Kampen mot matsvinnet.

Är det en container utanför affären?
Jag har aldrig sett någon sådan
Vissa stora butikskedjor bla. dom flesta Ica pressar sitt avfall, vissa låser in sitt men så finns det dom som inte bryr sig alls bara det sköts snyggt och inte grisas ner,,,,,,,,,,vilket våra kära tiggare och övriga eu-migranter gärna roar sig med. Ibland tror man inte det är sant när man får se dom live ösa ur eller vända uppochner på tunnorna, gräva igenom det hela och sen bara lämna allt efter sig. Snacka om att kacka i eget bo och det slutar alltid med lås. :rage: :meh:

Min guldgruva ligger utanför stan, väl upplyst och för långt att gå till så där är det rent och snyggt och där finns personal på dom mest konstiga tider samt att vi som hittat dit får hållas för alla vet om vad vi gör.:)
 
Jag hade gärna dumpstrat om jag haft mer tid att lägga på det. Ponera att jag skulle bli arbetslös, då skulle jag verkligen gå in för det.
I nuläget nöjer jag mig med att köpa kort-datum-varor om de faller mig i smaken. Dessutom slänger jag ytterst sällan mat. Äter inte jag upp det så äter hunden eller hästarna upp det.

Och gällande bäst-före-datum. I torsdags tillagade jag fläskfilé med potatisgratäng i påse (bf-datum typ januari 2015) och en sås gjord på bl.a. grädde (bf-datum juli 2014). Hittills har jag överlevt.
Jag åt majskycklingfilé och ris med nån sås i burk igår, kycklingfileerna hade sista förbrukningsdag den 13 alltså en hel vecka för gamla och jag fes inte ens illa av dom. :p
 
Jag jobbar i ett museecafé ibland, där måste vi slänga våra bakelser när tiden gått ut. Ibland följer de med hem, men jag kan ju inte leva på bakelser tyvärr, så de åker ned i soporna för det mesta. Det känns i hjärtat.

I övrigt slängde jag en förpackning blåbärssoppa med bäst före - datum från -81. Där kände jag att min gräns gick. Det var i år jag hittade den i skafferiet. Jag tror min mor släpat med den genom alla sina flyttar.
 
Helt sjukt hur mycket som slängs! Jag plockade upp bröd i butik ett tag, och då skulle bröd som hade kortare än 3 dagar kvar tas bort från hyllan om jag inte minns fel. Säkert slängdes det trots det var fullt ätbart ett bra tag till (gällde dessutom grovt bröd, vilket jag tycker håller bättre än en fralla exempelvis).

Jag tittar gärna i kort-datum korgen, men brukar oftast inte vara så mycket att hurra för. Dock köpte jag kalkonkorv igår, då den hade bäst före 25e nov, vilket ändå är en hel vecka kvar, den hade väl gott kunnat legat kvar bland dom "nya" kan man tycka, men, 10 kr billigare så det tackar jag ju inte nej till. Hade nog också kunnat dumpstra, om jag hade möjligheten att ta till vara på det man kan hitta. Tyvärr är inte min etta gjord ens för nån som gillar mat, det finns inte ens ett skafferi :meh:
 
Ja det gör jag, jag är ju född fattig
Man behöver inte vara fattig för att vara bra på att ta till vara. Min mormor hade det alltid gott ställt. Men den generationen slösade inte oavsett förhållanden, har man genomlevt två världskrig så har man. Och även i övrigt levde hon i en tid fjärran från slit och släng.
Mormor kontrollerade alltid vad som fanns i soprummet, där fanns ofta något som man kunde använda till något (och en av mina exklusivaste kavajer någonsin kom därifrån).
Ingen mat slängdes, plastpåsar användes knappt alls (reser förvarades i lådor av glas eller plåt). Allt som kunde sys om blev till något nytt. Sista anhalt för kläderna var trasmattor eller bara trasor. Innan slakt sprättades knappar och annat som kunde återanvändas bort. Muddar och kragar flyttades mellan plagg beroende på var de gått sönder (eller så stickade man nya muddar till tröjorna, av garn som repats från något som gått sönder). Vid jul var det ett väldigt sjå att räta ut alla snören och papper och vika dem snyggt till nästa tillfälle. Tejp var förbjudet. En av hennes väninnor ifrågasatte på allvar behovet av hushållspapper (det finns ju trasor).
Men det är klart, det tog minst en heltid att hinna med allt.
 
Jag skäms inte för att jag "tvättbjörnar" för det är ingen skam att vara fattig, försök leva på 6000 i månaden så får ni se hur bra det går utan att vara uppfinningsrik, dom pengarna ska också kunna sparas av till ett nytt hus.

Helt OT, men 6000 i månaden? Jag antar att det är pension/permanent sjukersättning. Har du inte bostadstillägg på det?

On topic: Bra att du tar vara på maten. Det vore bra om fler gjorde det men då blir det snart lås och bom på containrarna.
 
Det var en riktigt välsorterad container du fotat @MacGyver!

Det som var mest jobbigt att hitta i containern var 10 hela sidor färsk lax. I en frigolitlåda. De såg fina ut, men nånting i samma container luktade väldigt surt, så jag vågade inte ta hem dem.
 
Senast ändrad:
Det var en riktigt välsorterad container du fotat @MacGyver!

Det som var mest jobbigt att hitta i containern var 10 hela sidor färsk lax. I en frigolitlåda. De såg fina ut, men nånting i samma container luktade väldigt surt, så jag vågade inte ta hem dem.
Lax håller jag mig ifrån då jag inte är nån laxälskare och luktar nåt skumt eller ser skumt ut så får det ligga kvar.

Sådär är det nästan jämt här fast nu har mjölken börjat sina i frysen så nu är det dags att hämta mera. Här slängs allt, midsommarmaten för 25 pers kom alltihop från containern utom röda vinet men apelsinvin fanns ett par dunkar av för efter jul fanns hur mycket apelsiner som helst att ta vara på så jag gjorde en sats vin av det, både jästen och sockret var också dumpstrat.

Jag har aldrig tidigare ätit så mycket nya maträtter som sen jag började dumpstra för containerinnehållet bestämmer matsedeln. :d

Jag brukar säga åt folk som är allt för nyfikna och undrar över hur jag klarar mig, "maten letar jag i soptunnorna efter för där finns det alltid nåt" och då brukar dom rygga tillbaks och sluta köra 20 frågor. :devil:
 
Helt sjukt att så mycket mat slängs

Jag blir både ledsen och förbannad när jag hör talas om det.

Varför skänks inte maten till hemlösa och människor som har det dåligt ekonomiskt ställt
Därför att då går det åt mer personal och då maxar inte butiken vinsten. Det är enklare att fylla containern.
 
Därför att då går det åt mer personal och då maxar inte butiken vinsten. Det är enklare att fylla containern.
Om en vill så kan en säkert skapa regler som gynnar dom som behöver maten bäst
Det finns säkert frivilliga som skulle hjälpa till med hanteringen
 
Så jäkla tragiskt är det :(
Jag tror dock att det är mycket upp till butiksägaren. I den lilla lokala butiken som jag jobbat i slängs det faktiskt förvånansvärt lite. Det som slängs är i regel riktigt dåligt, typ totalt mosade frukter osv.
Det mesta av det som skulle slängts tas tillvara av personalen, som jag förstått det på butikschefen (men jag är inte insatt i regelverket) så får man inte ge bort utgångna varor hur som helst, och hon litar helt enkelt inte på att hon inte skulle bli anmäld om någon utanför butiken skulle få varor.

Men, gammalt kött, ful frukt och hårt bröd tas i princip alltid tillvara. Mejeriprodukter från Arla (har jag för mig?) skickas tillbaka till mejeriet om de gått ut.
En eller ett par dagar innan sista datumet sätts priserna ned.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • 🇪🇺EU VALET 2024🇸🇪
Tillbaka
Upp