Fångtråd del 3

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Fångtråd del 3

Det verkar som om jag får äran att inviga den nya fångtråden :)! Om nu ingen annan hinner före när jag sitter och skriver förstås!

Jag har funderat på hovar och dess temperatur ett tag nu. Hur pass varma är era hästars hovar "normalt", och hur varierar temperaturen?

Det som jag tycker är lite märkligt är att min shettis, som är oskodd, generellt har svalare hovar än min haflinger som är skodd :confused: Har fått för mig att det "ska" vara tvärtom, men det är väldigt sällan min haflinger har riktigt svala hovar. Då menar jag att även hennes bakhovar (helt utan rotationer och sänkningar) nästan alltid är i alla fall ljumma och ofta vad jag skulle kalla lite varma. Det är klart, om hon står ute i snö så antar jag att hennes hovar också blir riktigt kalla. Men shettisen har ofta riktigt KALLA hovar, även i varma temperaturer inne i stallet :eek:. Har hon väldigt dålig blodcirkulation i hovarna eller:p?
 
Sv: Fångtråd del 3

Ang temperatur på hovarna. När jag kollar Kyras hovar och om de är liiite varma så brukar jag känna på de andra 3 hästarnas hovar o de kan allt vara lite varma ibland också.
Specielt när det är varmt ute.
 
Sv: Fångtråd del 3

Det känns bra med en nystart.

Jag har inget svar egentligen. Men att känna värmen på hovar är nog ganska svårt. Värme är ngt ganska relativt. Om du tex har ena handen i kallt vatten och den andra i varmt och sedan lägger båda i samma temp ex ljummet vatten så kommer du att uppfatta värmen i detta vatten helt olika. Det är alltså ganska svårt att få ngn uppfattning om. Jag brukar känna på benen i stället, tycker det är lättare. När min ponny hade fång var båda frambenen helt klart varmare än normalt, tyckte jag i alla fall. Värme är ju dessutom svårt nu när det är så varmt i luften.

Då tror jag mer på pulsen. Antingen känner man den eller också gör man inte det.
 
Sv: Fångtråd del 3

*KL*

Fråga från Susan i den andra tråden. Jag har besvarat samma fråga förr, men ska göra det EN gång till, så pedagogiskt jag kan, då det tydligen är svårt att få grepp om.

Frågan löd:
A

jag vill verkligen lära mig och förstå

Så kan du förklara varför måste ponnyn ha den foderstaten?


Ponnyn är tjock. Han har varit tjock i ett år. Anledningen till det är naturligtvis att han fått mer MJ (kalorier) än han behövt. Anledningen till att han fått mer MJ än sitt behov är att han är den mycket besvärliga kombinationen av LÄTTfödd, och har en mage (och för den delen ett psyke) som inte fungerar speciellt bra under 1.3 kg TS/100 kg levande vikt.

Långt innan fånget så har jag flera gånger försökt banta honom genom att dra ner hösilaget. Resultatet har varje gång blivit detsamma, när man gått under 1,3 kg TS/100 kg så börjar magen balla ur. Det första tecknet är att det bli koblajor, om man ignorerar det så blir det bara värre tills han har regelrätt diarré. Detta TROTS att han stått på halm, han anser tyvärr inte att halm är speciellt ätbart.När magen börjar balla ur pga TS-brist så hjälper det inte ett smack med magtarmbalans tyvärr, inte ens om man börjat med det långt innan.

Så fick han fång. När han fick fång var hans 'foderstat' nedbetad gräshage med munkorg, installning dagtid med 2-3 kg silage alternativt 2 kg hö, samt en liten slatt betfor med mineraler och magtarmbalans i.
Magen var för ögat helt stabil både innan och i samband med akuta anfallet. Veterinären satte in butta. Tyvärr är en vanlig biverkning av NSAID magtarmstörning. Då han behöver banta så fick han 5 kg hö/dygn med, vilket innebar 4,2 kg TS/dygn. Vi uppskattade vikten till 450 kg, så 4.2 kg TS/dygn blir alltså 0.9 kg TS/100 kg. Dvs på eller strax under om man är petig, absoluta minimigiva. Nu vägde han dessvärre mer än så skulle det visa sig, så det han fick av de där 5 kg var under minimigiva TS/dygn.

Jag försökte genom att varannan timme gå ner och ge honom en tuss hö, för att magen trots allt skulle ha mat ofta. Det gick bra i 4 dygn, sen kom koblajorna. Jag kontaktade veterinären morgonen efter, som omedelbart beordarde att buttan skulle sättas ut. En magtarmstörning under pågående fånganfall var det absolut sämsta tänkbara. Om han inte ger ner nu-nu var ett betydligt mindre problem.

Medicinen byttes till metacam, och han fick lite mer hö ett tag, och sen när magen blev bra gick jag ner till 5 - 6 kg hö. På klinikbesöket visade det sig att metacam inte hade alls så bra effekt som det borde, och annan medicin sattes in. Som inte gick att få tag i. Slutade med att klinikvet rek att sätta in butta igen, och ge honom mer hö. Skit i bantningen, det viktiga är att häva anfallet, och för att göra det måste han ha medicin, och pajar magen måste buttan ut. Buttan i sig kan paja magen med. Om han blev minsta dålig i magen skulle jag ringa direkt.

Han reagerade tyvärr ganska direkt på buttan, efter drygt ett dygn. Då var det helg och beh vet gick inte att nå. Alt var köra in honom akut till Ultuna, eller försöka hålla magen i styr. Således gjorde jag som vet rek - och höjde högivan. Han åt 6-7 kg hö. Då jag inte har en aning om sockerinnehållet i höet och det kan vara högt och ligga och trigga, så dels blötte jag höet, och dels började jag försiktigt att intriducera lucern, melassfri. I små doser i början. I en ideal värld hade jag gärna sluppit det, men i en ideal värld skulle jag slippa byta hö åt honom om några dagar med..

Magen stabiliserades, och jag började klura på hur jag skulle kunna hålla magen nöjd OCH minska maten. For land och rike runt och skaffade finmaskiga hönät och laborerade med. Samtidigt fortsatte jag jaga halm, vilket är ungefär lika lätt få tag i här nu som rent guld.

Han har nu stått på box i 3 veckor, och i BÄSTA fall har han minst 6 veckor kvar på box/boxhage, med höutfodring. Höet är mycket slent slaget, det är ängshö, inte ens taget från vall utan naturäng. Proteinnivån lär vara ett skämt. POnnyn är 3 år gammal, han växer - och för den delen är en av de viktigaste grundstenarna i hovarna protein. Att ha honom på bara det höet i 2 månader skulle innebära 2 mån proteinbrist. Ett par veckor var ju sak samma, men ett par månader är en annan sak. Proteinbrist brukar visa sig kring jul för hästar som går på bete, sen tas in och stallfodras normalt på hösten. Dvs efter ett par månader med proteinbrist SER man det utanpå. vad som händer INUTI på en växande unghäst, eller med hovkvaliten för en fånghäst kan man ju inte se, förutom möjligen senare på rtg om det ger bestående men.

Dvs, alldeles oavsett så tills jag får hem silage så måste jag på ett säkert (ur fånghänseende) sätt se till att han får sitt proteinBEHOV täckt, och dessutom i en form som ger så lite onödiga MJ som möjligt.

I samma veva fick jag hem halm, som jag betalat ett rent larvigt pris för, jag lär vara den enda som ger nästan 3 kr/kg för foderhalm. Dock, som jag nämnde anser han inte halm är mat, så det går inte bara att tycka 'här har du halm - ät', för då vet jag av erfarenhet att han inte kommer äta mer än marginellt och magen paja.

Och han står fortfarande på butta. Jag provade sätta ut den men då började han pulsa. Jag kontaktade vet som rek att sätta in den igen, och frågade hur det gått med magen. Jag svarade som det var, och även denna vet (DV) höll helt med klinikvet om att skit i bantningen om det inte går att få både och - magen är det ABSOLUT viktigaste nu, då om den pajar kan vi inte behandla, och kan vi inte behandla så tja..

Så, jag ska alltså hålla magen nöjd, och det kräver 1.3 kg TS/100 kg, jag ska försöka hålla kalorierna nere, och samtidigt försöka täcka proteinbehovet.
Lösningen blev att använda finmaskiga hönät, modell mini. Fylla em sådana/dygn med 4 kg hö kraftigt utblandat med halm. Även om han inte äter halmen så gör den att det tar tid att peta i sig maten. Detta täcker dock varken TS eller proteinet, så därför har jag sakta, sakta höjt lucernet upp till 1.3 kg/dygn. Det är 2 liter torrvikt för övrigt. Jag har beställt (för ett bra tag sen) lucernhack, då det blir bättre, men inte fått hem det. Att ge 1 kg lucern istället för 1 kg hö innebär MINDRE kalorier, men bättre med protein.

Sen är det massiv tumhållning, han får i sig mindre strå än magen behöver med höet + lucernet, och sålänge han inte äter halmen är det en tidsfråga innan magen går och dör. Jag hoppas kunna motverka lite av det genom att se till att han 24 h om dygnet har mat och kan äta (därav hönäten och 4 lucerngivor/dygn).
OM han börjar äta halm så ökar TS, han åt en munfull igår, om det var för just den balen är dåligt tröskad och axrik, eller om han sett ljuset återstår att se. Men idag t ex så har han i hönät fått 1 kg halm, och jag tog ut 0.8 kg, så han har ätit 200 gram halm, dvs några tuggor bara. Men om han äter halm ökar TS, och då ökar chansen att magen håller.

Om han äter halm däremot så går kvoten protein/energi ner, och då måste jag motverka det genom att tillsätta mer protein. Idealiskt om han kan tänka sig att äta ett helt kilo halm, så tar jag bort ett kilo hö, och ökar lucernet. Han får då inte i sig mer kalorier, men han får i sig vettigt med protein.

Men vad gäller åt helvete med bantningen, prioritera magen har alltså TVÅ av varandra oberoende veterinärer sagt det - UTAN att jag tyckt 'men ska jag inte ge mer hö?'. Och vad gäller proteinet, så jag har inget som helst nöje i att få tillbaka honom från fånget, bara för att den hårda vägen inse vad månaders proteinbrist gjorde. För det är månader det handlar om, inte veckor.

Jag har försökt ge så lite TS som möjligt, jag har försökt att springa varannan timme och tussa mat, jag har gett magtarmbalans, jag har köpt finmaskiga hönät och provat köra dubbla, jag har köpt rent patetiskt dyr halm han inte äter bara för att kunna bulka hönäten med osv osv. Så, nästa gång någon kommer och yrar om att jag inte bryr mig, att jag minsann inte gör som veterinären säger etc, då är jag rädd att jag kommer förlora tålamodet.

Vad gäller betet btw, och fula påståenden om att jag bytt hage 'bara för att det regnade' så det öste ner regn fyra dygn i sträck, betesmarken har inte heltäckande grässvål och blir bottendjup lera vid sådant väder. Så 'bara för att det regnar' var det knappast. Jag valde mellan släppa på ogräs och skräpbete, men utan munkorg då det var för kort för att komma åt med munkorg, och ha ute kortdagar. Eller att ha honom inne i 4 dygn is träck och ge full giva av ett hö han inte var invand på alls då, dvs ett mycket tvärt foderbyte.
 
Sv: Fångtråd del 3

Om det är någon tröst så är jag övertygad om att du gör det bästa du kan för din häst. Jag tror alla vi fånghästägare som skriver här gör det. Sedan är det inte världens enklaste sjukdom att ha och göra med, så det kan ju bli fel även om man gör allt "rätt"...

Hur gick det förresten, blev det att du provade bakjäst?

Angående dålig mage vid akut fånganfall så tycker jag att det verkar som om långt ifrån alla upplever det hos hästen. Och det ska ju ändå vara ett av de relativt vanliga symtomen, väl:confused:? Min shettis har lite halvdålig mage från och till, men har fungerat jättebra på jäst och Happy Hoof. Jag kan dock inte säga att hon var sämre i magen just när fången bröt ut... Haflingern brukar alltid vara ungefär likadan i magen, dvs bra. Den enda gång hon varit dålig i magen var för, jag tror, två vintrar sedan när mitt hö möglade och jag tvingades att "nödköpa" ett hösilage som var rättså blött. Då blev hon väldigt lös i magen en period. Ironiskt nog fick hon inte fång ...
 
Sv: Fångtråd del 3

Jodå, har gett bakjäst sen i fredags kväll. Ger lite mer än er tror jag dock, googlade lite och hittade på flera ställen 50 gram till 500 kg häst. Så han har fått ½ paket morgon och ½ paket kväll. Blandar det i betforgivan, som butta och mineraler och 'resten' är i, och som toppas med lucern. Var lite tveksam första gången men åt upp, och nu äter han det utan omsvep =)

Och magen är okej, sen om det beror på jästen eller ej är ju svårt att säga, men sak samma varför, huvudsaken är att den är det. Jag har sänkt hans butta lite med, på eget bevåg iofs, men iom att han reagerade vid utsättning men inte lika mkt som sist, så gav jag full dos 2 givor (1 dygn) och sen har jag gett 2 påsar/dygn (1 morgon och en kväll) nu i helgen, och ser lugnt ut än. Det kan ju ha hjälpt/hjälpa magen med. Så supertack för tipset om jäst!


Och ja, det är 'tröst' - tack! =).
 
Senast ändrad:
Sv: Fångtråd del 3

Är det nån som har gett havrehalm till sina fånghästar? I så fall hur har dom reagerat?
 
Sv: Fångtråd del 3

Är det nån som har gett havrehalm till sina fånghästar? I så fall hur har dom reagerat?

Det som är viktigt med halm till fånghästar är att det inte finns några ax med innehåll dvs kärnor(tror jag det heter) kvar. Och att det är bra kvalite på halmen. Däremot spelar det inte så stor roll vilken sort det är.
 
Sv: Fångtråd del 3

Jag har inte vågat ge havrehalm nu (däremot tidigare, se längre ner i inlägget), inte för jag vägrar ge just det, utan för jag måste beställa halm utan att ha sett den, och inte törs chansa med just havrehalm. Min HELT ovetenskapliga erfarenhet har genom åren tyckts visa att det är vanligare med dåligt tröskad havrehalm än annan.

Jag ger dock sen några dagar vetehalm. Som är 'sådär' tröskad, dock inga kärnor/korn kvar, men själva 'vippan' eller axet eller vad sjutton det heter. Nu äter ju herrn inte direkt mycket av den, typ knappt alls - men han snor axen/vipporna. Inga problem *ta i trä*

Han har stått på havrehalm i boxen förr, ätit väldigt lite av den med, men snattat axen/vipporna, och ibland korn i dem. Då har han inte haft fång iofs, men varit tjock osv (dvs teoretiskt fångbenägen), men utan problem.

Och N stod på vältröskad havrehalm under sitt fånganfall, utan problem. Hon åt halm så det stod härliga till med, soprent i boxen på morgonen :crazy:

Så som FA säger, bara det inte är havrekorn med, men kolla helst innan du köper.
 
Senast ändrad:
Sv: Fångtråd del 3

Jag ska beställa en hel vagn med halm. Känns som evighetsjobb om jag ska kolla igenom alla balar. Fick förfrågan om jag ville ha havrehalm eller vete-råg halm. Hur märker man om hästen har proteinbrist?
 
Sv: Fångtråd del 3

Satte Vet. in buttan igen för bara puls, fast den hade fått magen "kraschad"?

Låter märkligt. Man brukar utgå ifrån belastningsgrad o hur den vänder. Hur pass smärtlindringen har fungerat.

Jag skulle inte hålla på o ta ut den från boxen i det akuta skedet.
När man har avslutat kuren ser man i boxen hur hästen mår.

Ta inte ut den för att "kolla läget".

Puls kan de ha länge utan att det är ngn fara.
 
Sv: Fångtråd del 3

Puls kan dom ha flera veckor efter avslutad behandling. Min fångis hade puls länge. Vet sa att så länge hon inte visade smärta så skulle jag inte bry mig så mycket om pulsen. Hon gick hur bra som helst trots att hon hade puls.
 
Sv: Fångtråd del 3

Vet satte in butta när jag talade om att han varit symptomfri på butta, men ett halvt dygn efter haft lite puls igen, och att pulsen ökat på ju längre tid utan butta det gick (dvs verkligen 'timme-för-timme'). Dvs helt enkelt för att han blev sämre när buttan sattes ut. Han hade varit helt symptomfri (förutom att jag inte vet hur han rör sig och vänder på betong) i 2 -. 3 dagar när buttan sattes ut. Den här gången vill vet se iaf 5 - 6 symptomfria dagar innan man sätter ut, blir han sämre igen då, sätt in den igen och behåll den till klinikbesöket.

Magen har varit okej i en vecka nu, dvs även på 'slutet' av förra buttakuren, men var ju ostabil i början av den här kuren, och då ökades höet. Sedan har jag ju smugit ner det igen, men ffa fått ihop en hyfsad lösning med hönät och halminblandning (och lucern). Hur länge det håller är ju en öppen fråga dock, men så länge det håller är det ju bra. Och håller det inte så öka höet igen, vid första tecken på ostabil mage. Dvs mage först, bantning sen. Men kan man få ihop båda så gläds så länge det varar, men den dag det inte gör det, prioritera magen.

Han går ut ur boxen en gång/dag, tre steg ut på gummimatta. Sen står han där en liten stund, 5 - 10 minuter. Jag behöver få ut honom ur boxen för att mocka ordentligt. Det är nu på 'senheten' han får lämna boxen alls dagligen, innan gick han ju bara ut enstaka gång för veterinärbeordrad rörelsekontroll. (Som dock är mycket knepig att genomföra, då jag har gummimatta, och han rörde sig okej på den även när han rörde sig skit på betong).
 
Sv: Fångtråd del 3

Om det är någon tröst så är jag övertygad om att du gör det bästa du kan för din häst. Jag tror alla vi fånghästägare som skriver här gör det. Sedan är det inte världens enklaste sjukdom att ha och göra med, så det kan ju bli fel även om man gör allt "rätt"...

Jag håller med bettysmatte. :bow:
 
Sv: Fångtråd del 3

Jag ska beställa en hel vagn med halm. Känns som evighetsjobb om jag ska kolla igenom alla balar. Fick förfrågan om jag ville ha havrehalm eller vete-råg halm. Hur märker man om hästen har proteinbrist?

Du behöver inte kolla alla balar, räcker med kolla på ett par s ser man ju om det generellt är noga eller slarvigt tröskat. Sen om ngn bal är slarvigt tröskad, det märker du ju när du öppnar den, och kan ta bort den isf.

Men som jag, jag ringde och beställde. Enda jag visste innan var att det skulle vara vetehalm. Först när den kom jag kunde översiktskolla hur det verkade med tröskningen.

Proteinbrist tar ett bra tag att synas, men vid tillräckligt långtgående proteinbrist så 'tappar' hästen överlinjen, blir tunn och omusklad, samtidigt som buken gärna blir stor.
 
Sv: Fångtråd del 3

delvis KL

Men det här med att "När man har avslutat kuren ser man i boxen hur hästen mår.". Jag känner mig lite tveksam till det, kan man verkligen lita på det?

När herrn åkte in till klinik för rtg var han obrydd i både box och på gummimatta, han pulsade dock fortfarande BF, stod på metacambehandling.

Han rörde sig ju dock som rent SKIT på betonggolv (med nån gummibeläggning på med) på kliniken. Vet berodrade ju, bland annat, att jag skulle hålla koll så han blev bättre. Hurdå tyckte jag, och vet tyckte att han måste vända bättre och sluta stappla.

Haken är ju att han inte gör det i boxen eller på gummimattan, gjorde inte direkt innan vi åkte till klinik, eller direkt efter vi kom hem (så det var inte transporten som förvärrade, då borde han i princip krupit in i stallet när vi kom hem).

Han snudd på blåvägrade lyfta fossingarna på kliniken, lyfte motvilligt men betydligt bättre hemma på gummimattan, och än bättre i boxen.

Det jag kan märka i boxen är ju puls och ev värme. Övrigt så är ruskigt svårt. Det är dock svårt på gummimattan med (första och hitills enda ggn förutom när jag ska sopa som jag ser den som negativ..) men ger ju liiiite med ledtråd.

Men i boxen så om man kikar när buttan sattes ut och han började pulsa. Så han var i boxen helt obrydd och lyfte gärna fötterna åt mig. På hummimattan går obehindrat de få steg han går, men lyfter mer ovilligt. (Och jag tvivlar på att han skulle bocka och skutta på gummimattan ens, även fast han gör det i boxen, jag har dock inte testat och har inte för avsikt att göra det heller)

Så går det verkligen att avgöra på en tjock, mjuk boxbädd hur de eg mår?? Det känns inte så..

(Däremot ska de givetvis inte ut och gå på fötterna stup i kvarten, men då han är så obrydd på mattan så anser jag det är värt mer att han får en vettigt mockad box, och får stå 5 - 10 min på mattan, än står där han står i boxen, spec med den förbaskade rötan)
 
Sv: Fångtråd del 3

Finns happy hoof i någon sorts vitamin tillskott sats??

Tänkte fortsätta med betfor fast istället för havre ha lucern och mineraler (väl?) och skulle vilja ha något tillskott som är bra för hovarna..

Biotin kanske? Men vilket märke är Bra det är ju frågan??
 
Sv: Fångtråd del 3

Vill ni höra något "kul" om mina hästars hovar och ben nu när jag var ute nyligen? Haflingern har varmare hovar och framben fram än bak. Shettisen har, håll i er nu, varmare hovar och ben på vb och hf. De andra två benen och hovarna är näst intill iskalla. Nu hör det till saken att på henne var vb och vf (alltså "vänstersidan") värst påverkade av fång. Så i hennes fall stämmer ju inte "värmen" :confused:?! JAG GER UPP:mad::crazy:!!!

Kan också tillägga att när jag var ute vid kl 7 var alla hovar och ben kalla/svala.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hästvård Sommartid och fångtrådarna blir fler, så jag tänkte att det blir lättare och roligare om vi samlar ihop kunskap och erfarenheter i en...
2
Svar
24
· Visningar
2 149
Senast: Soffan74
·
Tjatter Ny tråd då det första bingobrickan innehöll två rutor med samma text, detta är nu korrigerat och den gamla tråden låst! Årets första...
23 24 25
Svar
495
· Visningar
12 688
Kropp & Själ Jag väljer att skriva det här inlägget här, då jag trots allt är lite "halvanonym" här. I alla fall så till vida att jag inte är öppen...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
3 877
Tjatter I denna evighetslånga vinter så måste det vara fler än jag som längtar efter våren. Och vad passar då bättre än en omgång med Secret...
23 24 25
Svar
482
· Visningar
13 971
Senast: Barbabelle
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2024
  • Lösa hundar
  • Bra familjehund? Rasvak😇

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp