Bukefalos 28 år!

Kockar och vegetarianer

Sv: Kockar och vegetarianer

Vad för grupp är det du avser? En grupp av extrema fundamentalister som inte äter 97% av vanliga livsmedel och som inte kan förklara för en normalintelligent person vad de äter? Pratar du om pro-ana?

Jag pratar om dem som ser enstaka molekyler i sin preparerade mat som ett problem när de blir bjudna av privatpersoner, undantaget dem som faktiskt bli akut sjuka av dessa molekyler.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Hm har inte detta diskuterats förr? Jag vill minnas att vi då kom fram till att det faktiskt inte finns några personer som bryr sig om molekyler på det sättet, samt att tillaga t ex en soppa med köttbuljong är på en helt annan nivå än att "enstaka molekyler" slinker med.

Eller har jag bara en déjà vu?
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Ursäkta okunskapen från en som sällan lagar veganmat - hur får man risotton riktigt krämig om man inte använder parmesan?
Blir den bra utan om man kokar riktigt länge på svag värme, eller använder man något substitut?

Mina vegetarianvänner äter nämligen både fisk, mjölk och ägg, så jag har aldrig ställts inför problemet.

/Keb
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Ett av problemen tror jag är att man tycker att den vegetariska rätten måste vara den vegetariska motsvarigheten till kötträtten. Så behöver det ju inte alls vara.

Det tror jag inte att jag tycker. Men jag tänkte mig ändå att det skulle vara rimligt samma kulinariska tradition, vid samma bjudning.

Det är ju ingen slump att just den traditionen är så dålig på vegetariskt. Men jag undrar ofta vad det är vegetarianerna tänker på när de säger att det finns massor. Jag tror mig om att vara rätt bra på mat, och jag ser verkligen inga massor. (I den traditionen. Att den traditionen sedan inte heller är min favorit, är ju en rätt naturlig konsekvens.)

Alltså när det gäller finmat/skrytmat. Vardagsmat skulle jag säga är enklare vegetariskt, för då förfaller man inte av bekvämlighet till tex trista korvsorter, utan blir så illa tvungen att faktiskt laga mat.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Observera att jag inte så mycket tänker på vad jag hade velat ha, utan vad jag hade velat kunna bjuda på i dina kläder. :)

Det blir alldeles för ofta gott åt omnivorerna, och så blir vegetarianerna i alla fall mätta av sin mat. Det räcker inte riktigt, tycker jag, när vi pratar om festmat.

Det är ju det jag känner också. Det ska inte räcka med att vegetarianer och veganer bara får något att äta så att de blir mätta. Det ska vara gott och festligt. Sedan borde kockarna ha kunskap om vad det skulle kunna innebära. Jag kan komma på en del festliga rätter, men då är det frågan om mer specialiserade kök och det är ju inte säkert att den aktuella kocken har den bredden i sin matlagning, så jag vågar inte riktigt föreslå sådant. Jag kan dock tycka att en kock borde ha sådan kulinarisk föreställningsförmåga att han eller hon kan komma på något vegetariskt som passar ypperligt till tryffelrisotto. Jag vet inte, fyllda squashblommor kanske?
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Det tror jag inte att jag tycker. Men jag tänkte mig ändå att det skulle vara rimligt samma kulinariska tradition, vid samma bjudning.

Det är ju ingen slump att just den traditionen är så dålig på vegetariskt. Men jag undrar ofta vad det är vegetarianerna tänker på när de säger att det finns massor. Jag tror mig om att vara rätt bra på mat, och jag ser verkligen inga massor. (I den traditionen. Att den traditionen sedan inte heller är min favorit, är ju en rätt naturlig konsekvens.)

Alltså när det gäller finmat/skrytmat. Vardagsmat skulle jag säga är enklare vegetariskt, för då förfaller man inte av bekvämlighet till tex trista korvsorter, utan blir så illa tvungen att faktiskt laga mat.

Absolut att det kan vara lämpligt att hålla sig till samma kulinariska tradition, men jag ser fortfarande inte problemet. Kolla Fond tex. de lyckas väl rätt bra? Deras förrätter.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Hm har inte detta diskuterats förr? Jag vill minnas att vi då kom fram till att det faktiskt inte finns några personer som bryr sig om molekyler på det sättet, samt att tillaga t ex en soppa med köttbuljong är på en helt annan nivå än att "enstaka molekyler" slinker med.

Eller har jag bara en déjà vu?

Vad bra. Det är vi överens om.

Mitt inlägg handlade egentligen om var man kan dra gränsen att det är fräckt att bjuda någon på "fel" mat. Och någonstans går gränsen på matfobi där jag anser att man nog får acceptera att det är tufft.

Att laga köttbuljongssoppa är inte enstaka molekyler - det är liksom en avgörande ingrediens.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

men jag ser fortfarande inte problemet. Kolla Fond

En vegatarisk förrätt och en huvudrätt - båda verkar iofs väldigt bra. (Och hela menyn är kort, så det är inte 50 kötträtter och en vegetarisk.)

Är du vegetarian själv? Det är ju bara att gratulera om du inte ser problemet.

Jag äter allt, och jag tycker att problemet finns. Och jag tycker att det borde åligga de som är kockar till yrket att åtgärda det.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Jag kan inte tycka att det är en acceptabel kunskapsnivå att tro att 97% av alla vanliga livsmedel är animaliska. Inte minst för att det vittnar om en bedrövlig relation till grönsaker.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

En vegatarisk förrätt och en huvudrätt - båda verkar iofs väldigt bra. (Och hela menyn är kort, så det är inte 50 kötträtter och en vegetarisk.)

Är du vegetarian själv? Det är ju bara att gratulera om du inte ser problemet.

Jag äter allt, och jag tycker att problemet finns. Och jag tycker att det borde åligga de som är kockar till yrket att åtgärda det.

Nej, jag är inte vegetarian längre men har varit under många år. Jag ser inte problemet med att kombinera västerländska råvaror och matkultur med vegetarisk mat och det borde inte utbildade kockar göra. Visst är det en utmaning, men det är ju inte dåliga råvaror man har att jobba med. Dock är utbudet av vegetarisk mat riktigt dålig ute på restaurangerna så tydligen har de problem (jag tror inte att de bryr sig). Jag tycker inte att det är okej att man ska vara tvungen att gå upp på fine dining-nivå för att finna kockar som lyckas med detta.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Jag har varit på en koferans och ett retreat där dom på köket såg att -jaha, vi har fem gäster som beställt vegetarisk så då lagar vi max sex portioner vegmat. Men än fast det funnits en skylt där det stått "veg endast för de som förhandsbeställt" så har några andra gäster gått och försett sig innan alla veggisar kommit och då har den tagit slut. Dom kanske inte gillade dagens rätt eller inte vet jag. Och då har kökspersonalen fått panik och snabbtinat några vårrullar och wookat lite frysta grönsaker, alternativt värmt en burk färdig tomatsås och stekt några färdiga biffar... Inte så värst gott! Så då har jag klagat och tyckt att dom kunde väl gardera sig genom att laga rejält med vegmat så att det räcker ändå.
 
Senast ändrad:
Sv: Kockar och vegetarianer

Jag kan inte tycka att det är en acceptabel kunskapsnivå att tro att 97% av alla vanliga livsmedel är animaliska. Inte minst för att det vittnar om en bedrövlig relation till grönsaker.

Jag kan inte tycka att det är alls vad jag försökte skriva. 97% av alla försålda livsmedel i en livsmedelsaffär innehåller förmodligen ingredienser och spår av ämnen som en matfobisk vegan inte vill ha i sig. Kanske är 97% lite överdrivet. Men inte mycket.

Med det menas inte att 97% av alla vanliga livsmedel innehåller animaliska ingredienser i någon större utsträckning. Den andelen är långt, långt mindre.
 
Senast ändrad:
Sv: Kockar och vegetarianer

Det finns trevliga vegetariska råvaror som kostar, många svampsorter t ex, och varför inte kronärtskockor (färska) eller andra primörer som numera går att få tag på året runt.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Men är det för mycket begärt av sin omgivning att de förstår vad "animalisk" betyder samt är läskunniga och förmögna att titta på en innehållsförteckning? Jag ser mest hur du spyr en massa goja över veganism genom att kalla det missuppfattningar, extrem fanatism, matfobi etc. Väldigt otrevlig inställning måste jag säga.

F ö så känner jag ingen vegan som bryr sig om "spår av". Det betyder ju bara att det kan finnas rester av den ingrediensen i maskinerna som produkten tillverkas i.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Men är det för mycket begärt av sin omgivning att de förstår vad "animalisk" betyder samt är läskunniga och förmögna att titta på en innehållsförteckning? Jag ser mest hur du spyr en massa goja över veganism genom att kalla det missuppfattningar, extrem fanatism, matfobi etc. Väldigt otrevlig inställning måste jag säga.

F ö så känner jag ingen vegan som bryr sig om "spår av". Det betyder ju bara att det kan finnas rester av den ingrediensen i maskinerna som produkten tillverkas i.

Eller att man haft i en tesked smör eller creme fraiche i en 3-liters linssoppa.

Jag menar inte att alla som väljer bort vissa typer av livsmedel är fobiska. Däremot var det någon i tråden som ville vara med och laga mat när man blev bortbjuden för att ha absolut kontroll över vad som hamnade i maten. Det tycker jag är på gränsen till tvångsbeteende och den "fundamentalism" som jag försökte förmedla.

För övrigt tycker jag att det ÄR fånigt att ett bortval av livsmedel på exempelvis etiska eller religiösa grunder är en katastrof för någon om man vid ett enstaka tillfälle skulle få i sig en liten obetydligt mängd. Samtidigt som det absolut inte är fånigt att man själv är noga med vad man stoppar i sig, när man har full kontroll.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Eller så låter man bli den där teskeden smör i soppan och så blir det inte något krångel? Det är väl ingen som har bett dig att förstå, men att du inte kan acceptera att vissa verkligen inte vill äta något som kommer från djurriket känns lite barnsligt?
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Det har väl snarare att göra med att kunskapsnivån tydligen är bedrövligt låg hos somliga. Det handlade ju om att hen inte litade på omgivningens kompetens.

Det flesta normalbegåvade vet väl att smör och creme fraiche är animaliska livsmedel? Om jag äter en tallrik soppa med en tesked smör i lär jag knappast känna det på smaken. Men jag tycker inte att det är vare sig tvångsbeteende eller fundamentalism när jag blir irriterad på personen som påstod att soppan var vegansk för att sedan berätta att det är smör i den.

Det här med att det skulle vara en katastrof vet jag inte var du har fått ifrån.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

För övrigt så är det restaurangmat som diskuteras i tråden. Dvs mat lagad av proffs. Då borde en kunna förvänta sig en betydligt högre kunskapsnivå än hos folk i allmänhet.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Eller så låter man bli den där teskeden smör i soppan och så blir det inte något krångel? Det är väl ingen som har bett dig att förstå, men att du inte kan acceptera att vissa verkligen inte vill äta något som kommer från djurriket känns lite barnsligt?

För mig är inte vill och bli förbannad/upprörd över att man fått i sig en oansenlig mängd när någon annan lagat mat inte samma sak. Det är bara det senare jag avser.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Det flesta normalbegåvade vet väl att smör och creme fraiche är animaliska livsmedel? Om jag äter en tallrik soppa med en tesked smör i lär jag knappast känna det på smaken. Men jag tycker inte att det är vare sig tvångsbeteende eller fundamentalism när jag blir irriterad på personen som påstod att soppan var vegansk för att sedan berätta att det är smör i den.

Tja, om det var medvetet kan man väl bli irriterad. Om det var av misstag eller okunskap, tycker jag det är förmätet att bli irriterad. Då kan man istället lugnt förklara att smör inte är att betrakta som acceptabelt av en vegan och hoppas att kunskapen fäster istället.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp