Bukefalos 28 år!

Yrken med jourtvång?

samt att vissa tycker att alla enskilda yrkesverksamma borde vara tvungna att arbeta jour (på obekväm arbetstid) alt ha en moralisk skyldighet.




Nej det tror jag inte. Men vissa tycker ju det ska vara tvång (gissningsvis med undantag för de med hälso-/medicinska skäl)

Men funderar om vissa yrken har undantag ex finns det brandmän som kan välja att bara arbeta kontorstider eller måste alla vara med i beredskapen? Det är ju tillexempel ett väldigt speciellt yrke tänker jag 🤔
Som brandman ingår du generellt i lag. Lagen jobbar enligt schema och det blir ofta dygn. Men jag vet också (eftersom jag jobbar på en brandstation) att man ofta har fler brandmän på dagtid än natt, så ibland jobbas det typ 07.30-18.00. Men allt rullar på schema hela tiden.
Så vill man bli brandman och åka operativt så kan du troligtvis inte få bestämma om jour osv. Brandmännen bor ju på stationen också under de passen de jobbar.

Såklart finns det undantag, tex om man varit sjukskriven har jag varit med om att brandmannen kan bara jobba kontorstid, så då får man förändra scheman men in the end måste det då finnas en annan som kan ta "jourtiderna". Det är otroligt mycket pussel med scheman.
Det är mycket svårt att rekrytera brandmän.

Du kan ju också vara brandman och söka en annan tjänst på stationen som bara innebär kontorstid. Även där finns det fall att du då ska åka med operativa styrkan (om arbetsuppgifterna är sådana) men det stora problemet då är att du inte kan lämna stationen, tex för att gå på möten, du måste alltid kunna lämna dina arbetsuppgifter inom 90 sekunder.

Deltidsbrandmän kommer aldrig undan jour, det är liksom hela definitionen av vad en deltidsbrandman arbetar med. Kan man inte arbeta jour kan man inte ha det jobbet.
 
Jag har inte samma definition av jour som du. Att man jobbar obekväm tid har för mig inte med jour att göra, många arbetar skift på obekväm tid (industri, vård, handel, transport, etc etc) utan att det är jour. För mig är jour när man finns stand-by (i regel inte på arbetsplatsen) för att rycka in om något akut inträffar. För mig är det något som är kopplat till tjänst inte yrke även om det är vanligare inom vissa yrken. Borgarbrandkår är en typ av jour, men de flesta brandmän är på arbetsplatsen enligt schema, dock skift och ob förstås. Inom vården kan det finnas jour i olika led, men alla har det inte och inom öppenvården undrar jag om det finns alls? Även inom helt andra jobb förekommer jour. Känner en i ledningen för ett större transportföretag, där har alltid någon i ledningen jour (rullande enligt schema). Gissar att det gäller många företag och myndigheter.

Det är nog olika användning av begreppet jour beroende på var man arbetar.

Ja precis att arbete på obekväm arbetstid/jour/beredskap generellt är kopplat till den TJÄNST man har och inte yrke.
Funderingen är om det finns YRKEN där alla inom yrket måste arbeta/finnas som stans by på obekväm arbetstid (undantaget för medicinska skäl)
Verkar som att brandman kanske verkar vara det yrke som kanske kommer närmast i Sverige 🤔
 
Men sjöräddningen är väl en frivillig organisation utan inblandning av staten?
Så det kan ju knappast finnas något ”tvång” då utan det handlar om frivilliga som söker sig dit.

Det visste inte jag, trodde de hade liknande organisation som brandmän. Fantastiskt engagemang av alla sjöräddare att göra detta ideellt 😲👏👏 (men jag önskar att de fick lön för mödan)
 
Det är nog olika användning av begreppet jour beroende på var man arbetar.

Ja precis att arbete på obekväm arbetstid/jour/beredskap generellt är kopplat till den TJÄNST man har och inte yrke.
Funderingen är om det finns YRKEN där alla inom yrket måste arbeta/finnas som stans by på obekväm arbetstid (undantaget för medicinska skäl)
Verkar som att brandman kanske verkar vara det yrke som kanske kommer närmast i Sverige 🤔
Det finns väl fortfarande en del tjänster som är administrativa, inriktade på tillsyn, utbildning och liknande, även om det är en liten del av de yrkesverksamma som sitter på sådana?
 
Fast det är väll många kliniskt verksamma läkare som inte jobbar obekväm arbetstid?
Eller kan ex ögonläkaren, läkaren på vårdcentralen eller plastikkirurgen bli beordrad i kristider (ex nu i covid tider) att jobba en natt på akuten?
Fast det är väll många kliniskt verksamma läkare som inte jobbar obekväm arbetstid?
Eller kan ex ögonläkaren, läkaren på vårdcentralen eller plastikkirurgen bli beordrad i kristider (ex nu i covid tider) att jobba en natt på akuten?

Både ögonläkare och distriktsläkare har jourverksamhet om man jobbar i landstinget. Sen är det ju som sagt mer eller mindre jourtungt, en kirurg eller narkosläkare går ju såklart fler och tyngre jourer än en ögonläkare tex. Och det är ju inte jätteofta distriktsjouren blir tillkallad på natten eftersom typ alla allmänmedicinska bedömningar kan vänta till morgonen. Det är väl typ dödsfall i hemmet nattetid tänker jag. Man kan ju styra jourbördan beroende på specialitet man väljer men man måste som sagt göra AT också innan legitimation och där tror jag det blir svårt att komma undan jourandet.

Hur olika regioner löst covidsituationen är jag inte nog insatt i. I mitt upptagningsområde har ST-läkare inom alla specialiteter turats om att gå förstärkning som covidjour när belastningen varit hög. Specialister har i mitt landsting sluppit covidtjänstgöring men jag vet att det finns andra landsting som även använt sig av dem.
 
Jag har inte en susning men "får" man ha ett yrkesövergripande tvång på att alla ska jobba obekväm arbetstid? Det känns som att diverse fackförbund hade slagit larm över ett sånt förslag. Sen tror jag att det rent praktiskt kan vara närmare omöjligt att slippa jourer/ob inom vissa yrken. Det finns helt enkelt inte tjänster.

Det är ju en himla massa yrken som är skift/jour-tunga (vård, transport, industri, försvar, räddningstjänst). Pratade med en tjänsteman inom kommun och de hade minsann jourberedskap även där. Det var nyheter för mig!
 
Och det är ju inte jätteofta distriktsjouren blir tillkallad på natten eftersom typ alla allmänmedicinska bedömningar kan vänta till morgonen. Det är väl typ dödsfall i hemmet nattetid tänker jag.

Och allmänläkarna har ju oftast också primärvårdsjourer som ligger utanpå den vanliga tjänstgöringen. Typ att man efter avslutat dagspass på sin ordinarie hälsocentral jobbar kväll på primärvårdsjouren eller har extra pass på helgerna. Ville bara lägga till det innan det kommer någon och påpekar det. :D
 
För mig är jour att man arbetar på obekväm arbetstid medan beredskap är tillgänglighet på standbybasis.

Menar i trådstarten alltså antingen tvång att måsta vara schemalagd på obekväm arbetstid alternativt att man måste vara schemalagd tillgänglig på standbybasis på obekväm arbetstid
Jour är att man är tillgänglig på arbetsplatsen, redo att utföra arbete vid behov, och beredskap innebär att man är tillgängliga utanför arbetsplatsen, redo att kallas in för att utföra arbete vid behov.

Det har inget att göra med obekväm arbetstid. Är man normalt sett schemalagd kväll kan man exempelvis ha jour dagtid eller natt.
 
Med tankespår att det diskuteras med jämna mellanrum att det borde vara någon form av jourtvång inom mitt yrke undrar jag

finns det några yrken där det är jour- eller beredskapstvång?

då tänker jag inte på arbetsplatser där man måste delta i jour/beredskapsverksamhet utan yrken där alla yrkesverksamma är tvingade att ha jour.

Brandmän kanske?
Hur ser det ut bland polisen?
Sjöräddningen?
Militären?
Drifttekniker inom vatten och avlopp.
 
Och allmänläkarna har ju oftast också primärvårdsjourer som ligger utanpå den vanliga tjänstgöringen. Typ att man efter avslutat dagspass på sin ordinarie hälsocentral jobbar kväll på primärvårdsjouren eller har extra pass på helgerna. Ville bara lägga till det innan det kommer någon och påpekar det. :D
Något som man i a f inom Stockholm håller på och monterar ner. Ersätts/ska ersättas av lätt-/närakuter
 
Jag tänker att det inte är en fråga om jourtvång utan om arbetstidernas förläggning och hur det är reglerat i avtalet. Står det kontorstid i avtalet kan inte arbetsgivaren ringa mig mitt i natten för att hen har en snilleblixt eller "tycker" att något är akut. Däremot har ju arbetsgivaren rätt att beordra övertid med kort varsel, även utanför de reglerade arbetstiderna.

Jag gissar att de flesta samhällsbärande funktioner, som kretsar kring logistik och infrastruktur, inte har "kontors-tidsavtal" utan avtal som tillåter inbeordring, jour eller beredskap på alla möjliga och omöjliga tider.
 
Jag kan spontant känna att vill man arbeta inom någon typ av vård (oavsett om det är djur eller människa) så borde man väl vara beredd att arbeta obekväm arbetstid, jag tycker dock någon form av skift/rullande schema är vettigare än jour/beredskap.
Jag har full förståelse för att man helst arbetar dag (även om jag helst slipper :D ) men att man får hjälpas åt sas.
 
Maken är frivillig sjöräddare. Han ligger i jour ca 1600h per år. Han får i princip 0kr i ersättning. Han har både sovande jour, dagjour och patrullerande jour. På sovande och dagjour kan han göra andra saker. Han behöver dock vara så pass nära båten att han kan lämna bryggan ombytt på 15 minuter med full besättning. Någon ska vara vid båten på 5 minuter. Olika personer beroende på schema. Maken kan vara både skeppare, besättningsman, befälhavare, gruppansvarig, räddningsansvarig, SOS-ansvarig (heter något annat har jag för mig).

De veckor han har jour övar de minst en kväll/natt. Då är de borta mellan 3-6h om de inte får larm. Får de larm vet jag aldrig när han kommer hem.

På makens brygga har de schema som rullar var tredje vecka. Jouren är obligatorisk. De som inte kan ta sin jour utesluts efter ett tag. Det går att byta sitt pass om det händer något speciellt. Det finns speciella rutiner för det.

Även om han inte får betalt är det uppbyggt som ett vanligt jobb. Man har åtagit sig en arbetsuppgift och den förutsätts man fullfölja.

Men sjöräddningen är väl en frivillig organisation utan inblandning av staten?
Så det kan ju knappast finnas något ”tvång” då utan det handlar om frivilliga som söker sig dit.
Har man åtagit sig är man tvingad att fullfölja detta. I annat fall får man inte vara med. Då utesluts man. Det är precis som ett vanligt jobb. Man får ”sparken”.
Det visste inte jag, trodde de hade liknande organisation som brandmän. Fantastiskt engagemang av alla sjöräddare att göra detta ideellt 😲👏👏 (men jag önskar att de fick lön för mödan)
Jag önskar också att de fick någon typ av ersättning. De är de verkligen värda. Skrattretande ibland att sjöräddningen ofta är på plats innan både kustbevakningen, sjöpolisen och brandkår när det bara är sjöräddarna som är där utan ersättning.

Mvh Miks
 
Maken är frivillig sjöräddare. Han ligger i jour ca 1600h per år. Han får i princip 0kr i ersättning. Han har både sovande jour, dagjour och patrullerande jour. På sovande och dagjour kan han göra andra saker. Han behöver dock vara så pass nära båten att han kan lämna bryggan ombytt på 15 minuter med full besättning. Någon ska vara vid båten på 5 minuter. Olika personer beroende på schema. Maken kan vara både skeppare, besättningsman, befälhavare, gruppansvarig, räddningsansvarig, SOS-ansvarig (heter något annat har jag för mig).

De veckor han har jour övar de minst en kväll/natt. Då är de borta mellan 3-6h om de inte får larm. Får de larm vet jag aldrig när han kommer hem.

På makens brygga har de schema som rullar var tredje vecka. Jouren är obligatorisk. De som inte kan ta sin jour utesluts efter ett tag. Det går att byta sitt pass om det händer något speciellt. Det finns speciella rutiner för det.

Även om han inte får betalt är det uppbyggt som ett vanligt jobb. Man har åtagit sig en arbetsuppgift och den förutsätts man fullfölja.


Har man åtagit sig är man tvingad att fullfölja detta. I annat fall får man inte vara med. Då utesluts man. Det är precis som ett vanligt jobb. Man får ”sparken”.

Jag önskar också att de fick någon typ av ersättning. De är de verkligen värda. Skrattretande ibland att sjöräddningen ofta är på plats innan både kustbevakningen, sjöpolisen och brandkår när det bara är sjöräddarna som är där utan ersättning.

Mvh Miks
Skillnaden är ju att du i en frivillig organisation inte har den rättigheten. Vill du inte jobba jour så får du inte vara med och du kan enkelt lämna.

Men på ett avlönat yrke, kan arbetsgivaren tvinga dig att plötsligt jobba jour? Kan den avskeda dig, om du då säger nej? Är det skillnad om det är staten eller en privat arbetsgivare vad gäller ”tvånget”?
Det är ju lite det frågan handlar om. Inte huruvida man frivilligt sökt sig till en organisation som arbetar jourer utan avlöning.
 
Med tankespår att det diskuteras med jämna mellanrum att det borde vara någon form av jourtvång inom mitt yrke undrar jag

finns det några yrken där det är jour- eller beredskapstvång?

då tänker jag inte på arbetsplatser där man måste delta i jour/beredskapsverksamhet utan yrken där alla yrkesverksamma är tvingade att ha jour.

Brandmän kanske?
Hur ser det ut bland polisen?
Sjöräddningen?
Militären?
Inom IT, som är ett väldigt brett område, så finns det vissa tjänster där det ingår beredskap eller obekväma arbetstider. T.ex. en Incident Manager kan ha schemalagd beredskap hemma, för att rycka in och leda arbetet om en större IT-incident inträffar.
Eller, om man behöver göra en större förändring på IT-miljön så kan det planeras in utanför användarnas arbetstid dvs. oftast på obekväm arbetstid. Antingen i ett projekt eller för rent underhåll.

Att kunna ha mer flytande arbetstider, efter personliga förutsättningar och önskemål, kan underlätta en annars väldigt inramad tillvaro som i sig kan orsaka en del stress. Personligen jobbar jag gärna tidig morgon/förmiddag och sen kväll om jag få välja.
 
nyfiken. Gäller det även sjuksköterskor på ex vårdcentral eller privata kliniker att de blivit förflyttade (på ej frivillig basis) till covidavdelning?

I min region har både kommunala och privata VC blivit tvingade att skicka X antal sjuksköterskor för tjänstgöring på Covidavdelning under 1:a, 2:a och 3:e vågen. Av de sjuksköterskor jag har träffat har de flesta ställt upp helt frivilligt, andra har blivit mer eller mindre pressade att ställa upp.
Kommunen flyttade även på skolsköterskor till arbete på SÄBO under 1:a vågen, jag är osäker hur det har varit under 2:a och 3:e.

På sjukhusen har också förflyttningar skett av personal, där har läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som normalt sett arbetar på tex barn, specialmedicin, kirurgi etc omplacerats till Covidavdelningar. Men på sjukhuset är vi mer vana att ha ”utlokaliserade patienter” dvs patienter som inte tillhör vår primära patientkategori. Det är inte optimalt, men mer accepterat att ”så är det ibland”. Inom intensivvården har anestesisjuksköterskor blivit tvångsförflyttade till att arbeta på Covid-IVA.
 

Liknande trådar

Gnägg Jag har haft min häst i två år nu. Han är världens snällaste och verkligen min bästa vän. Vi brukade hoppa förut och det gick väldigt...
Svar
4
· Visningar
1 819
Senast: Mia_R
·
Skola & Jobb Det här blir ganska personligt och lite som ett dagboksinlägg men känner att jag hellre lägger det under allmänt då jag vill ha lite...
Svar
14
· Visningar
2 012
Senast: VLMF
·
Hundavel & Ras Akita Inu 6 attacker. Dogo Argentinom 6 attacker. Dogs Canario 6 attacker. Amstaff 37 attacker. Schäfer 6 attacker. Rottweiler 24...
2
Svar
28
· Visningar
3 936
Senast: Raderad medlem 94602
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag lyckades få en konsultation hos en efterfrågad hälsoperson som är expert på kvinnohälsa. Det var väldigt givande! Trots att jag...
2
Svar
23
· Visningar
3 227
Senast: cassiopeja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hotellrum eller stuga
Tillbaka
Upp