Roliga och ovanliga kultursorter att odla?

Det är kanske så det är. Att det går att korsa dem men att det i vanligt husbehovsodling inte är något att fundera på. De är självfertila om man inte tvingar på dem annat pollen?
Ja, man kan ha olika sorter och det räknas som säkert bara de inte står precis intill varandra.
Inte för att det inte går att korsa, men för att det i praktiken är liten risk att det händer.

Mycket annat kan man bara ha en sort av om man ska få säkra fröer. För att inte tala om risken att insekter kan vimsa runt hos grannen eller hitta vildmorötter.
Har för mig att Sesam har olika nivå på säkerhetsrestriktioner för olika arter. Beroende på hur olika bitar av blommans anatomi ser ut, mekanismer för pollenspridning, vad de kan korspollinera med, den fertila tidsperioden, vilka insekter som är aktuella och en hel hög faktorer som blir någon sorts samlad riskbedömning. (vill jag minnas att jag läst för länge sedan...) Kålväxter t.ex. var bökiga och osäkra, tror jag.
 
Nej jösses. att odla för genbank är det bara de riktigt galna entusiasterna som gör! Man måste - inbillar jag mig - vara jäkligt kunnig.
Vem har talat om sånt??

Mina val är att helt enkelt odlas "roligare" saker än de vanliga som står i stället på Coop. Ofta för att de är godare!
Antar att du är väl insatt i hur frö fungerar med företag som måste "äga" sorterna. Det finns några obstinata odlare och företag som jobbar med det gamla.

Agneta M t.ex. Hon GER bort fröer eftersom det är förbjudet att sälja sådant som inte är registrerat och licensierat etc etc. :)

Min fläckebolök är en perenn som glatt återkommer i min rabatt. Till glädje för ögat, humlorna och salladen. Det finns mer sånt.
Ärterna är enkla. Ärter korsar sig inte. Så man tar ett par mogna baljor och sparar till nästa år och vips har man eget frö
Ja, Runåberg har också i någon omgång haft frön som är gratis, därför att de inte får säljas, och sedan kunde man ge ett bidrag för katalogen, eller något i den stilen.

Jag har i princip aldrig köpt frön i någon vanlig affär, utan köper alltid från ställen som Runåberg och Impecta.

När jag har sparat frön för ärtor och bönor har jag tyckt att de degenerar rätt fort? Jag vet inte om det är för att de korsar sig, eller om det är av något annat skäl?

Fläckebolök ska jag kolla på!
 
+
Gula o svarta vaxbönor är väldigt vackra o väldigt goda, lätt förvällda o slungade i smör. Egenodlade bondbönor är bland det godaste som finns.
Svarta vaxbönor!? Dem har jag inte sett! Gula vaxbönor av lite olika sorter har jag och har haft förut. Bondbönor har jag haft rätt många år nu, men glansen har runnit av dem nu när de finns att köpa både färska i säsong och frysta året om.

En gång snattade jag några bondbönelika bönor som bonden odlade på åkern utanför, men de var verkligen inte goda. Jag antar att korna eller grisarna tycker om dem, men jag gjorde det inte.
 
Svarta vaxbönor!? Dem har jag inte sett! Gula vaxbönor av lite olika sorter har jag och har haft förut. Bondbönor har jag haft rätt många år nu, men glansen har runnit av dem nu när de finns att köpa både färska i säsong och frysta året om.

En gång snattade jag några bondbönelika bönor som bonden odlade på åkern utanför, men de var verkligen inte goda. Jag antar att korna eller grisarna tycker om dem, men jag gjorde det inte.
Åkerböna var det nog. Populär proteingröda numera, när vi nästan när vi är på väg att eliminera den importerade sojan i djurfodret och ersätta den med svenska proteingrödor. Raps, Åkerböna, Ärtor, Lupin och och faktiskt sojaböna förädlad för svenska förhållanden...

Åkerbönan förädlas för fullt nu, för att få den smaklig även för mänskliga gommar, inte bara för kor, får och grisar. Den fungerar bra för storskalig odling i Sverige...
Nåja slut med OT.
 
@tanten ! Korova, som du nämner, är det samma sak som svedjerova? Den snubblade jag över i en av Lena Israelssons böcker.

Jag är ärligt talat skeptisk ur kulinarisk synpunkt mot allt som har ordet rova i namnet, men det kunde ju ändå vara roligt att testa. Frågan är vad den tycker om att växa i väldigt styv lerjord?
 
Åkerböna var det nog. Populär proteingröda numera, när vi nästan när vi är på väg att eliminera den importerade sojan i djurfodret och ersätta den med svenska proteingrödor. Raps, Åkerböna, Ärtor, Lupin och och faktiskt sojaböna förädlad för svenska förhållanden...

Åkerbönan förädlas för fullt nu, för att få den smaklig även för mänskliga gommar, inte bara för kor, får och grisar. Den fungerar bra för storskalig odling i Sverige...
Nåja slut med OT.
Ja, jag tror det. Jag frågade om den här på buke sedan, och då förklarade någon att det var en foderböna och även vad det där som smakar illa för människor som finns i den heter. Fast det har jag glömt. Jag kände dock igen smaken. Det smakar inte giftigt, eller vad man ska säga, bara inte-gott.

Den verkar fungera perfekt för storskalig odling i Sverige! Häromåret såg jag den till horisonten ungefär, från mitt köksfönster på landet.

Det finns ju frön för sojaböna att köpa för vanliga konsumenter, men det betyder ju inte automatiskt att den är lönsam att odla yrkesmässigt.
 
Någon som vet vad de där lupinerna som ger ätliga bönor heter? Jag hittar dem inte riktigt, tycker jag?
 
Ja, jag tror det. Jag frågade om den här på buke sedan, och då förklarade någon att det var en foderböna och även vad det där som smakar illa för människor som finns i den heter. Fast det har jag glömt. Jag kände dock igen smaken. Det smakar inte giftigt, eller vad man ska säga, bara inte-gott.

Den verkar fungera perfekt för storskalig odling i Sverige! Häromåret såg jag den till horisonten ungefär, från mitt köksfönster på landet.

Det finns ju frön för sojaböna att köpa för vanliga konsumenter, men det betyder ju inte automatiskt att den är lönsam att odla yrkesmässigt.
Tanniner är det som smakar, låt oss kalla det "speciellt".

Om åkerbönan: http://www.ja.se/artikel/51581/akerbonor-ska-bli-mat.html

Det går att köpa svenskodlade bönor av ett flertal sorter numera i vanliga mataffärer. Mest färdigkokta har jag hittat hittills..
I mitt köksskåp står det just nu både svarta bönor och kidney bönor (bägge kokta i tetra) av varumärket "Go Green", odlade på Öland.

Precis som det för bara några år sedan i stort sett endast odlades "bruna bönor" i någon större omfattning, och nästan enbart på Öland, så har har det storskaliga bönodlandet exploderat de senaste åren. Allehanda sorter odlas, och även på andra håll än på Öland.
Detta inkluderar sojaböna.

Återkommer i morgon om Lupinerna...
 
@tanten ! Korova, som du nämner, är det samma sak som svedjerova? Den snubblade jag över i en av Lena Israelssons böcker.

Jag är ärligt talat skeptisk ur kulinarisk synpunkt mot allt som har ordet rova i namnet, men det kunde ju ändå vara roligt att testa. Frågan är vad den tycker om att växa i väldigt styv lerjord?
Det Agneta sa när hon talade om den var att barnen gillade att äta den rå.
den ska inte ha gödsel eller för "bra" förhållanden. Då växer den dåligt. Det är en växt för usla förhållanden helt enkelt.

I min värld är styv lera "normaljord". :D
 
Det Agneta sa när hon talade om den var att barnen gillade att äta den rå.
den ska inte ha gödsel eller för "bra" förhållanden. Då växer den dåligt. Det är en växt för usla förhållanden helt enkelt.

I min värld är styv lera "normaljord". :D
I min också. Och jag är inte seriös nog för att göra så mycket åt det.

Vanligt är dock att folk från andra håll i landet tror att de är vana vid lera, tills de kommer hit. :D
 
Tanniner är det som smakar, låt oss kalla det "speciellt".

Om åkerbönan: http://www.ja.se/artikel/51581/akerbonor-ska-bli-mat.html

Det går att köpa svenskodlade bönor av ett flertal sorter numera i vanliga mataffärer. Mest färdigkokta har jag hittat hittills..
I mitt köksskåp står det just nu både svarta bönor och kidney bönor (bägge kokta i tetra) av varumärket "Go Green", odlade på Öland.

Precis som det för bara några år sedan i stort sett endast odlades "bruna bönor" i någon större omfattning, och nästan enbart på Öland, så har har det storskaliga bönodlandet exploderat de senaste åren. Allehanda sorter odlas, och även på andra håll än på Öland.
Detta inkluderar sojaböna.

Återkommer i morgon om Lupinerna...
Ser fram mot rapport om lupinerna! Jag har lite lupiner - inte de ätliga - i en rabatt. De behåller färgen så de tycks inte korsa sig med vilda lupiner. Pga lera och jordbruk (antar jag) är det också några kilometer till närmaste vägren med lupiner i mängd.
 
Ser fram mot rapport om lupinerna! Jag har lite lupiner - inte de ätliga - i en rabatt. De behåller färgen så de tycks inte korsa sig med vilda lupiner. Pga lera och jordbruk (antar jag) är det också några kilometer till närmaste vägren med lupiner i mängd.
Jag har sökt lite om foderlupiner och om de ätliga lupinerna. Det är tydligen så att fodervarianterna än så länge är något osäkra för odling i Sverige (vi finns för långt norr ut), och man har inte till 100% förädlat bort giftigheten, även för kreatur, förgiftningsfall sker då och då, främst i Nordamerika. Den praktiska nordgränsen för odling verkar vara i Danmark även om en del odling sker i främst Skåne.

De två sorter som är ogiftiga och ätliga för människor heter Vitlupin (Lupinus Albus) och Gullupin (Lupinus Luteus).
Jag har inte hittat något fröföretag som tillhandahåller vitlupin i Sverige, men Impecta har Gullupin i sitt sortiment. Det verkar vara det enda företaget i Sverige som säljer Gullupin (Lupinus Luteus) De trycker dock inte på ätligheten, utan säljer den som blomster- och gröngödslingsväxt.

https://www.impecta.se/sv/artiklar/gul-lupin.html

Obs! skilj på den ätliga arten Lupinus Luteus (Gullupin), och gulblommande, giftiga dekorationslupiner! En förväxling kan bli fatal...

Vill man prova att odla Vitlupin (Lupinus Albus), så hittar man frö i utlandet, googla på Lupinus Albus och "frö till salu" på diverse stora språk som engelska, tyska, franska eller spanska, så får man hela knippen med träffar. Gäller såklart även Gullupin (Lupinus Luteus).

Jag rekommenderar att man använder det vetenskapliga namnet i sina sökningar, så att man inte får tag på frö någon vitblommig eller gulblommig "giftlupin"...
 
Jag har sökt lite om foderlupiner och om de ätliga lupinerna. Det är tydligen så att fodervarianterna än så länge är något osäkra för odling i Sverige (vi finns för långt norr ut), och man har inte till 100% förädlat bort giftigheten, även för kreatur, förgiftningsfall sker då och då, främst i Nordamerika. Den praktiska nordgränsen för odling verkar vara i Danmark även om en del odling sker i främst Skåne.

De två sorter som är ogiftiga och ätliga för människor heter Vitlupin (Lupinus Albus) och Gullupin (Lupinus Luteus).
Jag har inte hittat något fröföretag som tillhandahåller vitlupin i Sverige, men Impecta har Gullupin i sitt sortiment. Det verkar vara det enda företaget i Sverige som säljer Gullupin (Lupinus Luteus) De trycker dock inte på ätligheten, utan säljer den som blomster- och gröngödslingsväxt.

https://www.impecta.se/sv/artiklar/gul-lupin.html

Obs! skilj på den ätliga arten Lupinus Luteus (Gullupin), och gulblommande, giftiga dekorationslupiner! En förväxling kan bli fatal...

Vill man prova att odla Vitlupin (Lupinus Albus), så hittar man frö i utlandet, googla på Lupinus Albus och "frö till salu" på diverse stora språk som engelska, tyska, franska eller spanska, så får man hela knippen med träffar. Gäller såklart även Gullupin (Lupinus Luteus).

Jag rekommenderar att man använder det vetenskapliga namnet i sina sökningar, så att man inte får tag på frö någon vitblommig eller gulblommig "giftlupin"...
Tack! Jag håller verkligen med om att man bör använda det vetenskapliga namnet i det här fallet!
 
Kolla Agneta Magnusson Kultur. Hon delar med sig av gamla ärtor och andra fröer mot frankerat kuvert.

Det finns oändligt med gamla sorter som är odlingsvärda. Jag ska i år för första gången ge mig på korova. Odlar sedan många år en böna som har lite olika namn hos olika former. Den är från 1800-talet och är de godaste sorten man kan hitta. rena godiset.
http://www.runabergsfroer.se/?p=454

Plus att jag sedan ett par år odlar en hundratalet år gammal ärtsort som är lokal och upptagen i POM. I år har jag också för första gången gett mig på blåärt.

Om man håller koll på Runåbergs och Impecta så har de ofta särskilda märkningar på sånt som är gammalt. Runåbergs är dessutom specialiserade på just äldre sorter.
När kan man så senast, draktungorna? och äter man hela eller bara innehållet :) (böninkompetent)
 
När kan man så senast, draktungorna? och äter man hela eller bara innehållet :) (böninkompetent)
Nog lite sent nu.
jag brukar förkultivera i pluggbrätte. Mest för att vara säker på att jorden inte är för kall. Kall jord och bönorna gror inte utan ruttnar bort. De tar lite tid på sig för att komma upp.

Man äter hela skidorna. (ungefär som man äter allt på haricot verts) De blir stora. Och det blir massor. :)
1150759_439661652814376_1811332734_o.jpg
 
Nog lite sent nu.
jag brukar förkultivera i pluggbrätte. Mest för att vara säker på att jorden inte är för kall. Kall jord och bönorna gror inte utan ruttnar bort. De tar lite tid på sig för att komma upp.

Man äter hela skidorna. (ungefär som man äter allt på haricot verts) De blir stora. Och det blir massor. :)
1150759_439661652814376_1811332734_o.jpg
Ok, jag satsade på rädisor, ngn japansk bladgrönsak och ringblommor för att så i juli :) De däringa filurerna får vänta till nästa år helt enkelt.

Lika bra det för jag försöker lära mig odla sockerärtor i år. (har varit tvungen att plantera om typ 5 gånger för groddarna försvinner. Men nu har jag fem små plantor som smultronen försöker kväva. :))
 
Ok, jag satsade på rädisor, ngn japansk bladgrönsak och ringblommor för att så i juli :) De däringa filurerna får vänta till nästa år helt enkelt.

Lika bra det för jag försöker lära mig odla sockerärtor i år. (har varit tvungen att plantera om typ 5 gånger för groddarna försvinner. Men nu har jag fem små plantor som smultronen försöker kväva. :))

Särbon sådde en massa ärtor hemma hos sig för något år sedan. Fåglarna blev jätteglada :D Dvs han fick nöja sig med att äta sockerärtor här :rofl:
 
Nog lite sent nu.
jag brukar förkultivera i pluggbrätte. Mest för att vara säker på att jorden inte är för kall. Kall jord och bönorna gror inte utan ruttnar bort. De tar lite tid på sig för att komma upp.

Man äter hela skidorna. (ungefär som man äter allt på haricot verts) De blir stora. Och det blir massor. :)
1150759_439661652814376_1811332734_o.jpg
Pluggbrätte? Vad är det?
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp