaka till kemin och kanske förändra sin molekyl för att den ska få bättre effekt, tas upp bättre i tarmen, brytas ner långsammare/snabbare.

Sen kommer test på människor, funkar läkemedlet lika bra på oss som på råttor? Tål vi det? Vad händer om man redan har tagit en tablett av ett annat läkemedel? Sen kommer frågan hur vi ska ge läkemedlet, ska vi göra en tablett? Ska den brytas ner snabbt eller långsamt? Kanske en spray-variant är bäst, eller ett stolpiller?

Efter det kommer stora studier med många deltagare där man vill jämföra hur bra effekt det nya läkemedlet har jämfört med redan existerande mediciner? Vad är den ultimata dosen?

Efter det ännu större studier, ofta med deltagare från flera länder där man tittar på vad som händer med människor som äter läkemedlet länge. Hur går det för gravida som kanske tagit läkemedlet innan de visste om att de var med barn?

Vid sidan av detta måste företaget undersöka vilka miljöeffekter ett ämne har. Hur lång hållbarhet tabletterna har. Viken ekonomi det är att fortsätta med ett ämne, även om det verkar lovande kanske det kommer att kosta mer än man kan räkna med att tjäna igen när medicinen kommer ut på marknaden. Tillstånd av alla möjliga slag måste sökas, allt från att LAF-bänkarna fungerar till etiskt tillstånd när man gör försök på människor.

Kort sagt, det finns myyyyycket att göra även om man reserverar sig för djurförsöksdelen. Den delen kommer dock alltid att finnas med i ett steg vid utveckling av läkemedel, och det är nog bra att veta innan hur man känner inför det.
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

KL

Någon som har koll på hur arbetsmarknaden skiljer sig mellan biolog/miljövetare? Vilka är de största skillnaderna, är miljövetenskap bredare? Har kikat lite på SLU:s kandidatprogram i biologi och miljövetenskap där man väljer en av inriktningarna. :)
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Hur mycket från din apotekar utbildning kan du tillgodoräkna dig till läkarprogrammet?

Personligen läser jag till receptarie (KAU) tre år och så tänkte jag läsa upp till apotekare de två sista åren senare.
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Det är lite plock under terminerna som är samma för läkare och apotekare. Den enda hela kurs som jag kan tillgodoräkna mig är molekylär cellbiologi. Sen tycker de att de har olika inriktning på ex genetiken så då får jag läsa den igen. Farmakologi och fysiologi ligger insprängt med biokemi och större delar av det är samma och jag behöver inte vara med på allt, men måste klara tentan i alla fall.

Det jag var gladast att jag inte behövde göra igen var examensarbetet. Det var tillräckligt kliniskt för att platsa på läkarprogrammet också:D
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Jag pratade med min sambo som är biolog och han sa väl mer eller mindre "bli inte biolog". Arbetsmarknaden är väldigt tuff.
Hans tips var att läsa en "vit linje" och jobba på ex. lab efteråt, där trodde han att det fanns större chans till arbete.
Han har en master inom ekologi och jobbade säsongsanställningar genom bemanningsföretag innan han fick jobb som djurskyddsinspektör.
Det låter som han kommer jobba med det i ett par år, sedan är han inne på att läsa lite skogskurser och jobba med det istället. Vet inte vad medellönen ligger på, men jag tycker det är fel att jag tjänat mer än honom när jag jobbat på industri.
Hans klasskamrater jobbar efter utbildningen på lab, länsstyrelsen och på jordbruksverket.

Jag har själv varit inne på att läsa biologi men har lagt det åt sidan pga det finns så ont om jobb.
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

Miljövetenskap är nog bredare och kanske lättare att få jobb inom men som sagt, vita biologer får lättare jobb. När jag kollar på ams finns det nästan alltid annons ute efter mikrobiologer i min stad och det ligger ofta ute doktorandtjänster för mikrobiologer.
 
Sv: Har vi några apotekare eller biologer här?

kl

Lite tankar på biologspåret.

Jag känner folk som velat bli biolog men sökt sig till Jägmästarutbildningen istället då det ska vara betydligt bättre arbetsmarknad än för gröna biologer.

Jag känner även folk som utbildat sig till gröna biologer som kompletterat med den kompletterande pedagogiska utbildningen efteråt för att få jobb, dvs arbetar som lärare inom biologi/naturvetenskap på högstadie/gymnasie. Känner du att detta skulle kunna vara ett alternativ för att trygga arbete så kan det vara en smart ide att läsa ex kemi, matematik eller fysik som strökurser på sidan om till i alla fall 60hp under biologiutbildningen så att du har ett till ämne.
 
Hej! Jag lyckades hitta till den här gamla tråden då jag själv står i valet och kvalet främst mellan biologutbildningen och apotekarutbildningen och inte är säker på vad jag ska göra. Därför blir jag jättenyfiken, vad blev det till slut för dig?🤩 Och blev du nöjd? Vad gör du idag?
 
Började på civ ing bioteknik, bytte till biolog (Umeå). Tog sedan uppehåll. Började sen läsa kurser på distans igen.

Nu är jag överliggare som bara den om man räknar antalet poäng 😅. Har sökt in för att göra kandidatexjobbet nu till höst, sen får vi se om jag ganska omgående gör masterexjobb efter det också, behöver bara 1 termin till av kurser för en master. Jag har läst mycket ekologi, men även flera etologikurser. Det finns otroligt mycket kurser tillgängliga som fristående och distans nuförtiden, men vissa universitet är bättre än andra. SLU och Linné har varit mardrömmar om inte läraren är väldigt drivande i att sköta det helt på distans tycker jag, båda ligger efter på tekniken och hybridtänket. Karlstad har varit utmärkta, jag har även varit nöjd med en kurs via Kristianstad.

Som biolog utan examen så kan man få jobb någorlunda "inom branschen", jag har bland annat jobbat på ett labb som gör miljöanalyset.

Lite reflektioner över Umeå vs Karlstads biologprogram:

Umeå var en jätterolig studentstad, kurserna var "mer akademiska" eller vad man ska säga än Karlstads. Men Karlstad biologkurs på distans har varit bästa kursen jag läst, lärarna var helt underbara och hela programmet verkar vara sömlöst integrerat för distans - en av mina klasskompisar i länet läser hela programmet på distans, men många är på plats i karlstad. Lättanvänt via Canvas.

Angående arbetslivsanknytning om man inte stannar inom universitetsvärlden så ser jobbmarknaden ut som följer:

Länsstyrelsen som inventerare och/eller handläggare av olika projekt eller tillstånd.

Konsult för inventeringar och miljökonsekvensbeskrivningar (du kan behöva extra kurser i miljövetenskap).

Jobba direkt åt företagen som behöver göra MKBer.

Och så jobb där allmänt naturvetenskap är meriterande, typ jobba på labb.

Själv kommer jag nog ge mig in i turismbranschen istället, har blivit ombedd att söka jobb hos ett av guidningsföretagen här 😁. Snacka om skog är roligare än att räkna skog tycker jag.
 
Jag är biolog med inriktning på etologi. Jäkligt tuff marknad skulle jag säga, jobbar som djurvårdare på nivå 3 på ett djursjukhus och är ansvarig för ”kattverksamheten”.
 

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Jag har bestämt mig för att utbilda mig vidare. De utbildningarna jag har sedan innan är inget att ha om jag vill kunna tjäna mer än...
Svar
5
· Visningar
982
Senast: Sasse
·
Kropp & Själ Min story: Jag kraschade på mitt sommarjobb efter mitt sista år på gymnasiet. Betygspressen hade haft mig på högvarv i tre år och pga av...
2
Svar
20
· Visningar
4 185
Senast: Ramona
·
Skola & Jobb Jag avundas människor som bara "vet" vad de ska göra i resten av livet från stunden de lämnat gymnasiet. När jag själv slutade gymnasiet...
Svar
6
· Visningar
2 215
Senast: Wonna
·
Skola & Jobb Jag har velat bli veterinär så länge jag kan minnas, men har de senaste 4-5 månaderna knappt känt att det lockar alls. Jag sökte till...
Svar
9
· Visningar
1 376
Senast: Libra
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp