Årets första lussekatter

hur får man mjuka, fluffiga lussekatter som samtidigt inte blir torra?
Genom att hålla inne så mycket fukt som möjligt i degen under bakningen och att låda dom jäsa långsamt under 12 timmar under plastfolie i kylskåp.

Sen blötlägger jag även russinen i vatten under natten. Dom sväller rätt så rejält.

Sen använder jag även marinerad saffran och inte torr.

En fördel är också att lägga dom tätt på plåten. Det håller också inne fukten. Jag föredrar dock att grädda dom på galler snarare än plåt.
 
Senast ändrad:
Dom här lussekatterna är helt fantastiska. Så fluffiga och saftiga. Dessutom smakar dom fantastiskt mycket saffran.

Lätta att göra är dom också. Det som är lite krångligt är förberedelserna.

Själva degen gör man i hushållsmaskinen. Man slänger bara i ingredienserna och låter maskinen knåda.
 
Genom att hålla inne så mycket fukt som möjligt i degen under bakningen och att låda dom jäsa långsamt under 12 timmar under plastfolie i kylskåp.

Sen blötlägger jag även russinen i vatten under natten. Dom sväller rätt så rejält.

Sen använder jag även marinerad saffran och inte torr.

En fördel är också att lägga dom tätt på plåten. Det håller också inne fukten. Jag föredrar dock att grädda dom på galler snarare än plåt.
Och var är receptet??? Please!! Jag tycker mig redan ha recept på jordens godaste Lussebullar men är redo att testa ett nytt, för de här ser fantastiska ut. Var hittar du marinerad saffran??
 
Marinerad saffran:
1gram saffranpistiller
2msk cognac
1 msk råsocker (tror det kallas även för rörsocker)

Ner med allt i en lufttät burk. Låt stå 2-3 månader på något mörkt ställe. Gärna längre. Mina burkar har stått och gottat till sig sen förra julen.

Ingen panik dock. Om det krisar så gör 1-2 dygn i marinad enormt mycket.

Har för mig att jag brukar marinera 1,5 g saffranpistiller i en burk. En sådan burk slänger jag ner komplett med spad och allt i degen.

Andra ingredienser/tipps:
Sen använder jag mig av polynesisk vaniljstång.

Jästen är den röda jästen (gör faktiskt rätt så stor skillnad på de här lussekatterna, antagligen för att det är så pass mycket socker i).

Tar på gladpack på lussekatterna när dom står i kylskåpet för jäsning i 12 timmar.

Låter russinen ligga i blöt lika länge som lussekatterna jäser, alltså minst 12 timmar. Ta rejält med vatten. De sväller rätt så mycket.
 
Här är då själva receptet. Det är givetvis inte jag som kommit på det (har bara förbättrat några små detaljer) utan jag har hittat det på nätet. Är det någon som vill ha länken till "orginalreceptet" så pma mig bara :)

Recept på saftiga lussekatter

Precis som i min bulldeg använder jag mig av en fördeg. Det gör att man man får mer skjuts i degen och smakerna får utvecklas under längre tid. Man kan minska jästmängden till bara ett par gram i fördegen och låta den stå hela natten. Vad som då händer är att jästen förökar sig och degen växer till sig. När man sen använder fördegen är den proppfull med jästsvampar och huvuddegen blir minst lika fin som om man använder 50 g jäst.

I vanliga fall föredrar jag att man är försiktig med jästmängden för smakens skull och för att inte degen ska växa en ur händerna. Den här gången är situationen lite annorlunda. Jästen bryter inte igenom saffranet och låter man bullarna jäsa sista gången i kylen har man all tid i världen på sig.

Jäsa i kylen – ska det vara nödvändigt? Ja och det av flera skäl. Smakerna får utvecklas under en natts vila och fluffigheten i bullarna blir markant mycket bättre. Jag gjorde två jämförande plåtar där en bakades av direkt och en fick vila i kylen. Den sistnämnda vann med hästlängder. Vill man ha sina katter klara direkt låter man dem jästa 10 minuter i rumstemperatur innan man bakar av dem.

Vilken sorts saffran man använder och hur man förbereder den är av största vikt. Grunden är att alltid köpa hel saffran. Likt malda kryddor tappar det malda saffranet i smak. Bättre att mortla det själv tillsammans med lite strösocker.
Vill man göra något riktigt spännande så marinerar man saffranet.

Korinter eller russin, det är en smaksak. Oavsett vilket brukar jag låta dem ligga och dra nån timme i uppvärmd julmust eller glögg. Det gör att de inte torkar ur när man gräddar dem och tillför lite trevlig smak.

När man rullar dem under handflatorna så rulla åt ett håll, inte fram och tillbaka. Skälet är att det då är lättare att applicera ett jämnt tryck vilket gör att de blir jämna och fina. Jag rullar dem från mig, drar tillbaka degen och rullar igen.

Av hävd brukar vi lägga dem med lite mellanrum på plåten. Jag föredrar att placera lussekatterna med cirka 1 cm mellanrum. På så vis växer de samman vid gräddningen, något som gör att de behåller lite mer fukt. Under ett A/B-test med två olika plåtar var det markant skillnad på de som hade lite mellanrum även efter gräddningen och de som satt ihop en aning.

När jag stoppar in plåten i ugnen har jag duschflaskan redo med vatten. Ett par rejäla tryck och igen med luckan. Då mår de som allra bäst.

Då de tas ut ur ugnen penslar jag dem omedelbart med sockerlag som sjuder på spisen. Det är inget måste, men ska man servera dem direkt gör det att de blir lite sötare och får en skinande fin yta. 1 del vatten, 2 delar socker som får koka upp, sjuda några minuter och därefter varmhålls på spisen. Brukar vara perfekt.

Tips:
– Lussekatterna kan verka lite deppiga när man tar fram dem ur kylen på morgonen. Ha förtröstan – det ordnar sig så fort de kommer in i ugnen.



Lussekatter

Tid: 2 timmar + 12 timmar jäsning
Mängd: 50 st

Fördeg

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk (standardmjölk)
  • 150 g strösocker
  • 400 g vetemjöl special
Huvuddeg

  • 3 dl mjölk (standardmjölk)
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
  • 1 – 1 1/2 g saffran
  • 150 g strösocker
  • 250 g smör
  • 12 g (2 tsk) salt
  • 900 g (1 1/2 liter) vetemjöl special
  • 1 ägg
Tillbehör

  • 1 ägg
  • Russin eller korinter
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  1. Smula ner jästen i bunken till hushållsassistenten (man kan ta mindre – se texten ovan). Värm mjölken en aning – max 37 grader och slå den över jästen. Rör tills all jäst är helt löst.
  2. Tillsätt socker och vetemjöl. Kör degen i maskin tills den är lös men nästan upplevs seg. Det tar cirka 10 minuter. Har man ingen hushållsassistent kan man ta degkrokarna på elvispen. Täck bunken och låt jäsa cirka 30 minuter. Har man mindre jäst tar det längre tid.
  3. Dra lite i degen – om den är fylld med småbubblor och har vuxit cirka 50% är den redo.
  4. Värm mjölken som ska vara i huvuddegen så den känns ljummen. Dela och skrapa ur vaniljstången. Mortla saffranet tillsammans med lite strösocker. Rör ner vanilj och saffran i mjölken.
  5. Tillsätt mjölk, socker, smör, salt, mjöl och ägg till fördegen.
  6. Kör i maskinen cirka 10 minuter. Fuska inte med det här eftersom det är avgörande för slutresultatet. Degen ska vara seg, uppfattas som lite lös men släppa från kanterna i maskinen. Tar man upp en klump kan man dra ut den till en liten kvadrat som är så tunn att man nästan kan se igenom den, utan att den spricker. Är du osäker, låt den knådas ett par minuter extra. Täck därefter bunken och låt degen jäsa 30 minuter.
  7. Mjöla ett bakbord ytterst lite. Smöret i degen gör att den inte fastnar nämnvärt ändå. Dela degen i 5 delar och varje del i 10 bullar. Har man en våg ska är 50 g per bulle ett bra mått. Rundriv varje bulle till en liten boll (eller rulla den till en boll mellan händerna).
  8. Rulla varje boll till en tunn korv (se texten ovan för instruktioner) och snurra ihop korven till en lussekatt. Lägg med 1 cm mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med en bakhandduk och ställ in i kylen över natten. Vill man ha sina bullar direkt låter man dem jäsa 10 minuter i rumstemperatur och gör sen enligt nedan.
  9. På morgonen sätter man ugnen på 220 grader och tar fram plåtarna ur kylen. Låt dem rumstempereras cirka 30 minuter. Vispa upp ägget med 1 msk vatten och pensla lussekatterna med äggvispet. Tryck i russin eller korinter efter smak.
  10. Koka upp socker och vatten till en sockerlag, låt sjuda ett par minuter och varmhåll därefter.
  11. Grädda lussekatterna i nedre delen av ugnen. När de fått ganska mycket färg tar man ut dem och penslar omedelbart med lite sockerlag.
  12. Låt svalna på galler. Det som inte äts upp samma dag fryser man in så fort de svalnat.
 
Har lagt in denna tråd på min hemskärm så jag kan minnas receptet :p men redan idag ska jag marinera saffran!! Dock får det bli i whiskey har ingen konjak!
Rom eller vodka brukar man rekommendera om man inte har konjak.
Jag köpte två små miniflaskor konjak på systembolaget.
 
Detta ska testas. Jag ska bara vänta tillräckligt länge så jag har kommit över på rätt sida av gränsen till jul så sambon inte dumförklarar mig :D :D
Perfekt tidpunkt dock att göra saffransmarinaden. Saffranpistiller finns att köpa på nätet (om inte tex Ica har dom i "året runt sortimentet"). Dock skall man inte köpa dom som är extremt billiga. Risk att det är fusksaffran.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Förra året gick jag till vårdcentralen för att jag tyckte att jag hade lite förstorade lymfkörtlar runt halsen. Men speciellt en...
Svar
3
· Visningar
425
  • Artikel
Hästnyheter Det är dags för årets första världscupstart i hoppning och till helgens tävlingar i Basel kommer flera svenska ryttare för att försöka...
Svar
0
· Visningar
238
Senast: Gunnar
·
Tjatter Nu när det börjar lacka mot jul så tänkte jag att det i hög tid för en adventskalendertråd! Har hittills fått något mejl från...
68 69 70
Svar
1 383
· Visningar
66 769
Senast: Blyger
·
IT & mobiler Mitt facebookkonto blev kapat i natt och kaparen har varit inne pa min mail för att komma at koden för att ändra lösenordet. Även ett...
Svar
3
· Visningar
620
Senast: Hermelin
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Bra familjehund? Rasvak😇
  • Uppdateringstråd 29
  • Guldfasanerna

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp