Bukefalos 28 år!

Mjölkens smak

karamelldrottningen

Trådstartare
Visst smakar mjölken ganska mycket annorlunda idag än för 20 år sedan? Speciellt laktosfria smakar helt annat idag än då.
Vad beror det på egentligen?
 
Visst smakar mjölken ganska mycket annorlunda idag än för 20 år sedan? Speciellt laktosfria smakar helt annat idag än då.
Vad beror det på egentligen?

Tyvärr kan jag bar ge dig ett spekulerade inlägg..
Att laktosfria smakar annorlunda kan man ju tänka sig beror på mer förfinade metoder att göra den laktosfri?
Jag minns knappt att laktosfritt fanns för 20år sedan 😇.
Det var väl åtminstone ovanligare då?

Att annan mjölk skulle smaka annorlunda vet jag inte så mycket om. Sedan jag blev vuxen har jag inte varit nån mjölkdrickare direkt.
Mitt smaksinne verkar ha ändrats till att inte riktigt tycka om mjölk... Förmodligen har det väl med vana att göra.
Något i pastöriseringen kanske har ändrats?
 
Visst smakar mjölken ganska mycket annorlunda idag än för 20 år sedan? Speciellt laktosfria smakar helt annat idag än då.
Vad beror det på egentligen?
När jag började köpa laktosfri mjölk för snart 25 år sedan när mitt ena barn blev laktosintolerant med ganska allvarliga symptom (då köptes mjölken på apoteket och med recept) smakade den mjölken väldigt sött. Det var den tidens sätt att bryta ner laktosen på och den var inte utan laktos som idag utan kallades låglaktosmjölk. Lite av laktosen fanns kvar men det var så lite att de flesta ändå kunde konsumera normala mängder. Vi fick ransonera, max ett glas om dagen gick bra. Idag finns bättre metoder och den laktosfria och den vanliga går nog knappast att skilja på om man inte är en riktig finsmakare.

Personligen tycker jag att mjölk luktar lika unket och illa nu som för 20 år sedan. Det är inget jag skulle dricka frivilligt.
 
Har svårt för mjölk nuförtiden, så kan inte svara på skillnaden. Men som jag minns det hemifrån, vi hade mjölkkor under min uppväxt, så förändrades smaken på mjölken lite beroende på vad korna åt. Kan det vara så att vi helt enkelt utfodrar kossorna på ett annat sätt än för 20 år sedan?
 
Har svårt för mjölk nuförtiden, så kan inte svara på skillnaden. Men som jag minns det hemifrån, vi hade mjölkkor under min uppväxt, så förändrades smaken på mjölken lite beroende på vad korna åt. Kan det vara så att vi helt enkelt utfodrar kossorna på ett annat sätt än för 20 år sedan?
Fodret är nog inte så väldig förändrat? Kanske med undantag att torrhö knappt existerar till nöt längre. Men ansilage har ju alltid getts. Numera i vita bollar men även i ensilagetorn och planlagrat som tidigare.

Att mjölken smakar likadant hela året beror väl på att så stora mängder blandas antar jag.

Min teori är att smaklökarna förändras :D

Laktosfritt har jag aldrig druckit. Kan ha det i kafffet nån gång när inget annat erbjuds. Kan med andra ord inte uttala mig alls om smaken.
 
Jag kan inte riktigt tycka att den vanliga mjölken smakar annorlunda?? Men, ja, den laktosfria är det helt annan smak på numera. Den är inte alls fruktansvärt söt längre.
Laktosfattig och laktosfri är ju två olika saker så självklart smakar de annorlunda. Laktos är ett socker och i den laktosfattiga har man tillsatt enzym som spjälkt sockret vilket ger den söta smaken.
 
När jag började köpa laktosfri mjölk för snart 25 år sedan när mitt ena barn blev laktosintolerant med ganska allvarliga symptom (då köptes mjölken på apoteket och med recept) smakade den mjölken väldigt sött. Det var den tidens sätt att bryta ner laktosen på och den var inte utan laktos som idag utan kallades låglaktosmjölk. Lite av laktosen fanns kvar men det var så lite att de flesta ändå kunde konsumera normala mängder. Vi fick ransonera, max ett glas om dagen gick bra. Idag finns bättre metoder och den laktosfria och den vanliga går nog knappast att skilja på om man inte är en riktig finsmakare.

Personligen tycker jag att mjölk luktar lika unket och illa nu som för 20 år sedan. Det är inget jag skulle dricka frivilligt.
Aha tack, det förklarar att just den laktosfria, eller låglaktosmjölken smakar så annorlunda idag. Inte lika söt och inte med den där speciella eftersmaken.

Tyckte att den vanliga mjölken förr hade en annan smak. Inte lika stor skillnad som det är med den laktosfria då och nu men ändå en viss skillnad. Kan det vara något med framställningen där, foder eller bara rent krasst mina smaklökar har förändrats :cautious:
 
Laktosfritt kan du få genom att antingen bryta ner laktosen till enkla sockerarter med enzym, eller så kan du ultrafiltrera bort det, alternativt både sätten kombinerade (Arla gör tydligen detta).
Beroende på metod så kan mjölken smaka olika (olika mkt sockerarter å mängd kvar).

Sedan är det pastörisering. Laktosfri mjölk högpastörieras ofta - innebär mer värme för att avdöda bakterier å enzym. Beroende på hur du pastöriserar kan detta ge smak eftersom protein + socker bildar maillardreaktionen och ger en karamellig smak. T ex UHT mjölk som kan förvaras i rumstemperatur kan smaka mkt annorlunda jmf med "färsk" mjölk eftersom den upphettas till högre temperaturer.

Sedan har vi olika fetthalter. Fett ger smak! Jmf lättmjölk med gammaldags mjölk.
Jämför du sedan en vattenbuffel mot en låglandsko så har du både en skillnad i fetthalt och fettsyrasammansättning =. Ytterligare skillnader i smak!

Det är säkert också så att mjölkens smak kan ändras beroende på vad kossan äter, men de faktorerna ovan har större inverkan skulle jah vilja påstå!

Mvh Agronomen
 
Ö
Fodret är nog inte så väldig förändrat? Kanske med undantag att torrhö knappt existerar till nöt längre. Men ansilage har ju alltid getts. Numera i vita bollar men även i ensilagetorn och planlagrat som tidigare.

Att mjölken smakar likadant hela året beror väl på att så stora mängder blandas antar jag.

Min teori är att smaklökarna förändras :D
Laktosfritt har jag aldrig druckit. Kan ha det i kafffet nån gång när inget annat erbjuds. Kan med andra ord inte uttala mig alls om smaken.
Fodrade man med åkerbönor, majs och ärter i någon stor utsträckning för 20 år sedan? Absolut att ensilage inte är en ny företelse och att hö som foder minskar, men vi driver samtidigt mjölkproduktionen hårdare idag än för 20 år sedan. Så framförallt kraftfoder och koncentrat har säkerligen ökat i giva för att kunna producera mer mjölk på samma antal individer.
 
Laktosfritt kan du få genom att antingen bryta ner laktosen till enkla sockerarter med enzym, eller så kan du ultrafiltrera bort det, alternativt både sätten kombinerade (Arla gör tydligen detta).
Beroende på metod så kan mjölken smaka olika (olika mkt sockerarter å mängd kvar).

Sedan är det pastörisering. Laktosfri mjölk högpastörieras ofta - innebär mer värme för att avdöda bakterier å enzym. Beroende på hur du pastöriserar kan detta ge smak eftersom protein + socker bildar maillardreaktionen och ger en karamellig smak. T ex UHT mjölk som kan förvaras i rumstemperatur kan smaka mkt annorlunda jmf med "färsk" mjölk eftersom den upphettas till högre temperaturer.

Sedan har vi olika fetthalter. Fett ger smak! Jmf lättmjölk med gammaldags mjölk.
Jämför du sedan en vattenbuffel mot en låglandsko så har du både en skillnad i fetthalt och fettsyrasammansättning =. Ytterligare skillnader i smak!

Det är säkert också så att mjölkens smak kan ändras beroende på vad kossan äter, men de faktorerna ovan har större inverkan skulle jah vilja påstå!

Mvh Agronomen
Fett ja, mannen vägrar allt under ”standardmjölk” och vill helst ha högre fettprocent för det smakar helt enkelt bättre enligt honom. Att pastörisering kan ge sån skillnad tänkte jag inte på, men vi drack ju alltid mjölk direkt från mjölktanken hemma och när jag tänker efter så hände det att kompisar som hälsade på inte gillade vår mjölk.
 
Hej, ville bara lägga till att vi måste titta på oss själva också.
Visst gillade inte jag kaffe, öl, oliver eller sill när jag var liten? Nu I Love it.

Detta beror på stor del på att våra smaklökar utvecklas med åren. På samma sätt så förlorar vi en del smaklökar med åren pga t ex ålder, rökning... finns massor av spännande forskning på detta :)
 
Fett ja, mannen vägrar allt under ”standardmjölk” och vill helst ha högre fettprocent för det smakar helt enkelt bättre enligt honom. Att pastörisering kan ge sån skillnad tänkte jag inte på, men vi drack ju alltid mjölk direkt från mjölktanken hemma och när jag tänker efter så hände det att kompisar som hälsade på inte gillade vår mjölk.

Yes, sedan är ju fetthalten mer varierande om du dricker direkt från tanken. På mejerierna så standardiseras mjölken och fettet homogeniseras. Det är ju skillnad på smakupplevelse om man köper ohomogeniserad mjölk 3% än om man köper homogeniserad 3% mjölk o dricker :)
 
Ö

Fodrade man med åkerbönor, majs och ärter i någon stor utsträckning för 20 år sedan? Absolut att ensilage inte är en ny företelse och att hö som foder minskar, men vi driver samtidigt mjölkproduktionen hårdare idag än för 20 år sedan. Så framförallt kraftfoder och koncentrat har säkerligen ökat i giva för att kunna producera mer mjölk på samma antal individer.

Bra poäng. Om någon känner sig djupt engagerad denna morgon kan de börja att lusläsa denna artikeln om •effect of Feed on flavour in dairy foods" https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030290790674
 
Som liten drack jag direkt från mjölktanken och vill minnas att den smakade gräslök ibland en period på året.
Nu dricker jag ekologisk lättmjölk för jag tycker det är den som smakar bäst, jag har provat eko mellanmjölk vanlig mellanmjölk och vanlig lättmjölk men mina smaklökar föredrar helt klart just eko lättmjölk ;)
jag dricker nästan en liter om dagen ibland mer :)
 
Jag är ju så gammal så när jag växte upp hade inte alla gårdar mjölktank så ville man inte ha mest grädde i mjölkflaskan så fick man röra om innan man skopade upp mjölken om den inte hälldes varm direkt från spannen då det var spannmaskiner på den gården vi köpte mjölk från. Jag drack ju opasteuriserad mjölk från födseln och har fortsatt med det och det enda som smakar annorlunda är Oboyen som nån j*vel ändrat sammansättning och smak på. :mad:

Apropå mjölk ja, nån mer som suttit i köket och handmjölkat en charolaisekossa rätt ner i sockerkaksbunken? :p (Jodå, det går mycket bra att sno mjölk från köttdjur också) det var en sommar jag aldrig glömmer när jag hade en nykalvad kviga med kalv som socialiseringsobjekt. :p

Vill man ha mjölkkor som inte ger så mycket för husbehov men är ytterst trevliga och skitmysiga så betäck SRB med Herefordtjur, kan varmt rekommenderas. :love:
 
Vill man ha mjölkkor som inte ger så mycket för husbehov men är ytterst trevliga och skitmysiga så betäck SRB med :love:Herefordtjur, kan varmt rekommenderas. :love:

Herefordkalvar, så söööta :love:

Btw, känner till folk som mjölkat sin schäfer. :wtf::yuck:Så eh... finns mkt olika varianter av mjölk.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag åt pasta med pesto och tomater. Tyckte det smakade lite som stallukt. :confused: Brukar ni också uppleva att saker smakar eller...
2
Svar
24
· Visningar
844
Senast: sjoberga
·
Mat Min första reaktion här var att säga att du har fel, det smakar inte alls neutralt! Men vem är jag att avgöra hur du uppfattar saker...
2 3
Svar
46
· Visningar
839
Senast: co-SMAD4
·
Mat Jag tänkte investera skatteåterbäringen i en uppgradering av köksverktygen. Mer specifikt så letar jag efter en matberedare och en gryta...
Svar
10
· Visningar
521
Senast: MiaMia
·
Fordon Funderar att ev byta bil till hösten. Har idag en Kia Rio 2016 och det är i den storleken jag tänker mig. Gärna SUV- aktig, men inget...
Svar
19
· Visningar
696
Senast: MissFideli
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp