Smart i stallet!(Bildtråd)

Sv: Smart i stallet!(Bildtråd)

Interessant, och dessutom är det ju bra att använda sig av gammalt material istället för att köppa nytt.

Sök pà tuben pà halmhus och pà eartship - jordskepp pà Svenska. De husen är designade sà att de hâller inomhustemperaturen konstant utan värme eller nedkylning :D Dessutom har de eget vatten som man använder om och om igen, vatten sammlas in pà taket ned i en tank, sen genom ett reningsystem och ut i duchen, köket osv efter vattnet spolas ned sà leds det till en växthusdel i huset och vattnar dina blommor :) Sen sà använder man det vattnet i toaletten och efter det vattnar det vattnet váxterna utomhus.

Lite of topic.. dock
 
Sv: Smart i stallet!(Bildtråd)

jättebra tips inför den dagen som man förhoppningsvis har ett eget stall :bow:
 
Sv: Smart i stallet!(Bildtråd)

Smart för oss, i punktform:

  • Vi har hästarna på lösdrift och slipper därmed alla in- och utsläpp! (med den lilla trevliga bieffekten att hästarna mår kalas!)
  • Vi har en magnetgrind så att vi t ex kan lägga ut hö som hästarna får vid ett visst klockslag även om vi inte är hemma. Magnetgrinden används även för att ge hästarna lite olika mängd hö vid i alla fall ett tillfälle per dygn.
  • Vi har värmeslinga på vattnet så att det aldrig fryser (låter ju som en självklarhet, men det är det INTE här i Halland!)
  • Vi har en slangvinda och med slangen fyller vi på vattenkaret till hästarna varannan dag.
  • På vintern har vi en thermobar (inte många som har här nere runt oss, folk hackar is och har ångest över kolik istället..)
  • Vi har ingen stallgång att sopa stup i kvarten, utan bara en uppstallningsplats i direkt anslutning till lösdriften.
  • Vi har i stort sett inga transportsträckor, allt är nära.
  • Vi fodrar alltid utomhus.
  • Vi har permanentbädd och tar på tre hästar en vanlig vinterdag max en halv kärra skit (ngt mer om det är ruskväder och hästarna är inne mkt).
  • Vi förvarar alla hö- och halmbalar i markplan.
  • Vi har bra grepar etc! (blir galen på allt envist hästfolk som står och gnider golv med utslitna kvastar och mockar med trasiga grepar!)

Har man en helstressig dag tar vårt stall med tre hästar totalt 5 minuter i anspråk (dvs den tiden det tar att fodra). Med mockning och vattenpåfyllning max 15 minuter. När vi var inackorderade kom vi aldrig under 45 minuter i stallet, även om man hade en raket i rumpan.

Jag gillar förvisso att vara i stallet, men har jag ont om tid vill jag ju hellre lägga den tiden på att rida eller pyssla med min häst.
 
Sv: Smart i stallet!(Bildtråd)

*knapplån*

Byggsmart

Ha inredning som går att ta lös, det underlättar vid ombyggnad..

När ni målar, skriv upp färgnummret på ett ställe där det inte syns så mkt, t.ex i ett hörn där skottkärrorna står eller i "verktygshörnan"..

Inred med utrymmen som kan användas som akutuppstallning, t.ex facket där man har skottkärror, facket där man har hö, facket där man har hyllorna med ryktboxar och täcken, dessa utrymmen kan man lätt göra i samma storlek som stora spiltor och med löpring i främre delen, och vips kan man lätt pula till 3 spiltor om de skulle behövas, bara att ta ut grejerna och krokarna och fylla med spån, ställa in vattenhink..

Gör många extrarum, sätt lås på alla rum och ha inga skyltar, då ger sadeltjuvarna upp efter att först ha hittat ett minirum med schabrak, ett tvättrum och ett rum med grepar och spadar..

Har man egen ridbana så är det kanon med ett rum för hindermaterial i anslutning till ridbanan, dvs byggnad, 1 m gång och sen ridbanestaket, man vill inte ha dörrhandtag som hästen kan springa in i (eller slå sitt eget ben mot).. Gör detta hinderrum stort, så man kan ha alla bommar på ena sidan och alla stolpar på andra..

Golvet i stallet är det bästa att luta från väggarna in mot mittgången och från mittgången ut mot dyngstacksdörren.. kanon när man högtryckstvättar stallet då allt bara rinner ut.. För att göra det enkelt när man har boxar så gör man en glipa längst ner motgolvet i boxfronterna, då rinner vattnet ut där.. vill man ha murade boxar så lutar man boxgolvet mot boxdörren..

Lägg alla rum som värms upp bredvid varandra, rum som ska användas för lagring kan med fördel ta utluften från de värmda rummen som inluft innan det leds ut, då tar man tillvara på överskottsvärmen, detta fungerar även mycket bra när man har extra förvaring på loftet, se till att isolera förvaringsrummet lika bra som sadelkammaren bara..

Bra belysning är viktigt, hästarna sätter dessutom mindre vinterpäls, se till att bygga en uppställningsplats med extra bra ljus, måla vitt i hela detta utrymme, det kan även vara bra att installera en lampa på arm som man kan rikta precis dit man vill se..

bygg ett torkrum med linor eller reglar att hänga upp blöta täcken på, ta inluft i golvhöjd och värm och sen utventil upptill, då torkar det snabbt..

har man ett mycket stort stall ex stuteri, ridskola där alla boxar mockas vid samma tid kan man anlägga en gödselskruv genom hela stallet som ledr direkt ut till gödselstacken, denna täcker man med korta bitar träregel när den inte är i bruk.. man sparar en hel del springade ut och in vid mockningen..

ska man ha bäddar i stallet är det smart att göra boxarna 30 cm djupare än stallgången, då får man bra plats för bädd utan att man måste ha tokhöga boxväggar för att hästen inte ska kliva över dem..

Kraftfodring från loftet (om man ska ha ett sånt) PVC-rör ner till varje krubba och en tratt uppe på loftet, bara att hälla i så rasar maten ner, dock bör man ju inte hälla vatten i röret eller försöka få ner betfor, det kan man fixa nerifrån.. Även höet kan man lösa såhär genom en tunn lucka som man öppnar uppifrån, så kan man ha högivan färdig att bara putta ner i boxarna..

Toalett och litet omklädningsrum ev även dusch är ju ren lyx men om man inte vill dra in sådant avlopp man man ju alltid anlägga ett torrdass..

Försöka anlägga hagen i anslutning till stallet för enkelt påfyllning av vattenkar eller att man kan ha vattenkopp..

vid haggrindar och vattenkar i hagen blir det lätt geggigt i leriga årstiden, plana ut marken och gör fall bort från dessa ytor, lägg ut telefonstolp eller annan "ram" av trä, täck med geotextil/vägmatta etc som inte släpper igenom leran, fyll på med grus, detta ytor kommer nu att släppa ner vatten men utan att det bildas lera..

om man gör boxar med galler på båda sidor mot grannarna kan det vara bra att ha sista metern mot ytterväggen som helvägg, detta för att hästen ska få en "lugn hörna" och slippa grannen..

I sadelkammaren, sätt in gamla köksskåp (lätt att tigga till sig av nån som renoverar) i nedre skåpen får man in schabrak och korgar med lindor och i överkåpen får man in alla smörjor och annat smått och gott.. med en bänkskiva från IKEA kommer det att se riktigt prydligt och proffsigt ut, och du skyddar allt som är rent från damm!


Prylsmart

I spolspiltan, sätt upp upphängningsanordning i taket, dvs 2 klämmor som hissas ner, häng upp brunt lerinpackat täcke, hissa bit för bit och spola av täcket, ta sen ner det ljusblåa täcket och släng i tvättmaskinen..

Utrusta stallet med 2 första hjälpenskåp, ett klassiskt med blodstillande vadd, sax etc etc, gör detta skåp med tätningslist så att damm inte letar sig in i det, gör sedan ett till skåp som innehåller grimmor, grimskaft, yxa, ficklampor, Strålkastarlampor i laddare, bultpistol (och se till att lära dig hur man gör!) och annat som behövs vid stora räddningspådrag..

Har du boxväggar i trä så gör dem skåpstjocka med skjutdörrar mot stallgången så har varje häst förvaring för borstar och benskydd/lindor och andra dagliga skötselprodukter, en ihopfällbar sadelhängare, tränshängare och krok för gimma/grimskaft passar också bra in..

Lunchgrindar till hagarna, man bör högna av såpass mycket att alla hästar får plats att äta utan att gå på varandra.. lunchboxar med hö är en annan smart grej, bara att sätta upp i träden..

Strålkastare runt stallplan och ut mot hagen, detta underlättar något oerhört på höstarna när det är mörkt, bara att tända så badar halva hagen i ljus..

lampa med rörelsedetektor i sadelkammare och foderkammare, det sparar både ström och man slipper släppa saker när man kommer med grejer..

har du bara en kort bit till vattenkaret men måste släpa hinkar iallafall så skaffa en hängränna direkt från stallet så kan vattnet rinna däri bort till karet istället för att du ska släpa hinkar.. med bra lutning fryser det inte heller..

Vippkrubbor till boxar och spiltor, med spiltor har man fodergång framför..

Har man öppna fönster åt hästarna så de kan titta ut mkan man ha sk köldridåer, dessa är även kanon på lösdrift..

Whiteboardtavla med del för varje häst så alla skriver på samma tavla.. även en whiteboardtavla med alla hagar uttejpade och magnetknappar med hästarnas namn på så är det lätt att flytta dem om en häst ska gå i sjukhage, om man bara är några få hästar kan man skriva med whiteboardpenna istället..

En almenacka med en kolumn för varje häst är kanon, kan man skriva upp skoniongar, vet, tandläkare etc etc..

I foderrummet ställer man in ett gammalt badkar, däri öppnar man höbalar, höet skvätter inte runt överallt och allt höboss hamnar i botten.. bredvid badkaret har man en kedja hängandes från taket med en våg på, lätt och enkelt att stuffa hö i påsar/nät och väga direkt..

Båtfjädrar vid uppbindningarna, de dämpar rycket om hästarna skulle kasta sig..

Spaghettislev att ta bort hö ur vattenhinkarna med och för att röra om i betforen..

massor av mått, helst så man kan ha rätt mått i var burk med tillskott..

Alla foderstater i foderrummet, hyllor att sätta alla målens hinkar på, frukost, lunch och kväll..

vattenkokare i foderrummet för att snabbsvälla betfor..

hjulkryss under fodertunnorna för att kunna flytta runt dem lätt utan att anstränga sig..

Gammal dammsugare allt ta bort spindelvän med i taket..

Fotografera alla hästar i stallet och sätt upp tavlor i sadelkammaren, om många år kommer det antagligen vara en imponerande samling tavlor..

om hästen har vattenhink och välter ut den så skruva fast en bit cykelslang i väggen och "spänn" fast vattenhinken innanför, om hästen får ur hinken iallafall så kan den inte skada sig allvarligt på cykelslangen..

har man fölston som man kan behöva kolla till på natten kan man ha julbelysning för utomhusbruk i stallgången tänd på natten, ganska mysigt och lätt att ta ner och göra rent (eller dammsuga av om man väljer att ha en dammsugare i stallet)..

tabell vid fodertunnorna med vikt VS volym på det fodermedel som används samt näringsanalysen på höet..

4S tjärsalva har jag i en schampooflaska, jag fick i det där genom att gräva ur allt i en plastpåse, värme den i varmvatten och klippa hål i hörnet och spritsa ner i flaskan, när man sen ska ha ut det från flaskan läggen man flaskan på elementet, i solen eller i en hink varmvatten..

Spara glassburkar att ha kraftfoder i, übersmart att kunna göra kraftfoder för en hel vecka i förväg..

Kylskåp i foderkammaren för alla tillskott, kylskåpet behöver inte vara inkopplat men om en häst skulle ta sig in är det bättre om den sätter i sig 10 kg krafftpellets än ett kilo vitlökspulver..

Blomspruta för myggmedlet är helt oumbärligt..




saxat från Stora Stalltipstråden
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Hej! Har fått så bra tips och svar här på bukefalos på alla mina tidigare funderingar och frågor.. så kör en fråga till. 😝 Jag är ju...
2
Svar
20
· Visningar
963
Senast: Oknytt
·
Ekonomi & Juridik Hej hej Jag vill bara ha lite råd hur jag ska gå till väga i en väldigt jobbig situation som nätt och jämnt tar all energi man har...
Svar
4
· Visningar
1 099
Senast: Inte_Ung
·
L
Hundträning Som nog endel vet så har jag ej flatcoated retriever som är ett år och världens bästa och mest under bara hund 💙 Han är väldigt lätt...
2
Svar
21
· Visningar
1 297
Senast: LiviaFilippa
·
Övr. Hund Har någon byggt ett litet hundkrypin i sitt stall? Jag tänkte göra det och även få till någon värmekälla. Blir i ett hörn och så blir...
Svar
5
· Visningar
926
Senast: Pooh
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • 🇪🇺EU VALET 2024🇸🇪
Tillbaka
Upp