Bukefalos 28 år!

Vad tjänar du och vad är du utbildad till?

Kom på en fråga när jag läser vad alla tjänar. När anser ni att man har en hög lön?

Undrar eftersom jag själv tycker att jag tjänar bra, men det är ju inga jättesummor.

Vad som är en hög lön är ju relativt på så många sätt, alltifrån utbildningsnivå och arbetsbörda till livsstil. När jag är färdig doktor så kommer jag nog nästan alltid ha en låg lön relativt min utbildningsnivå (det går ju faktiskt inte att ta en högre examen i det läget) men jag kommer antagligen att ha en hög lön jämfört med riksgenomsnittet.

Kan ändå dra ett exempel på vad jag anser vara en hög lön. Min pappa tjänar ca 120.000 kr/månad plus årsbonus om han/hans ansvarsområde gör bra ifrån sig. Han är hög chef på ett stort, internationellt företag. Min pappa jobbar dock betydligt mer än 40 h/vecka och har väldigt många resdagar per år till Asien och USA. Han är borta mycket från hem och familj, stressar mycket och måste i perioder ta sömntabletter för att kunna sova. När jag ser vad hans jobb gör med honom så blir jag inte sugen på att göra något liknande, trots lönen.
 
Tidigare: Kundtjänstchef och tjänade 34000 DKK (Ca 42 000 SEK just nu) - var riktigt nöjd med det med tanke på att jag hade ca 1,5 års erfarenhet av kundservice och endast gymnasieutbildning.

Nu pluggar jag och är kvar i samma företag som produktassistent med 140 DKK/timme (Ca 172 SEK).

Den måste man älska danska studiemedlet som är 7000 DKK (som jag betalar skatt på) i bidrag och sen kan man låna ca 3300 DKK (ingen skatt på lån).
 
Uj vad långt det blev, förlåt!

Vet inte om jag är rätt person att svara eftersom jag själv håller på att byta bana, men ger min inblick i det.

Jag tyckte utbildningen var rolig, vi läser ju mycket kemi och molkylär cellbiologi och det tycker jag är intressant. Sen kommer kroppen och allt om hur den funkar också jättekul. Lite mindre roligt med galenik (hur man tillverkar läkemedel) och samhällesfarmaci var väldigt torrt, men det är små korta kurser.

Svårt, det är så individuellt vad man upplever som svårt. Jag tyckte målen med kurserna var tydliga, oftast bra föreläsningar och relevanta labbar. Böckerna var bara på engelska och det kan såklart bli tufft för en del. Jag fick skriva om en del tentor, i första hand för att jag prioriterat annat än att plugga just då. Om man bara börjar plugga till en tenta i tid, och kollar på gamla tentor vilken nivå man ska lägga sig på så brukar det inte vara svårt. Kan ta ett tag innan man kommer in i det, men svårt blir det bara om man har extremt höga krav på sig själv.

Jag fick mitt första jobb i England, skittufft. Tog ett år innan kände jag att jag klarade det och tyckte sen jättemycket om mitt jobb. Efter två år flyttade jag hem, hästar, pojkvän osv, inte ett lätt beslut. Att jobba på apotek i Sverige tycker inte jag är lika kul som i England. Man har mindre ansvar och mindre kontakt med vårdcentraler och sjukhus. Det är fortfarande roligt att möta människor och prata läkemedel, men jag känner att jag vill göra mer.

Jag har kompisar som jobbar på läkemedelsföretag och forskar, eller inom landstinget och går igenom medicinlistor. Nån jobbar inom myndighet med att inspektera apotek. Flera är chefer på sina apotek, och många jobbar faktiskt i Norge. De trivs jättebra med sina jobb!

Men jag vill inte forska, jag vill inte vara chef och jag vill jobba med människor inte papper, helst i Sverige. Då tycker jag att det finns dåligt med karriärsvägar i Sverige, för att "bara" expediera recept på apotek vill jag inte göra hela livet. I England finns mängder med vidareutbildningar och sätt att arbeta kliniskt med patienter, men inte i Sverige. Så jag valde att börja plugga till läkare fyra år efter min apotekarexamen, nu är jag färdig efter jul och vet fortfarande inte riktigt om jag valt rätt.

Känslan jag hade i Plymouth där varje dag var en glädje på jobbet och jag trivdes fantastiskt bra är svårslagen. Trots att jag nu har hus, man, barn och häst och egentligen allt jag kan önska mig. Jag saknar fortfarande någonting och jag tror inte det är fyren...

Smeatons_tower_-_Plymouth_Hoe.jpg

Var har du gått din utbildning? Jag ska läsa till apotekare till hösten tänkte jag, i Göteborg :)
 
Var har du gått din utbildning? Jag ska läsa till apotekare till hösten tänkte jag, i Göteborg :)

Jag pluggade i Götet, men det är länge sedan jag hade min första skoldag på medicinarberget. De har gjort om utbildningen rätt mycket, men jag tror den har blivit ännu bättre! Pluggar till läkare på samma jäkla berg, har gått genom den lååånga korridoren sjukt många gånger. Det är nästan som hemma :)
 
Jag arbetar som fritidsledare/verksamhetsutvecklare och har 23 550 kr på 100%. Har varit anställd inom kommunen sedan examen 2008 (timanställd innan) och får ut mellan 18-19 000 i snitt, beroende på ob osv.
Jag har världens roligaste jobb men är besviken över att det är så svårt att få heltid, jag har egentligen bara 75% men jobbar i projekt så jag har fått upp till en heltidstjänst (framtiden är osäker dock). Tack vare att jag har en särskild kompetens nu, i och med projektet, hoppas jag att lönen ökar lite detta år. Min ingångslön 2008 var 19 600 kr om jag minns rätt och jag har studielån för tre år.

Jag trivs, men med min livsstil är det lite svårt att få det att gå ihop ekonomiskt (häst, tävlandet, bil, inte leva på sambo). När jag jobbade 75% hade jag två jobb.
 
Senast ändrad:
Utbildad medicinsk sekreterare på stort sjukhus. Får 24 500 innan skatt för en heltidstjänst men jag jobbar 80 % och ibland extra hemifrån på helgerna. Brukar få ut runt 21-23 000 efter skatt om jag jobbat några timmar någon helg. Snart blir det lönesamtal och jag förväntar mig minst en 1000-lapp i löneökning med tanke på det ansvar jag tar och hur mycket jag presterar.
 
Kom på en fråga när jag läser vad alla tjänar. När anser ni att man har en hög lön?

Undrar eftersom jag själv tycker att jag tjänar bra, men det är ju inga jättesummor.
Jag tycker att jag tjänar bra. Visst, 27300 och mer är det många här inne som har, men jag har bara pluggat 14 månader och är 22 år gammal, enligt länken som postades tidigare i tråden tjänar jag mer än 86% av männen och 98% av kvinnorna i min årskull. Svårt att inte vara nöjd. :)
 
Kan inte hålla med dig mer...
Nu är det ju mer okej än innan, såklart. Men det är fortfarande för lite.
Ob-tilläggen är dessutom ett jävla skämt, så det är ju tur att jobbet är kul. Oftast.
Jag minns när jag och vän jobbade exakt samma tider på julafton för ett par år sedan. Jag; då 18 år, halvår kvar till studenten, vårdbiträde på äldreboende (ingen utb. då jag gick djurvård på gymnasiet), åt julmat, fikade och pratade med gamlingar hela dagen. Hon: polis, 2,5 år utbildning, 2 års erfarenhet i yrket, 30 år gammal, extremt högt tryck på jobbet.

Jag hade mer i OB den julen. Sjukt. :nailbiting:
 
Jag har (typ) en pol kand med inriktning på nationalekonomi och är idag anställd på skatteverket som handläggare. Min lön är 26.700 och jag har jobbat där i två år. Innan skatteverket arbetade jag på bank, som banksäljare/rådgivare och hade riktigt dålig lön men fick å andra sidan en bouns som gjorde att den totala inkomsten blev helt okej.
Min lön i dagsläget är helt okej tycker jag, jag har inte särkilt mycket ansvar, ingen övertid och 31 dagar semester men det är klart att det hade varit trevligt att ha mer i lön men jag är ingen karriärmänniska och är inte beredd att arbeta mer än heltid.

Angående vad som är en hög lön och vem som förtjänar en hög lön - jag tycker det är en komplicerad fråga. Jag ser att det är många här som tycker att 25 000 är en dålig lön, frågan är vad man då jämför det med? Jag håller med om att poliser, sjuksköterskor mfl ofta har en orimligt låg lön för sitt arbete men ofta är det ju så att om vi vill höja deras löner så måste vi också betala mer i skatt - vill vi det? Om inte, är det då någon arbetsgrupp som ska få sänkt lön eller ska det sparas in någon annanstans?

Jag tror också att många har orimliga förväntningar på hur mycket en normal människa har i lön. På min arbetsplats är vi ekonomer och jurister, har jobbat mellan 1-5 år och knappt någon ligger över 30 000 kronor i lön. En annan aspekt är, som tidigare nämnts, de olika möjligheter man har till löneutveckling. Om jag stannar kvar på mitt jobb kommer jag kanske att fa ca 500 kr i lönehöjning per år, då tar det ganska lång tid innan man kommer upp i någon särskilt hög lön. Många redovisningsekonomer går a andra sidan in på en lägre lön men kan sedan snabbt höja den.
Om jag vill få upp min lön nåt snäpp så kommer jag att måste byta arbetsgivare vilket känns lite knasigt eftersom jag bygger upp min kompetens inom mitt nuvarande arbete.

Pust - blev en hel novell det här men jag tycker att det är ett spännande område.
 
Jag måste lägga till litegrann angående lönerna inom vården. Jag tycker att det är orimligt att många läkare har så fantastiskt hög lön jämfört med de sköterskor de jobbar tillsammans med. Det här gäller speciellt de som arbetar som sk stafettläkare i bla Västerbottens inland där dom får väldigt höga löner vilket såklart gör att det blir mindre pengar kvar till lön för övrig vårdpersonal i det landstinget.

Ni som har koll - hur många fler års studielån har en läkare jämfört med en sjuksköterska?
 
Pluggar nu och när jag är klar har jag utbildat mig i sju år inom området. Ser fram emot ett yrke där det inte ens finns några tjänster utan man får skapa sina egna möjligheter. Fast lön är bara att drömma om. Endel verkar sakna tiden med studiemedel, då fanns det i alla fall pengar varje månad.

Men vad gör man inte för att få hålla på med konst.. ;)
 
....

Ni som har koll - hur många fler års studielån har en läkare jämfört med en sjuksköterska?

Läkare 11 terminer, ssk 8? Icke att förglömma: läkare går AT och ST med full lön (minst ungefär 7 års påbyggnadsutbildning) och dubblerar sin ingångslön. Sjuksköterskor går vidareutbildning på 2 år, mycket sällan med jämförbar inkomst under utbildningstiden och får tillslut någon eller några enstaka 1000-lappar högre lön. Rättvist system? Absolut inte.
 
Jag måste lägga till litegrann angående lönerna inom vården. Jag tycker att det är orimligt att många läkare har så fantastiskt hög lön jämfört med de sköterskor de jobbar tillsammans med. Det här gäller speciellt de som arbetar som sk stafettläkare i bla Västerbottens inland där dom får väldigt höga löner vilket såklart gör att det blir mindre pengar kvar till lön för övrig vårdpersonal i det landstinget.

Ni som har koll - hur många fler års studielån har en läkare jämfört med en sjuksköterska?
Just med staffetläkare/hyrläkare tjänar de oftast mycket mera än sina anställda kollegor och gör ett sämre jobb, jag förstår hur man som person gärna tar ett sådant jobb men jag tycker det är ett stort systemfel.

Men om jag nu blir ssk tänker jag prova på dem banan när jag blivit mer varm i kläderna.
 
Läkare 11 terminer, ssk 8? Icke att förglömma: läkare går AT och ST med full lön (minst ungefär 7 års påbyggnadsutbildning) och dubblerar sin ingångslön. Sjuksköterskor går vidareutbildning på 2 år, mycket sällan med jämförbar inkomst under utbildningstiden och får tillslut någon eller några enstaka 1000-lappar högre lön. Rättvist system? Absolut inte.

Sjuksköterska är 6 terminer, med full möjlighet att jobba rätt mycket under studietiden då utbildningen inte är jättesvår.
Därefter är specialisering 1-1,5 år (60 hp) om man vill. Nu är det många arbetsgivare som betalar full lön under vidareutbildningen och för egen del kommer jag kliva upp sådär 5-6 000 i lön efter avslutad utbildning så det beror ju lite på vad man tjänade innan om man tycker det är värt mödan.
 
Har jobbat som undersköterska på specialistavdelning och fick förra sommaren 24'.

Ni som har koll - hur många fler års studielån har en läkare jämfört med en sjuksköterska?

Läkare studerar 2,5 år längre (alltså nästan dubbla tiden) på högskola, sen 18-24 månader AT innan legitimation. Sjuksköterskor studerar 3 år på högskola och är legitimerade efter examen.

Sjuksköterskors lön är ett hån men jag tycker inte man ska ställa det mot läkarlöner. Det är två olika yrken med olika ansvar och fokus. Om jag ska sticka ut hakan lite tycker jag inte läkare (i allmänhet, inte hyrläkare) tjänar jäääättebra heller om man ser till utbildningslängd eller ansvarstyngd.
 
Elprogrammet, gymnasieutbildning, jobbar som instrumentare/elektriker. Tjänar 23 450kr, tog studenten 2011, och är 22år.

Dock reser jag i jobbet och får ut mellan 17000-35000 (snittar på 22 kanske). Traktet är ju skattefritt så det syns inte på årsinkomsten och är ju inte pensionsgrundande m.m.
 
Elprogrammet, gymnasieutbildning, jobbar som instrumentare/elektriker. Tjänar 23 450kr, tog studenten 2011, och är 22år.

Dock reser jag i jobbet och får ut mellan 17000-35000 (snittar på 22 kanske). Traktet är ju skattefritt så det syns inte på årsinkomsten och är ju inte pensionsgrundande m.m.

Typo? :confused:
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag väljer att skriva det här inlägget här, då jag trots allt är lite "halvanonym" här. I alla fall så till vida att jag inte är öppen...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
4 513
  • Låst
Samhälle Jag har funderat en hel del på svenskars relation till religion och speciellt kristendom. Jag vill först säga att jag inte lägga några...
68 69 70
Svar
1 380
· Visningar
40 300
Senast: Mineur
·
Relationer Träffade en kille på tinder för lite mer än ett år sedan. Han bodde 5 h ifrån mig men han jobbade mycket i samma stad som mig. Vi...
12 13 14
Svar
265
· Visningar
19 092
Senast: Whoever
·
Skola & Jobb Jag förstår verkligen inte detta, men jag får inget jobb trots att jag har en 3 1/2 årig universitets utbildning. Jag tog studenten...
6 7 8
Svar
150
· Visningar
21 712

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp