Bukefalos 28 år!

Den mörka sidan av travsporten

Sv: Den mörka sidan av travsporten

Den bilden visar ett korrekt fastsatt tungband. Visst finns det säkert folk som sätter det fel precis som det finns dressyrmänniskor och hoppmänniskor som hanterar utrustning fel.

I artikeln så stod det att 10% av hästarna uppvisar munskador. För något år sedan så var det en veterinär som kontrollerade islandshästars mun vid en tävling och där tror jag att det var bortåt 80% av hästarna som hade någon form av munskada (jag kommer inte ihåg den exakta procenten så om jag har fel så får ni rätta mig). Det var en hel skriverier om detta i bla tidningen Ridsport.

När vi tränar våra hästar så har vi aldrig check. Det är bara de gånger som hästen startar som den används. Det kan kanse vara 1-2 gånger i månaden om man har flyt. Oftast är det bra mycket mindre.

En sjuk travhäst springer sällan in några pengar idag. För 10-20 år sedan så hade det säkert fungerat men idag när tiderna är så pressade så går det inte att komma med en ej frisk travhäst. Det är möjligt att det går att maskera en hälta om man kortar upp checkremmen väldigt mycket men det slutar antagligen med att hästen galopperar istället. Om man startar och hästen har något virus i kroppen så kommer den antagligen att inte orka och lägga av 500 m före mål.

Hur många gånger ser man inte ryttare som sitter och försöker få en häst att fatta tex vänstergalopp men det går inte. Eller att hästen behöver lång uppvärming för att överhuvudtaget bli ridbar. Eller en häst som plötsligt börjar stanna på hinder. Eller en häst som är stel som en planka i ena varvet. Eller....... När man då påpekar lite försiktigt att hästen inte ser riktigt okej ut så får man till svar "Nej han är inte halt, han är bara dum" och så fortsätter man att rida på.

Precis som i allt annat så finns det även rötägg inom travet. Det går nog inte att komma ifrån, tyvärr. Men som motvikt så måste man säga att de flesta som jag i alla fall känner tar bättre hand om sina travhästar än om sig själva.

Mvh

Tora
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Och bara för man inte gör just det så är dressyr och hoppsporten bättre menar du?? De ägnar sig inte åt andra saker man INTE gör inom travet??
Onaturlig position......ja jag vet inte varför en dressyrhäst ska på i den dära ställnigen genom ett helt dressyrpass. (för att inte tala om rollkur) Är inte det en onaturlig ställnig? Och jo det finns en hel det grejer man spänner fast i ridhästar ochså. Graman, inspänningstyglar........
gulan

Du kan ju inte jämföra dressyr med rollkur :smirk:

Och "ställningen"(??) menar du antagligen formen då?? Är ju faktiskt ett sätt för hästen att bära sig och sin ryttare för att INTE slita på sin kropp

Graman spänner man inte fast hästen utan det är löpande tyglar, dessutom finns det INGET i ridsporten som spänner fast ett huvud i en onaturlig form för att få den att endast trava.
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Visst finns det de mindre kunniga som tvingar ner huvuden på sina hästar inom ridsporten- men har man någon som helst kunskap om god ridning vet man att formen kommer genom lösgjordhet.
En mjuk och genomriden häst som höjer ryggen och drivs bakifrån, hamnar med huvudet i "form"- där behövs inte tvingas något.

Varför våra ridhästar inte får välja själva vart de ska gå med huvudet, är för att det sliter för mycket på hästne. Går den itne i form så bygger den inga muskler och då orkar den inte bära upp sin ryttare.
Travhästarna använder mycket mer skjutkraft än bärkraft, så att gå i korrekt dressyrform gagnar ju inte dem, däremot gangar det våra ridhästar.

F.ö så har jag inte varit bakom kulisserna på travet tillräckligt mycket för att uttala mig. Håller däremot med om att man borde sluta spela på trav och galopp- då hade det blivit som vilken annan hästsport som helst.


Måste också kommentera det som snigelfarmor skrev. Som jag förstått det finns det väldigt hårda regler för hur ofta man får rappa till sin häst under ett lopp, däremot så "viftar" de med spöet vid sidan av hästen utan att nudda den, för att få lite effekt.

/Ia
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Du glömmer att de pengar som kommer in via spelet även är de pengar som forskare får för att forska om era RIDHÄSTAR (som för övrigt aldrig ser veterinärer när de behöver det).
Man märker väl när en travhäst är det minsta ofräsch, den hänger på en töm och springer inte lika bra i loppen, och det finns för det mesta inte någon som inte går till kliniken då och får den behandlad. Till skillnad från många ridhästar som rids på i alla fall.

Om man skall jämföra rakt av med ridsport så får man för det första jämföra med tävlingshästar och inte hobbyhästar! Det finns INGEN som INTE åker med sin tävlingshäst till klinik så fort man känner något fel.

Man känner betydligt mer PÅ hästen än bakom och vid sidan om hästen. Forskning lär nog finnas ändå!

Käkremmen får enligt reglementet inte vara så kort att hästen hamnar i de positionerna som beskrivs i texten, en veterinär kan också, omhan vill :devil: be dem att länga käken om det skulle vara så.

Varför ha en sådan över huvudtaget???

Tungband... Återigen, hästen nedan har ett på sig (förlåt humlan, blev tvungen att låna bilden, tar bort den om du vill) och det är med andra ord full rörlighet med ett tungband, till skillnad från t.ex tungfelsbett som inte är, vad jag vet, tillåtet i trav men inom ridsporten:smirk:. Tungbandet är fortfarande enbart till för att hästen inte ska få tungan över bettet och på det sättet utgöra en fara för sig själv (genom att svälja den) eller andra (den blir svårstyrd). Som sagt, travsporten har kommit otroligt mycket längre inom utrustning för hästen väl och ve och säkerheten än vad ridsporten gjort, det är dessutom trav och galoppsporten som gagnar forskningen på häst i Sverige, en forskning som även kommer ridhästarna till hjälp och som de ägarna skulle kunna, om de ville, utnyttja lika mycket som de trav och galopptränare som finns där de allra flesta kollar upp sina hästar väldigt regelbundet, ibland utan att det behöver vara något som är fel...

Varför behöva binda fast tungan öht?? Jag har tävlat fälttävlan i över 20år och ALDRIG har jag haft tungfelsbett på någon av mina hästar.

Dessutom så är det INTE tillåtet med tungfelsbett på tävling i tex dressyr.

Jag tycker verkligen inte att travet kommit längre om hästens väl än man gjort i ridsporten. I ridsporten så vetbes hästarna individuellt på alla hopp/fälttävlan. Där finns dessutom regler för användande av spö, max 2st "duttningar" är tillåtet på banan att jämföra med travet där de larmar på ordentligt

Jag tycker det är tråkigt när artiklar blir så färgade av journalistens egna omdömen, det är riktigt dålig journalistik (läser journalistik själv) och som journalist är man tvungen att ta reda på fakta först vilket den här människan missat.
Jag tycker det är ännu tråkigare med hästfolk vars okunnighet lyser igenom så ordentligt och inte har vett att ens fundera över fakta först...

Jag tycker inte heller om artikeln och det sätt den är skriven på men att blunda för fakta som verkligen finns är ju ganska löjligt


Med det lämnar jag den här diskussionen eftersom det inte går att diskutera med så trångsynta människor som tror att vi bara slår och plågar våra hästar. Rötägg finns i alla sporter, men att tro att det bara skulle vara pengar som styr är att stoppa huvudet i sanden. Det finns mycket pengar inom trav och galoppsporten som vi som håller på med den givetvis vill åt, JUST DÄRFÖR har vi råd och vill gå till veterinären med hästarna och behandla dem när de inte mår bra. Visst finns det undantag, men de hästarna blir heller inte bra travare så det är att binda ris åt egen rygg:smirk:.

Vad är trångsynt om inte detta du skriver :angel:
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Men väl på träning.........
99% av alla travhästar går helt utan checkrem hemma då de tränas, både i motion och i snabbjobb. Men det visste väl inte du??
Så checkremmen får travarna ha ca 3-5 minuter någon gång i månaden då de ska tävla, eller kanske ett test inne på banan.
Och nej......de flesta travare går inte så som du beskriver då de går utan check, dvs med krökt huvud. De går i den form de själva väljer. Ridhästar blir tvingade dit ner eftersom ryttaren hela tiden strävar efter att hästen ska ha sitt huvud så. Det är INTE en position de själva väljer -om de får dvs.
gulan

Varför använda käkrem på tävling då??

Positionen under dressyr är en form man eftersträvar för att hästen skall använda sin RYGG och bära vikt på sina Bakben.

Och jo de hästar jag har här hemma väljer självmant att gå "på tygel" när de jobbar med sina bakben och är avspända
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

"I artikeln så stod det att 10% av hästarna uppvisar munskador. För något år sedan så var det en veterinär som kontrollerade islandshästars mun vid en tävling och där tror jag att det var bortåt 80% av hästarna som hade någon form av munskada (jag kommer inte ihåg den exakta procenten så om jag har fel så får ni rätta mig). Det var en hel skriverier om detta i bla tidningen Ridsport."

Fast som jag förstod det så ansåg veterinären att "skador" var sår och valkar- det krävs en hel del för att det ska uppkomma sår och valkar.
På islandstävlingen det pratas om har jag för mig att det även var blåmärken och skav i mungiporna t.ex som räknades som "sår i munnen".

Helt ärligt så skulle det förvåna mig om inte fler än 10% av travarna har blåmärken i munnen t.ex. Inom ridsporten ska man ju sträva efter mjuka händer och eftergifter, de travare jag har sett på både banan och träning ska det hållas hårt i hela tiden, och när det stannas lägger man sig ner och drar.
har vänner som jobbar hos proffstränare- har inte satt mig in i sporten speciellt mycket men frågade om just det här med det konstanta, hårda stödet i munnen. Det skulle vara så, sade de.
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

"Jag tycker verkligen inte att travet kommit längre om hästens väl än man gjort i ridsporten. I ridsporten så vetbes hästarna individuellt på alla hopp/fälttävlan. Där finns dessutom regler för användande av spö, max 2st "duttningar" är tillåtet på banan att jämföra med travet där de larmar på ordentligt"

Håller med om det mesta, men måste bara fråga varifrån du fått det här om att man får slå på sin häst i loppen?
Vet att man får det nere på kontinenten, men i Sverige finns det regler för spöanvändandet både inom trav och galopp. Man får "vifta" hur mycket man vill men inte nudda hästen mer än ett visst antal gånger.
Elelr det kanske har ändrats?
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

"Jag tycker verkligen inte att travet kommit längre om hästens väl än man gjort i ridsporten. I ridsporten så vetbes hästarna individuellt på alla hopp/fälttävlan. Där finns dessutom regler för användande av spö, max 2st "duttningar" är tillåtet på banan att jämföra med travet där de larmar på ordentligt"

Håller med om det mesta, men måste bara fråga varifrån du fått det här om att man får slå på sin häst i loppen?
Vet att man får det nere på kontinenten, men i Sverige finns det regler för spöanvändandet både inom trav och galopp. Man får "vifta" hur mycket man vill men inte nudda hästen mer än ett visst antal gånger.
Elelr det kanske har ändrats?

Jag baserar det på vad man ser! Det "nuddas" ju mer än två ggr och det är väldigt ofta kuskar/jockeys får böter för för hård spödrivning etc. Det går att läsa på loppbeskrivningen.

Här kan du läsa om ett fall tex: http://www.galoppsport.se/sresultat?kommando=tevlingsdagVisa&tevdagId=403302&loppId=354690

Gå ner och läs om bestraffningar, hästen vann säkert! Obs min häst!
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Ja vad ska man säga. Själv jobbar jag proffesionellt med trav och känner verkligen inte igen mig.
Och jag vill här och nu säga att finns INGEN hästsport som kan klappa sig på bröstet. INGEN INGEN!! Vi som håller på med hästar är av samma skrot och korn. Travet är inte sämre än den dressyren.
gulan

Men jag förstår inte riktigt? Ingen har väl sagt att det endast är travet som plågar hästar? Du kan väl inte mena att bara för att det förekommer inom andra hästgrenar också så är det inte mer än rätt att det ska få gå till så här på travet? :crazy:

Nu handlade ju just denna artikel om en banveterinär som vittnar om, vad han tycker, är missförhållanden.

Till en del av er övriga (som jag förmodar håller på med trav): I stället för att göra detta till en "ni är minsann inte bättre-diskussion" så fundera lite på i stället vad man kan göra för att få bort avarterna? För visst finns det väl problem? (....och JA! Det finns det inom andra grenar också :))
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Ja, som sagt är jag inte tillrätckligt insatti sporten, vet bar att det FINNS regler, vilket inte finns nere på kontinenten.

Hemskt tråkigt attm an ska få lov att vinna när man har fått böter för överdrivet bruk av spö. Då kan man ju fråga sig om det inte är värt det, pengamässigt?... 800 kr i böter, 40 000 kr i vinstpengar.
Tråkigt.
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

"I artikeln så stod det att 10% av hästarna uppvisar munskador. För något år sedan så var det en veterinär som kontrollerade islandshästars mun vid en tävling och där tror jag att det var bortåt 80% av hästarna som hade någon form av munskada (jag kommer inte ihåg den exakta procenten så om jag har fel så får ni rätta mig). Det var en hel skriverier om detta i bla tidningen Ridsport."

Fast som jag förstod det så ansåg veterinären att "skador" var sår och valkar- det krävs en hel del för att det ska uppkomma sår och valkar.
På islandstävlingen det pratas om har jag för mig att det även var blåmärken och skav i mungiporna t.ex som räknades som "sår i munnen".

Helt ärligt så skulle det förvåna mig om inte fler än 10% av travarna har blåmärken i munnen t.ex. Inom ridsporten ska man ju sträva efter mjuka händer och eftergifter, de travare jag har sett på både banan och träning ska det hållas hårt i hela tiden, och när det stannas lägger man sig ner och drar.
har vänner som jobbar hos proffstränare- har inte satt mig in i sporten speciellt mycket men frågade om just det här med det konstanta, hårda stödet i munnen. Det skulle vara så, sade de.

Om hästen ligger på och pullar mycket eller inte är väldigt individuellt. Vissa pullar mer och vissa pullar mindre. Att man skulle eftersträva ett hårdt stöd i munnen är aldrig något som jag har kommit i kontakt med och inget som vi har eftersträvat på våra travhästar. Däremot så vill man ha kontakt med hästens mun men det skiljer sig inte direkt från den kontakten som jag vill ha när jag rider.

Sen verkar det som om frekvensen av skador i munnen är lika stor överlag oberoende på vilken hästsport som utövas. Det är alltså inget unikt för travsport. Men det är först de senaste åren som folk har blivit medvetna om detta.

*rent allmänt*

Visst kan man jämföra travet med vanliga ridhästar. Det är så att många utav travfolket är amatörer dvs vanliga människor som bara har en eller några travhästar och som inte arbetar heltid med dessa utan bara har det som en hobby.

Däremot så går det inte att jämföra den påfrestning som hästen utsetts för beroende på om man rider eller kör hästen. Man påverkar hästens naturliga balans bra mycket mindre med en lätt vagn bakom än när någon sitter på hästen.

Återigen så påpekar jag att det är väldigt svårt att springa in några pengar med en travhäst som inte är 100% frisk. Idag är det så otroligt tuff konkurans och snabba tider så att komma med en häst som går på 80% är inte värt mödan.

Travet sponsrar ridsporten med stora summor. Dessa pengar används till bla forskning, tävling m.m. Så man skall nog tänka sig lite för innan man börjar skälla på pengarna inom travet.

Det är alltid lustigt att de som har mest emot travet är de som är minst insatta. Många gånger så begränsas kunskapen till "Mina bekanta har travhäst" eller "Jag har sett trav på tv" eller "När jag var 15 år så fick jag köra en travhäst" osv.

Jag som har en fot i både travet och dressyren/hoppningen ser dålig hästhållning i båda lägren precis som jag ser bra hästhållning i båda lägren. Än så länge så är det klart vanligare att se hästar som har det bra och är nöjda och glada med livet än hästar som far illa vare sig det är en dressyrhäst eller travhäst.

Mvh

Tora
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Nu vet jag absolut inget om galoppsport men inom travet så kan man bli avstängd och få höga böter för felaktigt drivning. Det har varit flera ariklar här på Buke om just kuskar som har blivit avstängda för felaktig drivning.

Mvh

Tora
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Hemskt tråkigt attm an ska få lov att vinna när man har fått böter för överdrivet bruk av spö. Då kan man ju fråga sig om det inte är värt det, pengamässigt?... 800 kr i böter, 40 000 kr i vinstpengar.
Tråkigt.

Fast jockeyn får inte 40000kr, segerpriset är för det första 20000kr och det får jockeyn 10%. Det står dessutom inte vad jockeyn gjort, ett slag för mycket (av max 5), felvinklat spö eller vad? Grövre överträdelser straffas med avstängning vilket kan vara mycket kännbart om man lever på att rida hästar i löp.

Förövrigt hoppas jag att de diskussioner som finns inom svensk galopp som går ut på att förbjuda spödrivning helt och hållet (som det redan är i norge) leder till att det verkligen blir så.
Då slipper kanske galoppen bli smutskastad när en banveterinär på en travbana uttalar sig om hur svårt det är att se om hästarna som deltar i tävling är friska.
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Om man skall jämföra rakt av med ridsport så får man för det första jämföra med tävlingshästar och inte hobbyhästar! Det finns INGEN som INTE åker med sin tävlingshäst till klinik så fort man känner något fel.


Exakt. Precis så görs det när "rid"sidan försöker bortförklara att ridgrenar inte kan jämföras med travet. Man måste jämföra gräsrötter med gräsrötter och elit med elit. På högre nivå är det i stort sett samma skrot och korn, men på gräsrotsnivå ligger ridsporten ff i medeltid om man placerar travet i nutid(generellt).
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Du kan ju inte jämföra dressyr med rollkur :smirk:

:rofl: Ändå är det ämne som stötts ovh blötts på forumet Dressyr.

Och "ställningen"(??) menar du antagligen formen då?? Är ju faktiskt ett sätt för hästen att bära sig och sin ryttare för att INTE slita på sin kropp

På högre nivåer ja, men hur är det ställt med problemena i lägre nivåer.

Graman spänner man inte fast hästen utan det är löpande tyglar, dessutom finns det INGET i ridsporten som spänner fast ett huvud i en onaturlig form för att få den att endast trava.

Jaha, därför är gramanen helt riskfri att använda? Bara sätta på och dra!
Men nu får du förklara checkremmens betydelse. För att få den att trava? Trodde den var en hjälpmedel, som t.ex en rätt använd graman är. Då blir det ju enkelt att omskola travaren sedan, ta av checken, vips så har du tre nice gångarter utan att anstänga dig, eller?
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Och det är vad tränarna strävar efter. Några julgranar är inte vad man vill ha.

Äsch, du vet likväl som jag, att kan man korrigera en travhäst till att göra snabbare tider med krimskrams, då gör man det.
Varför tillåta sådant?
Om de nu tränas utan så varför ha det på tävling?
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

Ja, som sagt är jag inte tillrätckligt insatti sporten, vet bar att det FINNS regler, vilket inte finns nere på kontinenten.

Hemskt tråkigt attm an ska få lov att vinna när man har fått böter för överdrivet bruk av spö. Då kan man ju fråga sig om det inte är värt det, pengamässigt?... 800 kr i böter, 40 000 kr i vinstpengar.
Tråkigt.

Nu hade ju säkert denna häst vunnit utan spö, och jag tycker kanske inte ägaren skall straffas för att Jockeyn gör ett dåligt jobb.

Men kan säga att hästen inte ville springa på den banan något mer..
 
Sv: Den mörka sidan av travsporten

:rofl: Ändå är det ämne som stötts ovh blötts på forumet Dressyr.

Rollkur är inte dressyr och kommer aldrig att bli det oavsett diss på Buke

På högre nivåer ja, men hur är det ställt med problemena i lägre nivåer.

Idag så ser det för det mesta väldigt bra ut på de lägre nivåerna i ridsporten.

Jaha, därför är gramanen helt riskfri att använda? Bara sätta på och dra!

På vilket sätt drar man i en graman?? Och jo jag anser att den är helt riskfri, går du omkull så händer det inget. Men vad skulle hända om du hade låst fast hästens huvud???

Men nu får du förklara checkremmens betydelse. För att få den att trava? Trodde den var en hjälpmedel, som t.ex en rätt använd graman är. Då blir det ju enkelt att omskola travaren sedan, ta av checken, vips så har du tre nice gångarter utan att anstänga dig, eller?

Nej det kan jag inte, kan du?? Eftersom det är just det jag ville ha förklarat! Varför använda något som inte hjälper travet?? Och då bara på tävling??

Skillnaden är ju att graman kanske man använder på träning och inte på tävling.
 

Liknande trådar

  • Artikel
Hästnyheter Henrik von Eckermann, NT-guldvinnaren från Söderköping, slutade på en fin fjärdeplats i en 1.45-metersklass i tyska Hagen. Den felfria...
Svar
0
· Visningar
611
Senast: Gunnar
·
  • Artikel
Hästnyheter (Norrköpings Tidningar) Räddningstjänsten har larmats till sjön Bolen utanför Norrköping för att rädda en häst som hamnat i vattnet...
Svar
0
· Visningar
764
Senast: Gunnar
·
  • Artikel
Hästnyheter (Norrköpings Tidningar) Åby ridklubb har ansökt om 500 000 kronor hos kommunens Evenemangsgrupp inför årets Norrköping international...
Svar
0
· Visningar
684
Senast: Gunnar
·
  • Artikel
Hästnyheter (Norrköpings Tidningar) Söderköpingssonen, och NT-guldvinnaren, Henrik von Eckermann inledde bra i de internationella hoppningarna i...
Svar
0
· Visningar
714
Senast: Gunnar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Barmarksdrag/canicross
  • Uppdateringstråd 29
  • Valp 2024

Hästrelaterat

  • Föl 2020
  • Dra hästsläp med Tesla Y
  • Dressyrsnack 17

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp