Bukefalos 28 år!

ont i ryggen, vad göra?

Hej du.

Har läst alla inlägg och måste för det första hålla med i frågan om svansdragning, eller som det beskrivs mer som ryck, det är inte bra.
Att dra på rätt sätt är inte svårt och det är nyttig stretching av både muskler och nackligament, men be någon som kan visa dig då.

Ang. kiropraktor finns det visserligen flera duktiga, men tänk dig för innan. Du beskriver din häst som stel och spänd i muskulaturen, vad skall en "kotknackare" göra åt det? Muskler är inte deras område. Jag undrar vilken typ av massage din häst har fått? Misstänker klassisk massage, det är den vanligaste formen, men det finns en annan typ, som är tuffare men går mer på djupet, heter Genuin Svensk Massage. Den är väldigt effektiv dessutom. Så försök få tag på en sådan massör i närheten, jag kanske kan tipsa om en beroende på var du bor.
Nästa alternativ jag skulle ge, så länge hästen är vet.undersökt naturligtvis, är en equiterapeut som kan sätta akupunktur alternativt inleda med laser, det vet de själva bäst naturligtvis, bara fråga.

Jag anser att kiropraktik är bra när något ligger snett pga yttre våld av något slag, i akuta situationer. Men att be en kiropraktor dra i hästen när den har muskelspänningar kan resultera i muskelsträckningar alt. muskelbristningar istället. Då är det bättre att mjuka upp muskulaturen med massage först, då är chansen större att hästen blir frisk snabbare. Är det sedan inget som ligger snett behövs ju ingen kiropraktor alls. Själv går du väl inte till "kotknackare" för att du är spänd i nack-/ryggmuskler, eller?

Lycka till!

Mvh
 
Hmm det är väl just därför man går till en kotknackare?

Stela muskler kommer ofta av att någon kota ligger knäppt.

En bra kiropraktor masserar dessutom musklerna mjuka innan de drar.
 
Läs igenom vad jag skrivit igen. Ligger inget snett, vad ska då en kiropraktor rätta till? Dessutom är det oftare spända muskler som drar kotor o.dy. snett, inte tvärtom.

Mvh
 
Men, hur ofta är det som ingenting ligger snett? Det behöver inte vara en kota som är sned, det kan räcka med att det är en sena eller ett ligament som inte mår riktigt som den ska.

Kiropraktik är inte alltid det bästa, däremot finns det andra behandlare som istället manipulerar saker och ting rätt på ett snällt sätt - som i sin tur får resten av kroppen att må bra och bli rätt balanserad. Massörer är alltid bra, men fixar man inte till grundorsaken är det en ganska onödig kostnad. Säger inte att Allt ligger i rörelseapparaten, men till största delen tror Jag att det är därifrån spända muskler kommer....och det kan inte en massör fixa till.
Det vanligaste är (min erfarenhet) att felställningar/skador/smärta gör att det blir spända muskler, inte att spända muskler "drar" saker och ting snett.
 
Både håller med och inte ;)

Att dra rätt i svansen ÄR svårt, men man kan lära sig.
För det första finns det som jag sagt innan många hästar som har gamla frakturer i svansen, och att dra i en sådan svans är farligt.

Jag jobbar gärna med svansen, både för att släppa nacken och för att mjuka upp länden, för att höja självförtroendet på hästen och för att göra den medveten om att den har en styrspak.
Dock rekommenderar jag INTE att någon gör det på måfå!

Vad det gäller kiropraktorer opch vad de gör och ej så är det väldigt olika. Vissa kiropraktorer har även massagekompetens och inser vikten av att släppa muskeln innan manipulation. Vissa kiropraktorer tar fram gummiklubban och jobbar inte med muskeln efteråt.

Ja, det är muskeln som låser leden, men jag vill högt varna för att massera för mkt!
Jag har på kort tid varit ute hos flera hästar med ryggproblem, där massör varit i farten, och masserat FÖR mkt!
Att släppa för mkt på muskeltonus är farligt då det behövs en viss stabilitet kring ryggraden, alltså, lagom är bäst!

Jag förespråkar alltid samarbete mellan yrkesutövare, och om någon har kompetens på flera områden, kanon!

Sen vill jag ju inte påstå att alla equiterapeuter har kompetens på akupunktur, de har en viss undervisning i ämnet, men därifrån till kompetens.., alla equiterapeuter har en specialisering, vissa i fler ämnen, vissa i färre, fast alla har samma undervisning. Det är bara att fråga när man ringer vad de jobbar med!

Fö. anlitar jag inte kiropraktor alls, jag själv går till Osteopat, totalt överlägset allt annat. Mkt mjukare metod som man även kan använda i akuta skeden.
 
Nej, jag håller med dig. Att massera för mycket är inte bra. Förutom att den nödvändiga spänningen blir för låg framkallar massage i för stor utsträckning också ett visst beroende hos hästen då behandlingen frigör endorfiner.

Vad gäller spänningar på grund av felställningar som någon annan skrev så kommer många spänningar av felaktig benställning, brutna vinklar och sämre exteriör än idealet. Dessa problem kan inte någon behandlare någonstans rätta till, men leder de till muskelspänningar kan en massör underhålla muskulaturen så den fortsätter vara smidig, precis som andra typer av behandling kan göra samma sak. Men en kiropraktor (och då menar jag just en berson med kompetens på skelett och inte kombinerad kiropraktor/massör) kan inte genom att dra i kotor hit och dit rätta till de spänningar som kommer av en utåt bruten carpal t.ex.

Vad gäller svansdragningen, så håller jag med dig Carola, att det ligger en risk i det med tanke på gamla frakturer med mera, en klämning av svansen i en dörr kan vara avgörande. Men jag tycker ändå inte att tekninken är svår, tyvärr. Men det är vad JAG tycker, jag tycker INTE att ansvariga ska gå ut i stallet och dra på måfå, det gjorde jag klart även tidigare.

I övrigt är jag väldigt intresserad av vad en osteopat gör, om du har ork och tid Carola får du gärna PMa mig om det. Det skulle vara roligt att få veta mer.

Mvh
 
Saxar direkt från sidan:

Osteopati är framför allt ett sätt att tänka och inte en teknik. Osteopatin utgår ifrån att kroppen är en helhet med en naturlig kapacitet att balancera och läka sig själv. Denna anpassningsförmåga är en grundförutsättning för hälsa.

Inom osteopatin anser vi att belastningar som kroppen bär på begränsar denna förmåga. För att kunna påverka dessa belastningar använder sig osteopaten av det intima förhållandet mellan kroppens struktur och funktion. En osteopat inser att strukturella störningar och obalanser orsakade av stress eller trauma kan ge upphov till smärta och andra symptom. Genom nervreflexer kan andra kroppssystem förutom rörelseapparaten bli involverade, såsom det hormonella och det cirkulatoriska systemet.

Osteopatisk behandling


Osteopaten behandlar kroppsytan-rörelseapparaten-i syfte att få hela kroppen att fungera optimalt. Det primära målet med behandlingen är att uppnå de mest gynnsamma förutsättningarna för hälsa. En osteopatisk behandling är ytterst specifik för varje individ. Det finns inom osteopatin ett antal olika behandlingsmetoder. Gemensamt för dessa är att osteopaten alltid arbetar direkt på patientens kropp med sina händer.

Inga redskap eller instrument används. Ett kännetecken för osteopati är de fina, mjuka tekniker som används. Osteopati är en behaglig behandlingsform för både patient och terapeut.

Ursprung


Osteopati är den ursprungliga av de moderna formerna av manuell medicin, där manuell står för att händerna är behandlarens redskap och medicin står för ett komplett behandlingssystem. Osteopati grundades i mitten på 1800-talet i Amerika. Den första skolan etablerades så tidigt som 1892. Sedan dess har yrket gått igenom många förändringar och expanderat både teoretiskt, kliniskt och geografiskt.

Osteopati i världen


Osteopati är etablerad och erkänd i de engelsktalande länderna. I USA är osteopater läkare och de allra flesta arbetar i en konventionell läkarroll. I Storbritannien, där osteopati haft sitt starkaste fäste utanför USA under hela 1900-talet, fick yrkeskåren sitt definitiva erkännande 1993 då Parlamentet godtog en ny lag, the Osteopathic Act, vilken helt accepterar osteopati som en unik klinisk disciplin.

Den osteopatiska utbildningen i England är på universitetsnivå och resulterar efter fyra års studier i en "Bachelors degree in Osteopathy". Efter ytterligare 2 års studier kan man även erhålla en Masters degree.

Osteopatiskolor finns även i Frankrike, Spanien, Italien, Holland, Belgien och Finland m.m.


:)
 
Spända muskler och stelhet kan man väl även framkalla genom obalanserad utfodring? Ifall kroppen skapar överskott och inte kan omsätta energi/protein på ett sunt sätt...
 
oj, efter att ha läst alla svar nu är jag väldigt förvirrad :crazy: vad skulle ni råda mig till att göra?
 
"Ang. kiropraktor finns det visserligen flera duktiga, men tänk dig för innan. Du beskriver din häst som stel och spänd i muskulaturen, vad skall en "kotknackare" göra åt det? Muskler är inte deras område."


"Jag anser att kiropraktik är bra när något ligger snett pga yttre våld av något slag, i akuta situationer. Men att be en kiropraktor dra i hästen när den har muskelspänningar kan resultera i muskelsträckningar alt. muskelbristningar istället. Då är det bättre att mjuka upp muskulaturen med massage först, då är chansen större att hästen blir frisk snabbare. Är det sedan inget som ligger snett behövs ju ingen kiropraktor alls. Själv går du väl inte till "kotknackare" för att du är spänd i nack-/ryggmuskler, eller?"


Jag tror att det många gånger blir missförstånd om vad kiropraktorer gör egentligen. De har inte gått en 4 veckors kurs i hur man "drar och rycker" justerar, det läser i 5 år där de lär sig om hela kroppen. De kan ju inte bara dra hit och dit utan att veta hur det kommer att påverka resten av kroppen...

Här kommer deras studieplan
Introduktionskurs kiropraktik 2
Anatomisk introduktion 1
Biokemi 2
Cellbiologi och embryologi 3
Histologi 2
Nervsystemets och sinnesorganens anatomi 4
Rörelseapparatens anatomi 4
Visceral anatomi 3
Topografisk anatomi 2
Nervsystemets fysiologi 3
Organsystemens fysiologi 3
Integrativ fysiologi 2
Farmakologi 1

Undersökning
Fysikalisk undersökning av nervsystemet 2
Fysikalisk undersökning av rörelseapparaten 3
Fysikalisk undersökning av viscera 1

Forskningsintroduktion
Forskningsmetodik I 2

Studieplan

År 2
Humanbiologi Veckor
Kiropraktisk teori 3
Biomekanik 2
Spinal mekanik 3

Sjukdomslära
Patologi 3
Mikrobiologi 1
Neurologi 3
Ortopedi 3
Laboratoriediagnostik 2

Undersökning
Rörelsepalpation 5
Kliniska funktionstester 2

Behandling
Introduktion kiropraktisk behandling 1
Kiropraktisk mjukdelsbehandling 3
Träningslära 1
Idrottsmedicin 4
Instrumentell fysioterapi 2

Forskningsintroduktion
Forskningsmetodik II 2

Kiropraktisk analys 3

Sjukdomslära
Invärtesmedicin 4
Infektionssjukdomar 1
Reumatologi och immunologi 2
Differentialdiagnostik 3

Undersökning
Diagnostisk radiologi 3
Kiropraktisk diagnostik 4

Behandling
Kiropraktisk teknik 11
Skolios 2
Rehabiliteringträning 1
Patientklinik 4

Forskningsintroduktion
Forskningsmetodik III 2

TOTALT 40

År 4



Allmän kirurgi 1
Medicinsk psykologi 1
Psykiatri 1
Förebyggande- och rehabiliteringsmedicin 5
Öron 1
Ögon 1
Gynekologi 1
Hud 1
Näringslära 1

Behandling
Kvinnoorienterad kiropraktik 1
Viscera 2
Patientklinik 8
Patientanalys 3

Juridik
Hälso- och sjukvårdsjuridik 1

Forskningsintroduktion
Forskningsmetodik IV 2
Uppsats 10

TOTALT 40

År 5





År 5
Sjukdomslära Veckor
Geriatrik 1
Pediatrik 1

Behandling
Geriatrik 1
Pediatrik 1
Orientering om specialtekniker 2
Idrottskiropraktik 1
Klinisk farmakologi 1
Nutrition 1
Patientklinik 16
Patientanalys

 
Jag bytte hage för en vecka sedan nu och hon har knappt ont längre! :bow:
SKa dock ta ut kiropraktor iaf. :)
tack för era svar :)
 
har du kollat sadeln? det är ofta den som ger upphov till ryggont hos hästarna... annat kan oxå va att dom blir kalla men det är mindre troligt...
 
Ja, alla seriösa kiropraktorer som behandlar hästar har den här utbildningen på människosidan. Alltså legitimerade kiropraktorer.
Det finns ej ngn hästkiropraktor utbildning i Sverige ännu utan de som är ute och behandlar hästar har själva vidareutbildat sig med hjälp av kollegor utomlands, veterinär m.fl.

I grund och botten är vi levande varelser och fungerar därför inte allt för olika. De kunskaper leg.kiropraktorer har med sig från kiropraktorskolan är till stor hjälp även hos hästar och andra djur.
 

Liknande trådar

Hästvård Nu behöver jag lite inputs och förslag gällande mitt 14-åriga sto som jag har haft i fem år och som aldrig varit skadad under den tiden...
2
Svar
28
· Visningar
3 845
Senast: Ida94
·
Skola & Jobb Började nytt jobb för 2 veckor sedan. Ingen överlämning har funnits eller upplärning utav arbetsuppgifter, utan jag får springa och ta...
2
Svar
37
· Visningar
4 295
Senast: Soapbubble
·
Hästvård Eftersom jag inte har något att göra och lite tankar att skingra sitter jag här på lördagskvällen och nördar ner mig i min hästs...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
8 336
Hästvård Nu får jag snart panik! Irländare, D-ponny, het I ridningen, men trygg och harmonisk på marken. Myser, kommer direkt i hagen.Tillgiven...
4 5 6
Svar
108
· Visningar
9 385
Senast: Oknytt
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp