Solcellspaneler.

Det är faktiskt ett etablerat namn för klassen ;) Miniverk = upp till 20m höjd och max 3m i rotordiameter , gårdsverk= 20-50m eller mer än 3m i rotordiameter. Jag vill minnas att vårt var 47m högt med en märkeffekt på drygt 43kw.
Thanx, visst inte det!

Det största problemet var att leverantören gjorde en felberäkning av placeringen. De utsåg en plats som var för nära ladugården, där vinden vände både mycket och ofta. Varje riktningsbyte av vinden gör att verket stänger ner, ställer om och startar upp, vilket gjorde att en del dagar stod det och bytte riktning 50% av tiden. Förutsättningarna var hos oss annars goda, med mycket vind och ett högt och öppet läge.
Det praktiska underhållet var i princip minimalt, vi hade ett serviceavtal med leverantören som stod för det lilla årliga underhåll som behövde göras. Bekanta till oss har ett likadant som vi hade, och deras fungerar bättre. Det håller inte sina kalkyler, men det står åtminstone inte så mycket stilla som vårt gjorde.

Vi sålde det i alla fall, och investerade i solpanelerna i stället. De levererar ström varje dag utan krångel och täcker upp för nästan 40% av vår årliga energiförbrukning.
Intressant - det problemet har jag inte hört talas om tidigare.

Hur länge hade ni gårdsverket?
Som jag förstått det är underhållet vindkraftsverkens svaga punkt, och det accelererar ju (som med allt annat) på andra halvan av dess livslängd. Det är ingenting du känner igen?
(jag menar ju att jag inte nödvändigtvis behöver ha fattat det jag hört på rätt sätt)
 
Thanx, visst inte det!
Intressant - det problemet har jag inte hört talas om tidigare.

Hur länge hade ni gårdsverket?
Som jag förstått det är underhållet vindkraftsverkens svaga punkt, och det accelererar ju (som med allt annat) på andra halvan av dess livslängd. Det är ingenting du känner igen?
(jag menar ju att jag inte nödvändigtvis behöver ha fattat det jag hört på rätt sätt)

Vi hade det bara i tre år eller något, sedan blev vi kontaktade av en som ville köpa det och eftersom vi haft mycket krångel med det pga placeringen så valde vi att sälja :)
Därmed hann det ju inte bli så mycket underhåll, så jag kan nog inte ge dig något svar är jag rädd. Men det låter ju inte orimligt, att det blir stora underhåll på andra halvan av livslängden.

Våra bekanta är väldigt engagerade i både föreningar och annat gällande just gårdsverk, och jag vet att de sköter allt underhåll själva. Det är rätt mycket arbete med det och deras verk är nog 8-9 år gammalt nu.
 
Vi hade det bara i tre år eller något, sedan blev vi kontaktade av en som ville köpa det och eftersom vi haft mycket krångel med det pga placeringen så valde vi att sälja :)
Därmed hann det ju inte bli så mycket underhåll, så jag kan nog inte ge dig något svar är jag rädd. Men det låter ju inte orimligt, att det blir stora underhåll på andra halvan av livslängden.

Våra bekanta är väldigt engagerade i både föreningar och annat gällande just gårdsverk, och jag vet att de sköter allt underhåll själva. Det är rätt mycket arbete med det och deras verk är nog 8-9 år gammalt nu.
Ok, tack. Då behöver jag inte revidera mina tankar om underhåll. Jag inbillar mig att det blir betydligt billigare om man gör underhållet själv, men i varje fall jag hade inte velat klättra 43 meter upp i luften för att byta olja i en växellåda.
 
Detta bortfall på 865MW och 900MW (eller 6.5 TWh under 2016) måste ersättas på något sätt.
Lägger till att siffran 6.5 TWh under 2016 blir betydligt större under 2017 - eftersom R2 var avstängd under 11 månader under 2016 för underhåll.
 
Ok, mindre vindkraftverk.
Vad var problemen?
Hur är det praktiska underhållet på ett sådant?
Jag vet inte hur du lyckats citera @AraSlei i mitt namn? :confused:

Nej, visst är det ett gigantiskt problem som vi har framför oss om/när hela vår kärnkraftsverkspark ska ersättas.

Men vid sidan av det problemet på sikt, har vi ett annat mindre kärnkraftsproblem i närtid att hantera. Ringhals 1 och 2 kommer (i förtid) stängas 2019 och 2020 efter beslut av sin ägare, eftersom de inte längre är lönsamma.
Det är alltså inte ett politiskt beslut, utan ett rent ekonomiskt.

Detta bortfall på 865MW och 900MW (eller 6.5 TWh under 2016) måste ersättas på något sätt. Och vilket sätt det än blir, så inte kommer det ersättas med ny svensk kärnkraft.
Och jag tror att mest realistiskt är att solkraft får fylla på den största delen av detta hålet.
O1 och O2 stängdes av ekonomiska skäl, så det är ingen skillnad när det gäller R1 och R2, men att ersätta det med solpaneler tror jag är helt omöjligt. Indirekt så är det även ett politiskt beslut iom att kärnkraften ska avvecklas och det är då inte lönsamt att investera mer i ny teknik och underhåll för att driva dem när elpriset varit lågt.

Problemet med alternativen är att när efterfrågan är störst är produktionen för låg och osäker, med allt regnigare höstar och vintrar är solinstrålningen för låg dagtid och 0 nattetid för att solenergi ska fungera som ersättning. Att satsa storskaligt där det är mycket sol ger andra problem.

Oavsett vilket alternativ som ska ersätta kärnkraften måste det vara reglerbart och med tillräckligt stor svängmassa för att det ska fungera, vattenkraften kommer inte att räcka till. Vattenkraften ska även den miljöanpassas och vattendrag restaureras för att möjliggöra bl a fiskars vandringar.
 
Det är uträknat i år ja. Dock på det gamla bidraget. Med det nya bidraget minskar avbetalningstiden med ca 2 år. Så säg 16 år då. Fortfarande alldeles för lång tid (med för mycket osäkerheter) tycker jag. Om några år när huset är rustat och solcellerna har droppat i pris kan det bli aktuellt.
Idag får man 20 eller 30% tillbaka av vad allt kostar att sätta upp sen får man 60öre tillbaka på skatten från skatteverket per kilowatt man matar ut på nätet.
Och som sämst betalar elbolaget spotpriset till dig så i runda slngar får man 1kr betalt/ sparar per kilowatt som man producerar.
Sätter man upp 1kW solceller och de kostar 10000kr så brukar de producera runt 1000kwh per år
man får tillbaka minst 20% så totalt betalar man 8000kr i detta räkna exemplet är det avbetalt på 8 år.

Men frågan är varför solcellerna ska betala sig själv? Hur många räknar på att köket ska betala sig själv?
Att inte sätta upp solceller idag är i min mening korkat om man har tak som funkar bra till det.
Det sparar på taket och producerar ren energi
 
Jag gjorde mitt kandidatexamensarbete om ungefär det här.
Vi fick fram ca 15 års återbetalningstid i Stockholm på ett bra placerat tak, inkluderat de stöd man kunde få då.
Det är väldigt tveksamma brytningsmetoder för många solceller på marknaden i Sverige (brytningen sker alltså utomlands). Jag har för mig att vi läste en rapport om att brytning för solceller är betydligt farligare än brytning av uran eftersom reglerna vid brytning är betydligt slappare.
För att ytterligare tala emot solceller så "produceras" elen under en tid på dygnet då konsumtionen är låg. Om jag inte missminner mig är en peak vid ish 8, sen dalar det till eftermiddagen då det stiger igen. Solen strålar som mest under konsumtionsdalen. På natten är konsumtionen återigen låg.

Vatten går knappt att bygga ut (och vi har fantastisk vattenkraft i Sverige), vågkraft vore super om det blev en fungerande lösning för både oss och havet.
Vind- mja. osäker tillgång, men bra när det är lagom.
Kol säger väl sig självt. Idioti att använda imo.
Kärnkraft är mitt kompletteringsval till vattenkraften tills den dagen våg, sol och vind (eller kanske fusion?!) klarar av att ta över. Sker övergången för tidigt kommer vi bara importera smutsig kolkraft. Svensk kärnkraft är säker. Jag tycker vi borde fokusera mycket forskning på att återanvända kärnavfall, både för energiproduktion och för att få ner tiden som avfallet är farligt.


Vad spelar det för roll hur de produceras, datorn som folk skriver sinna inlägg på bryr man sig inte hur de produceras men så fort som de e är något som är "bra för miljön" så ska det synas i sömarna.
Självklart är det bra att det tas upp till ytan men att avstå för att köpa solceller av den anledningen är märklig.
Hur tar man upp kol ? olja?.... det gäller att jämföra hela vägen

Har du verkligen gjort ett arbete om detta? du känne inte så värst påläst.
Skulle det vara negativt att all el i sverige kom från sol under några timmar? i min värld låter det som någon positivt.
Tänker du dessutom på att det blir fler och fler elbilar så har du enorm potential att faktiskt lagra energi och dessutom koppla bort belastning ögonblickligen.

Vind.... osäkertillgång? det blåser alltid någonstans....
 
Skillnaden är att du har kärnkraften som bas och reglerar med vatten som du mycket riktigt säger, men du kan inte ha solenergi som bas och reglera med vatten. Dessutom fungerar det inte att köra enbart vatten och vind heller då ju mer vind du får in desto svårare är det att reglera med vatten, inte ens vattenkraftverken tål att köras hur som helst då det sliter på maskinerna och ger dyrt underhåll.

Kärnkraften går att reglera men inte inte som ett vattenkraftverk.
Tänker man sig i gamla banor så stämmer de du säger.


Tänker man sig istället lite framåt så går det att styra både på tillverkningssidan men även på belastningssidan.
Just elbilar är en fantastisk möjlighet att styra.
 
Jag har solpaneler på mitt hus, kombinerad sol/pelletspanna. Är det en extremkass sommar (som den här var) så låg elräkningen på runt en 500-ing. Då är vi fem personer. Mycket tv-spel och tv blev det för barnen i sommras då det oftast var skitväder. Året innan, en "normal" sommar låg elen på ca 250kr. Nu på vintern runt 8-900kr. Då är det all el och uppvärmning av vattnet. Går ca 4 pallar med pellets om året a'1900kr. Snittar ca 1200kr/månad på ett år för el, värme, varmt vatten.

Pellets är dock ett helvete att hålla på med, hade funderingar på en luft/vatten värmepump i kombo med solpanel, men vet inte om jag tjänar nått på det, och om den klarar av att hålla uppe värmen. Jag är fryslort och har gärna 22-23 grader inne...
Nånting stämmer inte här.
solceller producerar energi... är det solceller( el) eller solpaneler( värme)?
 
Idag får man 20 eller 30% tillbaka av vad allt kostar att sätta upp sen får man 60öre tillbaka på skatten från skatteverket per kilowatt man matar ut på nätet.
Och som sämst betalar elbolaget spotpriset till dig så i runda slngar får man 1kr betalt/ sparar per kilowatt som man producerar.
Sätter man upp 1kW solceller och de kostar 10000kr så brukar de producera runt 1000kwh per år
man får tillbaka minst 20% så totalt betalar man 8000kr i detta räkna exemplet är det avbetalt på 8 år.

Men frågan är varför solcellerna ska betala sig själv? Hur många räknar på att köket ska betala sig själv?
Att inte sätta upp solceller idag är i min mening korkat om man har tak som funkar bra till det.
Det sparar på taket och producerar ren energi
Fast 1 kW installerad effekt kostar inte 10 000 kr här utan närmare det dubbla. Jag har räknat på det som sagt och kollat vad andra betalat för sina anläggningar. Har du tips på var jag kan få bra grejer installerade ”inklusive allt” för 10 000 kr/kW före avdrag får du gärna tipsa!

Köket betalar absolut sig självt i fråga om komfort. Eller om man hemskt gärna vill göra en ekonomisk jämförelse kan man ju räkna på vad det kostar att äta varenda måltid på restaurang i 25 år och se vart man landar då ;)

En sak förresten som jag läste om nyligen var en person som installerade solceller på sitt tak och fick väldiga besvär med stadsbyggnadskontoret. De ville, för att bevilja bygglov (som för övrigt kostar pengar), ta del av beräkningar som visade att husets takkonstruktion var tillräckligt stark. Solcellsinstallatörerna var inte till någon hjälp utan den här personen fick jaga rätt på någon annan som kunde hjälpa honom (ännu en kostnad). Han uppskattade nu att hans återbetalningstid är på över 20 år.
 
Fast 1 kW installerad effekt kostar inte 10 000 kr här utan närmare det dubbla. Jag har räknat på det som sagt och kollat vad andra betalat för sina anläggningar. Har du tips på var jag kan få bra grejer installerade ”inklusive allt” för 10 000 kr/kW före avdrag får du gärna tipsa!

Köket betalar absolut sig självt i fråga om komfort. Eller om man hemskt gärna vill göra en ekonomisk jämförelse kan man ju räkna på vad det kostar att äta varenda måltid på restaurang i 25 år och se vart man landar då ;)

En sak förresten som jag läste om nyligen var en person som installerade solceller på sitt tak och fick väldiga besvär med stadsbyggnadskontoret. De ville, för att bevilja bygglov (som för övrigt kostar pengar), ta del av beräkningar som visade att husets takkonstruktion var tillräckligt stark. Solcellsinstallatörerna var inte till någon hjälp utan den här personen fick jaga rätt på någon annan som kunde hjälpa honom (ännu en kostnad). Han uppskattade nu att hans återbetalningstid är på över 20 år.
Fans nån berättelse om det som valsade runt där betongpannorna skulle bort under och panelerna vägde mindre - och kommunen skulle ändå ha beräkningar.
Det som då går att fråga är vad de har på fötterna för det, och är där krav på bygglov om inte takvinkel ändras mm.
När man tar in pris på anläggning så är det väl lämpligt att ta med sådana kostnader i anbudet.
 
Fans nån berättelse om det som valsade runt där betongpannorna skulle bort under och panelerna vägde mindre - och kommunen skulle ändå ha beräkningar.
Det som då går att fråga är vad de har på fötterna för det, och är där krav på bygglov om inte takvinkel ändras mm.
När man tar in pris på anläggning så är det väl lämpligt att ta med sådana kostnader i anbudet.
I just mitt fall då så har vi ett hus som ursprungligen byggdes med platt pappbeklätt tak men som för 10 år sedan fick ett plåtbeklätt sadeltak. Husets konstruktion förstärktes inte. Jag ser en reell risk både i att vi skulle krävas på just den typen av handlingar och att vårt hus kanske faktiskt inte klarar den extra vikten.
 
Fast 1 kW installerad effekt kostar inte 10 000 kr här utan närmare det dubbla. Jag har räknat på det som sagt och kollat vad andra betalat för sina anläggningar. Har du tips på var jag kan få bra grejer installerade ”inklusive allt” för 10 000 kr/kW före avdrag får du gärna tipsa!

Köket betalar absolut sig självt i fråga om komfort. Eller om man hemskt gärna vill göra en ekonomisk jämförelse kan man ju räkna på vad det kostar att äta varenda måltid på restaurang i 25 år och se vart man landar då ;)

En sak förresten som jag läste om nyligen var en person som installerade solceller på sitt tak och fick väldiga besvär med stadsbyggnadskontoret. De ville, för att bevilja bygglov (som för övrigt kostar pengar), ta del av beräkningar som visade att husets takkonstruktion var tillräckligt stark. Solcellsinstallatörerna var inte till någon hjälp utan den här personen fick jaga rätt på någon annan som kunde hjälpa honom (ännu en kostnad). Han uppskattade nu att hans återbetalningstid är på över 20 år.

3kw paket
11st paneler a 1700kr ( 270W)= 18000kr
Fronius inverter 3kw 12500kr
Totalt 30500kr = 10200kr per Kw
Tillkommer kabel, installationsmaterial, montagematerial, elektriker

6kw paket
22st paneler a 1700kr ( 270W)= 32000kr
Fronius inverter 3kw 15000kr
Totalt 47000kr = 8000kr per kw
Tillkommer kabel, installationsmaterial, montagematerial, elektriker


Det är mer eller mindre inget kök i sverige som är så dåligt att det byt ut för att det inte går att äta mat i de så jag låter bli att kommentera det

Det är beroende på vilken kommun du bor i. regelverket är ändrat till det positiva och många har föränklat det till att så länge som de fäljer taket så behövs inget bygglov.
Självklart kollar man upp om taket i övrigt är okej.
Jag kör hellre med fakta inte "jag hörde"
 
Inte så att de är någon som levererat takstolarna som har gjort någon beräkning?

Eller är det där skon klämmer - kommunen vill ha bygglov på bytet av takkonstruktion i efterhand till dubbel taxa.
 
3kw paket
11st paneler a 1700kr ( 270W)= 18000kr
Fronius inverter 3kw 12500kr
Totalt 30500kr = 10200kr per Kw
Tillkommer kabel, installationsmaterial, montagematerial, elektriker

6kw paket
22st paneler a 1700kr ( 270W)= 32000kr
Fronius inverter 3kw 15000kr
Totalt 47000kr = 8000kr per kw
Tillkommer kabel, installationsmaterial, montagematerial, elektriker


Det är mer eller mindre inget kök i sverige som är så dåligt att det byt ut för att det inte går att äta mat i de så jag låter bli att kommentera det

Det är beroende på vilken kommun du bor i. regelverket är ändrat till det positiva och många har föränklat det till att så länge som de fäljer taket så behövs inget bygglov.
Självklart kollar man upp om taket i övrigt är okej.
Jag kör hellre med fakta inte "jag hörde"
Men de där siffrorna är ju bara på material. Någon ska montera och installera också. Och är det bra grejer eller bara det allra billigaste du hittat? Vad räknar du på för underhållskostnader? Vad är livslängden på kringutrustningen? Varför uppger ”alla andra” på ex Byggahus, Solcellskollen, de stora elbolagen etc att deras solcellsanläggningar i den storlek jag tittat på kostar ~130 000 kr före bidrag om det egentligen bara kostar hälften så mycket?

Jag har fakta. Insändare i Ny Teknik v 48 eller 49, du kan själv läsa där. Skribentens namn är utskrivet. Han bor i grannkommunen till mig. Jag tror mer på honom än på anonyma ”lillkillen” på buke faktiskt :)

Och du, det blir lite tramsigt och ganska tröttsamt när du ska komma och försöka få det till att jag inte kan något bara för att vi har avvikande åsikter. Ett av årets nyord är killgissa och jag känner att du just gett tråden en utmärkt demonstration av dess innebörd.
 
Vad spelar det för roll hur de produceras, datorn som folk skriver sinna inlägg på bryr man sig inte hur de produceras men så fort som de e är något som är "bra för miljön" så ska det synas i sömarna.
Självklart är det bra att det tas upp till ytan men att avstå för att köpa solceller av den anledningen är märklig.
Hur tar man upp kol ? olja?.... det gäller att jämföra hela vägen

Har du verkligen gjort ett arbete om detta? du känne inte så värst påläst.
Skulle det vara negativt att all el i sverige kom från sol under några timmar? i min värld låter det som någon positivt.
Tänker du dessutom på att det blir fler och fler elbilar så har du enorm potential att faktiskt lagra energi och dessutom koppla bort belastning ögonblickligen.

Vind.... osäkertillgång? det blåser alltid någonstans....

Det spelar all roll. Om du läste vad jag skrev så var det knappast ros av kol och olja.
Sol ska alltid hyllas, men det ÄR inte helt fläckfritt. Imo så är kärnkraft bättre (i Sverige), speciellt om vi forskar lite mer på hur vi kan utvinna mer energi ur avfallet och därmed förkorta den farliga tiden.

Jag jämförde inte ens med hur man tar upp kol och olja. Läs.

Nej, under ett par timmar är det bra men vad gör du med överskottet de timmar du har för mycket el? Vad gör du de jättemånga timmar du har för lite el? Vad är din lösning?
Elbilar är långt bort och är inte en rimlig lösning. "Kan alla som har halvtomma bilar gå ut och tanka nu pliis?"

Vind är osäkert. Kika på Tyskland.
 
Men de där siffrorna är ju bara på material. Någon ska montera och installera också. Och är det bra grejer eller bara det allra billigaste du hittat? Vad räknar du på för underhållskostnader? Vad är livslängden på kringutrustningen? Varför uppger ”alla andra” på ex Byggahus, Solcellskollen, de stora elbolagen etc att deras solcellsanläggningar i den storlek jag tittat på kostar ~130 000 kr före bidrag om det egentligen bara kostar hälften så mycket?

Jag har fakta. Insändare i Ny Teknik v 48 eller 49, du kan själv läsa där. Skribentens namn är utskrivet. Han bor i grannkommunen till mig. Jag tror mer på honom än på anonyma ”lillkillen” på buke faktiskt :)

Och du, det blir lite tramsigt och ganska tröttsamt när du ska komma och försöka få det till att jag inte kan något bara för att vi har avvikande åsikter. Ett av årets nyord är killgissa och jag känner att du just gett tråden en utmärkt demonstration av dess innebörd.

Ja självklart ska det sättas upp också men eftersom jag inte vet vad det är för hus eller något alls om installationen så satte jag det som tillkommande kostnader.¨
Som du också ser så är det både precis över och under 10kkr per kw.

Hade du googlat fronius så hade du sett att det är en av de världsledande aktörerna över krafteletronik.
Missade att lägga med länken på var man kan köpa grejerna
http://www.solcellsgrossen.se/

Nyteknik är inte en källa för fakta tyvärr, de är pinsamt dåliga på att räkna rätt och skriva rätt när det gäller at redovisa just fakta.Att kommunen säkert har begärt de uppifterna tvivlar jag inte på men omständigheterna.
Tyvärr har jag inte tillgång till tidningen nu men hittar du de så lägg gärna upp det.

Vi pratade om kostnader för att sätta upp solceller, inte att driva dem x antal år.
Men enkelt förklarat så har jag räknat med 0 kr i underhållskostnader över iallafall 10 år.
skulle invertern gå sönder så kan man lägga på 2 år på kalkylen.

Att säga 130k för den anläggning du tittat på säger mig inget, vad har du tittat på ?

Se det som en vänlig upplysning att jag berättar detta och jag är fulltmedveten om att stora aktörer tar fantasisummor men... de har nyckelfärdiga lösningar, här får man själv bestämma.

Bemöt mig med fakta så blir jag tyst, annars blir jag inte det.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp