Sv: Kockar och vegetarianer
Svarar först på några citat, kommenterar mer nedan
Jag tycker definitivt att man kan kräva bättre mat än couscous och fetaost när de andra äter pärlhöns med tryffel.
Instämmer helt!
Men känner du dig aldrig besviken? Liksom som att du och dina smaklökar inte räknas? Jag är inte själv vegetarian längre, men jag tyckte att det kändes riktigt tråkigt å vegetarianernas vägnar.
Jag är OFTA besviken på de vegetariska alternativ som erbjuds.
Tyvärr tycker jag det vegetariska är dåligt på många restauranger i oavsett hur "fina" de är. Ofta saknas protein i maten =/
Exakt!
Jag slutade äta kött 1986 och ja, visst har det hänt mycket på den vegetariska fronten sen dess, men fortfarande händer det att man får svaret "du kan få en sallad" när man frågar om det finns några vegetariska alternativ. Och bara att man måste fråga om det är ju ren skandal, tycker jag!
Eller som den gången, bara något år sedan, som en kompis skulle köpa med sig något till mig från en kebabsylta och det enda de kunde erbjuda i vegetarisk väg var en sallad. Okejdå, sa jag med en suck. Och när jag öppnade förpackningen så hade jag fått en
kycklingsallad!!
liksom! Jag menar, NÄR blev kycklingar grönsaker??
Eller när vi var tre vegetarianer på en avelsmiddag på "halvfin" restaurang och de hade serverat nån räkmacka till förrätt. Vi frågade var våra vegetariska alternativ fanns - det fanns inga, utan de hade utgått från att vi åt räkor...
Vi fick några salladsblad och en tomatskiva på en tallrik istället.
Vidare den gången när jag var på kurs med kanske 40 deltagare eller så. När gänget vid "första bordet" började serveras sitt kaffe så hade vi två som åt vegetariskt fortfarande inte fått in vår varmrätt. Och på denna tvådagarskurs fick vi samma
prefabricerade vårrullar två dagar i rad, bara med lite olika tilltugg.
För 2 år sen var jag på en stor jubileumsmiddag som jag fått betala bra med pengar för att vara med på. Till förrätt var det några salladsblad av olika sorter, en tomatbit och några oliver - köttätarna fick laxtartar.
Till varmrätt fick vegetarianerna kallt ris insvept i en stekt aubergineskiva (så det såg ut som en skål), på en bädd av salladsblad... Jag fick äta mig mätt på köttätarnas stekta potatisar, som de fick till sina rådjursbitar.
Sen, en av gångerna jag var på bruksprovsgalan, var det i alla fall en kock som försökt tänka till och maten serverads i en urgröpt ananashalva, så det såg i alla fall fint ut. Men smaken var enbart sötsyrlig och proteinerna fick man leta efter, som sagt.
Går man på pizzeria så finns pizzan vegetaria/vegetariana med paprika och champinjoner på, ibland lyxar de till det med oliver och/eller kronärtskockor. Man kan också få en pizza med bara svamp.
Går man på italiensk restaurang kan man alltid lyxa till det med vegetarisk pasta och hittills har jag aldrig fått något annat än ungefär samma tomat-och-basilikabaserade sås, med lite paprika och svamp i, typ.
Det är så himla synd att kockarna hoppar över det vegetariska kapitlet i sin utbildning, för det går att göra så oerhört god vegetarisk mat om man bara vill, vågar och kan. Jag åt en gång, också det på en kurs, en pastarätt där tillbehören var så vällagade att det fortfarande vattnas i munnen på mig när jag tänker tillbaka på det - trots att det är mer än 15 år sedan. Det händer fortfarande då och då att man springer på riktigt vällagad vegetarisk mat, men oftare får jag be dem om någon av de befintliga kötträtterna, fast utan köttet, för att få någorlunda vettig VARM mat när jag är ute och äter.
För sallad, det anser jag är tilltugg. Jag vill ha MAT.