Rikare trädgård

Svenska trädgårdsintresserade använder väl extremt lite gift? Delvis för att det helt enkelt inte är lagligt (sen 2021), men också för att det inte är trendigt. Det är däremot trendigt att odla för mångfald och insekter, och att odla grönsaker.

Blanda inte ihop det med jänkarna som besprutar sin gräsmatta med roundup flera gånger per säsong.
 
Hur drar du slutsatsen att "många" gårdar har det så? Åtminstone här kring skulle jag säga att det inte är jättemånga. Betande djur i skogsmark skulle jag säga är minoritet, eftersom moderna lantbruksdjur behöver kraftigare bete än vad ängar och skogsmark kan erbjuda.
Beror på var i landet man är. Hos oss går de flesta köttdjur ute året om och växlar bete efter tillväxt. Plus att de fodras med ensilage från gården.

Andra trakters djur hålls annorlunda. Man behöver bara åka en halvtimme för ett annat sorts landskap

Mjölkdjur får ensilage med mkt klöver, ärtor etc.
Finns ett stort hönseri i närheten som enbart fodrar med med sånt som odlats här.

Som sagt det beror på. Men skogsbete på stora slättland är inte möjligt pga avsaknad av skog.:)
 
Hur drar du slutsatsen att "många" gårdar har det så? Åtminstone här kring skulle jag säga att det inte är jättemånga. Betande djur i skogsmark skulle jag säga är minoritet, eftersom moderna lantbruksdjur behöver kraftigare bete än vad ängar och skogsmark kan erbjuda.
Därför att jag lever nära personer som arbetar med den typen av jordbruk och vet hur stora nätverken är för att driva utvecklingen ditåt, och vet att det finns många som skulle göra det i ännu större utsträckning om konsumenten efterfrågade det. De som pratar mest om biologisk mångfald och hur man ska arbeta för den i mina kretsar är storskaliga lantbrukare. Men det blir ju naturligt en dyrare produkt i slutändan som inte alla bönder vågar satsa på eftersom många lantbrukare går på knäna efter de senaste årens elpriser, bränslepriser och räntehöjningar så jag tror tyvärr det stannat av något.
 
Förövrigt, för oss som har häst, två gifter att hålla koll på i gödslet:

Pyralider från spannmål och sockerbetor (även halm)
Avmaskningsmedel

Pyralider förstör nattskattor och baljväxter mfl, avmaskningsmedlet tar kål på insekter.
FOR (Fritidsodlarna) var väl först att uppmärksamma pyraliderna efter larm från hela landet om missöyckad tomatodlare. Bladen skrumpnade märkligt och det blev inte så mycket med skörden.

De hittades även i gödning för ekologisk odling. Och i blomjord. Jag har en uråldrig clivia som nästan strök med efter omplantering. Det var två år sedan och den har inte riktigt tagit sig än

Numera tror jag alla odlare är medvetna om pyralider.
 
Beror på var i landet man är. Hos oss går de flesta köttdjur ute året om och växlar bete efter tillväxt. Plus att de fodras med ensilage från gården.

Andra trakters djur hålls annorlunda. Man behöver bara åka en halvtimme för ett annat sorts landskap

Mjölkdjur får ensilage med mkt klöver, ärtor etc.
Finns ett stort hönseri i närheten som enbart fodrar med med sånt som odlats här.

Som sagt det beror på. Men skogsbete på stora slättland är inte möjligt pga avsaknad av skog.:)

Ja? Här går många djur också ute året om. Det var väl inte riktigt det som var frågan, utan vilken typ av mark de går på, och det faktum att skogsbete och ängsbete helt enkelt är för magert för moderna lantbruksdjur. Känns inte som att vi pratar om samma sak.

De flesta jag känner till odlar egen spannmål och eget hösilage/ensilage till djuren. Det var inte heller riktigt frågan. Men eftersom du nämner det, så kan vi ju problematisera ytterligare - nämligen att stora områden mark odlas upp för mat till kreatur snarare än människor. De närmaste smågårdarna runt mig lyckas hålla sina köttdjur på någorlunda "obrukbar" mark odlingsmässigt sett, men sällan de större. Men oavsett storlek går ju ändå många hektar åt till djurfoder.
 
Ja? Här går många djur också ute året om. Det var väl inte riktigt det som var frågan, utan vilken typ av mark de går på, och det faktum att skogsbete och ängsbete helt enkelt är för magert för moderna lantbruksdjur. Känns inte som att vi pratar om samma sak.

De flesta jag känner till odlar egen spannmål och eget hösilage/ensilage till djuren. Det var inte heller riktigt frågan. Men eftersom du nämner det, så kan vi ju problematisera ytterligare - nämligen att stora områden mark odlas upp för mat till kreatur snarare än människor. De närmaste smågårdarna runt mig lyckas hålla sina köttdjur på någorlunda "obrukbar" mark odlingsmässigt sett, men sällan de större. Men oavsett storlek går ju ändå många hektar åt till djurfoder.
Men om det är odlingen som är problemet nu så är det väl bättre att det odlas till djur som håller markerna öppna och därmed bidrar till den biologiska mångfalden än till människor som ju inte gör mycket mer än förstör den. Så får
Vi vänja oss vid att äta nötter, rotfrukter, insekter och annat som kanske kräver mindre yta p/p än spannmål?
De flesta lantbrukare jag känner gör som tanten beskriver, betar växelvis. Alla djur har inte samma energibehov utan de som har stort behov stödfodras eller går på saftigare bete men en stor del av dem går faktiskt i skogs och Ängshagar större delen av vår/höst. Tror hästvagnar är en större ”odlingstjuv” än hagar för kreatur i de trakter jag känner lantbrukare.
 
Därför att jag lever nära personer som arbetar med den typen av jordbruk och vet hur stora nätverken är för att driva utvecklingen ditåt, och vet att det finns många som skulle göra det i ännu större utsträckning om konsumenten efterfrågade det. De som pratar mest om biologisk mångfald och hur man ska arbeta för den i mina kretsar är storskaliga lantbrukare. Men det blir ju naturligt en dyrare produkt i slutändan som inte alla bönder vågar satsa på eftersom många lantbrukare går på knäna efter de senaste årens elpriser, bränslepriser och räntehöjningar så jag tror tyvärr det stannat av något.

Ja, jag lever också på landet bredvid jordbrukare. Både stora och lite mindre. Äger själv gård och arrenderar ut mark. Hos de två närmaste går pratet åt motsatt håll, båda ska växlar från ekologiskt till konventionellt för att det ekologiska helt enkelt inte lönar sig.
 
Ja, jag lever också på landet bredvid jordbrukare. Både stora och lite mindre. Äger själv gård och arrenderar ut mark. Hos de två närmaste går pratet åt motsatt håll, båda ska växlar från ekologiskt till konventionellt för att det ekologiska helt enkelt inte lönar sig.
Precis, för att konsumenten inte efterfrågar eller betalar priset. Det är ju vad som står i mitt sista stycke också och det är sorgligt.
 
Men om det är odlingen som är problemet nu så är det väl bättre att det odlas till djur som håller markerna öppna och därmed bidrar till den biologiska mångfalden än till människor som ju inte gör mycket mer än förstör den. Så får
Vi vänja oss vid att äta nötter, rotfrukter, insekter och annat som kanske kräver mindre yta p/p än spannmål?
De flesta lantbrukare jag känner gör som tanten beskriver, betar växelvis. Alla djur har inte samma energibehov utan de som har stort behov stödfodras eller går på saftigare bete men en stor del av dem går faktiskt i skogs och Ängshagar större delen av vår/höst. Tror hästvagnar är en större ”odlingstjuv” än hagar för kreatur i de trakter jag känner lantbrukare.

Men det beror ju återigen på vilka marker som i så fall "hålls öppna". Du kan ju inte jämföra en stor vallåker med en äng. Den stora vallåkern är odlad, ängen är inte det.

Lösningen är ju snarare att gå ifrån storskalig köttproduktion. Det vet vi ju ger en negativ miljöpåverkan på flera sätt. Även om de går i ängshagar utfodras de ändå med hösilage och ensilage från odlad vallåker. Antingen har vi mindre köttproduktion eller går tillbaka till äldre typer av lantbruksdjur som inte har samma energibehov. Dels klarar de sig bättre på skogs/ängsmark och dels så blir det mer mark till produktion för mat till människor.

Men det kommer ju med ett högre pris givetvis, precis som du är inne på.
 
De flesta jag känner till odlar egen spannmål och eget hösilage/ensilage till djuren. Det var inte heller riktigt frågan. Men eftersom du nämner det, så kan vi ju problematisera ytterligare - nämligen att stora områden mark odlas upp för mat till kreatur snarare än människor. De närmaste smågårdarna runt mig lyckas hålla sina köttdjur på någorlunda "obrukbar" mark odlingsmässigt sett, men sällan de större. Men oavsett storlek går ju ändå många hektar åt till djurfoder.
Det är väl ett strukturellt problem.
Runt mig finns massor av åkrar i träda.

Tyvärr så kostar det mer att köra ut traktorn och bruka marken än man får för skörden.
För typ 30 år sen var de i fullt bruk. Få marker duger till brödsäd här men det skär i det gamla bondehjärtat att se all denna mark i träda.
 
Men det beror ju återigen på vilka marker som i så fall "hålls öppna". Du kan ju inte jämföra en stor vallåker med en äng. Den stora vallåkern är odlad, ängen är inte det.

Lösningen är ju snarare att gå ifrån storskalig köttproduktion. Det vet vi ju ger en negativ miljöpåverkan på flera sätt. Även om de går i ängshagar utfodras de ändå med hösilage och ensilage från odlad vallåker. Antingen har vi mindre köttproduktion eller går tillbaka till äldre typer av lantbruksdjur som inte har samma energibehov. Dels klarar de sig bättre på skogs/ängsmark och dels så blir det mer mark till produktion för mat till människor.

Men det kommer ju med ett högre pris givetvis, precis som du är inne på.
Miljöpåverkan och biologisk mångfald går inte alltid hand i hand. I Sverige skulle jag våga mig på att säga att köttproduktionen bidrar till biologisk mångfald i många fall.
 
Miljöpåverkan och biologisk mångfald går inte alltid hand i hand. I Sverige skulle jag våga mig på att säga att köttproduktionen bidrar till biologisk mångfald i många fall.

I de fall det gäller naturbeteskött på ängs- och skogsmark, så absolut. Vet dock inte hur stor den produktionen är i Sverige totalt sett.
 
Du får det ju att låta som någon konspirationsteori från föreningen i fråga där Svenssons går och sprutar gifter hej vilt samtidigt som de samlar ris på hög 😂.
Jaså låter det så?, det är nog ditt eget påhitt för att göra dig själv lustig på min bekostnad,och det där med att samla ris på hög i trädgårdar , det tror jag inte är så stor nytta som många tror. Ris och sly finns det så gott om , det är stora grova äldre helst stående döda eller halvdöda träd som behövs. Och äldre skog.
 
I de fall det gäller naturbeteskött på ängs- och skogsmark, så absolut. Vet dock inte hur stor den produktionen är i Sverige totalt sett.
Den köttproduktion som är i mina trakter är på åkrar som annars skulle stå oanvända. Det är inte äng i strikt bemärkelse. Mer gräsmarker som stått orörda länge. Det enda som skett är djurens betande.

Min insyn i hur det ser ut i övrigalandet är inte så stor - bara det jag ser från bilfönstret. Till skillnad från de marker hemikring som jag sett i många många år.

Att släppa djuren "på skogen" sker väl bara på fäbodarna? Ett nötkreatur försörjer sig dåligt i ren skog. Men gräsmarker med en kant av skog finns ofta för att erbjuda skydd åt djuren - utöver ligghallarna de har.
 
Ja, jag lever också på landet bredvid jordbrukare. Både stora och lite mindre. Äger själv gård och arrenderar ut mark. Hos de två närmaste går pratet åt motsatt håll, båda ska växlar från ekologiskt till konventionellt för att det ekologiska helt enkelt inte lönar sig.
Ja det är många och mkt areal som går ifrån det ekologiska. Så många väljer om och använder bekämpningsmedel och konstgödning igen.
 
Att släppa djuren "på skogen" sker väl bara på fäbodarna? Ett nötkreatur försörjer sig dåligt i ren skog. Men gräsmarker med en kant av skog finns ofta för att erbjuda skydd åt djuren - utöver ligghallarna de har.

Nej? Det skulle jag inte säga bara sker vid fäbodar. Men det är ju också det jag tidigare påpekat - dagens köttdjur kräver mer energi. Det går ju liksom inte att jämföra med rödkullor eller fjällkor.
 
Miljöpåverkan och biologisk mångfald går inte alltid hand i hand. I Sverige skulle jag våga mig på att säga att köttproduktionen bidrar till biologisk mångfald i många fall.
Det finns ju fler mjölkkor än amkor i sverige så om man ser till det så är det mesta köttet från mjölkkor och deras avkommor, så för egen del så har jag svårt just med mjölkproduktion deras köttproduktion och biologisk mångfald.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp