Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Status
Stängd för vidare inlägg.
D

Dinamith

Nu går skam på torra land!

I dagens Ridsport finns ett reportage om att Annelie Eriksson inte fick sin C-tränarlicens på grund av att hon blev kuggad i ett teoretiskt dressyrprov. Hon skulle då få göra ett omprov och dessutom hålla en dressyrlektion och hon rekommenderades att gå bredvid en dressyrtränare i ett år. Anneli tackade nej till omprovet. Jag förstår henne.

Distansen A-tränare Staffan Strandberg säger i artikeln att " distanryttare kan inte grunderna. De har inte gått på ridskola och lärt sig utan mest ridit runt i skogen." Han fortsätter kritisera distanssporten av idag: "Det är mycket skador på distanshästar och det är för att de rider för dåligt. Distansen har dåligt rykte, sporten minskar och vi får allt sämre ryttare"

Man tror tamejfan inte att det är sant:
- Anneli har gått på ridskola och ridgymnasium och alla som är ute på tävlingsbanorna vet att hon kan rida.
- Det är inte mycket skador på distanshästar
- Sporten minskar inte, den växer snabbast av alla discipliner
- Distansen börjar få allt mer respekt och uppmärksamhet tack vare sin tillväxt och fantastiska resultat

För det första så måste SvRF ändra sin tränarutbildning. Om man är C-tränare i distans så ska man inte behöva vara en mästare på dressyr. Basic ridskunskap måste räcka. Distanstränaren hjälper ryttarna med distansspecifika träningsprogram. Om distansryttaren behöver hjälp med dressyren så finns det en uppsjö av dressyrtränare.

Staffan Strandberg - som är distansens enda A-tränare - måste med omedelbar verkan avsäga sig sin A-tränarlicens inom distans. Om inte så måste man ta den ifrån honom. Staffan har inte sysslat med distans på en herrans massa år utan håller väl idag enbart på med sin ridskola och dressyr. Att han uttalar sig okunnigt, felaktigt och nedsättande om distansen tycker jag automatiskt diskvalificerar honom.

Gradera upp vår enda B-tränare Eva Borg till A-tränare och låt henne ingå i SvRF's tränarråd.

Ut med Staffan fort som f-n.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Instämmer till fullo, i vart enda ord!

Jag anser att Staffan Strandbergs uttalande är kränkande för såväl distanssporten som oss distansryttare och inte minst för Annelie själv.

Distanskommittén måste göra ett avsevärt vassare uttalande angående dessa så uppenbara felaktigheter som Staffan Strandberg framfört, än det som framgick av artikeln i Ridsport.

Jag ifrågasätter bestämt om Staffan Strandberg verkligen är fortsatt aktuell som föredragshållare under Distansgalan? :confused:

Därtill blir man fundersam på hur Staffan Strandberg tänker:
* Ska inte distansryttare godkännas som C-tränare (osv) för att han vill ha fler elever själv eller?
* Vem tror han kommer anlita honom efter detta uttalande?
* Hur ska dessa "undermåliga distansryttare" kunna förbättras utan egna tränare som KAN sporten och kan hjälpa till att stärka ekipagens svagheter?

Som Dinamith säger "Distanstränaren hjälper ryttarna med distansspecifika träningsprogram. Om distansryttaren behöver hjälp med dressyren så finns det en uppsjö av dressyrtränare".

Vad är detta för karl?
Får han verkligen stå oemotsagd?
..och ska han verkligen vara något att lyssna till på Distansgalan??? :eek:
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

jag kan bara hålla med! Blev jätteförvånad över hur vår enda A-tränare uttrycker sig! Dessutom i samband med Annelie Eriksson som är en av de mest framgångsrika och väl-ridande ryttarna vi har just nu!!
Märkligt! Känns som om han inte varit ute i distansverkligheten på mycket mycket länge! hallaå Staffan- vi har faktiskt en ryttare som är rankad på 2a plats i världen!!!
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Jag är så upprörd över det här att jag inte kan släppa det.

I artikeln säger Staffan dessutom: "De har inte relevant kunskap i den svenska modellen med korrekt sits och korrekt ridning."

Vad är korrekt sits för en distansryttare. Världseliten är delade om hur mycket "dressyrarbete" man ska lägga ner på en distanshäst, med dess fördelar och nackdelar. Man är väl överens om två saker: för det första att man inte kan rida i "korrekt sits" om man med det menar som när man rider dressyr och för det andra att man ska sitta i balans och belasta hästen så lite som möjligt. Se på araberna som rider stolsits. Inte vackert, men de rider snabbast i världen på alla banor och de har hästar som uppenbarligen klarar det.

Staffan var redan för 15 år sedan inne på att man skulle korsa in halvblod för att förbättra ridbarheten hos distanshästar. Herregud sa jag redan då - vad har det med ridbarhet att göra? De kan i och för sig göra rörelser som tillfredsställer dressyrdomare på ett bättre sätt, men ridbarhet?

Staffan blev mig veterligen A-tränare tack vare att han fullföljde WEG i Stockholm för cirka trettio år sedan. Sedan var han under en period landslagsledare och arrangerade Nybyggetritten. Men så vitt jag vet så har han inte tränat några distansryttare (förutom i dressyr då...) på en tjugo år och jag tror inte att han har varit på en distanstävling på tio år.

Vad baserar han sina uttlanden på? Vet han hur världseliten rider idag? Har han sett eliten sedan EM i Punchtown för en tio år sedan? Var har han fått tag i statistiken som säger att fler distanshästar skadas och var finns forskning som säger att det är på grund av ryttarnas dåliga ridkunskaper? Var finns statistiken som säger att antalet distansryttare minskar? Och har han gjort en mediaundersökning som visar att distansen får ett allt sämre rykte, när åtminstone jag påstår precis tvärtom?

Att han ska föreläsa på distansgalan är mer än pinsamt.
Att han är den enda distanstränaren i SvRF's tränarråd är skamligt.
Att han som före detta landslagsryttare och landslagsledare i distans orsakar så mycket skada på bilden av distans i Sverige är för mig helt oförståeligt.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Kan bara hålla med föregående talare, förjävligt rent ut sagt.

Jav vill se den dressyr eller hopptränare kandidat som som ställs inför uppgiften att lära ut distansritt!! Nej , just det Distans ingår ju inte som utbildning för de övriga grenarna! Hur gör de med körningen undrar jag, behöver de också lära sig dressyr för att få lov att lära ut körning????

Har själv haft funderingar på tränar utb. MEN med de krav och den utbildningen som svrf har, var det inget alternativ. Den utbildningen innehåller INGET av värde när det gäller Distansritt och det är ju just distans man ska lära ut. Det lilla som handlar om distansritt är det vad jag vet Staffan som håller i, vad är det då han lär ut??? egna erfarenheter från tiden då distansritt i Sverige handlade om att genomföra är att segra, SM gick på 80km,sen 120km i hastigheter runt 13km/h?
Har Staffan utbildat sig själv i ämnet träning för distansritt under de senaste åren??
VI som faktiskt förkovrat oss en del genom åren vet att träning idag är långt ifrån vad den var för 10-15 år sedan, det har skett en UTVECKLING.

Vad jag kan se idag är att vi har ryttare som rider BÄTTRE än förr, att skador har ökat, finns det något konkret bevis för det?
Vår förre landslags veterinär Lars Roepstorf frågade mig för 4 år sedan varför vi hade så lite träningsskador på våra distanshästar. Mitt svar var att vi rider på varierat underlag, sitter välbalanserat och låter våra hästar gå i en naturlig form. Lars teori var att vi inte tränade våra hästar tillräckligt hårt! vill du ligga på topp måste du också ligga på gränsen, menade han.

Bra Annelie att du gjorde en tydlig markering att det här inte är ok.

Som ungarna på jobb säger: Anneli, du äger!!! Staffan, du suger!

Fram för en REN utb för distansritt!

Har framfört mina åsikter ang tränar upplägget redan för ett år sedan för SVRF, men så länge det sitter icke pålästa bromsklossar ivägen så händer visst inget

Jessica Holmberg
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Nu går skam på torra land!

I dagens Ridsport finns ett reportage om att Annelie Eriksson inte fick sin C-tränarlicens på grund av att hon blev kuggad i ett teoretiskt dressyrprov.



Hur svårt ska det vara att plugga till ett prov som man vet kommer?

Det finns faktiskt grunder inom dressyren som en distansryttare/tränare behöver känna till om man ska träna.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Hittade snabbt bilder på två av de tre snabbaste distansekipagen i världen vid VM i Kentucky. Kyra Kyrklund och Staffan Strandberg skulle säkert hitta ett och annat att invända mot sitsen, men de red brallorna av alla andra. Jag hoppas att Strandberg får chansen att nyansera sina uttalanden -- och tar den.

http://www.lashelmets.com/en/news/fei-world-equestrian-games-2010-lexington-ky.html
 
Senast ändrad:
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Det finns faktiskt grunder inom dressyren som en distansryttare/tränare behöver känna till om man ska träna.

Men vad handlar distansträning om? Ska dressyrträning ingå? Varför?
Jag skulle hellre träna western än dressyr med min blivande distanshäst.
// Linda
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Hur svårt ska det vara att plugga till ett prov som man vet kommer?

Det finns faktiskt grunder inom dressyren som en distansryttare/tränare behöver känna till om man ska träna.

Nu får du nog förklara dig. Jag kan inte komma på en enda sak jag behöver veta om dressyr för att lära ut distans.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Jag kan inte göra mer än instämma!!! Det är vidrigt, finns f*n knappt ord för det!!

Annelie är en av de bästa distansryttarna vi har och är oerhört duktig att träna fram hållbara hästar, det är ju bara se på hennes resultat!
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Ignorera denna "ginnies" i denna tråd. Alldeles uppenbart en person som med sina över 10.000 inlägg tycker att det är kul att provocera. Hon/han har alldeles säkert ingen som helst kunskap om distans och vet inte vad hon/han pratar om. Ingen idé att gå i polemik med en sådan.

"ginnies" får gärna fortsätta att tro att vi distansryttare knappt vet vad som är fram och bak på hästen och att vi lufsar fram i skogen utan tanke.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Jag skulle hellre träna western än dressyr med min blivande distanshäst.
// Linda

Håller med och har gjort det. Inom western så går hästarna i en mycket lägre och längre form som passar distans mycket bättre. Obs fortfarande i form.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Ja, hur ser det ut för islandshäst-tränarutbildningen? Den har väl något mer eget upplägg om jag har förstått det hela rätt?

Ett alternativ till att distansen får egen tränarutbildning vore ju helt klart att det för SAMTLIGA tränarutbildningar ingår delar ur SAMTLIGA ridsportgrenar under förbundets flagga. Då skulle dressyren och hoppningen få en relevant inblick i vad distansridning innebär. Det kanske är ett än bättre alternativ?
Självklart skulle avsnitten om de olika grenarna hållas av AKTIVA elitutövare av sporten och inte gamla avdankade saker som fn idag verkar finnas i tränarrådet (från distansens sida iaf).

Jag blev mer än hälsosamt upprörd efter gårdagens artikel i Ridsport.
Ofattbart dumt uttalande. ...eller... jag saknar faktiskt ord för detta tilltag... gaaaaahhh! :mad:
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Eftersom artikeln inte finns på nätet så kan jag inte läsa den men jag undrar utifrån det här citatet om han verkligen sagt något negativt om just Annelie Eriksson eller om han talat generellt? Altså har han sagt detta om just henne eller har tidningen vinklat det mot henne. Jag tänker utifrån att ifall tidningen ringt och frågat "hur tycker du att distansryttre idag rider" och sedan citerar svaret gentemot henne utan att ens ha nämnt vad svaret ska användas till. Nej jag litar inte på mediernas objektivitet :grin:
Distansen A-tränare Staffan Strandberg säger i artikeln att " distanryttare kan inte grunderna. De har inte gått på ridskola och lärt sig utan mest ridit runt i skogen." Han fortsätter kritisera distanssporten av idag: "Det är mycket skador på distanshästar och det är för att de rider för dåligt. Distansen har dåligt rykte, sporten minskar och vi får allt sämre ryttare"
Det är mycket strunt i det som sägs i citatet men det finns tyvärr en liten kärna av sanning. Många distansryttare rider erbarmligt dåligt och man ser ofta både hästar och ryttare som är totalt ur balans. Tyvärr använder dessa distansryttare den fria formen som en ursäkt för att inte jobba sin häst för att få den att röra sig på ett ändamålsenligt sätt. Det är ofta man ser hästar som går med helt tappade ryggar skavandes på bogarna med huvudet nästan rakt upp. Givetvis gäller inte detta alla, långt därifrån, många har en mycket god känsla för hästens rörelser och får hästen att röra sig i en balans som är utmärkt.
Missförstå mig nu rätt jag anser att en ändamålsenlig form för arbetet ska användas. En dressyrform skulle vara förödande på distansbanan på samma sätt som en distansform skulle vara på dressyrbanan.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Man blir så arg så man vet inte vad. Det här var nog det värsta påhopp jag varit med om, och att det kommer från en person som han är ju helt ofattbart.
det måste ju till en ändring inom utbildningen, en bra distansryttare med bred erfarenhet måste kunna bli distanstränare!!!

Jag är jävligt glad att jag inte ska åka på distansgalan, för jag hade nog knappt tålt att se karln utan att dra till honom. Och jag hoppas att Värmland byter ut honom till en annan föreläsare så att man markerar att vi distansryttare inte vill ha med honom att göra eller förknippas med honom överhuvudtaget.

Jag får väl fundera på att byta gren, eftersom jag inte alls verkar passa in bland distansryttare som enligt Staffan ska ha lärt sig själva rida i skogen. Jag lärde mig att rida på ridskola och efter att jag skaffat min första egna häst har jag regelbundet ridit för dressyrtränare och gör så fortfarande. Jag har också en period tränat centrerad ridning samt western, samt deltagit i ett flertal helgkurser med utländska "stora" distanstränare. Och vem som helst som kan något om distans vet ju att man inte kan rida i dressyrsits och på tygel när man tävlar långa distanser, men bara för det betyder ju inte det att man inte jobbar hästen korrekt när man tränar hemma eller att man inte kan rida.

Allt är bara otroligt pinsamt, frågan är bara hur man ska gå till väga för att få bort honom på den positionen han sitter idag, för där hör han definitivt inte hemma.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Många distansryttare rider erbarmligt dåligt och man ser ofta både hästar och ryttare som är totalt ur balans. Tyvärr använder dessa distansryttare den fria formen som en ursäkt för att inte jobba sin häst för att få den att röra sig på ett ändamålsenligt sätt. Det är ofta man ser hästar som går med helt tappade ryggar skavandes på bogarna med huvudet nästan rakt upp. Givetvis gäller inte detta alla, långt därifrån, många har en mycket god känsla för hästens rörelser och får hästen att röra sig i en balans som är utmärkt.
Missförstå mig nu rätt jag anser att en ändamålsenlig form för arbetet ska användas. En dressyrform skulle vara förödande på distansbanan på samma sätt som en distansform skulle vara på dressyrbanan.

:bow::bow::bow:

Jag läste igenom länken som visade vad som ingick för utbildningen till c-tränare och jag kan inte annat än fundera på vissa av inläggen i denna tråden.

Dressyr är grunden till ALL ridning.
Nu menar jag inte den dressyr ni sr när ngn kanal behagar visa ridsport utan jag menar den dressyr som ger grunderna till ridningen dvs tom LA (som just står för LÄTT klass). Där fokuserar man på att få in bakbenen och jobba rätt med ryggen ngt som många (nej inte alla) ryttare (oavsett disciplin) faktiskt missar.

Om Annelie trots ridskola och ridgymnasium INTE klarar av ett teoretiskt dressyrprov innehållande LÄTT dressyr TROTS att hon dessutom vet att det kommer då spelar det i min bok ingen roll huruvida hon ska bli distanstränare eller ngt annat. Det är OERHÖRT dåligt. Att sedan inte vilja göra det omprov som hon erbjuds.. ja det´säger en hel del om hennes prioriteringar.

Om ni behöver hjälp med dressyren så kontaktar ni en dressyrtränare säger ni. Ska våra tränare (oavsett disciplin) vara så specialiserade på ett "moment" att vi måste anlita en hel arsenal för att få bukt med vardagsproblemen??

Om hästen biter sig fast i ena änden av bettet?
Kontakta en dressyrtränare

Om hästen lätt får spänningar?
kontakta en dressyrtränare

Om hästen har svårt för högersvängar?
Kontakta en dressyrtränare

Om hästen har svårt att jobba i ett lugnare tempo?
Kontakta en dressyrtränare

Om hästen inte lyssnar på mig?
kontakta en dressyrtränare

osv osv

Med det resonemanget blir distanstränaren överflödig :devil:
(och med samma resonemang hade min dressyrtränare vägrat ta fram bommar för att hjälpa oss när vi haft svårigheter med vissa saker, tur att hon inte är så ensidig då :angel:)

Eftersom jag garanterat kommer bli utskälld av flertalet i denna tråd så kan jag lika gärna redan nu avslöja att ja jag ÄR dressyrryttare :devil:

MEN jag har även tävlat lite i distans, lite i hoppning (fast det är läskigt), kan tömköra häst, köra häst med vagn, har tittat på enormt många westernträningar (aldrig deltagit pga platsbrist), haft pållen på miljöträning (var själv skadad annars hade jag också deltagit).

Jag är mao TROTS att jag är en sån där konservativ dressyrnörd oerhört ÖPPEN för alla olika grenar för jag VET att jag oftast kan lära mig ngt utav det.

Distansträning pysslar jag fortfarande med för att få bra min häst i bra kondition.

Hoppat har jag inte gjort med unghästen än.. (Ville ha ngn rutinerad som gjorde det först) men det kommer förhoppningsvis i år. Superbt för att få en smidig/ snabb häst.

Dressyr rider jag alltid när jag sitter till häst då all korrekt ridning (dvs uppbyggande) är dressyr. Men rena dressyrpass kör vi givetvis också.

Tömkör är det enda jag gör för tillfället då hästen varit jättesjuk. Annars är detta jättebra för att få hästen att bygga muskler utan tyngden av en ryttare.

Western och NH använder jag till viss del dagligen både från mark och från ryggen. Jag vill ha en häst som är ett med mig.

Miljöträningar hoppas jag kunna åka på fler gånger då både jag och hästen behöver tränas på läskigheter.

Sen att påpeka att fort som fan går det ju utan att man rider ordentligt kan ju jämföras med att det går fort inom trav och galoppsporten också men vad blir konsekvenserna för hästarna??
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Och vem som helst som kan något om distans vet ju att man inte kan rida i dressyrsits och på tygel när man tävlar långa distanser, men bara för det betyder ju inte det att man inte jobbar hästen korrekt när man tränar hemma eller att man inte kan rida.

Och vem har sagt att dressyr = rida på tygeln och sitta i dressyrsits???

Dressyr är att låta hästen arbeta i en KORREKT form dvs med ryggen och bära så mycket vikt som möjligt på bakbenen. Var huvudet befinner sig är totalt orelevant.
 
Sv: Staffan Strandberg kuggar Annelie Eriksson

Föga förvånande så väljer en del att missuppfatta eller feltolka, som TeamLundVer.

Om du hade läst artikeln eller mitt första inlägg ordentligt, så skulle du ha sett att Anneli inte bara skulle behöva göra om provet, hon skulle nu dessutom hålla en dressyrlektion inför bland annat Elisabeth Lundholm. Nya förutsättningar.

Och frågan är - bortsett från Staffans debacle - hur mycket dressyr ska en distanstränare kunna. Självklart ska en distanstränare kunna grunderna i ridning och därmed dressyr. Men ska man behöva vara en rackare på att hålla dressyrlektion? Någonting som man inte har för avsikt att göra. Vet du vad en distanstränare gör?

Då borde man även kunna kräva av dressyrtränarna att de ska kunna lägga upp ett träningsprogram för att genomföra 120 km i 16 km/h med fortsatt hållbarhet.


Självklart borde SvRF's tränarutbildning antingen vara specialiserad (vilket troligtvis är svårgenomförbart) eller innehålla moment från alla discipliner, med en specialisering på den disciplin man ska vara tränare i. Det blir ju ett skämt om man under utbildningen till distanstränare fokuserar på jhoppniong och dressyr när man aldrig ska träna någon i det.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vikten av unghästbete
Tillbaka
Upp