Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Det har min omgivning gett upp förlängesen! Dom ser att jag bara är en skugga av mitt gamla jag. Vad det gäller hästeriet är mina nära och kära överlyckliga att jag har tagit upp det igen. Som tur är så sitter mycket av de gamla kunskaperna kvar eftersom att lära nytt är väldigt svårt när man lider av konstant "hjärnsläpp".
Letar nu efter ridgrupp på dagtid när inte stallet är fullt av folk. Även om jag älskar barn och tonårngar så klarar jag inte av det i dag.
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Nej jag missförstår dig inte med flit och du uttrycker dig inte ett dugg luddigt. Det är bara så att jag inte tycker att man kan skylla på en massa omständigheter för att gå hemma ( jag menar nu givetvis inte dig personligen). Antingen är man så dålig att man helt enkelt inte kan utföra någon typ av arbete alls, och då ska man givetvis vara sjukskriven så länge det behövs. Och då är vi tillbaks på grundfrågan kan man sköta en eller fler hästar samtidigt som man inte kan jobba? I min värld absolut inte, att ta ansvar för så pass tungskötta djur kräver både en fysisk insats och ett vässat sinne.
Beträffande att jag skulle ha kolleger som petar naveln, jodå det gör dom säkert men dom jobbar också. De personer som jag refererar till är andra i min omgivning ( jag är således inte bitter för att jag måste göra någon annans jobb). Grannen som hoppar upp och ner i sin rullstol så fort ingen ser, vänninan som är helt slut i kroppen men att lyfta och renovera gamla möbler det går bra. Och detta var bara två av de medmänniskor som gör att jag känner mig högst tveksam till att alla som säger sig vara sjuka verkligen är det.
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Och då är vi tillbaks på grundfrågan kan man sköta en eller fler hästar samtidigt som man inte kan jobba? I min värld absolut inte, att ta ansvar för så pass tungskötta djur kräver både en fysisk insats och ett vässat sinne.

Andra djur då? Ska man inte klara av att sköta någonting för att räknas som sjuk? Jag klarar att tex ha häst men orkar inte med att ha hunden hemma hos mej jämt, mamma får ha honom pga att han kräver mer än hästen. Visst att det kan vara fysiskt tungt ibland med hästar men det kan också vara väldigt lättskött och lättjobbat med smarta ideer, man måste tex inte göra tunga lyft och sånt.
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Nej just det !
Det är min uppfattning att hund nog inte heller är ett bra val om man är så pass dålig att man kan bli sängliggande när som helst. Om man är i behov av att ha djur omkring sig kan man lösa det på annat sätt ( låna någon annans ett par timmar eller så). Men däremot finns det ju husdjur som varken behöver borstas dagligen, mockas efter eller vallas på promenad och det skulle väl vara ett bättre val.
Men det är ju bara min åsikt och den äger jag själv och skäms inte en sekund för den.
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Ja, ja vi får väl vara ense om att vi är oense! En lugn häst i ett lugnt stall skulle nog vara bra för mig bla i rehab syfte. Jag har sett många tips på hur jag skulle kunna få det att funka. Jag har ju tid.
Kanske det kan hjälpa mig ur mitt privata fängelse här hemma.
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Just den här inställningen är Fk starkt emot, vilket bara är positivt tycker jag. De är starkt emot att sjuka människor ska låsas in mellan 4 väggar för att INTE irritera omgivningen, de har faktiskt rätt till ett liv även om de uppbär bidrag från Fk. De har skickat ut människor i arbete mindre än 25 % enkom för att dessa inte ska bli asociala, för arbetsgivaren har ingen nytta av en person som kommer 2-3 timmar per dag och gör nästan ingenting. Den enda nytta det gör är att dämpa ev irritiationer hos omgivningen, men inte ens det räcker alla gånger tyvärr vilket jag har sett flera grava exempel på.:crazy:
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

På vilket sätt är det egentligen jobbigt fysiskt att ha häst? Om man bortser från mockningen som också kan vara lätt beroende på hur hästen är och vilket strö man har.

Tycker inte det är jobbigare i stallet än att tex gå och handla, för det kan vara tungt.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Här är en liten historia om en person som har bidrag från Fk, och familjen har häst men även denna person rider vid sporadiska tillfällen.

Började arbeta som 13 åring med att städa trappor, detta företrädesvis på lov till en början.
Olika arbeten avlöste varann och ökade i tid och omfattning, vid 14 års ålder deklarerade denna person för första gången och man får inte glömma att grundskolan fortfarande var aktuell.

Under gymnasietiden fortsatte arbetet i ännu mer omfattning, dvs inkomsterna ökade i takt med att arbetstiden ökade men studierna fortsatte i samma omfattning. När studierna avslutades på gymnasienivå hade denna person inte bara en utbildning 2-årig social linje, utan även en komplett utbildning inom hotell och restaurang alltså två utbildningar på samma gång under samma tidsperiod.

Redan från första dagen började denna person att arbeta och försörja sig, men hade inte en arbetsplats på heltid utan hade istället 4 arbetsgivare och arbetade ett snitt av 70 timmar per vecka. Tiden gick och personen träffade sen sin blivande man, vid tidpunkten för det arbetade denna person heltid på ett mycket stort hotell samt 35 timmar i veckan som tidningsbud på tidiga mornar. Sedermera fick denna person barn, vid första barnet slutade denna person att arbeta 3 dagar innan förlossningen, men startade upp att arbeta med tidningar redan 14 dagar efter förlossningen. Detta arbete utfördes 7 dagar i veckan mellan 00.30-06.00, sen hem och ta hand om barnet och hemmet och även häst oftast tillsammans med mannen.

Personen avslutade sin anställning på det stora hotellet men bibehöll tidningarna, efter ytterligare några få år kom barn nummer 2. Här tvingades personen stanna hemma redan efter 5 månaders gången graviditet pga kraftig bäckenbotten uppluckring, personen startade upp sitt arbete igen 4 månader efter förlossningen. Arbetet fortsatte med 7 dagar per vecka, samma person tog också hand om sina barn i hemmet och nyttjade ingen dagisplats vid denna tidpunkt.

När barn nummer två var ca 3 år kände personen att det inte fanns någon social kontakt, varvid ett arbete på 20 timmar i veckan söktes och påbörjades. Det yngsta barnet började då på dagis ca 4 timmar per dag, det äldre barnet gick på förskolan. Även i detta arbete gjordes senare förändringar vilket innebär att personen arbetade 40 timmar varannan vecka, samt delade ut tidningar 7 dagar per vecka som tidigare.

När yngsta barnet var ca 6 år så hände det som inte skulle hända, personen blev sjuk. Startade som vad man trodde en inflammation i en axeln, sjukskrivning, antiinflammatoriskt samt sjukgymnastik. Detta pågick vecka efter vecka, utan någon märkbar förbättring varvid en annan läkare konsulterades. Läkaren skickade remiss till magnetröntgen av nacke och rygg, det mest synliga var ett kraftigt diskbråck i nacken men även 3 diskbråck till i ryggen. Diskbråcket i nacken satt på ett sådant sätt att man inte vågade sig på en operation, och problemet var att detta gav personen svåra smärtor i nacke, axel och även i huvudet i form av migrän. Sjukskrivning var det resultat som följde. Denna blev lång, men efter ca 2 år var problemet så akut i nacken att personen riskerade att hamna i rullstol om inget gjordes. Alltså beslutades en operation, personen som varit sjukskriven under en lång tid hade förutom sjukgymnastik även ridit i den mån det varit möjligt. Läkarna varnade nu för att problem i ryggen skulle kunna bli aktuellt genom att ridning inte kunde sker under en lång tid efter operationen i nacken.

Operationen genomfördes till synes positiv och med en ytterligare sjukskrivning som följd. Det som skulle bli så bra blev inte alls så bra som det var tänkt, smärtorna tilltog men nu i hela kroppen. Fk remmiterade personen till ett rehabhem som var specialiserade på rygg och nacke, väl där skickades personen hem pga rehab hemmet inte ansåg sig kunna hjälpa denna person och ansåg dessutom att mera vård krävdes. Istället skickades personen på en sk utredning som omfattar läkarundersökning, psykologisk utvärdering samt arbetsprov. Här var den gemensamma uppfattningen att personen inte var arbetsför i någon form, under tiden fick personen en anonym anmälan på sig av någon vänlig skäl i omgivningen som gick ut på att man trodde att personen gjorde något som de inte trodde var bra fast de visste inte vad det var.

Personen fick då ett sk sjukbidrag, detta fanns i ganska många år tills 2007 då det åter var dags för en anonym anmälan som påstod att denna person arbetade svart, en ny stor försäkringsutredning gjordes som visade att personen var i ytterligare sämre status än vid den förra utredningen. Detta genererade i ett icke tidsbestämt sjukbidrag, med återkonstroller var 3:e år. Under samma utredning skickade Fk läkare in en remiss om röntgen av axel och skuldra, min vän hade klagat på kraftiga smärtor i axeln som strålade ut i skuldran. Det visade sig vara en kraftig skada som fått läka ihop felaktigt, och som min vän sökte hjälp för många, många år tidigare pga en olycka. Men på sjukhuset ansåg man att inget problem förelåg och skickade hem henne, ja personen kan ju inte anklagas för att vara gnällig.

Så här sa den handläggare till den här personen, du har en viss mängd energi att använda dig av fram till att du fyller 65 år. Nu tillhör du en av dem som lyckats göra dig av med all den mängden energi långt före din 65 års dag och det får du helt enkelt acceptera. För det var ett av dem stora problem som denna person hade, nämligen att inte får arbeta, vi i dennes omgivning var övertygade om att hon skulle gå under och så är det ännu idag. Hon kan ta i för mycket, och får sen betala dyrt för det. För den som inte känner denna person ser det ut som en mycket arbetsför människa, men då upplever inte dom vad vi kan få se. För lite mer än 2 år sedan var smärtorna enorma, all gnista försvann ur ögonen på denna underbara person och vi trodde nog att nu var det kört. Men envis var hon min vän och lyckades vända detta genom att ta till privatbehandlingar som var väldigt kostsamma, den gemensamma uppfattningen från dessa vårdgivare är att de kan hjälpa till att dämpa det akuta, men aldrig någonsin hjälpa henne tillbaka in i arbetslivet.

Jag blir ytterst beklämd när man från uppenbart unga individer läser att dessa människor är lata, att de inte orkar utbilda sig mm. Om jag hade kunnat så hade jag givit min vän en vecka ledighet från sina smärtor, hon hade gärna fått låna min kropp och jag hade tagit hennes men det är ju nu inte möjligt men är den stora gåva jag gärna hade bidragit med dom jag kunnat.
Och ja denna person rider då familjen har häst, men det sker numera högst sporadiskt mot tidigare varje dag och då även flera hästar.

Jag är stolt över min vän, för detta är inget jag hade klarat av det kan jag lova. Och innan man öser galla över olika individer, stanna upp och tänk till lite. Och till er som faktiskt fuskar, skäms på er. Det är ni som gör det så mycket svårare för dem som verkligen behöver vår hjälp.
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Ja men vad vet jag !
Jag har ingen häst eftersom jag inte har tid med en.
Men de flesta hästar jag känner har ett visst behov av att röra sig (mer än vad att stå i hagen kan ge) dom vill gärna ha sig en genomkörare med ryktborsten (vilket motsvarar ett lättare träningspass) och så givetvis mockning. Allt detta även dagar då det känns tungt.
Till Boj. Va ! Det är väl ingen som har sagt att någon ska stängas in mellan 4 väggar. Det är inte frågan om isolering och att inte irritera, men att ha häst är ingen mänsklig rättighet speciellt inte om man inte försörjer sig själv. Det finns många som jobbar stenhårt och i allafall inte har råd att ha häst och för dem måste det vara som att se någon cykla runt på ens snodda hoj.
Att vara ute och öva sig socialt är väl alldeles utmärkt.
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

:bow::bow::bow::bow::bow::bow:
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Det är ju just dem jag irriterar mig på. Fuskarna alltså ! I flera inlägg har jag påtalat detta. Sen är det väl också skillnad på att rida familjens hästar och ha ansvaret för dem. Jag missunnar ingen att rida vare sig sjuk eller frisk.
Förövrigt vet jag inte riktigt var gränsen för ung går för dig. Jag är väl inte precis pensionsduglig men nog känner jag att jag uppnåt en hyfsad ålder (45).
Du vet åsikter är inte direktkopplade till ålder.
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Nu är ju den här tråden lång, men några sidor tidigare så skrev någon användare att man var för lat för att utbilda sig. Jag tror men är inte säker, att grunden finns där.
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Men de flesta hästar jag känner har ett visst behov av att röra sig (mer än vad att stå i hagen kan ge) dom vill gärna ha sig en genomkörare med ryktborsten (vilket motsvarar ett lättare träningspass) och så givetvis mockning. Allt detta även dagar då det känns tungt.

Man behöver inte rida dressyrpass varenda dag, ens någon dag. Man kan ta lugna turer i skogen vilket inte kräver särskillt mycket av än. Vilket som många skrivit kan vara väldigt bra sjukgymnastik som man får där gratis.

Rykta behöver absolut inte heller vara särskillt jobbigt, man kan dela in rykten, man måste inte rykta hela hästen på samma gång. Mockningen behöver inte vara särskillt jobbig, är en häst i min hästs stall som skiter enbart väldigt lite i ena hörnet, står på löst spån och rör sej knappt i boxen, med andra ord ingen tyngd att prata om där.

Jag tappade alla mina muskler i ena armen för inte så längesen pga en nerv som var i kläm, jag orkade ingenting med den armen kan jag ju säga, all kraft var borta. Men jag fixade allt med hästen endå, så nej, hästar behöver inte betyda automatiskt att det är tungt. Väljer man rätt stall är häst väldigt lättarbetat.

Så som sagt så behöver inte hästar vara jobbigare än att gå och handla och sen bära hem påsen.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Fast jag kan förstå att man vill jobba svart ibland faktiskt.
Då lever man iaf inte på andra på samma sett.

Jag begriper mig inte på dig, ärligt talat.

Det är okey att jobba svart, men det är inte okey att ha en sjukdom som gör att man inte kan jobba. Snacka om dubbelmoral.

Att vara frisk är tyvärr inte någon garanti, lika lite som livet själv.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

men att ha häst är ingen mänsklig rättighet speciellt inte om man inte försörjer sig själv. Det finns många som jobbar stenhårt och i allafall inte har råd att ha häst och för dem måste det vara som att se någon cykla runt på ens snodda hoj.

Men hallå, häst anser jag vara en mänsklig rättighet och det anser fk i mitt fall också, dom är glada och tycker jag ska ha kvar min häst, den håller mej vid liv. Dom vet om hur viktig hästen är för mej att överhuvudtaget ens tänka på att få ett riktigt liv någongång.

Sen anser jag också att alla faktiskt har råd med häst om man verkligen vill ha det. Man kan ha hästen väldigt billigt och allt handlar om att man ska prioritera rätt, vill man ut och resa och köpa kläder och äta på resturanger så nej, då har man inte råd med häst. Med häst måste många ge upp väldigt mycket det är därför det kallas att ha häst är en livsstil som man väljer.
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Du underbara människa, va rädd om dig. Sånna som du växer inte på träd:bow::bow::bow:
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Jag blir varm i hjärtat. kram från tanten:bow:
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

En lugn häst i ett lugnt stall skulle nog vara bra för mig bla i rehab syfte. Jag har sett många tips på hur jag skulle kunna få det att funka. Jag har ju tid.
Kanske det kan hjälpa mig ur mitt privata fängelse här hemma.

Det hjälpte mig, så det tycker jag absolut du ska prova. Tänk på era historier ni berättade om. Dem stämmer till 100 procent.

Natt natti och sov så gott ;)
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Det var en fin historia som verkligen belyser varför vi måste ha ett ordentligt socialt skyddsnät. Men jag ska berätta en annan sann historia som kanske belyser varför man ibland kan bli väldigt förbannad (och tyvärr säkert är en av anledningarna till varför dom riktigt sjuka får utstå en hel del misstänksamhet).

Det finns en tjej där jag bor, som i stort sätt aldrig har haft ett arbete. Hon bedriver i dag en verksamhet på minst sagt fulltid. Den består av import, försäljning och avel. Verksamheten har ständigt mellan 10-15 hästar i omsättning. Hon har en hemsida, annonserar flitigt på nätet samt bloggar. Samtidigt så har hon full sjukpenning :o.

För ca 15år sedan var denna tjej på arbetsträning hos mig, då jag bedrev ridlägerverksamhet. Hon fick alltså "lön" från AF. Första dagen på jobb så deklarerade hon att:

1. Jag kan inte börja för tidigt på morgonen, för jag har ett väldigt stort
sömnbehov och måste sova ut.

2. När det är varmt ute så kan jag inte jobba eftersom jag har väldigt ont av värme och lätt får värmeslag. ( Detta var sommartid :grin:)

3. Jag kan inte jobba fre-sön. För då kommer min pojkvän hem, som jobbar
borta på veckorna.

Ganska snart började såklart frånvaron. Jag fyllde i hennes närvarokort från AF. En dag stormar hennes mamma :eek: in (tjejen var över 20 :angel:) och ber mig fylla i närvaro även när hon varit borta, annars skulle hon ju inte få några pengar....
Jag förklarade naturligtvis att det inte var möjligt att göra. Då skrek hon att jag minsann var en elak människa med ett väldigt litet hjärta.

Det låter så otroligt att man nästan skulle kunna tro att jag har hittat på det, men tyvärr är det sant, och det värsta är att hon är defenitivt inte ensam. Är det konstigt att folk blir förbannade :devil:.
 
Sv: Att vara hästägare och ha sjukersättning/ vara sjukpensionär

Men än så länge har ju inte diskussionen handlat om något annat än att, är man sjuk så ska man inte ha häst. Det du beskriver är något helt annorlunda, och min fråga är varför anmäler du inte om du har kännedom om detta. Att veta men inget göra är det samma som att acceptera, inte heller det är ju ok i mina ögon.:crazy:
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Guldfasanerna
  • Akvarietråden IV
  • Är begonia farlig för katter?

Hästrelaterat

  • Shettistråden del II
  • Färgtråd III
  • Födda -21

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp