Bukefalos 28 år!

Fångtråd del 5

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Fångtråd del 5

Det tycker jag VISST att den gör! Det finns, enligt mig, ingen annan sjukdom som är så oberäknelig...:crazy:

Det kan bli MYCKET mer arbete, och framför allt stora kostnader, med en fånghäst!

Hästen kan få fång ändå, utan att man behöver öka på sina chanser med att köpa en häst som redan haft fång förut...

Håller med dig.

Dessutom är det nog så att om man vet att hästen har fått fång pga ngn förgiftning tex eller att den har råkat sätta i sig en tunna havre så är kanske risken mindre för ett återfall. Det är möjligt men jag undrar om man kan vara säker. Sedan undrar jag hur många gånger man kan veta säkert vad som verkligen utlöste ett fånganfall. Jag vet inte säkert vad det var som utlöste det hos min häst. Och om man ska köpa en fånghäst hur kan man då vara säker på att få rätt information?

Om man skaffar en fånghäst bör man nog vara beredd på att det är mkt möjligt att den kräver speciell vård resten av livet.
 
Senast ändrad:
Sv: Fångtråd del 5

Av det jag har läst om lägesförändringar som går tillbaka så har jag nog förstått det som att det beror på dvs en del gör det men inte alla.

De veterinärer jag har frågat har svarat lite olika (som vanligt i fångfrågor) och jag förstår varför de svarar så. Men den första veterinären som röntgade henne menade att de inte kunde göra det.
Nu var ju bilderna mkt bättre redan i maj månad. Men riktigt säker kan man ju aldrig vara, inte jag i alla fall förrän man ser det.

Lite extra promenader skadar nog aldrig i och för sig speciellt inte under julen;)
Det är ju därför som hästägarens engagemang är A o O.

Får den återfall, inte verkas rätt, inte vilar tillräckligt, inte bantas...... ja då är prognosen betydligt sämre.
 
Sv: Fångtråd del 5

Det svåraste med fång tycker jag är det praktiska. Vi köpte en gård med egna åkrar som det växte gräs på. Gjorde upp hagar gladeligen. Sen kom hösten och båda hästarna fick fång.:( Iof så hade jag också (utan vetskap) matat i dom sockerhaltigt hö. Sen började man fundera om. Inget gräs skulle dom äta. Jaha vad göra nu? eftersom man inte har obegränsad ekonomi och kunde gräva-grusa-sanda deras vinterhage så fick vi hyra in en bonde som plogade och harvade upp hela skiten.

Nu går hästarna i en HELT gräsfri sjukhage på 10X15. Men fy f*n är redan nervös för att släppa dom i deras vanliga hage eftersom det finns pyttepyttelite gräs kvar på sidorna.:eek:

Alltså, man måste ha en enorm kunskap om denna sjukdom. Vilket hö/silage ska dom äta?sockerhalten ok?hur göra med hagar på hösten/vintern då frosten kommer? vara beredd på att OM hästen blir sjuk ja då är rehabiliteringstiden låååång. Sånt som du kanske vet men som man lätt "glömmer bort" när man så gärna vill ha en häst.

Jag har många gånger sagt att om jag vetat om att hästarna skulle få fång så hade jag valt bort hästlivet, bara varit medryttare eller ridit lektioner.
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag skulle inte heller köpa en fånghäst, annat än möjligen i typ nuläget, dvs när jag redan har en. Men jag är ändå tveksam. På ett sätt så finns det inget bättre sällskap till en fångis än en annan fångis vad gäller mat/bete/etc. Men å andra sidan har man då TVÅ hästar att ha ångest över. Så nä, jag är väldigt tveksam.

Fång är så jävla förrädiskt. Det som gick bra förra året/månaden/veckan kan utlösa ett fånganfall om ett år/månad/vecka. Man kan göra allt rätt och den får fång ändå. (Och för dend elen i vissa fall göra allt fel och den inte får fång). En fångis som gått på gräs i tre år utan problem kan det fjärde få fång. Hästen som alltid fått fång på sommaren får det plötsligt på vintern etc.

Och konvalescensen för fång är enligt mig vidrig. Varken mer eller mindre. Sjuksomen i sig är en plåga för hästen under aktiv fas, och konvalescensen är både lång och för hästen fruktansvärt påverkande iom att det är så totala rörelserestriktioner under såpass stor del.

Så, var och en gör som de vill, men jag skulle aldrig köpa en fånghäst annat än ev som sällskap till en fångis, men jag är tveksam där med, hellre köpa en lättfödd eller på annat vis 'passande', än en som haft fång och löper större risk att få fång (igen) än en som aldrig haft.

Glömde: Det är svårare inackordera en fånghäst med anser jag. Det ska vara rätt hagar, någon som är där ofta och kan se om munkorgen åkt av om den går på minsta gräs, de ska ha rätt sorts grovfoder - inte bara med rätt värden utan även rätt sockerhalt, och fodringstiderna passar sällan så bra med den lilla mängd grovfoder fångisar får. Sista fodringen 21 och nästa 07 är en veritabel mardröm om man ska försöka fördela 5 kg så det blir vettig ättid.
 
Senast ändrad:
Sv: Fångtråd del 5

KL

Märklig fråga, jag vet, men vilken HAND använder ni när ni tar puls på era hästar? Alltså inte vilka fingrar, utan vilken hand... Jag har slutat att använda vänster hand (när jag inte glömmer mig) för jag tycker att jag mycket oftare får falskt utslag då, dvs jag hittar puls med vänster hand som jag sedan inte hittar med höger. Är det kanske allmänt känt att man inte ska använda vänster hand när man tar puls, eller är det bara något knas med mig ;)? Är det för att vänster hand är närmast hjärtat, och att man känner sin egen puls i fingrarna tydligare, eller finns det någon förklaring?
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag använder höger som 'standard', men när jag står dr och velar använder jag vä också, dock inte märkt någon skillnad faktiskt. Dock är jag en sådan där person som betecknas som 'stendöd' när man ska ta pulsen på varandra, det är extremt svårt hitta puls på mig i handleden, så jag tror inte risken är så stor för att jag ska känna min egen så.
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag vet att svaret var väldigt förenklat, men att jag menade att det finns många förbyggande åtgärder vi med fånghästar kan göra för minska riskerna till att ett återfall blir minimala. För det är faktiskt så att fång kan drabba alla raser även om det är vanligare bland vissa.. Så mycket av de saker vi sim har fånghästar tänker på skall nog vara lite mer av en vardag för alla ..

Jag förstår att fång skrämmer många men jag råkade skriva lite fel , jag menade att den skrämmer inte MIG lika mycket nu som den gjorde innan min första fång häst.

Sen kan jag inte föstå hur du menar med att arbetet med en fång häst som uppenbarligen varit symtomfri sen 2006 kan vara så mycket mer arbete och dyrare än en annan häst. Alltså buffert till vissa veterinär utlägg skall man ju ha ändå och är hästen försäkrad, då även en medicin försäkringing så är det inte många kronor mer. Att det är mycket mer arbete med en häst som varit symtoms fri så länge tycker jag inte att det är ..
Vill nu bara tilllägga att detta är min åsikt och att jag har ett jätte bra stall som jag är inackorderad i där jag har goda förutsättningar.

En liten fråga till er med fångisar där ute..vad har ni för raser på era godingar och hur har ni upplevt era veterinär kontakter och liknande
Jag tycker det är lite kul att höra hur ni gör och byta lite bra ideer
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag har en haflinger och en shettis. Veterinärkontakten har varit väldigt varierande i kvalitet, från en hemmaveterinär som inte förstod alls att det var fång till ATG-klinikens underbara veterinär som var ett fantastiskt stöd hela vägen. Även hovslagarna har varierat i kunskap. Mina nuvarande hovslagare är suveräna och utan dem hade hästarna absolut inte mått som de gör idag:bow:!

Och visst håller jag med dig om att man kan göra mycket för att hålla fången borta, men samtidigt tycker jag att fång har alldeles för mycket med tur och otur att göra för att man ska kunna känna sig säker på att undvika återfall på sina hästar. Att chansen för återfall är minimal, det skulle jag aldrig våga påstå! Det kan bli väldigt, väldigt dyrt om man behöver åka iväg flera gånger och röntga, samt åka iväg till specialisthovslagare för sjukbeslag... Det flög iväg många tusenlappar för mig trots försäkring:crazy:! Haflingern åkte på två hovbölder som komplikation (väldigt vanligt) och då blev återbesöken hos hovslagaren också tätare. Hovslagaren finns drygt 6 mil härifrån, och det kostar både tid och bensin att ta sig dit. Trots det skulle jag absolut inte vilja byta, för jag litar på att allt blir både rätt och bra när jag har varit där...
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag är faktiskt MER rädd för fång nu innan L fick fång, och innan honom var jag mer rädd för fång än innan N fick fång.

Just för det är en så lömsk jäkla sjukdom. Och när man satt sig in i det inser man att - förenklat 'allt är potentiellt livsfarligt'

Innan L fick fång hade jag ingen rädsla för sockerhalt i grovfoder, för brunt dött höstgräs etc. Nu skrämmer det skiten ur mig.

Innan N fick fång så visst var jag rädd för fång, men det var ju 'bara' att vara försiktig med gräs, 'specialverka' och hålla vikten nere. Inte så farligt. Och det var exakt det som gjordes med henne, en kort konvalescens och back on track igen. 'Synd' att hon inte kunde gå på vanligt bete mer, men inte hela världen.

Eller hur.. När hon fick fång igen i januari, när det låg en halvmeter snö och INGET ändrats i foderstat så började jag inse hur förbannat lömskt fång kan vara.

Och nu är det inte bara gräs sas, utan allt annat man lärt sig och vet med.
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag förstår att fång skrämmer många men jag råkade skriva lite fel , jag menade att den skrämmer inte MIG lika mycket nu som den gjorde innan min första fång häst.
Antingen reagerar vi olika eller också beror det på olika fånganfall.
Men jag tycker helt tvärtom! Min ponny hade först ett mkt lindrigt anfall för tre år sedan. Efter det började jag läsa på om fång. Trots det fick hon ett ganska så häftigt anfall i julas. Jag var alltså ganska insatt i sjukdomen och vad som händer i kroppen, visste vad jag skulle göra och hade personer jag kunde fråga. Men det skrämde mig ändå som bara den! Jag har aldrig sett en så sjuk häst förut och aldrig känt mig så maktlös!!

Sen kan jag inte föstå hur du menar med att arbetet med en fång häst som uppenbarligen varit symtomfri sen 2006 kan vara så mycket mer arbete och dyrare än en annan häst. Alltså buffert till vissa veterinär utlägg skall man ju ha ändå och är hästen försäkrad, då även en medicin försäkringing så är det inte många kronor mer. Att det är mycket mer arbete med en häst som varit symtoms fri så länge tycker jag inte att det är ..

Jag kommer att fortsätta att ge min ponny lite dyrare foder, begränsa betet, vara noga med motion, kolla henne extra osv. Det betyder att jag måste köra hem extra ibland nu när det kan vara farligt att gå på gräs. Sedan så vill jag nog påstå att medicinen var den minsta kostnaden. Och då betalade jag nog nästan 2000kr för NSAID medicin. Nu har jag av det så det räcker några år antagligen, förhoppningsvis. Det som kostade pengar var alla klinikbesök. Min ponny är försäkrad. Men det kostar en hel del ändå bara bensinen går ju på en del.


En liten fråga till er med fångisar där ute..vad har ni för raser på era godingar och hur har ni upplevt era veterinär kontakter och liknande
Jag tycker det är lite kul att höra hur ni gör och byta lite bra ideer

Min häst är en newforest ponny. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om mina veterinärkontakter. Jag pratade med en del veterinärer när min ponny var akut sjuk. En del eller snarare ganska många var inte så insatta i fång.
Men jag har hittat en veterinär som jag tycker är jättebra.
 
Sv: Fångtråd del 5

Kl

Frågar om råd....
Jag är väldigt orolig för vår shettis, hon blir inte bättre. Visar inga symtomer mer än stel gång, alltså ingen puls, tjocka ben, varma hovar eller öm vid tryck på sulan, ingen feber.
Jag kommer idag börja en ny fångbehandling med smärtstillande, boxvila mm. Jag undrar om jag kan ha henne på halm som hon pillar i eller måste det vara något oätligt? Om man åker till klinik får man annan hjälp då än när vet kommer hem? Jag kommer byta hö ifall detta är boven, kan detta plötsligt byte förvärra läget? Hon står nu i en ganska stor box för henne som är så liten, kan det vara en nackdel att hon kan röra sig mer?
Vad är det bästa att blanda ner smärtstillande pulvret i, hon får idag inget kraftfoder alls?


Slutligen har ni någonsin funderat på att avsluta era fånghästars liv?
 
Sv: Fångtråd del 5

Är ponnyn röntgad? Det är främst detta du kan få hjälp med på klinik, och det är ju en viktig del.

Blötlägger du höet, för att laka ur ev överskott av socker? Annars tycker jag att du ska börja göra det med en gång! Jag packar shettisens hö i hönät, lägger det i blöt i en tunna i 20x2 min. Det vill säga jag blötlägger, häller av och fyller på nytt vatten och blötlägger en gång till.

Tycker att det är märkligt att din häst inte uppvisar några andra symtom än stel gång...:confused: Borde ju ha puls, tycker man.
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag håller med Forest om att det vore vits med klinik nu. Och så beklagar jag =/

Ha henne hellre på spån och ge lite halm att pilla i (gärna i hönät, dvs högt så hon slipper böja sig), de ska kunna stoppa ner tårna i ströet och avlasta, vilket är bökigt med halm.

Blanda buttan i liiite avsköljd betfor t ex


Slutligen har ni någonsin funderat på att avsluta era fånghästars liv?

Ja och nej. Jag har inte med L varit så att jag känt att NU funderar jag på att avsluta det, däremot har jag hela tiden haft en 'gräns', att om det varit alltför illa, eller varit alltför segdraget och 'vägrat ge sig' så om inte bättre efter X tid, då kommer jag att ta bort. Nu slapp jag ju nå dit dock, men.. Om han får ett nytt, rejält fånganfall vet jag ärligt talat inte hur jag gör. Okej om han bryter sig in i en havretunna eller smiter och vräker i sig gräs, men om han skulle få ett fånganfall till trots att jag gjort allt jag rimligtvis kan - då vetesjutton.
 
Sv: Fångtråd del 5

Det var BM som svarade om klinik men det gör inget.
Min erfarenhet av kliniker jfr med hemmaveterinärerna är att klinikveterinärerna är mer inriktade på hästar. Men det beror kanske på var man bor. Här finns det mest kor och grisar även om många har hästar.

Jag håller med dig i tankarna på en ev avslutning. Jag tycker inte att man ska hålla liv i en häst till vilket pris som helst och kanske speciellt inte en fånghäst. Det finns en gräns för hur mkt hästan måste tvingas genomlida och hur mkt man själv som hästägare orkar med. Jag förstår de som inte orkar.
 
Sv: Fångtråd del 5

Jag är faktiskt MER rädd för fång nu innan L fick fång, och innan honom var jag mer rädd för fång än innan N fick fång.

kanske du önskar fång på häst då du inte lär av dina misstag och felaktigheter
 
Sv: Fångtråd del 5

Ponnyn är inte röntgad. Fick ju sitt första anfall tidigt i sommras, dock bara fångkänning då. Efter behandling, box och vila var hon sig själv till 100% åt gräs med reducerare hela sensommaren, ingen puls eller känning igen. Och så nu bara pang, och nu vet jag verkligen inte vad det beror på och dessa få symtomer hon har är också konstigt tycker jag. Ang röntgen om jag minns rätt så röntgar man inte en häst i det akuta skedet utan några veckor efter?
Jag har inte blött höt, ska börja med detta med en gång....

För att spekulera lite.... kan det ha hänt något annat i hoven som gör att hon får "fånggång", har ni vart med om någon häst med fång utan fler symtomer?
Jag har kännt gång på gång, min duktiga hovis också som var ute och såg till att korta ner tån mer och känna på hovarna. Absolut ingen puls, svullna eller galliga ben, ingen värme på någon hov och ingen rektion vid tryck på sulan...
 
Sv: Fångtråd del 5

Tack för era synpunkter.. Det är minsann inte lätt det här.. Jag har ju som sagt varit medryttare till hästen ett tag nu så jag har ju liksom förälskat mig i henne, så är ju verkligen sugen på att köpa henne. Men vet inte om jag riktigt vågar ge mig in på en fång häst efter jag har läst allt som ni skrivit här. Jag kommer få hyra henne under en tid i alla fall innan jag bestämmer mig för köp. Och då kommer hon stå kvar där hon står nu, så då har jag ju ägaren till hands i stallet hela tiden om det skulle vara något.. Så det känns ju bra, men risken med att hyra henne är ju att jag kommer ha ännu svårare att släppa henne sen om jag inte bestämmer mig för att faktiskt köpa henne.
 
Sv: Fångtråd del 5

kanske du önskar fång på häst då du inte lär av dina misstag och felaktigheter

Va? Försök skriva om det där begripligt? Jag antar du menade att L fick fång då jag inte lärde mig av när N fick fång? I så fall så läste du nog inte hela inlägget tror jag?
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hundträning Hej! Jag skulle behöva lite tips. Jag och min hund har kört agility i ett år. Hon har varit super duktig och tyckt det varit väldigt...
Svar
7
· Visningar
807
Senast: Nova123
·
Katthälsa Känner att jag behöver ventilera lite. Jag har en honkatt ungefär 10 år gammal. Hon kommer från det lokala katthemmet och har bott hos...
Svar
9
· Visningar
890
Senast: Sassy
·
Samhälle Människor verkar i allmänhet haka upp sig på de närmaste små detaljerna. Och missa hur de stora sammanhangen påverkar de villkor som vi...
6 7 8
Svar
159
· Visningar
6 549
Senast: Inte_Ung
·
Övr. Katt Jag frågade om råd på fb om min ena katt som uppvisar aggressivt beteende ibland. Fick en kommentar och sen låstes tråden. Folk blev...
2
Svar
35
· Visningar
3 283
Senast: MJLee
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp