Valpar och främlingar

qwerty

Trådstartare
Blir vansinnig!!!!!!! Har en supersöt sheltiekille på fyra månader. Jag har honom 99% av tiden alltid lös pga vill att han ska följa mig samt att jag får anstränga mig för att vara "rolig" om något annat intressant lockar. Han är alltså lös på vår innergård där det passerar väldigt mycket människor varje gång man är ute.

Det som gör mig förbannad är att ALLA ALLTID ska hälsa på honom. JA, självklart förstår jag att det är en valp och han är ursöt, men fattar inte att folk tror att det är fritt fram att hälsa på honom för det?!? Detta har medfört att min valp "sticker" när han ser en annan människa/hund. Om jag då ger ett kommando, tex en inkallning eller "stanna" (förvisso funkar ju inte dessa hundra procent förklarligen av hans ålder, men det är ju därför jag vill träna på det!!) så hinner människojävlarna huka sig och börja locka på honom. De pratar med gullig röst och han blir ju jätteglad såklart pga han tror ju att han blir belönad!! Har mer än en gång fått ropa åt folk att de absolut inte får hälsa på honom eftersom han inte ska få lära sig att det är ok att springa fram till vem som helst hur som helst.

De skulle ju inte vara lika glada och positiva om det var en lerig, fullvuxen schäfer eller Leonberger som hoppade med tassarna mot dem?

Åååååh kände att jag behövde avreagera mig lite.. Händer detta er med era hundar? Har ni tips på vad jag ska göra för att folk ska sluta bete sig så, eller säga åt dem utan att göra mig ovän med hela kvarteret? Vad kan jag göra för att min valp ska tycka jag är roligare och därmed stanna kvar hos mig istället för att rusa iväg? (Har testat massor, godis är inte alltför kul, lek är ok men är inte en alldeles säker lösning. Har testat springa iväg åt andra hållet vilket funkar utan distrahering.. Suck)

Förslag mottages men allmänna åsikter om människors beteende mot främmande hundar är också välkommet!
 
Men... Ha honom inte lös där det är väldigt mycket folk hela tiden? :confused:

Om du vill ha honom lös för att träna honom att följa dig okopplad så tränar du ju just nu helt motsatt sak? Visst vore det smidigt om resten av världen anpassade sig till en själv, men så funkar det ju helt enkelt inte - folk kommer att vilja hälsa på den söta, glada valpen. Det är du som måste anpassa hur du lägger upp träningen runt det, helt enkelt...
 
Koppla hunden, han blir självbelönad (och därmed blir det befäst/svårare att träna bort) varje gång han springer fram.

Sen får man tyvärr vara otrevlig ibland, och ibland förklara.
 
Ruben går nästan alltid lös och struntar i folk ändå tills det säger hej som = fritt fram att springa och hälsa i hans värld :p
Finns en väldigt enkel lösning, koppel :)
 
För att förtydliga så går det inte 100 människor där varje gång vi är ute, utan allt mellan 1-5 varje rastning. Känns så löjligt att ha koppel pga han är så lydig och intill annars. Tänker att man kan påverka hunden så mycket när den är såhär ung och därför har jag honom lös så mycket. Men men, är det ingen som har någon idé så är det väl bara att koppla som gäller :-(
 
Tänker att man kan påverka hunden så mycket när den är såhär ung och därför har jag honom lös så mycket.

Precis. På gott och ont. Att han "får" kuta fram till främmande och få gos och uppmärksamhet påverkar också honom mycket. Det är inte i sig själv bra att ha honom lös mycket, om du inte tillrättalägger träningen och miljön så pass att han lär sig rätt saker.

Jag tror inte det finns något magiskt knep/mirakelbelöning för att få hunden att välja dig framför att springa och hälsa, du måste istället förebygga bättre.
 
Vad du också kan göra är att ha på långlina/flexi eller liknande för att kunna stoppa honom när han är på väg fram. Då får han lite samma frihet som när han är lös, men du har något som fysiskt kan stoppa när han vill fram till människor.
 
För att förtydliga så går det inte 100 människor där varje gång vi är ute, utan allt mellan 1-5 varje rastning. Känns så löjligt att ha koppel pga han är så lydig och intill annars. Tänker att man kan påverka hunden så mycket när den är såhär ung och därför har jag honom lös så mycket. Men men, är det ingen som har någon idé så är det väl bara att koppla som gäller :-(

Om din lilla sota sheltie valjer att springa fram till fel hund kan det vara sista gangen den springer over huvud taget. Man har inte en hund los om man inte har 100% inkallning ... och du kan inte fa 100% inkallning nar du valjer att lata den halsa pa folk och hundar som den vill.
Sjalv har jag fortfarande sele och lang lina som "Lillan" (16 manader rottis) slapar nar vi ar pa stallen dar inkallningen kanske inte sitter ... och jag kallar ALDRIG in med ett visst kommando om jag inte VET att hon kommer, eller att jag kan hala in henne.
 
Långlina har jag inte tänkt på! *trög* någon som har tips på var jag kan köpa en längre lina? Kanske ca 10m? Och den ska vara suuuuperlätt.. Är spårlinor lätta eller är de för grova/tunga? Är inte intresserad av flexikoppel.
 
Biltema och liknande. Inte spårlinor utan tunna snören från båtavdelningen som du sätter hake på själv, om du vill ha riktigt lätt. Självklart funkar spårlina också men lär vara mer uppenbart för hunden.
 
Det viktigaste nar det galler lina ar att det ar en som inte fastnar i nagot nar man ar ute i skogen. Jag kopte en sadan har pa 15 meter, men upptackte att den var for lang nar hon fick lite mer frihet sa hon han sno in sig for manga varv i saker och ting. Da klippte jag av den pa halften och den glider som smor i en het stekpanna genom skogens stock och sten aven om hon tar ett par varv runt nagot.
Det allra viktigaste for att det inte ska vara uppenbart for hunden att linan har nagot att gora med nagonting ar att man inte tar fast dem i linan. Min lilla har slapat sin lina genom hela Kanada:p, hon larde sig simma med linan slapandes (och da holl jag sa klart i den) och ibland har jag stigit pa den (aven ofrivilligt *hoppsan*) for att stoppa henne, men jag har ALDRIG slutat hennes roliga med att ta tag i linan, eller att ta av linan och satta pa koppel for att ga hem. Jag satter pa kopplet och linan slapar vidare tills man ar hemma.
Jag satter pa linan nar vi gar ut med koppel pa och hon har den dar tills vi kommer hem igen. Nar jag har stigit pa linan for att fa tag pa henne, (nar hon valde att springa ivag nar jag ville ha tag pa henne eller springer forbi vid inkallning) har jag latsats ata upp godiset jag erbjod, eller lekte sjalv med hennes alskade boll, det var hemskt nog for henne for att hon skulle stanna upp sa jag fick tag pa selen och kunde satta pa koppel.
 
Långlina är suveränt när man har valp. Jag har ett 10 m kattkoppel som jag hittade på en djuraffär. Väger ingenting. Trasslar hyffsat lätt tyvärr men man lär sig undvika det. Annars är det nog enklast att köpa någon form av lätt lin på t.ex. Biltema och sätta på en liten hake. Tänk på att fästa linan i en välsittande sele och inte i halsbandet så det ibland kan bli ryck om man måste stoppa en valp i full fart.
 
LOL en sadan har var det jag kopte. Den slinker ur allt, aven tva-tre varv runt en stubbe eller trad.

14783271035_539f8c74d0_o.jpg
 
LOL en sadan har var det jag kopte. Den slinker ur allt, aven tva-tre varv runt en stubbe eller trad.

14783271035_539f8c74d0_o.jpg
Sån hade vi också, den är kanske inte superlätt i handen, men den glider så fint så den knappt känns. Har valpen sele på så är det lugnt. De där linorna finns i olika tjocklek också.
 
Vilken osympatisk trådstart. !!!!!!!!? "Människojävlarna"?

Tacka din lyckliga stjärna att du har så många vänliga människor runt dig och valpen. Vilka fantastiska förutsättningar för att socialisera valpen OCH lära den att vänta på dina instruktioner.
 

Liknande trådar

Övr. Hund Jag har en labbe tik som är ett år. Som valp var hon ganska tuff men när det kom till människor så tyckte hon det var läskigt. Inte så...
Svar
6
· Visningar
689
Senast: Trassel12
·
Hundavel & Ras Hej! Planen är att köpa en valp men jag är inte helt säker på ras eller uppfödare/föräldradjur än. Haft finsk lapphund tidigare. Är ute...
4 5 6
Svar
100
· Visningar
5 907
Hundträning Hej på er! Vill egentligen bara bolla med er om ni tror jag kan få bukt med valpens beteenden eller om jag ska byta inställning dvs lära...
2
Svar
24
· Visningar
7 120
Senast: Migo
·
Hundträning Jag har en 13 veckors valp som blir rädd/ osäker när folk vill hälsa. Så fort någon visar intresse för att hälsa så börjar hon skälla...
Svar
11
· Visningar
1 765
Senast: Heddiz
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Köpa hus
  • Just nu funderar jag på... Del 3
  • GVFÖ 2024

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp