Mat, matrelationer och behandling för diverse svårigheter relaterat till mat

Status
Stängd för vidare inlägg.

Problematisk

Trådstartare
Jag har massa frågor om mat, relation till mat osv och även kring behandling för ätstörning/matrelaterad problematik, om nån har koll på sånt. Tänkte att det nog är enklast att bara göra en tråd och samla alla korkade frågor om det på ett och samma ställe :crazy:

First off, hur är "normalt" att äta? Är det klassiska matschemat med frukost, mellis, lunch, mellis, middag, mellis "normalt"? Det låter som väldigt mycket mat?

Sen, har "normalpersonen" koll på kalorier och sånt eller äter hen bara på känsla?
En "vanlig" normalviktig person som står stilla i vikt, hur mycket koll har hen i genomsnitt på vad hen äter under en dag?

Sen frågor kring behandling, om det finns en ätstörningsenhet inom regionen, är det dit alla med matrelaterade problem ska vända sig då? Om det står att de tar emot patienter med anorexi, bulimi och ätstörning UNS, men ej hetsätning och/eller överviktsproblematik, innebär det att deras behandling gör att man går upp i vikt?
Hur vet man om man omfattas av deras "målgrupp" och om de vill ha med en att göra?

Har massa andra funderingar också men det här var vad jag kom på nu, så börjar iallafall så
 
First off, hur är "normalt" att äta? Är det klassiska matschemat med frukost, mellis, lunch, mellis, middag, mellis "normalt"? Det låter som väldigt mycket mat?
Bra initiativ med en egen tråd, då blir frågor och svar lättare att få ihop :up:

På din första fråga kan jag svara att det borde vara det normala (för alla). Det var det första min syster fick lära sig när hon fick svar att hon hade Diabetes typ 1 (i hennes fall kan inte bukspotkötteln producera insulin alls, den är död).
Det är för att hålla blodsockret på en jämn nivå över dagen. På natten ska kroppen vila.

Jag utvecklar med att säga att varje mål, mat eller mellis, behöver inte vara stor mängd alls, men det ska vara något vettigt som kroppen kan ta näring ifrån. Som innehåller de vitaminer och näringsämnen vi behöver för att leva.
 
Sen frågor kring behandling, om det finns en ätstörningsenhet inom regionen, är det dit alla med matrelaterade problem ska vända sig då? Om det står att de tar emot patienter med anorexi, bulimi och ätstörning UNS, men ej hetsätning och/eller överviktsproblematik, innebär det att deras behandling gör att man går upp i vikt?
Hur vet man om man omfattas av deras "målgrupp" och om de vill ha med en att göra?

Har massa andra funderingar också men det här var vad jag kom på nu, så börjar iallafall så
Svarar på denna delen av frågan: i min region innebär det att mottagningen har de diagnoserna som uppdrag, bestämt uppifrån. I min region är det vårdcentralen som har hand om hetsätning och överviktsproblematik. Så det har inte med vikt att göra.

I min region kan du kan skicka en egenremiss där du beskriver dina problem. Antingen får du komma på bedömning eller så blir du hänvisad till annan enhet.
 
First off, hur är "normalt" att äta? Är det klassiska matschemat med frukost, mellis, lunch, mellis, middag, mellis "normalt"? Det låter som väldigt mycket mat?

Varför skulle det per automatik bli "mycket mat"? Det beror ju helt på vad du väljer till måltiden och din portionsstorlek? Jag som just nu går ner i vikt äter sådär ofta, eller försöker iaf att göra. Dock utan mellanmål efter middagen, men satsar på att äta något minst fem gånger per dag. Det gör många andra personer runt mig också.
 
Normalt ätande för mig är frukost, lunch och middag. Ofta något litet mitt på eftermiddagen också. Typ en frukt?

Huruvida det är "mycket mat" vet jag väl inte? Jag äter inte så stora portioner.

Jag blir darrig och lullig om jag inte äter. Bensinen tar slut, liksom.

Precis som jag itne skulle svälta en häst genom att bara ge den ett mål om dagen så gör jag det inte med mig själv heller. Jag ser till att få en "balanserad foderstat" Lite proteiner, lite kolydrater, grönsaker och frukt (vitaminer och mineraler).

Få vuxna personer kan äta "på känsla". Man vänjer sig helt enkelt vid att äta en viss mängd och blir mätt på den. Räkna kalorier är nog inte hälsosamt - för mig är det en varning om att ätbeteendet är aningen stört?
Däremot håller man väl lite koll på att man inte frossar i stora portioner extra god mat flera dagar i sträck.
 
Jag har massa frågor om mat, relation till mat osv och även kring behandling för ätstörning/matrelaterad problematik, om nån har koll på sånt. Tänkte att det nog är enklast att bara göra en tråd och samla alla korkade frågor om det på ett och samma ställe :crazy:

First off, hur är "normalt" att äta? Är det klassiska matschemat med frukost, mellis, lunch, mellis, middag, mellis "normalt"? Det låter som väldigt mycket mat?

Sen, har "normalpersonen" koll på kalorier och sånt eller äter hen bara på känsla?
En "vanlig" normalviktig person som står stilla i vikt, hur mycket koll har hen i genomsnitt på vad hen äter under en dag?

Sen frågor kring behandling, om det finns en ätstörningsenhet inom regionen, är det dit alla med matrelaterade problem ska vända sig då? Om det står att de tar emot patienter med anorexi, bulimi och ätstörning UNS, men ej hetsätning och/eller överviktsproblematik, innebär det att deras behandling gör att man går upp i vikt?
Hur vet man om man omfattas av deras "målgrupp" och om de vill ha med en att göra?

Har massa andra funderingar också men det här var vad jag kom på nu, så börjar iallafall så


Jag äter på någorlunda fasta tider eftersom jag jobbar någorlunda fasta tider och har vant kroppen vid det, det är då jag blir hungrig. Så frukost vid 07, frukt vid 10:30, lunch 12, frukt igen 15:30, och middag vid 18. Det är en vanlig ätdag för mig.

Frukost = gröt, sedan ex en apelsin som mellanmål, varm lunch ex linsgryta/lasagne/bakad potatis, ex en banan som mellanmål igen, och varm middag efter jobbet men då ofta lite lättare (inte pasta ex) mest för att jag sover dåligt om jag äter tungt på kvällen.

Jag upplever det som att de flesta i min omgivning äter ungefär så. Det funkar inte att arbeta och umgås med människor 8 timmar i sträck om du får blodsockerfall eller mår dåligt av brist på energi. Jag vet inte om jag tycker att blir så himla mycket mat heller - det beror mer på vilka portionsstorlekar du tänker dig.

Huruvida en normalviktig person har koll på kalorier skiljer sig troligen jättemycket. Du kan även vara normalviktig men leva på chips och cola. Så normalviktig är inte per automatik = hälsosam. Men nej, jag tror inte att det är så vanligt att gå runt och tänka på kalorier hela tiden. Däremot kan jag tänka att om jag äter pizza dag ett så äter jag inte pizza dag två.

Om tankar kring mat och anpassningar kring mat tar upp väldigt mycket energi och fokus dagligen så är det bra att ta upp det med vården tror jag.
 
Jag har massa frågor om mat, relation till mat osv och även kring behandling för ätstörning/matrelaterad problematik, om nån har koll på sånt. Tänkte att det nog är enklast att bara göra en tråd och samla alla korkade frågor om det på ett och samma ställe :crazy:

First off, hur är "normalt" att äta? Är det klassiska matschemat med frukost, mellis, lunch, mellis, middag, mellis "normalt"? Det låter som väldigt mycket mat?

Sen, har "normalpersonen" koll på kalorier och sånt eller äter hen bara på känsla?
En "vanlig" normalviktig person som står stilla i vikt, hur mycket koll har hen i genomsnitt på vad hen äter under en dag?

Sen frågor kring behandling, om det finns en ätstörningsenhet inom regionen, är det dit alla med matrelaterade problem ska vända sig då? Om det står att de tar emot patienter med anorexi, bulimi och ätstörning UNS, men ej hetsätning och/eller överviktsproblematik, innebär det att deras behandling gör att man går upp i vikt?
Hur vet man om man omfattas av deras "målgrupp" och om de vill ha med en att göra?

Har massa andra funderingar också men det här var vad jag kom på nu, så börjar iallafall så
Jag äter frukost, lunch, middag och eventuellt kvällsfika. Ibland kan jag äta ett kokt ägg mellan måltider eller en macka. Det beror lite på vad jag gör.
Jag är normalviktig och brukar pendla 4-5 kg över ett år. Äter jag "helt fritt" går jag sakta upp i vikt och måste styra upp kosten 2-3 gånger per år. Jag har absolut noll koll på hur många kalorier det innebär. När jag "styr upp" kosten innebär det att jag drar ner på godis, chips och skräpmat. Det räcker för mig.
 
Jag äter frukost, lunch, middag och eventuellt kvällsfika. Ibland kan jag äta ett kokt ägg mellan måltider eller en macka. Det beror lite på vad jag gör.
Jag är normalviktig och brukar pendla 4-5 kg över ett år. Äter jag "helt fritt" går jag sakta upp i vikt och måste styra upp kosten 2-3 gånger per år. Jag har absolut noll koll på hur många kalorier det innebär. När jag "styr upp" kosten innebär det att jag drar ner på godis, chips och skräpmat. Det räcker för mig.

Ja, ungefär så där. Fast jag äter aldrig kvällsfika utan ett mellanmål mellan frukost och lunch ibland.
 
Bra initiativ med en egen tråd, då blir frågor och svar lättare att få ihop :up:

På din första fråga kan jag svara att det borde vara det normala (för alla). Det var det första min syster fick lära sig när hon fick svar att hon hade Diabetes typ 1 (i hennes fall kan inte bukspotkötteln producera insulin alls, den är död).
Det är för att hålla blodsockret på en jämn nivå över dagen. På natten ska kroppen vila.

Jag utvecklar med att säga att varje mål, mat eller mellis, behöver inte vara stor mängd alls, men det ska vara något vettigt som kroppen kan ta näring ifrån. Som innehåller de vitaminer och näringsämnen vi behöver för att leva.

På det blir självklart följdfrågan: Vad är "inte stor mängd alls"? Om man går efter "normalrekommendationer", hur mycket är då t.ex. ett mellanmål?
Tittar jag på mina gamla mellanmålsförslag som jag fått av en dietist på UMO för evigheter sedan så är det typ "fil och flingor", "smörgås och frukt", "smoothie och skorpa" osv. Det är ju ganska mycket som bara mellanmål, eller?
 
Varför skulle det per automatik bli "mycket mat"? Det beror ju helt på vad du väljer till måltiden och din portionsstorlek? Jag som just nu går ner i vikt äter sådär ofta, eller försöker iaf att göra. Dock utan mellanmål efter middagen, men satsar på att äta något minst fem gånger per dag. Det gör många andra personer runt mig också.

Om jag utgår från vad jag fått höra är "normalportioner" så tycker jag det låter mycket. Som att man knappt hinner göra annat än att äta :confused:

Har du nåt exempel på vad du kan äta som mellanmål? Bara som en ungefärlig uppskattning av mängd/vad och så.
 
Normalt ätande för mig är frukost, lunch och middag. Ofta något litet mitt på eftermiddagen också. Typ en frukt?

Huruvida det är "mycket mat" vet jag väl inte? Jag äter inte så stora portioner.

Jag blir darrig och lullig om jag inte äter. Bensinen tar slut, liksom.

Precis som jag itne skulle svälta en häst genom att bara ge den ett mål om dagen så gör jag det inte med mig själv heller. Jag ser till att få en "balanserad foderstat" Lite proteiner, lite kolydrater, grönsaker och frukt (vitaminer och mineraler).

Få vuxna personer kan äta "på känsla". Man vänjer sig helt enkelt vid att äta en viss mängd och blir mätt på den. Räkna kalorier är nog inte hälsosamt - för mig är det en varning om att ätbeteendet är aningen stört?
Däremot håller man väl lite koll på att man inte frossar i stora portioner extra god mat flera dagar i sträck.

Följdfråga: Vad är en "inte så stor portion"?
Om du t.ex. vet att du ska äta pizza på fredag kväll, äter du mindre på dagen då? Dagarna innan/efter? Och apropå pizza förresten, hur mycket pizza är "en portion"?
 
På det blir självklart följdfrågan: Vad är "inte stor mängd alls"? Om man går efter "normalrekommendationer", hur mycket är då t.ex. ett mellanmål?
Tittar jag på mina gamla mellanmålsförslag som jag fått av en dietist på UMO för evigheter sedan så är det typ "fil och flingor", "smörgås och frukt", "smoothie och skorpa" osv. Det är ju ganska mycket som bara mellanmål, eller?

Jag brukar äta:

Frukost kl. 6: 2 mackor med skinka eller annat pålägg. Vatten eller te till.
Mellanmål kl. 9: 1 macka och vatten/te till
Lunch kl. 12: havregrynsgröt med mjölk och nån topping (sylt, frukt, bär, jordnötssmör, kanel eller annat gott)
Middag nån gång mellan kl. 16-19: Lagad mat. Nån kolhydrat, nåt protein, sås, grönsaker.
 
Jag äter på någorlunda fasta tider eftersom jag jobbar någorlunda fasta tider och har vant kroppen vid det, det är då jag blir hungrig. Så frukost vid 07, frukt vid 10:30, lunch 12, frukt igen 15:30, och middag vid 18. Det är en vanlig ätdag för mig.

Frukost = gröt, sedan ex en apelsin som mellanmål, varm lunch ex linsgryta/lasagne/bakad potatis, ex en banan som mellanmål igen, och varm middag efter jobbet men då ofta lite lättare (inte pasta ex) mest för att jag sover dåligt om jag äter tungt på kvällen.

Jag upplever det som att de flesta i min omgivning äter ungefär så. Det funkar inte att arbeta och umgås med människor 8 timmar i sträck om du får blodsockerfall eller mår dåligt av brist på energi. Jag vet inte om jag tycker att blir så himla mycket mat heller - det beror mer på vilka portionsstorlekar du tänker dig.

Huruvida en normalviktig person har koll på kalorier skiljer sig troligen jättemycket. Du kan även vara normalviktig men leva på chips och cola. Så normalviktig är inte per automatik = hälsosam. Men nej, jag tror inte att det är så vanligt att gå runt och tänka på kalorier hela tiden. Däremot kan jag tänka att om jag äter pizza dag ett så äter jag inte pizza dag två.

Om tankar kring mat och anpassningar kring mat tar upp väldigt mycket energi och fokus dagligen så är det bra att ta upp det med vården tror jag.

Jag tycker att äta 6 gånger om dagen låter mycket, och "rekommenderande mellanmål" är mer än en frukt, då blir det ju mycket mat tänker jag. Äter du alltid frukt till mellanmål?
 
Följdfråga: Vad är en "inte så stor portion"?
Om du t.ex. vet att du ska äta pizza på fredag kväll, äter du mindre på dagen då? Dagarna innan/efter? Och apropå pizza förresten, hur mycket pizza är "en portion"?
Nej, jag äter inte mindre vare sig före eller efter pizza. Jag brukar göra egen pizza på bakplåt. Delar i 8 bitar. Brukar äta 2 bitar, eller kanske 3 om jag är extra hungrig. Också beroende på om vi har någon sallad till eller inte.
 
Om jag utgår från vad jag fått höra är "normalportioner" så tycker jag det låter mycket. Som att man knappt hinner göra annat än att äta :confused:

Har du nåt exempel på vad du kan äta som mellanmål? Bara som en ungefärlig uppskattning av mängd/vad och så.
Alla är olika.
För mig är ett mellanmål tex ett äpple. Eller en skorpa till eftermiddagsfikat -ifall jag jobbar.
Ett normalstort äpple äter man i förbifarten. Jag sitter inte ner och "äter". Jag knaprar i mig frukten medan jag gör något annat. Extremt sällan är mellanmål något jag äter på tallrik och med bestick.

Jag äter inte pizza (inte så gott) så detkan jag inte svara på. Men jag räknar inte dag för dag. Dvs så att jag kompenserar samma dag. Jag tänker att det jämnar ut sig på en vecka. Jag äter inte pyttelite på dagen bara för att jag vet att jag ska äta mycket på kvällen.

Antagligen beror det också på hur snabbt och koncentrerat man äter. Äter man långsamt så tar det tid. Jag kan utan bekymmer klara av en lunchlåda på en kvart. ;)
Om man räknar att man är vaken ca 16 timmar på ett dygn så tror jag att jag max ägnar 30-40 minuter åt att stoppa något i munnen - utan att göra något annat samtidigt. Dvs om jag inte har sällskap för då äter jag långsammare eftersom jag pratar mellan tuggorna.
 
Googlat fram bilden, men det här är ganska likt vad jag minns av det matschema UMO-dietisten hade. Det här är ju ganska tydligt med mängder och så, skulle ni säga att det är "normalt" eller "mycket" enligt er uppfattning/hur ni äter?

mat+for+en+dag.jpg
 
Googlat fram bilden, men det här är ganska likt vad jag minns av det matschema UMO-dietisten hade. Det här är ju ganska tydligt med mängder och så, skulle ni säga att det är "normalt" eller "mycket" enligt er uppfattning/hur ni äter?

mat+for+en+dag.jpg

Det där är mer än vad jag äter. Jag brukar nästan aldrig äta två mål lagad mat per dag. Och middagen äter jag så sent som kl. 18-19 så nåt kvällmål blir det helelr aldrig. Men frukost och mellanmål stämmer rätt bra. Förutom juicen. Jag tycker inte att det är gott till mat. Jag dricker alltid vatten till mat (eller te).
 
Jag tycker att äta 6 gånger om dagen låter mycket, och "rekommenderande mellanmål" är mer än en frukt, då blir det ju mycket mat tänker jag. Äter du alltid frukt till mellanmål?

Ja i princip alltid frukt. Jag har inte så lång paus så det blir inget som kräver mer fix än att skölja eller dra av ett skal. Liksom @tanten skrev så är inte mellanmålet en måltid i den bemärkelsen att jag tar fram en tallrik/skål och sitter en stund. Det är bara lite extra energi för att hålla upp humöret, ofta ätet stående, och då funkar frukt perfekt.

Jag tror fortfarande att du tänker stora portioner och att det är därför det låter som väldigt mycket mat? Även min lunch kommer i en vanlig lunchlåda, det är ingen jättetallrik med extravaganser. :)

Jag äter däremot inget sent på kvällen normalt, kan inte sova då. Middagen är min sista måltid.

Har en vän som rör sig mycket, väldigt aktiv, och hon äter verkligen enorma mängder mat. Där kan jag bli riktigt förvånad över hur mycket som får plats i en person vid en sittning. ;)
 
Ja i princip alltid frukt. Jag har inte så lång paus så det blir inget som kräver mer fix än att skölja eller dra av ett skal. Liksom @tanten skrev så är inte mellanmålet en måltid i den bemärkelsen att jag tar fram en tallrik/skål och sitter en stund. Det är bara lite extra energi för att hålla upp humöret, ofta ätet stående, och då funkar frukt perfekt.

Jag tror fortfarande att du tänker stora portioner och att det är därför det låter som väldigt mycket mat? Även min lunch kommer i en vanlig lunchlåda, det är ingen jättetallrik med extravaganser. :)

Jag äter däremot inget sent på kvällen normalt, kan inte sova då. Middagen är min sista måltid.

Har en vän som rör sig mycket, väldigt aktiv, och hon äter verkligen enorma mängder mat. Där kan jag bli riktigt förvånad över hur mycket som får plats i en person vid en sittning. ;)

Jag tänker typ såna portioner som på det matschemat jag la upp i ett inlägg ovan :)
 
Googlat fram bilden, men det här är ganska likt vad jag minns av det matschema UMO-dietisten hade. Det här är ju ganska tydligt med mängder och så, skulle ni säga att det är "normalt" eller "mycket" enligt er uppfattning/hur ni äter?

mat+for+en+dag.jpg
Det är mycket i förhållande till vad jag äter. Eller, framför all väldigt många fler mackor än jag äter på en dag. Att äta macka tre mellis om dagen låter som mkt bröd :)

Äter frukost, lunch, (ofta) en frukt på em och middag.

Är normalviktig och har hyfsat koll på kalorier. Äter jag utan att tänka mig för en period går jag upp några kilon som jag sen får kapa bort..tröttsamt, men tydligen tycker jag titt som tätt att det är värt det ;)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Kropp & Själ På grund av en, vad jag tror kommer bli, självutlämnande tråd har jag valt att göra ett anonymt konto. Det är inte hela världen om någon...
2 3 4
Svar
67
· Visningar
6 579
Senast: Monkie
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp