Bukefalos 28 år!

Varför tvinga andra att äta?

Jag tycker att det är svårt för att min mamma alltid lärde mig att man ska äta upp på sin tallrik. (Själv tycker jag dock bara att det gäller då jag själv har tagit för mig, men det är alltid lite svårt även när någpn ger mig en färdig portion. Jag är skräckslagen för att framstå som krånglig med maten.)
Jo detsamma, jag har kämpat en del med det. Har fortfarande svårt att överge mat på tallriken. (uppmuntrar mitt barn att lära sig att det är ok att lämna, men ännu mer ok att inte ta mer än man äter upp) Löser det oftast genom att ta en halv kaka och lägga på min tallrik eller dela tårtbiten eller så. Men det är ju svårt om någon faktiskt köpt just 3 tårtbitar och lagt upp. Men det händer inte mig så ofta att det är färdigskuret.
 
Vad är en gräddbakelse egentligen?
Ett samlingsnamn för en viss typ av bakverk som till skillnad från tex kladdkaka o morotskaka har grädde inblandat i själva bakverket. Som såhär:
https://www.google.se/search?q=gräddbakelse&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiLqtbu0djSAhUI2SwKHYC9CW8Q_AUIBigB&biw=1354&bih=871 jag skulle räkna in budapestbakelser, en portion prinsesstårta och sådant.

recept på varianter.
https://www.google.se/search?q=gräddbakelse&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjO4pHw0djSAhWD3iwKHR9XDLcQ_AUIBygA&biw=1354&bih=871&dpr=1

Egentligen förstärker man nog mest gräddbiten av bakelse. Men när farmor bakade tårta och bakelse när hon var ung så innehöll de sällan grädde, jag antar att man la en klick av det bredvid. (Har ett recept på bröllopstårta som blir mer som en platt kladdkaka med nötter och russin) Numera innehåller ju bakelser nästan alltid grädde (eller iofs smörkräm) och poängen med att säga just "grädd"bakelse kanske går förlorad. Dock är det ju i alla fall grädde i istället för bara smörkräm.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bakelse
https://www.google.se/search?q=bake...rQ1NjSAhXI_iwKHccZArYQsAQIGQ&biw=1354&bih=871
(Dessa brukar det ju bara vara smörkräm i, på många ställen)

Wiki säger ju ungefär "enportionstårta" som beskrivning till bakelse. Om du letar på 1700-talet eller i historieätarna så är ju bakelse typ en sorts kaka rätt och slätt.
Ordet bakelse kommer från tyskans ”Gebackels” som betyder bakverk eller något bakat. Under 1600-talet fick ordet sin nutida betydelse av sötebröd eller festbröd.[1]
 
Senast ändrad:
Den här bakelsen är god! Ingen grädde i
https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/17338...ka_fam_ja_l_fgren_038_1175180672_12421560.jpg
(eller ok antagligen i chokladganachen kanske då)

Faktum är att jag tror inte ens man vispat grädde i stor omfattning speciellt länge. Att det var svårt "för alla" att kunna få till innan man började separera den mer mekaniskt från mjölken.

Nu råkade jag stöta på en historielänk som hävdade att inte ens semlor haft grädde på under hela 1900-talet utan att den varianten började dominera runt 1950.
 
Senast ändrad:
Vilken kuggfråga! Kan det vara ... bakelse med passionsfruktsmousse?

;) :D

@Miran har du haft någon nytta av tråden? Dvs kommit fram till någon görbar strategi när det gäller tårtandet?

Det ska nog ordna sig. Jag ville mest vädra min frustration. :)

Personerna det gäller är supergulliga och jag vill verkligen inte såra dem på något sätt. Men - som den här tråden så tydligt visar - så är det här med mat inte helt enkelt. Det är kärlek och rädsla och skam och glädje och allt möjligt. VÄLDIGT intressant, faktiskt.
 
Ett samlingsnamn för en viss typ av bakverk som till skillnad från tex kladdkaka o morotskaka har grädde inblandat i själva bakverket. Som såhär:
https://www.google.se/search?q=gräddbakelse&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiLqtbu0djSAhUI2SwKHYC9CW8Q_AUIBigB&biw=1354&bih=871 jag skulle räkna in budapestbakelser, en portion prinsesstårta och sådant.

recept på varianter.
https://www.google.se/search?q=gräddbakelse&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjO4pHw0djSAhWD3iwKHR9XDLcQ_AUIBygA&biw=1354&bih=871&dpr=1

Egentligen förstärker man nog mest gräddbiten av bakelse. Men när farmor bakade tårta och bakelse när hon var ung så innehöll de sällan grädde, jag antar att man la en klick av det bredvid. (Har ett recept på bröllopstårta som blir mer som en platt kladdkaka med nötter och russin) Numera innehåller ju bakelser nästan alltid grädde (eller iofs smörkräm) och poängen med att säga just "grädd"bakelse kanske går förlorad. Dock är det ju i alla fall grädde i istället för bara smörkräm.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bakelse
https://www.google.se/search?q=bake...rQ1NjSAhXI_iwKHccZArYQsAQIGQ&biw=1354&bih=871
(Dessa brukar det ju bara vara smörkräm i, på många ställen)

Wiki säger ju ungefär "enportionstårta" som beskrivning till bakelse. Om du letar på 1700-talet eller i historieätarna så är ju bakelse typ en sorts kaka rätt och slätt.
Du får pluspoäng för ambitionsnivån i ditt svar på frågan! Fikasugen*, månne?:D


*Med fika avses här utöver varm dryck även något ätbart, företrädesvis ett sötat bakverk.
 
@Miran
Lite OT kanske, men hur kommer det att bli sen?
Alltså, när du har gått ner i vikt så kommer det ju synas. Om dessa människor har svårt att hantera att du undviker fikabröd för att gå ner i vikt, hur kommer de då att hantera en faktiskt viktnedgång?
 
@Miran
Lite OT kanske, men hur kommer det att bli sen?
Alltså, när du har gått ner i vikt så kommer det ju synas. Om dessa människor har svårt att hantera att du undviker fikabröd för att gå ner i vikt, hur kommer de då att hantera en faktiskt viktnedgång?

Med ett viss mått av avundsjuka, skulle jag tro. Men den finns redan på den punkten, därav min önskan att inte vilja såra i onödan. :)
 
Alltså, jag fikar om det är en fikabjudning som jag har tackat ja till. Självklart!

Det är vid "slentrianfika" jag vill slippa bli påtrugad fikabrödet. På jobbet, i stallet, på styrelsemöten, när man träffas på fik på stan, när man tittar in hos någon som hastigast.
Jag har nog aldrig varit med om att någon "trugat" på jobb, i stall, på styrelsemöten eller på spontanbesök. Jag trodde vi pratade om mer uppsryrda fikasituationer..
 
Alltså, jag fikar om det är en fikabjudning som jag har tackat ja till. Självklart!

Det är vid "slentrianfika" jag vill slippa bli påtrugad fikabrödet. På jobbet, i stallet, på styrelsemöten, när man träffas på fik på stan, när man tittar in hos någon som hastigast.
Jag tror att det är här förvirringen har uppstått, i alla fall från min sida. Jag slentrianfikar aldrig någonsin. Ingen råkar ha bakat bullat att bjuda på när jag kommer hem till dem, jag hänger inte i nåt stall, blir aldrig trugad på fika på jobbet etc etc. Det jag konsekvent har argumenterat utifrån är just att man säger att man ska ut och ta en fika ihop. Som en social aktivitet liksom. Inte att man umgås och så råkar det finnas fikabröd och så förväntas man äta av det.
 

Liknande trådar

Relationer Jag såg att min gamla tråd från i våras hade låsts, men jag fick så himla mycket fina och kloka ord av er den gången, så jag gör ett...
7 8 9
Svar
164
· Visningar
19 616
Senast: jemeni
·
Övr. Hund Personligen tycker jag att det allmänna debatt-klimatet börjar bli riktigt ruggigt, det har varit det ett tag också. Nu pratar jag...
2 3
Svar
49
· Visningar
6 693
Senast: IngelaH
·
Kropp & Själ Okej, lite kul att jag startar den här tråden direkt efter en tråd om favoritpasta, men jag har fnurlat länge på detta. Innan ni går...
7 8 9
Svar
170
· Visningar
14 608
Senast: mrkarisma
·
Kropp & Själ Efter lång tid har jag insett att jag måste och vill ha hjälp med min "matproblematik". Några trådar har på Buke har verkligen fått mig...
2
Svar
28
· Visningar
2 313

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hotellrum eller stuga
Tillbaka
Upp