Adoptera hund, vartifrån?

Vogue

Trådstartare
Ja, som tråden säger så funderar jag på att, istället för att köpa en valp, adoptera en hund istället.
Inte helt säker ännu, men det lutar åt det och då skulle jag behöva lite förslag :)

Hur gör man mest nytta så att säga?

För mig känns det självklart att ta en hund som redan finns i Sverige, har googlat och hittat en hel del hundstall inom rimlig radie (de flesta har ju någon form av gräns för att kunna kolla upp hemmet osv) som känns bra. De beskriver hundarna bra och vilka hem de tycker skulle passa. Ekonomin finns och jag är absolut redo att ta mig ann en vuxen hund med mer eller mindre problem så att säga.

Är inte kräsen med rasen förutom när det gäller en valp så det är inte heller något hinder.

Men vad tycker ni?
Har någon rent av adopterat en hund och kan ge tips?
 
Först och främst: en hund är inte ett barn, en hund köper du, inte adopterar. Du kan sedan välja att köpa en omplacering eller en valp från uppfödare, men själva grejen är ändå densamma.

Jag själv har tagit en 2årig omplacering och en 6årig tik från uppfödare. Den äldre tiken kände jag sen något år tillbaka och unghunden köpte jag eftersom jag kände flertalet nära släktingar till henne och visste att hon var bra bara av att titta på stamtavlan.

Mitt absolut främsta tips är att köpa en hund som inte bara finns i Sverige, utan som även är född här. Det allra bästa brukar vara att köpa från en seriös uppfödare som även registerar sina hundar i SKK, för då kan du kolla upp hälsan på hunden på ett helt annat sätt än vad du annars har möjlighet att göra. Sådana omplaceringar hittar man via rasklubbars hemsidor, ibland genom att kontakta uppfödare inom den ras man är intresserad av osv.

Dessutom bör du ABSOLUT vara kräsen med rasen. Vad vill du göra med din hund? Hur har du tänkt dig att livet med hund ska bli? Vill du tex ha en hund att träna/tävla lydnad med blir det ju inte bra om du får en självständig, svårmotiverad jakthund. Vill du bara gå på fina, lugna skogspromenader så får du en väldigt olycklig hund om du köper en med stort behov av mental stimulans. Känner du att du anpassar dig efter vad hunden behöver? Köper du då en flock får om du får en vallhund eller ger dig ut på 2-3 mil långa, dagliga dragrundor om du får en hund som vill dra?

Kort sagt, du ökar chanserna enormt för att bli lycklig med din hund om du funderar på hur du vill att hunden ska vara och sedan köper en hund av ras som passar in på så mycket som möjligt.
 
@Red_Chili

Men snälla du, jag vet väl mycket väl att man betalar för hunden? Men läs på de flesta hundstall, där står det tom adoptera! Jösses! :wtf:

Och med det andra så vet jag väl GIVETVIS vilken typ av hund som passar och inte, läste du mitt inlägg öht? Där nämner jag BÅDE att ekonomin är god och att jag har stor erfarenhet.

Jag menade mer att jag är öppen för olika raser inom "mitt spann" och inte måste ha just en blå tik eller en rosa hane! :up:
 
Ett tips är att se till att det handlar om adoption/omplacering av svenska hundar och inte införda gatuhundar (även om de finns i Sverige redan). Så här skriver Svenska Jordbruksverket om gatuhundsadoption:

Undvik adoption av gatuhundar


Det blir allt vanligare att enskilda personer köper hundar som importerats till Sverige. En kategori är gatuhundar från till exempel Spanien, Grekland och Rumänien som tagits om hand och adopterats till nya ägare

Vi har stor förståelse för människors goda vilja att hjälpa hundar som far illa. Men det finns bättre sätt att hjälpa gatuhundar på än att flytta dem mellan länder

Smittskyddsrisker
Jordbruksverket får fortlöpande in rapporter om främmande sjukdomar som importerade hundar har haft med sig till Sverige. Exempel på sådana sjukdomar är leishmanios, monocytär ehrlichios, babesios och smittsam venerisk tumör (TVT). Samtliga fall av TVT som hittills har upptäckts i Sverige har rört adopterade gatuhundar. Det finns också flera exempel på adopterade hundar som har burit på parasiter såsom tungmask och hjärtmask

Hundar som levt ett oskyddat liv på gatan har utsatts för många fler smittrisker än de hundar som har ett hem. Smittvägarna är fler på grund av gatuhundarnas möjlighet att träffa många olika hundar, möjligheten att para sig upprepade gånger, samt att de ständigt är utsatta för stickande insekter och parasiter som kan sprida sjukdom. De sjukdomar de drabbas av kan i många fall ligga dolda så att man inte kan påvisa dem med den tillgänglig diagnostik. Så är det med till exempel sjukdomarna leishmanios, monocytär ehrlichios och babesios

Den bruna hundfästingen som sprider monocytär ehrlichios och babesios är ännu inte etablerad i Sverige. Eftersom den kan följa med gatuhundarna hit och lätt etablerar sig i inomhusmiljöer så löper vi en ständig risk att den etableras permanent. Leishmanios sprids vanligtvis via sandmyggor som inte finns i Sverige, men det finns misstänkta fall av smitta via blod hos människor i utlandet. Leishmanios kan överföras från hund till människa.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har mer information på sin webbplats. Det finns också en utredning som Jordbruksverkets norska motsvarighet Mattilsynet gjort om smittriskerna med adopterade gatuhundar. Länkarna finns här till höger.

Djurskyddsrisker
En hund som bär på någon av de nämnda sjukdomarna i vilande fas blir vanligen mer sjuk av att flyttas. Den psykiska och fysiska påfrestning för hunden som flytten innebär gör att sjukdomen blossar upp och hunden får mer eller mindre allvarliga symptom. Den blir alltså mer sjuk på grund av flytten

Flera föreningar som förmedlar gatuhundar har använt felaktiga eller undermåliga transportfordon och burar. Flera personer vittnar också om hundar som haft mycket svårt att anpassa sig till att leva i privata hem.

Detta och det faktum att redan sjuka hundar blir mer sjuka av att flytta till Sverige innebär i många fall att adoptionerna faktiskt skapar djurskyddsproblem snarare än ger hundarna ett bättre liv.

Ekonomiska risker för köpare
Det finns många historier om hur hundar kommer med förfalskade veterinärintyg, felaktiga pass och sjukdomar som är fullt synliga för ögat.

Även för de som köper en hund med alla dokument i ordning kan det uppstå problem. För många av de köpare vars hundar får uppblossande symptom efter ankomsten kan det bli en dyr och tragisk historia.

Stötta organisationer på plats
Jordbruksverket avråder från att köpa gatuhundar med okänd bakgrund och rekommenderar hjälpinsatser för hundarna på plats i stället. Kontakta gärna en svensk djurskyddsorganisation som kan tipsa om en systerorganisation i det aktuella landet

Tänk också på att det finns många omhändertagna hundar i Sverige som behöver ett bra hem. Kontakta en djurskyddsorganisation om du vill ha mer information.
 
Annars, titta ut vilka raser du är intresserade av och hör av dig till rasklubbarna. De kan ofta hinta om vuxna omplaceringar bland uppfödare :)
 
@Red_Chili

Men snälla du, jag vet väl mycket väl att man betalar för hunden? Men läs på de flesta hundstall, där står det tom adoptera! Jösses! :wtf:

Och med det andra så vet jag väl GIVETVIS vilken typ av hund som passar och inte, läste du mitt inlägg öht? Där nämner jag BÅDE att ekonomin är god och att jag har stor erfarenhet.

Jag menade mer att jag är öppen för olika raser inom "mitt spann" och inte måste ha just en blå tik eller en rosa hane! :up:

Ja, jag förstår att du vet att man betalar för hunden, men många som skriver "adoptera" gör det för att försöka få det att låta gulligare, för att få det som om man räddar en hund mycket mer jämfört med om man säger att man köper en omplacering osv. Jag vet inte mer om dig än det som du skrivit i den här tråden, jag har säkert sett flera inlägg av dig här på buke men är tyvärr(!) riktigt extremt usel på att minnas användarnamn. Det enda jag ville var alltså att du inte ska luras i fällan att köpa en hund för att det är så snuttigulligt finfint att "rädda" en hund, utan istället påminna om vikten av att göra ett riktigt genomtänkt köp och kanske bortse från de "stackars hemlösa" för att få en hund som passar just dig. Det är alltså för din och din blivande hunds skull som jag skriver som jag gör.

Dessutom, hade du här i inlägget nämnt något om vad du sökte för typ av hund så hade mest troligt flertalet bukefalister kunnat hjälpa dig att hitta rätt hund. Kanske någon t.o.m. känner en hund som behöver ett nytt hem, en hund som hade passat dig perfekt? Jag själv vet tex flertalet hundar som behöver nya hem just i detta nu, fantastiska hundar där ägarna av olika anledningar inte kan ha kvar dem. Hade någon av dem passat dig, då hade jag skickat ett meddelande om den hunden. Tänk så fint det kunnat bli.

Det står förövrigt ingenstans alls något om hur stor erfarenhet du har. Det står att du googlat runt på hundstall och att du kan tänka dig hundar med olika typer av problem. Det stämmer tyvärr in även på helt okunniga personer som vill köpa en hund enbart för att det är gulligt att rädda någon lurvig liten fyrbening och säger alltså ingenting om dig som person.
 
Jag har en rumänsk gatuhund jag fick förra året. Och medan de "politiskt korrekta" på hundforum fullomligt älskar att frossa i negativa nyheter om gatuhundar, så kan jag bara säga att det är isolerade incidenter som är sensationaliserade, om inte falska.

De flesta som talar illa om gatuhundar har absolut ingen erfarenhet själv av dem. De flesta som skaffar gatuhundar själva är helnöjda, från vad jag har sett.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/lyckad-adoption-av-gatuhund
Linda nöjd med adoptivhund

"Att adoptera kräver mycket tid" Reaktionerna har rasat in efter Sydnytts serie om adoptivhundar från Rumänien. Men att adoptera en sådan hund kan bli riktigt lyckad.
*Länk raderad av moderatorn*
Debatten om rumänska adopterade hittehundar som blossar upp då och då väcker onekligen många och starka känslor. Jag vill försöka nyansera den bild som ofta förmedlas via medierna om rumänska adopterade hittehundar som både skygga, aggressiva, sjuka och smittspridande samt transporterna av dessa hundar som framställs som närmast plågsamma.
Adoptioner löser inga gatuhundsproblem. En adoption förändrar livet för den adopterade hunden och möjligtvis för ytterligare en hund som får den bortadopterade hundens plats i ett hägn. Kastreringar och utbildning i djurhållning är däremot en långsiktig lösning på gatuhundsproblematiken.

De lyckade adoptionerna av hittehundar fyller dock en funktion i det stora sammanhanget som man inte ska underskatta, de får oss nämligen att engagera oss i gatuhundarnas situation eftersom vi inser att det finns miljoner hundar, sådana som våra egna, som föds helt i onödan till ett liv inte sällan i misär.
...
En rumänsk hittehund är mer eller mindre en produkt av de hundar som haft de bästa mentala och fysiska egenskaperna för att överleva just i den miljö där de befinner sig. Det naturliga urvalet är tufft och ställer ofta krav både på intelligens, social förmåga och fysisk hälsa.

Den gatuhund som inte lär sig hur biltrafiken fungerar blir heller inte långlivad och den som har låg social kompetens drar inga fördelar i konkurrensen bland de andra hundarna. Den som är sjuk, svag, för stor eller för liten till växten kan få svårt att hitta tillräckligt med mat för att överleva. Det är i första hand de sociala, balanserade, problemlösande och friska hundarna som överlever en längre tid på gatan och på så sätt ger upphov till att nya valpar föds.

En hund som är en produkt av de rumänska gatornas ”survival of the fittest” är därför per definition en ovanligt smart hund med hög social kompetens, den är genetiskt frisk och har allround-egenskaper (lite vall-, lite jakt-, lite vaktinstinkt etc.).
...
Risken att få en sjuk eller en aggressiv hund när man adopterar genom en etablerad förening är naturligtvis inte obefintlig men däremot anser jag den vara liten. Jag kan inte bedöma hur stor risken är för att en renrasig hund eller en svensk omplacering blir veterinärvårdskrävande eller utvecklar problembeteenden men jag vet i alla fall att risken inte heller är noll. Att vara hundägare är förknippat med både glädje, sorg, ibland hårt arbete och ansvar oavsett vilken hund man väljer.

Mina egna erfarenheter är som följer:

Jag hade inte alls tänkt skaffa en gatuhund, jag tillhörde förut en av hycklarna som sade "man ska göra rent för egen dörr och bara ta svenska omplaceringshundar innan man släpar hit fler!", medan jag inte själv gjort något för att hjälpa svenska omplaceringar utan bara köpt renrasiga hundar. (Det var dock runt 2007 jag sade det, och jag visste ingenting om det här.)

Så var det vintern-våren 2013, och jag hade undersökt i princip alla raser som jag kunde tänka mig. Jag ville inte ha en till Ca de Bou, som hunden jag redan hade sedan 2010, för alla sjukdomar, inavel och skitstövlar (människor) det finns i den rasen.
Av alla de vanliga och ovanliga raser jag kände till, så fanns det ingen jag kunde tänka mig nu. Bara eventuellt en Alano Español, men då skulle jag behöva importera en valp från Spanien, då de inte föds upp här. Samtidigt så vill jag ha mer erfarenhet av "vilda" hundar då jag i framtiden vill ha varghund (lagligt efter femte generationen), men tänkte att jag klarar inte av en sådan nu, och de ska absolut inte bo i lägenhet.

Så av en ren händelse råkade jag vara inne på hemsidorna till de olika organisationerna, Alla Hjärtans Dag förra året, och jag brukar bara kolla dem för skojs skull, jag hade inte tänkt skaffa en hund därifrån. Men på Dinas Arks hemsida såg jag en hund som bara fick mig att "rycka till" och stanna.

120913_Hyenan.jpg


Den här bilden, och namnet "Hyena" fick mig att stanna till. "Vilka stora fula tassar" var en av sakerna jag tänkte. :O Det var inget sentimentalt tjafs som vissa adoptörer säger, som "Jag såg de bedjande ögonen och han VILLE till mig", det tycker jag är lite fånigt.
Jag såg bara en konstig hund som fick min uppmärksamhet, och läste mer om henne. Två-tre år, bodde inte hos Dinas Arks hägn utan ett annat som de samarbetar med och adopterar ut hundar åt ibland, Trei Frati Patati, ett privat rumänskt hägn med runt 300 hundar.

120913_Hyena_h_gn.jpg


Mycket dåligt skick på hägnet, men till skillnad från kommunala hägn (som i det närmaste är koncentrationsläger för hundar och där de har några dagar eller ett par veckor innan de dödas eller svälter ihjäl), så bryr sig de här människorna genuint om hundarna. Alldeles samtidigt som Hyena flyttade hit flyttades Trei Frati Patati förresten då de blev vräkta, och de har ett hägn i mycket bättre skick nu.

I alla fall - jag läste om henne, hur hon dumpats där som valp (så till skillnad från många så har hon aldrig bott på gatan, förmodligen var hennes mamma en tik med ägare, men som läts springa lös som vi låter katter springa lösa, och fick oönskade valpar), var väldigt skygg och blyg och håller sig gärna undan.
Jag lärde sedan, från att kolla bilder på TFP:s Facebook och hittade bilder på Hyena som valp, att hon är född våren 2011.

Jag gjorde en intresseanmälan, då hon dittills verkade som vad jag ville ha - en yngre tik, försiktig och inte aggressiv eller "gåpåig" (inte för att många rumänska hundar är det), lagom storlek, osv. Jag fick ett långt telefonsamtal med en av personerna på Dinas Ark, den som varit till TFP och träffat Hyena några månader tidigare. Jag svär att jag aldrig fått så många frågor om mig och mitt liv från någon hunduppfödare, eller annan person jag köpt djur från.
De ville vara 100% säker på att det här var det bästa hemmet för Hyena. Det var en annan intressent på henne samtidigt, men de bestämde ett par dagar senare att hon fick gå till mig.

Samtidigt ställde jag massor av frågor om allt från hur hon kom dit, var för hägn hon var på (jag var inte säker på hur det fungerade än med Dinas Ark och TFP), till vad hon är van att äta, har hon varit inomhus, har hon haft koppel på sig, vad är bäst; en hund som vuxit upp i hägn som henne och aldrig behandlats illa, eller en riktig gatuhund som har livserfarenhet men kan ha behandlats illa av folk (hennes svar var att det bästa, i hennes åsikt, är en hund som spenderat max två år på gatan, för att ha "street smarts" och vara socialiserad, men inte för förvildad), varför hon har avklippta örontippar, och så vidare.
Hon sade att det kan vara svårt att veta från hur de är i hägn, hur de kommer bete sig i ett hem. Hon t.o.m varnade mig att "hon kan bli så rädd att hon bara springer in under möblerna och gömmer sig i två veckor", för att nästan se om hon kunde avskräcka mig, tror jag. (Och Hyena var ju redan skygg i hägnet.)
De ville därefter ringa en referens som kunde styrka vad jag sade, i det här fallet min syster. Jag fick höra från henne att hon (som kände Hyena) sagt att hon aldrig fått så många frågor från någon. :P

En transport skulle gå bara veckan efter, men de skulle inte hinna göra i ordning Hyena så fort, och jag ville få tid på mig att förbereda mig också, så hon kom med nästa transport, mer än två månader senare. De hade sedan några månader en ny lastbil specialbyggd just för att frakta hundar i. Jag såg den själv och den var perfekt - luftkonditionerad med stora burar i som de kan ligga ned och stå upp i, och i enlighet med svensk lag så rastas alla hundar var sjätte timme under resan.

Jag hade med mig pappren som behövdes (för att de skulle veta att inte vem som helst försökte ta hunden, och kvitto på att jag betalat för henne), gav dem kopplet som de satte på henne och de gav mig hunden, en av dem sade att hon "kryper på marken" när hon är rädd (och det gjorde hon just då).
Efter en stunds prat så körde de vidare. En annan person hämtade sin hund samtidigt, en yngre och betydligt mer välanpassad hund (hon var bara en stor valp än och hade varit på Dinas Arks hägn sedan hon var liten valp), och de sniffade på varandra.

P1030659.jpg


Sedan åkte de också, och jag, min syster och Hyena blev kvar. Jag krälade i gräset med henne och hon var så desperat att vara "lägre" än mig att hon började kräla på rygg (inte det på bilden uppenbarligen, där sitter jag och hon ligger och sträcker på sig). Hon försökte aldrig sticka eller så, men var "blockerad" och ville absolut inte ta emot mat. (Jag hade köpt minikorvar som godis men hon reagerade inte ens på lukten.) Det tog en bra lång stund innan jag fick in henne i bilen, men det gick och på hemfärden låg hon i mitt knä, helt lugn.

P1030669.jpg


Sedan fick hon träffa min ouppfostrade luns Wikus (som inga hundar vill leka med för han är för stor och bufflig, så han har aldrig fått lära sig att uppföra sig med andra hundar, utan leker för vilt), och de var snabbt vänner så fort hon läxat upp skitungen (som är ett år äldre) och fattade att den här oförskämda hunden faktiskt var snäll.
 
Senast ändrad av en moderator:
Hon hade aldrig varit inomhus eller sett möbler förut, inte rumsren, jag har katt och fågel också och visste inte hur hon skulle reagera, men var säker på att jag skulle kunna få det att fungera. (Jag brukar kunna få ordning på andras hundar när ägarna själva inte kan.) Hon visste inte att man kunde sitta i soffan, det fick jag lära henne, och hon trodde att mitt datorbord var ett "krypin", så hon kröp in där bakom sladdarna och tittade ut, hon trodde nog det var en hundkoja. Första natten sov hon på kuddarna i min säng, draperad över mitt huvud. Nätterna därefter sov hon på golvet bredvid sängen, så jag lade dit en filt, och sedan tog jag upp Wikus bur som han aldrig använt (hon verkade gilla mörka krypin), och det är sedan dess hennes plats.

Allt gick över förväntan. Hon gick i trappor som ingenting, lärde sig snart hissen (vi bor bara på andra våningen men Wikus har ett dåligt knä så han vill ibland åka hissen, hon lärde sig att den var ofarlig lika fort som han gjort), blev rumsren för det mesta på några veckor (efter ett halvår var hon 100%, för Wikus tog det ett år). Hon fick inte vara lös den första månaden eller två, men efter att ha bott i en sovrumsstor bur i hela sitt liv var det klart att hon älskade att vara lös och springa, och av de tre hundar jag ägt så är hon den lättaste att kalla in. (Däremot har hon rymt några gånger och varit borta i 5-30 minuter, men det gjorde min svenska whippet också...)
Hon har väldigt stark jaktinstinkt med katter och harar ute, men katten och fågeln hemma lärde hon sig snabbt att de tillhör flocken, och jag är helt trygg med att ha dem tillsammans.

Det stora problemet det första halvåret var hennes skygghet. Hon är väldigt undergiven och "blyg" i sitt sätt och om hon har minsta misstankar om att jag är arg så gör hon precis tvärtom vad jag säger. (Om jag står i en dörröppning, även idag, och säger "Gå dit" springer hon och gömmer sig istället. Säger jag istället "kom hit!" så kommer hon glatt springande genom dörren som om det var ingenting.)
De första veckorna var hon livrädd för att gå mellan husen (vi bor bland hyreshus som är upp till fyra våningar), speciellt öppna ytor, skogen var bättre. Hörde hon skrikande barn i närheten (och här finns både lekparker för boende och en skola alldeles i närheten) började hon slita som en vildhäst för att komma loss, och var helt okontaktbar. Det tog ett tag innan jag fick bukt med det där, men nu bryr hon sig inte om barn så länge de inte kommer för nära.

Människor överlag, alltså alla utom mig, är hon rädd för än. Min syster och mamma har hon träffat många gånger, även varit hemma hos och varit på en stor släkträff, men hon gör aldrig mer än att sniffa på någons hand. Kommer de för nära morrar hon dovt, en gång högg hon i luften när personen i fråga lutade sig över henne med handen utsträckt, i ett hörn när hon var i koppel. (Jag är noga med vad folk får och inte får göra men de lyssnar inte lika bra som hundar...)

P1050137.jpg


Imorgon ska jag åka och resa en halv vecka och hon och Wikus ska bo på hundpensionat. Han var där ett par veckor som valp, så han kommer tycka det är skitkul, och hon är van att bo i hägn så det blir inget nytt så (och hon har ju Wikus, filtar och leksaker med sig hemifrån), så det blir nog inga problem. Det blir bara intressant att se hur de på pensionatet klarar att hantera henne, men hon blev ju "tam" väldigt fort med mig, så det ska nog gå bra också.

Hade det varit skönt och bekvämt att ha en hund som är helsnäll med folk och älskar alla? Ja, det hade det definitivt. Men nu har jag, av olika anledningar, valt livet med två hundar som inte är så. Hyena för att hon är rädd och vill hålla sig borta från folk (en fördel egentligen då hon aldrig springer fram till folk när hon är lös, inte ens om de har hundar), Wikus för att han är en skarp vakthund som tar sitt jobb på allvar (så jag var redan van att ha hund som man inte kan vara 100% avslappnad med i alla situationer).

Det finns två sorters hundar jag gillar speciellt: Molosser, som min Ca de Bou (mastiffer, bulldoggar, ovtjarkor, den typen), och urhundar, som Jindo dog, till viss del Akita, nakenhundar, varghundar osv. Och nu när det inte fanns någon ras jag ville skaffa den här gången, så blev det en gatuhund att "träna" på, och lära mig mer om. Jag är inte den enda som skaffat rumänsk hund av den här anledningen, det stod t.o.m på Dinas Arks hemsida i alla fall förut, att vissa gör det för de är intresserade av hundars beteende och vill ha något "mer ursprungligt". För Hyena har inga raser direkt i sig, utan det är många generationers naturligt urval i henne.
Precis som vargar och varghundar som jag nämnde förut, så har gatuhundar även väldigt tydligt kroppsspråk, annorlunda från våra svenska hundar, och de är kända för att vara väldigt "språkkunniga" med andra hundar. (Det kan jag understryka med Hyena, hon lärde ju min äldre hund en del språkvett, och är jättebra med andra.)

Med det i åtanke, så är hon precis vad jag ville ha. Hon har lärt mig mer om skygga och rädda hundar (och jag hade redan lite träning från min mammas och systers relativt skygga och fobiska shelties), jag har fått anpassa mitt sätt med henne (måste vara mycket mindre sträng än med Wikus, då hon är rätt känslig), och är en perfekt lekkompis till Wikus. Hon är också, av de sex hundar jag levt med, en av bara två hundar jag kan göra vad jag vill med. Jag kan dingla henne i mina armar, upp och ned om jag så vill, och hon bryr sig inte.

hyenan.jpg


Man kan inte rädda alla, men jag vet med 100% säkerhet att hon är lyckligare här än hon någonsin skulle vara i ett rumänskt hägn. För henne spelar det roll. Och pengarna jag gav går till att Dinas Ark kan rädda och kastrera många, många fler hundar.
"Man kan inte rädda alla" är som att säga till en kirurg, "Vad opererar du folk för? Det kommer alltid finnas folk som behöver opereras, du kan inte rädda alla, så varför försöker du ens?" (Inte min jämförelse, jag lånar den.)
Det är så dumt så det finns inte.

Häromveckan såg jag den här dokumentären om hur hundar har det i Rumänien och vad politikerna gör (eller inte gör!) åt det, och jag vill bara se den igen: Inga otäcka bilder, bara en kort stund och det varnas alldeles innan.


Och från min kontaktperson på Dinas Ark, hon som träffat Hyena tidigare: *Länk raderad av moderatorn*
Från en volontär; inte någon som har ett monetärt intresse: *Länk raderad av moderatorn*

Om det är någon som vill rädda en hund istället för att köpa en valp, så lyssna på de som faktiskt har erfarenhet. Vi tjänar inga pengar på det här, vi bara vet hur det gick för oss med våra hundar. Sedan är det inte för alla, och då kanske ni tar en svensk omplacering istället som är mer "vår kultur" (det är då mer för ägaren än för hunden, om den inte känner att den klarar av en gatuhund, vilket är bra, man ska känna till sina gränser), eller en valp.
Men det lönar inget till att lyssna på moraliserande PK-folk som tror att de vet allt även om de aldrig ens träffat en gatuhund, eller bara någon en kort stund på en promenad. Eller media för den delen - som vi vet så vinklar de alltid åt hållet som säljer.

Ang. Uppdrag Granskning om Julie Rescue, så är JR känd sedan länge som en oseriös organisation. Skulle ni, om ni såg en dokumentär om hunduppfödare, kanske backyard-breeders eller hundfabriker, tänka "Men gud, hunduppfödare är onda, bryr sig inte om hundarna utan vill bara ha pengar! Köp aldrig valpar från uppfödare!" Nej, såklart inte. Det kommer alltid finnas rötägg som bara är ute efter pengarna, men de flesta är seriösa och vill verkligen djurens väl.
 
Senast ändrad av en moderator:
Ingen har nog något emot de importerade gatuhundarna i sig utan snarare:
  • Risken att stödja en oseriös organisation, svårt att veta vilka som är seriösa om man inte är insatt.
  • Risken att vi får in allvarliga sjukdomar som sprider sig till våra svenska hundar (bevisligen har ju sjuka hundar kommit in på detta sätt).
  • Risken att vi får hit rädda hundar som får leva hela sina liv i skräck och som kan orsaka allvarliga olyckor om de lyckas rymma.
Jag personligen tror att många hundar har det bättre att leva kvar i dessa hägn alternativt avlivas än att komma hit och leva i skräck på grund av alla rädslor. Även om hägnen är hemska så är det vad dessa hundar är vana vid. Att i vuxen ålder anpassa sig till en samhälle med massor av ljud och människor måste vara en traumatisk upplevelse för en osocialiserad hund men antagligen en del genetiska rädslor och många eller de flesta anpassar sig nog aldrig helt.
 
De flesta som talar illa om gatuhundar har absolut ingen erfarenhet själv av dem. De flesta som skaffar gatuhundar själva är helnöjda, från vad jag har sett.

Själv har jag vänner som skaffat gatuhundar. (Ja, flertalet vänner och flertalet hundar) samt hade klasskamrater (även där flera) som i gymnasiet hade längre praktiker på själva hägnen för gathundar. De åkte alltså till de olika länderna och jobbade där under i alla fall några veckors tid. Vad samtliga sagt? "Köp inte!". Eller nej. En är nöjd. Hennes hund har visserligen kostat dyra veterinärpengar i tid och otid, gör att vännen inte längre kan träffa folk med hund eftersom hunden blir så stressad av att gå i koppel osv, men hunden är ju söt och snäll åtminstone inomhus...

Framförallt en klasskamrat som åkte till ett stort, känt ställe i Spanien avrådde starkt från att köpa sådan typ av hund då hon upptäckt att det på flera hägn parades hundar för att det skulle födas söta valpar. De söta valparna var ju mer lättsålda än de vuxna. Dessutom rådde det ofta en "rädda allt, oavsett vad"-syn på läget, vilket gjorde att de tog in hundar och försökte få dem till nya hem även om hundarna var i så dåligt skick (mentalt eller fysiskt, ibland både och) att de absolut skulle ha mått bäst av att få somna in. Självfallet fanns det även till synes trygga, friska och trevliga hundar där, men det var långt(!) ifrån alla som var sådana och genom att köpa hundar från sådana hägn så gör man det även möjligt för dem att ta in fler sjuka hundar eller "råka" få fler lättsålda valpar.
 
Har du funderat på att ta dig an en omplaceringshund från privatperson istället? Blocket kryllar av fina, trevliga "icke problemhundar"
 
Jag har tagit emot två omplaceringar, båda via privatpersoner. Den första var en fullt frisk och renrasig tik på 7 månader som vi fick av en släkting. Den andra (nuvarande) var 7 år, också frisk och renrasig men som av flera skäl behövde byta miljö. Honom hittade jag genom att kontakta uppfödare via rasklubbens hemsida och berättade att vi söker en omplacering. Hade tur, fick napp direkt, åkte och träffade hunden och det var en fullträff!

Att göra det privat var självklart för mig. Jag vet hur hunden har haft det ända från valptiden och jag kan ha en dialog med förra ägaren om tankar som dyker upp.
 
Jag har en rumänsk gatuhund från Dinas ark, som startades av en gammal stalkompis. Jag vågar knappt säga det, för väääldigt många ska tala om för mig vilken dålig hund jag har och hur fel jag gjort, vilket jag är urtrött på, för jag talar inte om för någon annan vad den ska göra och inte göra. Jag är i alla fall supernöjd, inga problem alls och har haft min hund i två år.

Tyvärr kom det in en del sjuka hundar från diverse länder och förstörde, det är ju dock inte hundarnas fel utan de inkompetenta veterinärerna i länderna som inte har gjort sitt jobb korrekt. Samtliga fall jag vet om (och jag har haft kontakt med hundratals nya ägare, de allra flesta till friska hundar) har berott på att veterinärer missat, inget annat. Hundar från Dinas ska vara kastrerade, vaccinerade, avmaskade och veterinärbesiktigade vid leverans, men det har veterinären då i några få fall underlåtit sig att fullgöra sin uppgift.

Jag gjorde ett aktivt val att adoptera utomlands, började titta i Sverige, men alla hundstall hade äldre hundar med kampblod i sig och jag har sett alldeles för många hem bli olyckliga, både för hund och människor, för att ta på mig något sådant.

Andra får göra som de vill, jag gjorde så här och är nöjd. Jag skulle inte ha varit nöjd om min hund drog hem smitta till Sverige, men nu gjorde han inte det och allt är frid och fröjd. Lycka till i jakten!
 
Jag vågar knappt säga det, för väääldigt många ska tala om för mig vilken dålig hund jag har och hur fel jag gjort, vilket jag är urtrött på, för jag talar inte om för någon annan vad den ska göra och inte göra.

Jag är definitivt inte ett dugg intresserad av att tala om för dig (eller någon annan) att din hund är dålig! Men även om jag i allmänhet också håller med om att man inte ska lägga sig i vad andra väljer att göra, så har jag också tillägget så länge det inte skadar andra. Det gäller sexuell läggning, politisk åsikt, religion, osv, och hundhållning. Sjukdomsriskerna med gatuhundar påverkar inte bara de importerade hundarna, utan alla hundar i Sverige. De som tar in gatuhundar tar risker med min hund, och då har jag en åsikt!

Det betyder dock inte att jag tycker illa om din (eller någon annans) hund. Det är människans val jag har problem med, och så länge det påverkar mig kommer jag att fortsätta ha det också.
 
När jag jobbade på hundpensionat kom det in två tidigare gatuhundar, två syskon och jag säger bara - åh! :love: Nu kan jag ingenting om gatuhundar överlag men dessa två var väldigt sociala men samtidigt väldigt oberoende utav oss, personalen. Dom åt otroligt fort och blev lite små aggressiva emot varandra när dom skulle äta så då fick vi skilja dem åt och även ge dem mat i omgångar. (Har aldrig sett en matskål tömmas så fort!) :p Men överlag så var det två helt underbara hundar. Självständiga, coola och mysiga. Just de hundarna var såhär, säger inte att alla är sådana. :)
 
Oj vad ni skriver, riktigt kul! :):)

Jag skall läsa igenom allt och sen svara, spännande! :love:
 
Jag har haft en del hundar importerade både från Rumänien och Irland på kurs. Samtliga hundar har haft rädslor av olika slag.
 
Vi fick vår golden retriever via kenneln hon kom ifrån. :) De hade fått tillbaka henne då köparnas livssituation förändrats och hade egentligen tänkt behålla henne som valpuppfostrare tills de såg annonsen om att vi sökte ny familjemedlem.
Hon är nog den mest okomplicerade hund som finns tror jag. :) Hennes enda olat, som de var noga med att berätta om, är att hon hoppar upp i soffan/ sängen om hon är ensam hemma. Och det kunde vi absolut leva med. :D

Hon var 4 när vi fick hem henne och nu är hon 9.5. Nästa hund blir också en omplacering, helst från en kennel just för att veta hundens historia. :)

Nu vill vi ju ha en snäll och okomplicerad bästa vän som kan hänga med överallt, det är ju så olika vad man vill med sitt hundägande.
 
Jag har en rumänsk gatuhund från Dinas ark, som startades av en gammal stalkompis. Jag vågar knappt säga det, för väääldigt många ska tala om för mig vilken dålig hund jag har och hur fel jag gjort, vilket jag är urtrött på, för jag talar inte om för någon annan vad den ska göra och inte göra. Jag är i alla fall supernöjd, inga problem alls och har haft min hund i två år.

Tyvärr kom det in en del sjuka hundar från diverse länder och förstörde, det är ju dock inte hundarnas fel utan de inkompetenta veterinärerna i länderna som inte har gjort sitt jobb korrekt. Samtliga fall jag vet om (och jag har haft kontakt med hundratals nya ägare, de allra flesta till friska hundar) har berott på att veterinärer missat, inget annat. Hundar från Dinas ska vara kastrerade, vaccinerade, avmaskade och veterinärbesiktigade vid leverans, men det har veterinären då i några få fall underlåtit sig att fullgöra sin uppgift.

Jag gjorde ett aktivt val att adoptera utomlands, började titta i Sverige, men alla hundstall hade äldre hundar med kampblod i sig och jag har sett alldeles för många hem bli olyckliga, både för hund och människor, för att ta på mig något sådant.

Andra får göra som de vill, jag gjorde så här och är nöjd. Jag skulle inte ha varit nöjd om min hund drog hem smitta till Sverige, men nu gjorde han inte det och allt är frid och fröjd. Lycka till i jakten!
Veterinärer som inte gör sitt jobb är bara en del av problemet, men nog så viktigt, alla sjukdomar går inte att upptäcka innan import!
Men du vet säkert bättre än smittskyddsveterinärerna på SVA!
Vi hundägare med relativt smittfria hundar vill inte ha in en massa ny skit!
Jag som veterinär vill inte ha in en massa ny skit!
PL
 

Liknande trådar

Hundträning Hej alla, Min maltipoo (hane, inte kastrerad) blir i år 4 år gammal och det finns en rad problem som jag tror bottnar i stress. Vet...
2
Svar
20
· Visningar
2 191
Senast: Acto
·
  • Låst
Hundhälsa Jag hamnade för ett tag sedan i en diskussion med några uppfödare om det här med mentalitetsbeskrivningar av hundar. Uppfödarna var...
4 5 6
Svar
117
· Visningar
9 672
Senast: Hedinn
·
Övr. Hund En nyfiken fråga: vad vore det motsvarade ordet till att adoptera? Omplacera så ger man bort hunden, men man kan inte säga att man...
4 5 6
Svar
113
· Visningar
4 291
Senast: Mia_R
·
Hundavel & Ras Hej! Planen är att köpa en valp men jag är inte helt säker på ras eller uppfödare/föräldradjur än. Haft finsk lapphund tidigare. Är ute...
4 5 6
Svar
100
· Visningar
5 581

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp